Seborroïsch eczeem: rode vlekken & roodheid in het gezicht

Seborroïsch eczeem: rode vlekken & roodheid in het gezicht Seborroïsch eczeem kan voorkomen bij een baby, maar ook bij een volwassen man of vrouw. Seborroïsch eczeem is een courante huidaandoening, die naar schatting bij 5% van de bevolking voorkomt. Ook baby's kunnen last krijgen van seborroïsch eczeem. Onder volwassenen hebben meer mannen dan vrouwen er last van. De aandoening doet zich vooral voor in het gezicht, in het bijzonder in de wenkbrauwen en in de plooien naast de neus. Deze vorm van eczeem is goed te behandelen met eenvoudige middelen als crèmes en zalven. Maar na het stoppen van de behandeling kan de huiduitslag weer terugkomen. Seborroïsch eczeem is vaak chronisch van aard.

Wat is seborroïsch eczeem?

Linda, een 34-jarige moeder van twee, liep al maanden te klooien met een schilferige, rode huid rondom haar neus en wenkbrauwen. Ze dacht eerst dat het gewoon een droge huid was, zeker met al die gure winterwind. Maar hoe meer crèmes ze probeerde, hoe erger het leek te worden. “Ik smeer me suf, en nog lijkt het alsof ik met poedersuiker op mijn gezicht loop,” grapte ze tijdens een koffiedate met haar vriendin. Toen die opmerkte dat het misschien geen gewone droge huid was, besloot Linda toch maar eens langs de huisarts te gaan. Daar kreeg ze te horen dat het om seborroïsch eczeem ging. “Een eczeem? Echt?” had ze verbaasd geroepen. Het klonk erger dan ze dacht, maar met een simpele zalf en wat extra uitleg was het probleem binnen een paar weken bijna verdwenen. “Had ik dat maar eerder geweten,” zuchtte ze opgelucht.

Seborrhoïsch eczeem rond de neus / Bron: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Seborrhoïsch eczeem rond de neus / Bron: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Seborroïsch eczeem is een veel voorkomende huidaandoening die zich vooral voordoet in het gezicht, in het bijzonder in de wenkbrauwen en in de plooien naast de neus. Deze milde vorm van eczeem veroorzaakt jeukende en rode plekken met gele, vettige schilfering. Seborroïsch eczeem is een niet-besmettelijke en volkomen onschuldige huidaandoening. Wel kan het een hinderlijke en soms ontsierende aandoening zijn. Hoofdroos wordt beschouwd als een minder ernstige variant van seborroïsch eczeem. Bij de meeste mensen is het een chronische aandoening. periodes van verbetering worden afgewisseld met periodes waarin meer klachten optreden.

Vóórkomen

Wie krijgt ermee te maken? Mannen, vrouwen, kinderen en volwassenen
Seborroïsch eczeem is niet kieskeurig: het kan iedereen treffen. Toch zie je opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij mannen komt het net iets vaker voor, zo’n 3-5% van de bevolking wereldwijd, terwijl vrouwen er gemiddeld minder last van hebben. Bij kinderen, met name baby’s, staat het bekend als 'berg'. Die schattige, maar soms hardnekkige, schilferlaag op het hoofdje treft ongeveer 10% van de pasgeborenen. Bij volwassenen piekt het meestal tussen de 20 en 40 jaar, met een tweede golf bij ouderen.

Een voorbeeld? Alex, een 28-jarige barista, merkte na zijn ochtendkoffie ineens schilfertjes op z’n zwarte werkshirt. “Niet echt charmant als je cappuccino’s serveert,” grapte hij, maar het was vooral frustrerend. Zijn huisarts vertelde hem dat zijn hormonen en vette huid een ideale cocktail vormden voor seborroïsch eczeem.

Klimaat: de zon als bondgenoot en vijand
Het weer heeft er een flinke vinger in de pap. In Nederland en België piekt seborroïsch eczeem vaak in de winter. Droge lucht en minder zonlicht maken de huid kwetsbaarder. Aan de andere kant, in tropische gebieden zoals de Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden – denk aan Curaçao en Aruba – kunnen warmte en vochtigheid de boel juist verergeren. Ironisch genoeg wordt zonlicht daar soms juist als natuurlijke behandeling gebruikt, want UV-stralen helpen om de gist die het eczeem aanwakkert, Malassezia, in toom te houden. Een beetje zon kan wonderen doen, maar te veel kan de huid weer irriteren.

Op Curaçao vertelde Maria (42) dat ze dacht dat haar schilfertjes door de airco kwamen. Maar haar dermatoloog legde uit dat de combinatie van hitte buiten en droge lucht binnen juist de perfecte storm creëerde.

Genetische aanleg: als het in de familie zit
Hebben je ouders of grootouders het? Dan is de kans groter dat jij het ook krijgt. Seborroïsch eczeem heeft een duidelijke genetische component. Onderzoek toont aan dat als een van je ouders het heeft, jouw kans op dezelfde klachten met 20-30% toeneemt. Het zit ‘m in hoe je huid reageert op die eerder genoemde Malassezia-gist en of je huidbarrière van nature wat zwakker is.

