Jeuk in de lies of liesplooi: symptomen, oorzaak en behandel

Jeuk in de lies of liesplooi: symptomen, oorzaak en behandel Jeuk in de lies of liesplooi komt vaak door liesschimmel (tinea cruris). Dit is een schimmelinfectie van de huid in de liezen. Liesschimmel veroorzaakt een jeukende, rode, vaak ringvormige uitslag. De schimmel gedijt vaak goed in de liesstreek, omdat het een warm en vochtig gebied is. Het komt vaak voor bij mensen die veel zweten, bijvoorbeeld sporters. Het komt ook vaker voor bij mensen met overgewicht. Zowel mannen als vrouwen kunnen getroffen worden door liesschimmel. Hoewel liesschimmel erg hinderlijk kan zijn, is het meestal niet ernstig. Het schoon en droog houden van de liesstreek en behandelen van de aandoening met schimmeldodende medicijnen, is meestal voldoende om er korte metten mee te maken.

Jeuk in de lies door schimmel


Jeuk in de lies door liesschimmel

Wat is het?

Liesschimmel of tinea cruris is een schimmelinfectie van de huid van de lies. Huidschimmels zijn overal aanwezig en normaal gesproken is de huid goed beschermd tegen een schimmelinfectie, maar onder gunstige omstandigheden kan de schimmel je huid binnendringen en zich vermenigvuldigen. Gunstige omstandigheden zijn een vochtige en warme huid in de lichaamsplooien (liesstreek). Als de huid beschadigd is door strakke kleding of veelvuldig zeepgebruik, kan de schimmel heel eenvoudig je huid binnendringen. Wat je vaak ziet is dat de schimmelinfectie tussen je tenen begint (zwemmerseczeem) en zich via je handdoek naar de liezen verspreidt.

Risicofactoren

Vooral mensen met overgewicht, ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en diabetici lopen kans op liesschimmel. Daarnaast hebben meer mannen dan vrouwen last van liesschimmel. Ook hebben tieners of jongvolwassenen er vaker last van. Mensen die veel zweten en/of te strak ondergoed dragen, lopen ook meer risico om liesschimmel te krijgen.

Symptomen: jeuk en rode plekken met schilfers

Gewoonlijk ontstaan er in de liezen, in de plooi tussen de bovenzijde van het been en de geslachtsorganen, rode plekken met schilfertjes langs de randen. Er kan ook jeuk optreden en er kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan. Het komt vaker voor bij mannen, en het scrotum kan bij hen ook jeuken (jeuk aan de balzak). De rode uitslag heeft meestal een duidelijke rand of grens. Beide liezen zijn vaak aangetast. De uitslag verspreidt zich vaak naar beneden, naar de binnenkant van je dijen. Vaak is er ook een sterke, kenmerkende geur aanwezig. Je zult opmerken dat je liezen stinken.

Huisarts / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Raadpleeg je huisarts als je huiduitslag ontwikkelt die niet binnen twee weken verbetert of terugkeert na behandeling. De huisarts neemt je voorgeschiedenis door, stelt vragen over je klachten en doet lichamelijk onderzoek. Hij ziet vaak met het blote oog dat het om liesschimmel gaat. Andere huidziekten die op liesschimmel (kunnen) lijken, moeten uitgesloten worden:

Behandeling van schimmel in de lies

Schimmeldodende crème of zalf

Liesschimmel kan vaak goed behandeld worden met een schimmeldodende crème, die je kunt kopen bij apotheek of drogist of op doktersvoorschrift kunt krijgen. Er zijn verschillende soorten en merken, bijvoorbeeld, terbinafine, clotrimazol, econazol, miconazol en ketoconazol. Deze zalven en crèmes zijn goed in het opruimen van schimmelinfecties van de huid. Twee keer per dag moet je antischimmelcrème dun op de huid aanbrengen. Een te dikke laag kan de huid irriteren. De crème moet je tot circa twee tot vier centimeter rondom de plekken smeren, aangezien de schimmel zich vaak verder heeft uitgebreid dan met het blote oog te zien is.

Antischimmelpillen

Bij schimmelinfecties die diep in de huid zijn doorgedrongen, kunnen antischimmelpillen nodig zijn. Deze schrijft de arts voor. Vaak hebben deze pillen vervelende bijwerkingen. De huisarts gaat daarom niet over één nacht ijs bij het voorschrijven ervan.

