Schuurplekken in de lies: symptomen, oorzaak en behandeling

Schuurplekken in de lies: symptomen, oorzaak en behandeling Last van schuurplekken in de lies? Dit kan duiden op intertrigo of smetplekken. Dit is eczeem of huiduitslag die optreedt in de lichaamsplooien, vooral onder de borsten en in de liezen. Smetplekken kunnen ook ontstaan in de huidplooien van een dikke buik en in de oksels. Het is een vaak voorkomende huiduitslag die zowel bij kinderen als volwassenen kan optreden. Je kunt behoorlijk last hebben van schuurplekken bij wandelen, hardlopen en fietsen. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen helpen om je risico op schuurplekken in de lies in de toekomst te verminderen, zoals dagelijkse hygiëne en huidverzorging. Dagelijks wassen mat lauw water en daarna de huid droog deppen. Houd je huid droog en koel. Vermijd het dragen van strakke kleding. Draag luchtige kleding van katoen of linnen. Als er sprake is van overgewicht, dan doe je er verstandig aan wat kilo's kwijt te raken. Als schuurplekken in de lies niet overgaan of wondjes in de lies niet dichtgaan, schakel dan je huisarts in.

Het hebben van schuurplekken in de lies

Smetplekken

Schuurplekken in de lies komt door intertrigo of smetplekken. Dit is een uitslag die vaak in de plooien van de huid voorkomt, waar twee huidlagen op elkaar liggen of over elkaar heen schuren, en waar het vaak vochtig is door transpiratie of door urine-incontinentie. Er is bij smetplekken sprake van een plaatselijke irritatie van de huid. De uitslag kan verergerd worden door schimmels of bacteriën, waardoor er een secundaire infectie ontstaat. Intertrigo komt vooral voor bij mensen met overgewicht en/of diabetes.

Voorkeursplekken

De meest voorkomende gebieden waar smetplekken voorkomen, zijn:
  • Oksels;
  • Onder de borsten;
  • Geslachtsgebied;
  • Liezen;
  • Buik.

Symptomen van smetplekken

Roodbruine uitslag

Hoe ziet intertrigo eruit? Het kan leiden tot de volgende symptomen:
  • Onscherp begrensde rode of roodbruine uitslag;
  • Ruwe, jeukende of nattende huid;
  • Mogelijk (pijnlijke) kloofjesvorming.

Secundaire infectie

Een secundaire bacteriële infectie leidt tot pusvorming en korstjes, soms met een vieze geur. Infectie met Candida zijn te herkennen door een schilferende rand, met daarbuiten rode schilferende bultjes en puistjes.

Smetplekken tussen de tenen / Bron: Drgnu23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Smetplekken tussen de tenen / Bron: Drgnu23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Smetplekken in de liezen en andere plekken

Intertrigo komt niet alleen voor in de liezen, maar kan ook optreden tussen de tenen en vingers, in de oksels, de dijen, het scrotum, onder de borsten of buik, in de hals(plooien) en tussen de billen, in de bilnaad.

Oorzaken van schuurplekken in de lies

Intertrigo is de algemene term voor roodheid in de lichaamsplooien zoals de liezen, de oksels en onder de borsten, wat door veel factoren kan worden veroorzaakt, in stand kan worden gehouden en verergerd. Deze zijn vochtigheid door zweten of urine (door incontinentie), warmte, gebrek aan luchtcirculatie en (wrijving tussen) twee huidlagen op elkaar liggen. Zweet, urine en ontlasting kunnen bijdragen aan het huidprobleem. Intertrigo wordt vaak vergezeld door een infectie, die wordt veroorzaakt door een gist, schimmel of bacterie. Je hebt meer kans om deze infecties in de huidplooien te krijgen, omdat deze gebieden warm zijn en vaak vochtig blijven. Zo'n vochtige, broeierige omgeving creëert een welkome omgeving voor de groei van schimmels en bacteriën.

Risicofactoren

Je hebt in de volgende gevallen meer kans om smetplekken of schuurplekken in de lies te ontwikkelen:
  • Overwicht of obesitas;
  • Diabetes;
  • Bij blootstelling aan warmte en vochtigheid.

Andere mogelijke risicofactoren zijn onder meer:
  • Incontinentie;
  • Overmatig zweten;
  • Slechte hygiëne;
  • Ondervoeding;
  • Een onderdrukt immuunsysteem door chemotherapie of hiv;
  • Zuigelingen of baby's hebben ook een groter risico op smetplekken (luiereczeem).

Huidziekten
Bepaalde huidziekten zoals psoriasis kunnen ook de ontwikkeling van intertrigo stimuleren.