Een mooi voorbeeld is de familie De Vries uit Utrecht. Moeder en zoon hebben allebei last van roodheid en schilfers. Toen kleine Max (6 maanden) berg kreeg, schrok moeder Sara, maar ze herkende het meteen. “Het lijkt precies op wat ik als tiener had!”

Nederland, België en de rest van de wereld: verschillen en overeenkomsten
In Nederland en België lijkt seborroïsch eczeem relatief vaak voor te komen, vergelijkbaar met andere West-Europese landen. Zo'n 3% van de bevolking kampt ermee. In de Caribische delen van het Koninkrijk, zoals Bonaire en Saba, liggen de cijfers mogelijk iets hoger door het tropische klimaat. Wereldwijd zijn er interessante variaties. In koude klimaten, zoals Scandinavië, piekt het in de wintermaanden. Maar in warme, vochtige landen zoals India en Brazilië is het jaarrond een probleem.

Maatschappelijke factoren spelen ook mee. In landen waar toegang tot dermatologische zorg beperkt is, blijven veel gevallen onbehandeld, wat de klachten kan verergeren. Een vriend uit België vertelde dat hij pas na jaren smeren met verkeerde crèmes eindelijk de juiste diagnose kreeg. “Ik dacht altijd dat het gewoon stress was!”

Andere factoren: van stress tot medicatie
Stress, slaapgebrek, en zelfs je dieet kunnen allemaal een rol spelen. Een zware werkweek? Grote kans dat je schilfers verergeren. Bepaalde medicijnen, zoals lithium en antipsychotica, kunnen het probleem ook triggeren. Voeg daar nog hormonale schommelingen, zoals tijdens de puberteit of menopauze, aan toe, en het plaatje is compleet.

Dus, als je die vervelende schilfertjes en roodheid hebt, weet dan: je bent niet alleen. Van baby’s met berg tot volwassenen die worstelen met een glimmend voorhoofd, seborroïsch eczeem is wereldwijd een veelvoorkomende, maar vaak goed te behandelen aandoening. Dus misschien toch die afspraak met de huisarts inplannen?

Vormen van seborroïsch eczeem: van wieg tot volwassenheid

Seborroïsch eczeem kent twee duidelijke gezichten: een variant die baby’s treft en een vorm die volwassen huiden teistert. Het zijn als het ware de twee hoofdstukken van een terugkerend verhaal. Laten we deze vormen eens van dichtbij bekijken.

Bij baby's: de berg op hun hoofd

De juveniele vorm van seborroïsch eczeem staat beter bekend als berg. Je kent het misschien wel: die geelachtige, vettige schilfers op het hoofdje van een baby. Het ziet er misschien dramatisch uit, maar gelukkig is het totaal onschuldig. Berg komt meestal voor in de eerste levensmaanden en is vooral een cosmetisch dingetje. Je baby heeft er zelden last van, dus het is erger voor jou als ouder dan voor je kleintje.

Een mooi voorbeeld? Elise, moeder van baby Noah, schrok zich een hoedje toen ze ontdekte dat zijn zachte haartjes ineens bedekt waren met schilfers. “Ik dacht dat ik iets verkeerd deed, maar de huisarts stelde me gerust: het is gewoon berg.” Met een beetje babyolie en een zachte borstel was het probleem binnen een paar weken opgelost.

Bij baby’s komt de berg vooral voor op het hoofd, maar het kan zich ook uitbreiden naar andere plekken, zoals de wenkbrauwen, achter de oren of zelfs de luierstreek. Geen paniek! Het verdwijnt meestal vanzelf voordat je baby één jaar oud is.

Bij volwassenen: de strijd met rode plekken en schilfers

En dan is er de adulte vorm, die zich vaak vanaf de puberteit aandient. Dit is een heel ander verhaal dan de schattige variant bij baby’s. Bij volwassenen komt seborroïsch eczeem meestal voor op plekken waar je huid veel talgklieren heeft. Denk aan je hoofdhuid, gezicht (vooral rondom de neus, wenkbrauwen en oogleden), borst en rug. Het resultaat? Rode, schilferige plekken die niet alleen zichtbaar zijn, maar soms ook jeuken of branderig aanvoelen.

Neem Jasper, een 26-jarige sportinstructeur die vaak last had van schilfers rond zijn haargrens. “Ik dacht eerst dat het roos was, maar toen ik ook vlekken op mijn borst kreeg, wist ik dat er meer aan de hand was.” Na een bezoek aan de dermatoloog leerde hij dat hij seborroïsch eczeem had en kreeg hij een shampoo en crème voorgeschreven die de klachten flink verminderden.