Prognose

De prognose van een jeukende lies als gevolg van liesschimmel is uitstekend met de juiste diagnose en behandeling. Een recidief (terugkeer van de klachten) is echter waarschijnlijk als de liesstreek niet goed droog wordt gehouden.

Gebruik altijd een schone handdoek / Bron: Pexels, PixabayGebruik altijd een schone handdoek / Bron: Pexels, Pixabay

Tips en adviezen bij liesschimmel

De volgende tips kunnen voorkomen dat schimmelinfectie optreden of terugkeren:
  • Was je lies dagelijks en daarna goed droog deppen, dus niet schuren of wrijven met je handdoek.
  • Zorg dat de huid goed droog is. Een vochtige lies is immers een ideale locatie voor schimmels om zich te vermenigvuldigen.
  • Gebruik bij voorkeur geen zeep. Als je toch zeep gebruikt, spoel dan de huid na het wassen goed af zodat er geen zeepresten achterblijven die voor irritatie kunnen zorgen.
  • Draag katoenen of linnen ondergoed en sokken.
  • Draag ruim zittende en goed ventilerende kleding. Dus kleding die de huid niet irriteert doordat het knelt of schuurt en luchtig is.
  • Trek dagelijks schoon ondergoed aan. Je kunt schimmels krijgen via de huidschilfertjes in ongewassen ondergoed.
  • Controleer op voetschimmel en behandel je voeten mee als je daar ook schimmel hebt. De schimmels van voetschimmel kunnen zich via huidschilfers (via de handdoek) uitbreiden naar de lies. Dezelfde crèmes (en poeders) worden gebruikt voor de behandeling van voetschimmel.
  • Deel geen handdoeken met andere mensen. Gebruik altijd een schone handdoek.
  • Gebruik de handdoek niet meer voor de rest van je lichaam, nadat je de liesstreek (of andere plekken waar schimmel aanwezig is) ermee hebt drooggemaakt.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Tinea cruris (liesschimmel): Schimmelinfectie aan liesgebiedTinea cruris (liesschimmel): Schimmelinfectie aan liesgebiedLiesschimmel (tinea cruris) is een vorm van ringworm, een schimmelinfectie die de buitenste lagen van de huid treft. Bij…
Jeuk in je oren, wat het kan zijn?Als je geregeld erg veel jeuk hebt in je oor, of aan allebei je oren, kan dat heel hinderlijk zijn. Door krabben en wrij…
Jeuk in bilnaad, oksels, tussen tenen, liezen, op hoofd etcJeuk in bilnaad, oksels, tussen tenen, liezen, op hoofd etcJeuk is irritant en hinderlijk waardoor je de huid gaat krabben met de nagels, of stevig wrijven, zodat de pijn de jeuk…

Complicaties diabetes mellitus (suikerziekte): OogproblemenComplicaties diabetes mellitus (suikerziekte): OogproblemenDiabetes (suikerziekte) is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om suiker goed op te slaan. Bij alle vorm…
Cholestase: Galstuwing door vernauwing van galwegenCholestase: Galstuwing door vernauwing van galwegenCholestase is de medische term voor galstuwing. Dit ontstaat als gevolg van vernauwing of afsluiting van de galgangen di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
  • http://www.webmd.com/men/tc/jock-itch-topic-overview#1
  • https://www.thuisarts.nl/liesschimmel/ik-heb-schimmel-in-mijn-lies
  • http://patient.info/health/fungal-groin-infection-tinea-cruris
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/jock-itch/home/ovc-20229519
  • Medscape. Tinea Cruris. https://emedicine.medscape.com/article/1091806-overview (ingezien op 21-8-2022)
  • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
Reactie

Miem van Kan, 11-06-2017
Heb v.d.huisarts SANDOZ crème gekregen, ik kan moeilijk zitten doet pijn, deze crème helpt niet, weet u misschien iets anders

bij voorbaat vriendelijk dank Reactie infoteur, 10-07-2017
Bij een schimmelinfectie (in de lies of elders) die diep in de huid doordringt, kan antischimmelpillen nodig zijn, Bespreek dit met uw huisarts.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.