Schuurplekken en smetplekken behandelen

Behandeling van schuur- en smetplekken in de lies kan middels een crème of zalf. De huisarts kan een indrogende, zink bevattende zalf (of olie) voorschrijven. Bij hevige smetplekken of nattende schuurplekken, kunnen vochtige kompressen worden toegepast. In of op de wond wordt een vochtig gaas gelegd en daaroverheen een droog gaas, welke het vocht uit het onderste gaas en daarmee de afscheidingsproducten van de wond opneemt. Verder is het belangrijk om te douchen nadat je veel gezweet hebt, bijvoorbeeld na flinke inspanningen (bij sporten), zwaar lichamelijk werk en bij warm, vochtig weer. Ook is het goed om luchtige, katoenen of linnen kleding te dragen. Vooral geen strakke kleding dragen. Wrijving in de liezen voorkomen is ook belangrijk. Dit kun je onder meer doen door overwicht tegen te gaan.

Preventie

Maatregelen

Neem de volgende maatregelen in acht om smetplekken in de lies en elders te voorkomen:
  • Dagelijkse hygiëne en huidverzorging;
  • Was de huidplooien met schoon, lauw water;
  • Daarna de huid zorgvuldig droog deppen;
  • Draag geen strakke kleding;
  • Zorg dat je huid droog en koel blijft;
  • Draag luchtige kleding;
  • Zorg dat je overtollige kilo's kwijtraakt.

Hardlopen

Nog wat tips voor hardlopers:
  • Draag een halflange hardloopshort tegen schuurplekken;
  • Met vaseline of bodyglide schuurt het minder en bescherm je jezelf;
  • Soms is een beetje breder lopen de oplossing (d.w.z. in een minder smal spoor), vooral als je wat dikkere bovenbenen hebt.

Prognose en vooruitzichten

Als je bereid bent om de bovenvermelde zelfzorgmaatregelen toe te passen en wat extra kilo's kwijt te raken, dan is de prognose van schuurplekken in de lies redelijk goed. In de meeste gevallen zijn smetplekken met de juiste behandeling snel en goed te behandelen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk in de lies of liesplooi: symptomen, oorzaak en behandelJeuk in de lies of liesplooi: symptomen, oorzaak en behandelJeuk in de lies of liesplooi komt vaak door liesschimmel (tinea cruris). Dit is een schimmelinfectie van de huid in de l…
Pijn in de liesPijn in de liesPijn in de lies kan veroorzaakt worden door een liesblessure of een liesbreuk. Ook komt dit vaker voor tijdens de zwange…
Zeurende pijn in liesstreek – Wat kan de oorzaak zijn?Zeurende pijn in liesstreek – Wat kan de oorzaak zijn?Een zeurende pijn in de liesstreek kan heel lastig zijn. Vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Heel veel mensen heb…
Zwanger: pijn in de liesZwanger: pijn in de liesZwanger en pijn in de lies. Liespijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral tegen het einde. Toch kan het al vee…

Wenkbrauw: Onvrijwillige spiertrekkingen door aandoeningenWenkbrauw: Onvrijwillige spiertrekkingen door aandoeningenOnvrijwillige spiertrekkingen aan de wenkbrauw kunnen variëren van mild tot ernstig en hebben veel mogelijke oorzaken. V…
Pyurie: Pus in de urine, meestal door urineweginfectiesPyurie: Pus in de urine, meestal door urineweginfectiesPyurie is een symptoom waarbij een patiënt pus of witte bloedcellen verliest via de urine. Dit gaat meestal gepaard met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
  • Family Doctor. Intertrigo. https://familydoctor.org/condition/intertrigo/ (ingezien op 15-9-2017)
  • Huidplekken.com. Smetplekken / Intertrigo. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/smetplekken-intertrigo/ (ingezien op 15-9-2017)
  • MedicineNet.com. Intertrigo. http://www.medicinenet.com/intertrigo/article.htm#what_is_the_prognosis_of_intertrigo (ingezien op 15-9-2017)
  • Stoere Vrouwen Sporten. Schuurplekken tijdens het hardlopen, voorkom ze! https://stoerevrouwensporten.nl/hardlopen-2/schuurplekken-tijdens-hardlopen/ (ingezien op 18-9-2017)
  • VSM. Smetplekken. https://www.vsm.nl/smetplekken (ingezien op 15-9-2017)
  • WebMD. Intertrigo. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/intertrigo-symptoms-causes-treatment-risk_factors_#1 (ingezien op 15-9-2017)
  • Afbeelding bron 1: Drgnu23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Ria van den Broek, 16-04-2020
Door scoliose in mij rug zak ik aan een kant in elkaar met als resultaat dat aan die kant mijn lies helemaal stuk gaat. heb alles al geprobeerd cortisone zalf.zinkzalf en droog met talg poeder maar ik weet het niet meer en door problemen met rug en benen, ik ook niet meer zo mobiel heeft u nog een tip of middel, bij voorbaat dank

ria van den broek 78 jaar oud Reactie infoteur, 17-04-2020
Hier staat opgesomd welke maatregelen u zoal kunt nemen om smetten te voorkomen en te behandelen: https://spaarnegasthuis.nl/app/uploads/2016/11/dsg-483-smetten-van-de-huid-voorkomen-en-behandelen.pdf. Indien u daar vanwege ziekte of ouderdom hulp bij nodig hebt, dan kan thuiszorg mogelijk uitkomst bieden: https://www.regelhulp.nl/ik-heb-hulp-nodig/thuiszorg.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 17-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.