De adulte vorm kan chronisch zijn, maar het verloopt vaak in golven: periodes van heftige klachten worden afgewisseld met rustige momenten. Factoren zoals stress, kou en een vette huid kunnen de klachten verergeren.

Verschillen tussen de vormen

De grootste verschillen tussen de juveniele en adulte vorm zitten in de oorzaak en de ernst. Bij baby’s is het vooral een kwestie van hun huid die nog in ontwikkeling is. Bij volwassenen speelt de overactieve Malassezia-gist een grotere rol, samen met een gevoelige huidbarrière.

Een belangrijke overeenkomst? Beide vormen zijn gelukkig goed te behandelen en absoluut niet gevaarlijk. Of je nu met je baby aan het prutsen bent om berg te verminderen, of zelf die rode vlekken in de spiegel zat bent: er is altijd een oplossing.

Dus, of je nu een nieuwe ouder bent met een baby vol schilfers, of je bent volwassen en merkt dat je huid rare fratsen uithaalt, weet dat je niet de enige bent. Dit eczeem komt vaker voor dan je denkt, en met een beetje aandacht en zorg kun je het vaak prima onder controle houden.

Seborroïsch eczeem en psoriasis

Zowel seborroïsch eczeem als psoriasis kunnen van invloed zijn op de hoofdhuid en kunnen deze aantasten met jeukende schilferende plekjes. Daarom kan het soms moeilijk zijn om deze aandoeningen van elkaar te onderscheiden. Afgezien van de betrokkenheid van de hoofdhuid, manifesteert psoriasis zich op andere plekken van het lichaam dan seborroïsch eczeem. Voorkeursplekken van psoriasis zijn de strekzijde van ellebogen, knieën en op de rug boven de billen. Bij psoriasis zijner soms grote plakkaten aanwezig. Seborroïsch eczeem kenemrkt zich door jeuk, roodheid en schilfertjes in het gelaat, vooral in de wenkbrauwen en in de plooien naast de neus. Bij twijfel over de diagnose is een huidbiopsie vaak voldoende om de oorzaak te identificeren.

Symptomen: rode vlekken en roodheid in het gezicht

Seborroïsch eczeem kenmerkt zich door rode vlekken en schilfertjes. Het komt vaak voor op de hoofdhuid, het gezicht en dan vooral in de wenkbrauwen, aan de zijkanten van de neus en achter de oren. Maar het kan voorkomen tussen de huidplooien, zoals de navel, onder de borsten, in de oksels, de buikplooi, de liezen, de bilspleet en rond de anus.

Atopisch eczeem bij een kind met krabeffecten / Bron: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Atopisch eczeem bij een kind met krabeffecten / Bron: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vergelijkbare ziektebeelden

Seborroïsch eczeem in het gelaat kan vanwege de uiterlijke verschijningsvorm, verward worden met:

Seborroïsch eczeem bij een baby

Seborrhoïsch eczeem bij zuigelingen of baby's komt voor bij kinderen van 4 weken tot negen maanden oud. Het presenteert zich als onscherp begrensde roodheid en schilfering vooral in de lichaamsplooien in de hals, achter de oren, gelaat, rug en oksels. Het kan ook voorkomen in het luiergebied en is dan wel scherp begrensd. De schilfering op het hoofd bestaat uit geelachtige, vette, dikke korstjes. Het vertoont veel gelijkenis met berg. In de plooien is er veel minder schilfering aanwezig.

Onttaansmechanisme: Het begint allemaal bij je huid en een klein beestje

Seborroïsch eczeem draait om een complex samenspel van je huid, een overijverige gast genaamd Malassezia en je eigen afweersysteem. Even voorstellen: Malassezia is een gist die van nature op je huid leeft. Dat klinkt enger dan het is, want hij zit daar gezellig samen met miljoenen andere micro-organismen. Maar bij sommige mensen raakt deze gist uit balans. Waarom? Vaak omdat hij dol is op vet, en laat de huid van je gezicht, hoofdhuid en borst nou net boordevol talg zitten. Een soort all-you-can-eat-buffet voor Malassezia.

Neem Rick, een 35-jarige IT’er met een vette huid. Hij merkte dat zijn voorhoofd altijd wat glom, maar naarmate hij meer stress kreeg op het werk, ontstonden er ook rode plekken met schilfers. Wat hij niet wist, is dat Malassezia dolblij was met die extra talgproductie.

Talg: vriend of vijand?
Talg is normaal gesproken een beschermend laagje dat je huid soepel en gezond houdt. Maar bij mensen met seborroïsch eczeem gebeurt er iets vreemds. De gist Malassezia zet talg om in vetzuren, en sommige daarvan irriteren je huid. Denk aan een soort chemisch soepje dat ervoor zorgt dat je huid rood wordt, begint te schilferen en soms zelfs jeukt.

Je zou denken dat je lichaam die irritatie wel even oplost, toch? Maar bij seborroïsch eczeem lijkt je immuunsysteem in overdrive te gaan. Je huid reageert veel heftiger dan nodig, alsof het denkt dat er een groot gevaar dreigt. Daardoor krijg je die typische plekken: rood, schilferig en soms zelfs vettig.

Je immuunsysteem doet er een schepje bovenop
Hier komt het afweersysteem om de hoek kijken. Normaal gesproken beschermt je immuunsysteem je tegen echte indringers, zoals bacteriën en virussen. Maar bij seborroïsch eczeem reageert het op stoffen die eigenlijk vrij onschuldig zijn, zoals die vetzuren van Malassezia. Dit lokt een ontstekingsreactie uit, wat zorgt voor de roodheid en zwelling.

Een soortgelijke reactie zag je misschien wel bij Lisa, een jonge moeder die dacht dat ze gewoon last had van een droge winterhuid. Maar na weken van rode vlekken op haar wangen en wenkbrauwen, bleek dat haar immuunsysteem flink van slag was.

De rol van je huidbarrière: lekkage in de verdediging
Je huid is een meesterlijke barrière. Het houdt de boel binnen (zoals vocht) en nare dingen buiten (zoals bacteriën). Maar bij seborroïsch eczeem is die barrière niet helemaal waterdicht. Er kunnen kleine scheurtjes of zwakke plekken ontstaan, waardoor irriterende stoffen gemakkelijker naar binnen glippen. Eenmaal binnen, wakkeren ze de ontstekingsreactie verder aan.

En dan komt er nog een vicieuze cirkel bij: een verstoorde barrière maakt je huid kwetsbaarder voor Malassezia, die zich daardoor nóg sneller kan vermenigvuldigen.

Wat beïnvloedt het ontstaansmechanisme?
  • Hormonale invloeden: Tijdens de puberteit maakt je lichaam meer talg aan. Niet zo gek dat seborroïsch eczeem vaak begint in je tienerjaren. Ook bij vrouwen rondom de menopauze zie je een toename, door schommelingen in hormonen.
  • Stress en slaapgebrek: Dit zet je immuunsysteem onder druk, waardoor de balans tussen huid en Malassezia nog verder verstoord raakt.
  • Klimaat: Koude en droge lucht verzwakken je huidbarrière, terwijl warmte en vochtigheid de groei van Malassezia stimuleren. Het perfecte stormpje.

Waarom sommige mensen en anderen niet?
Dat blijft deels een mysterie. Genetica speelt een rol: als het in je familie voorkomt, heb je meer kans. Maar er zijn ook andere factoren, zoals je huidtype. Mensen met een vette huid of bepaalde neurologische aandoeningen, zoals Parkinson, lopen een hoger risico. Wist je trouwens dat ongeveer 30% van de Parkinsonpatiënten ook seborroïsch eczeem heeft?

Dus wat gebeurt er precies in jouw huid?
Samenvattend: Malassezia groeit als kool dankzij je talg, zet vet om in irriterende stoffen, en jouw immuunsysteem raakt overprikkeld. Voeg daar een verstoorde huidbarrière en wat genetische pech aan toe, en je hebt het recept voor seborroïsch eczeem. Het klinkt ingewikkeld, maar met de juiste verzorging kun je de balans weer herstellen. Rick en Lisa zijn daar het levende bewijs van!

Ontstaan en oorzaak seborroïsch eczeem

Gist

De exacte oorzaak van seborroïsch eczeem is anno 2025 nog een beetje een mysterie. Maar wat we wél weten, is dat het allemaal draait om een bijzondere relatie tussen je huid, je talgproductie en een kleine boosdoener: de gist Malassezia.

De gist: een onschuldig huismannetje of irritante gast?

Malassezia is een gist die bij iedereen voorkomt. Hij leeft al jarenlang vredig op je huid, vaak zonder dat je het door hebt. Maar bij sommige mensen verandert die onschuldige samenwoning in een flinke ruzie. Hoe komt dat? Waarschijnlijk speelt je huidsmeer, oftewel talg, hier een belangrijke rol. Bij mensen met seborroïsch eczeem lijkt de samenstelling van dat talg net even anders te zijn, wat Malassezia extra happy maakt. Hij gaat zich sneller vermenigvuldigen, alsof hij een onbeperkte voorraad buffetbonnen heeft gekregen.

En dat is waar de problemen beginnen. Die gistcellen scheiden bepaalde vetzuren af die je huid kunnen irriteren. Het gevolg? Roodheid, schilfers en soms een jeuk die je het liefst met een schuurspons zou willen aanpakken (niet doen, trouwens).

Talgklieren: de hotspots van de ellende

Seborroïsch eczeem duikt vooral op plekken waar talgklieren de boventoon voeren. Denk aan je hoofdhuid, je gezicht (rondom de neus en wenkbrauwen), achter de oren en zelfs op je borst. Deze talgrijke zones zijn voor Malassezia een soort speeltuin waar hij zich helemaal kan uitleven.

Niet iedereen reageert hetzelfde

Interessant is dat de hoeveelheid gistcellen op je huid bij mensen met seborroïsch eczeem niet per se hoger hoeft te zijn dan bij iemand zonder klachten. Het verschil zit ‘m waarschijnlijk in hoe je huid reageert. Bij sommige mensen reageert de huid overmatig, alsof er een groot alarm wordt afgegaan bij de kleinste verstoring. Dit verklaart waarom sommige mensen er hun hele leven last van hebben, terwijl anderen geen idee hebben wat seborroïsch eczeem überhaupt is.

Kortom, het ontstaan van seborroïsch eczeem is een complexe mix van factoren: een gist die normaal gesproken onschuldig is, een huid die nét wat anders reageert, en talg dat Malassezia een beetje te veel verwend. Maar met de juiste aanpak kun je het gelukkig prima de baas blijven!

Behandeling seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is misschien niet gevaarlijk, maar de klachten kunnen knap vervelend zijn. Roodheid, schilfers en jeuk zijn nou niet bepaald de dingen die je op een goede dag wilt tegenkomen in de spiegel. En ook al is de aandoening onschuldig, de impact op je zelfvertrouwen en dagelijks leven kan groot zijn. Behandeling draait dus om symptoombestrijding en het verbeteren van je huidconditie. Gelukkig zijn er genoeg opties om het in toom te houden.

Corticosteroïden: de snelle kalmeerder

Als je huid in alle staten is, kun je baat hebben bij een milde corticosteroïde zoals hydrocortison zalf FNA. Dit wondermiddeltje pakt ontstekingen aan, vermindert schilfering en neemt de jeuk weg. Een dun laagje aanbrengen is vaak al genoeg om binnen een paar dagen verbetering te zien. Maar let op: dit is geen oplossing voor de lange termijn. Te veel en te vaak smeren kan je huid dunner maken, dus gebruik het met beleid. Zie het als een brandblusser: handig in nood, maar niet voor dagelijks gebruik.

Schimmels en gisten: aanpakken met ketoconazol

Malassezia, die beruchte gist, speelt een grote rol bij seborroïsch eczeem. Daarom worden vaak antischimmelcrèmes of -shampoos voorgeschreven, met ketoconazol als populairste keuze. Dit middel remt de groei van de gist en helpt zo de roodheid en schilfers te verminderen. Ketoconazol shampoo is ideaal voor je hoofdhuid: even in laten werken, uitspoelen, en voilà – minder schilfers. Heb je last van plekken op je gezicht of lichaam? Dan kan een crème of lotion de uitkomst bieden.

Lichttherapie: de kracht van UV-stralen

Bij hardnekkige klachten kan lichttherapie een optie zijn. UVB-lampen worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en de groei van Malassezia af te remmen. Het klinkt misschien futuristisch, maar het werkt. Deze behandelmethode wordt vaak in klinieken aangeboden en kan vooral in de wintermaanden verlichting brengen, als zonlicht schaars is.

Wat kun je zelf doen?

Naast medische behandeling kun je zelf ook veel doen om de klachten te verminderen:

  • Vermijd zeep: Zeep kan je huid uitdrogen en je klachten verergeren. Gebruik in plaats daarvan een milde, zeepvrije reiniger of gewoon water.
  • Hydrateer: Een goede vochtinbrengende crème helpt je huidbarrière herstellen. Kies bij voorkeur iets zonder parfum of andere irriterende stoffen.
  • Stress verminderen: Makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress verergert de klachten vaak. Probeer ontspanningstechnieken of een wandeling in de natuur.

Een stap naar controle

Hoewel seborroïsch eczeem nooit helemaal weggaat, kun je met de juiste aanpak veel klachten onder controle krijgen. De sleutel? Een combinatie van medische behandeling en slimme huidverzorging. Mensen zoals Rick en Lisa, die we eerder noemden, zijn er het bewijs van: met wat geduld en de juiste producten is een gezonde huid binnen handbereik. Dus, wat let je? Pak die rode plekken aan en geef je huid de liefde die het verdient!

Huismiddeltjes

Seborroïsch eczeem aanpakken met huismiddeltjes? Het klinkt aantrekkelijk – wie wil er niet een simpele oplossing uit de keukenkast halen? Maar eerlijk is eerlijk: sommige populaire remedies leveren weinig tot niets op, hoe enthousiast ze ook worden aangeprezen. Laten we even wat veelgehoorde 'wondermiddelen' onder de loep nemen.

Kokosolie: lekker exotisch, maar niet effectie
Kokosolie klinkt als een tropisch paradijs in een potje, maar voor je eczeem kun je het beter laten staan. Ondanks verhalen over de hydraterende eigenschappen ervan, blijkt het weinig impact te hebben op seborroïsch eczeem. Neem bijvoorbeeld Mila, die trouw haar droge plekken insmeerde met kokosolie. Het voelde even prettig, maar na een paar dagen was haar huid weer terug bij af. Wil je toch iets smeren? Kies dan voor een crème die écht speciaal ontwikkeld is voor een gevoelige huid en bewezen resultaten levert.

Appelazijn: zuur voor je eczeem
Appelazijn heeft een cultstatus als gezondheidsbooster, maar het is geen magie voor je huid. Klaas, een fanatieke aanhanger van natuurlijke remedies, probeerde appelazijn als toner op zijn rode plekken. Het resultaat? Prikkende huid en nóg meer irritatie. De zuurgraad van appelazijn is gewoon te veel voor een beschadigde huidbarrière. Laat het dus lekker in de keuken staan en gebruik het waar het hoort: over je salade.

Tea tree olie: ruikt lekker, doet weinig
Tea tree olie wordt vaak geroemd als een natuurlijke antiseptische oplossing. Klinkt goed, toch? Maar helaas, het levert niet de verlichting waar je op hoopt. Lisa, een enthousiaste DIY-skincare-expert, voegde tea tree olie toe aan haar moisturizer. Het enige wat ze kreeg, was een geïrriteerde huid die brandde bij elke aanraking. Deze olie is gewoon te scherp voor de gevoelige huid die al worstelt met eczeem. Ruiken mag, smeren liever niet.

Biotine (vitamine B8): geen superkracht voor je huid
Biotine wordt vaak aangeprezen als een wondermiddel voor huid, haar en nagels. Maar als het om seborroïsch eczeem gaat, laat het je behoorlijk in de steek. Mark, die hoopte dat een dagelijks supplement zijn schilfers zou verminderen, zag na maanden slikken geen enkel verschil. Biotine mag dan een belangrijke vitamine zijn, maar het doet weinig tot niets voor je eczeem. Focus liever op een gezonde leefstijl en een gebalanceerd dieet om je huid een echte boost te geven.

Kortom, ofschoon deze middeltjes populair zijn, bieden ze vaak meer hype dan hulp. Investeer je tijd en geld in bewezen methoden die echt een verschil maken. Je huid is geen experiment, maar verdient gerichte zorg die wérkt.

Zo zijn er weinig tot geen aanwijzingen dat een van de volgende stoffen, oraal ingenomen of lokaal gebruikt, van enig significant voordeel is bij de bestrijding van seborroïsch eczeem: kokosolie, appelazijn, tea tree olie of biotine (vitamine B8).

Zelfzorg en praktische tips bij seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem, het klinkt ingewikkeld en voelt vaak als een oneerlijke strijd tegen schilfers, roodheid en irritatie. Maar laten we eerlijk zijn: niemand wil dagelijks tobben met een jeukende huid of een geïrriteerde hoofdhuid. Gelukkig hoef je niet machteloos toe te kijken. Met een paar slimme aanpassingen in je verzorgingsroutine en wat praktische handigheidjes kun je dit vervelende huidprobleem in toom houden. Geen magische oplossingen, maar concrete tips die echt werken.

Dit type eczeem ontstaat meestal door een overactieve talgproductie en een gist die nét wat te enthousiast aanwezig is. Het kan je zelfvertrouwen aantasten, zeker als de symptomen zichtbaar zijn op je gezicht of hoofdhuid. Maar weet je wat? Met de juiste aanpak en zelfzorg kun je ervoor zorgen dat jij de baas blijft over je huid. Het draait niet om perfectionisme, maar om goed voor jezelf zorgen met een beetje extra aandacht voor je huid.

Of je nu last hebt van een droge huid, een schilferige hoofdhuid, of gewoon de dagelijkse irritatie beu bent: er zijn genoeg maatregelen die je meteen kunt inzetten. Van milde reinigers en hydraterende crèmes tot medicinale shampoos en handige trucs om irritatie te voorkomen. Alles draait om slim omgaan met je huid, zodat je geen uren in de badkamer hoeft door te brengen. Praktisch en eenvoudig, zonder gedoe.

Je huid mag dan gevoelig zijn, maar jij bent degene die bepaalt hoe je ermee omgaat. Door kleine veranderingen in je dagelijkse routine te maken, kun je de impact van seborroïsch eczeem aanzienlijk verminderen. Het vraagt wat inzet, maar het resultaat mag er zijn: een kalmere huid en een vrijer gevoel. Want zeg nou zelf, wie wil er niet wat meer gemak en minder ongemak in het leven?

Milde, ongeparfumeerde shampoo: de zachte aanpak

Marieke, een jonge moeder van twee, had jarenlang te kampen met een geïrriteerde hoofdhuid. Haar truc? Overschakelen op een milde, ongeparfumeerde shampoo. Veel commerciële shampoos bevatten agressieve reinigers en parfum die de huid irriteren en je klachten verergeren. Kies dus voor een shampoo zonder die onnodige toevoegingen. Het klinkt simpel, maar je huid is je er dankbaar voor. Marieke merkte al na een week verschil. Minder jeuk, minder schilfers, en vooral een gevoel van opluchting: eindelijk weer een hoofdhuid die 'normaal' aanvoelt. Soms is een kleine stap, zoals deze, de grootste verandering.

Anti-roosshampoo: gericht werken met ketoconazol of zinkpyrithion

Wist je dat specifieke ingrediënten zoals ketoconazol of zinkpyrithion wonderen kunnen doen? Bram, een fanatieke fietser, zweert bij zijn anti-roosshampoo. "Ik was sceptisch," zegt hij, "maar na drie wasbeurten zag ik al resultaat." Deze shampoos pakken de oorzaak van je klachten aan door de groei van de gist op je huid te remmen. Het mooie is dat je ze gewoon bij de drogist kunt halen. En nee, je hoeft niet diep in de buidel te tasten. Kies een variant die bij je past en gebruik hem een paar keer per week. Binnen no-time voelt je huid weer als vanouds.

Dagelijks reinigen met een zachte reiniger: een frisse start

Je gezicht en lichaam verdienen dagelijkse aandacht, zeker als je huid snel geïrriteerd raakt. Een zachte reiniger zonder agressieve stoffen helpt om overtollig talg en dode huidcellen weg te halen, zonder de huidbarrière te beschadigen. Neem bijvoorbeeld Lisa, een drukke HR-manager, die altijd last had van rode vlekken op haar gezicht. Ze stapte over op een eenvoudige reiniger met een pH-waarde die goed bij de huid past. Haar tip: "Het voelt meteen minder strak en droog, alsof je huid een glas water krijgt." Wil je het jezelf makkelijk maken? Zet je reiniger standaard naast je tandenborstel, zo vergeet je hem nooit.

Lauwwarm water: geen hitte, maar een zachte aanpak

Het klinkt misschien banaal, maar de temperatuur van je water kan een wereld van verschil maken. Evelien, die graag lange, hete douches nam, ontdekte dat die stoomsessies haar eczeem alleen maar erger maakten. Door over te schakelen op lauwwarm water bleef haar huid rustiger. Hete douches drogen je huid uit en kunnen het herstel verstoren. Denk aan je huid als een tere plant: te veel hitte en het verliest zijn glans. Kies dus voor water dat warm aanvoelt, maar niet prikt. Het kost even wennen, maar je huid zal je belonen met minder roodheid en een fijnere textuur.

En onthoud: een beetje water en veel aandacht voor je dagelijkse verzorging brengen je al een heel eind.

Droog de huid voorzichtig af: geen hardhandig gedoe

Stel je voor: je hebt net een heerlijke, lauwwarme douche genomen. Wat je nu niet moet doen, is je huid ruw droogwrijven met een harde handdoek. Lotte, een studente met een druk leven, merkte dat haar eczeem altijd erger werd na het douchen. De reden? Ze wreef te hard en irriteerde haar huid. Nu dept ze haar huid droog met een zachte handdoek en ziet ze een groot verschil. Denk eraan, je huid is geen vuile vloer die je moet boenen! Gebruik zachte, strelende bewegingen. Dit eenvoudige trucje bespaart je zoveel ongemak en helpt je huid herstellen.

Hydrateren als gouden regel: crème na elke reiniging

Je huid schreeuwt om hydratatie, vooral na het reinigen. Een goede crème doet wonderen! Neem Bas, een jonge vader met weinig tijd voor uitgebreide routines. Hij besloot een hydraterende crème met vitamine E aan te brengen na elke douche. Het resultaat? Geen droge, trekkerige plekken meer, maar een gladde en rustige huid. Kies voor een hypoallergene crème die je huid voedt en beschermt. Het voelt misschien als een extra stap in je routine, maar geloof me: het kost je hooguit een paar seconden en je huid zal het waarderen.

Zeg nee tegen agressieve huidproducten: minder is meer

Agressieve producten met alcohol lijken soms een snelle oplossing, maar zijn funest voor je huid. Alcohol droogt uit en maakt je huid kwetsbaarder. Sophie, een fashionista met een passie voor make-up, leerde dit op de harde manier. Haar favoriete toner zat vol alcohol en verergerde haar eczeem. Nu gebruikt ze alleen nog zachte producten en haar huid is duidelijk rustiger. Check altijd de ingrediëntenlijst voordat je iets op je huid smeert. En onthoud: hoe minder ingrediënten, hoe beter.

Medicinale crèmes: gericht en effectief

Als je eczeem echt hardnekkig is, kan een medicinale crème met miconazol of hydrocortison een gamechanger zijn. Arjan, een leraar die dagelijks voor de klas staat, kreeg zo’n crème voorgeschreven na jarenlange klachten. Binnen een paar dagen zag hij al verbetering. Deze crèmes werken snel en verminderen roodheid en jeuk. Gebruik ze wel met mate en volgens het advies van een arts. Het is een gerichte aanpak die je eczeem de baas kan maken zonder gedoe.

Was je haar en gezicht regelmatig: een frisse start

Er is een simpele regel: een schone huid is een gelukkige huid. Overmatig talg en opgehoopte huidcellen zorgen ervoor dat je eczeem blijft opflakkeren. Neem Eva, een drukke student die altijd haast had in de ochtend. Ze sloeg haar dagelijkse gezichtswasbeurt over en vroeg zich af waarom haar huid zo vettig werd. Toen ze begon met dagelijks wassen – gewoon met een milde reiniger en lauwwarm water – verdween die overtollige glans en werden haar eczeemklachten minder. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn: zet je reiniger naast je tandenborstel en het wordt al snel een vast ritueel. Een schone start doet wonderen!

Ademende kleding: hou het luchtig

Een simpele maar vaak vergeten tip: draag kleding van natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen. Synthetische stoffen? Grote nee, die houden warmte vast en maken je huid alleen maar geïrriteerder. Tom, een fietsliefhebber, merkte dat zijn eczeem verergerde na elke rit in zijn strakke sportkleding. Hij schakelde over op ademende katoenen shirts en zag al snel verbetering. Je huid moet kunnen ademen, net als jij! Combineer dit met een laagje arganolie na het douchen, en je zit gebakken. Bonus: het voelt niet alleen beter, het ziet er ook relaxter uit.

Krabben? Niet doen!

We weten allemaal hoe verleidelijk het is: even krabben aan die jeukende plek. Maar daar gaat het vaak mis. Elke keer dat je krabt, beschadig je de huid en houd je de irritatie in stand. Lisa, een jonge moeder, leerde dit de harde weg. Ze kon de jeuk niet weerstaan en eindigde met rode, kapotte plekken. Nu gebruikt ze een koude, vochtige doek als ze de neiging voelt om te krabben. "Het voelt gek genoeg meteen kalmerend," zegt ze. Probeer het, want elke keer dat je niet krabt, geef je je huid de kans om te herstellen.

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Een luchtbevochtiger: een helpende hand voor je huid

Droge lucht, vooral in de winter, is een stille vijand voor je huid. Een luchtbevochtiger kan dat oplossen. Kijk maar naar Sven, die ’s winters altijd last had van droge schilfers op zijn gezicht. Hij plaatste een kleine luchtbevochtiger in zijn slaapkamer, en voilà, binnen een paar weken voelde zijn huid soepeler aan. Zorg dat de luchtvochtigheid in huis rond de 40-60% blijft, en je huid zal je dankbaar zijn. Het is een kleine investering, maar het maakt echt verschil, zeker als je al gevoelig bent voor huidaandoeningen.

Vermijd extreme temperaturen: balans is alles

Te warm, te koud – je huid houdt er gewoon niet van. Anja, die in een bloemenwinkel werkt, weet dit als geen ander. Tijdens koude winters kreeg ze altijd meer last van haar eczeem, vooral op haar handen. En in de zomer? Hetzelfde verhaal, maar dan door de hitte. Nu zorgt ze ervoor dat ze zichzelf beschermt: handschoenen in de winter, een pet en schaduw in de zomer. Extreme temperaturen drogen je huid uit of maken haar juist vetter, wat je klachten verergert. Probeer dus de gulden middenweg te vinden. Kies een comfortabele temperatuur in huis en bescherm je huid tegen de elementen.

Geparfumeerde producten: een wolf in schaapskleren

Het ruikt lekker, maar het is vaak een ramp voor je huid. Geparfumeerde haar- en huidproducten zitten boordevol chemicaliën die irritatie veroorzaken. Tom, een jonge kok, merkte dat zijn eczeem altijd erger werd na het gebruik van zijn favoriete aftershave. Hij stapte over op geurvrije producten en zag al snel resultaat. "Het voelt misschien minder fancy, maar mijn huid is zoveel rustiger," vertelt hij. Neem de tijd om etiketten te lezen en kies producten zonder geurstoffen. Je huid verdient net zoveel aandacht als het lezen van de ingrediëntenlijst van je favoriete gerecht!

Hoeden en petten: je beste vriend of je grootste vijand

Hoeden, mutsen en petten lijken een slimme keuze om je huid te beschermen tegen de zon of kou, maar ze kunnen juist irritatie veroorzaken. Sophie, een fan van wintermode, droeg dagelijks een wollen muts, maar kreeg al snel last van een rode, schilferige hoofdhuid. Wat bleek? Het materiaal irriteerde haar huid. Nu kiest ze voor katoenen of zijden voeringen en voelt ze zich stukken beter. Je hoeft je stijl niet op te geven – maak gewoon slimme keuzes in de materialen die je draagt. Je comfort én je look blijven intact.

Een dermatoloog inschakelen: soms is zelfzorg niet genoeg

Heb je alles geprobeerd, maar blijft je eczeem een kopzorg? Aarzel niet om professionele hulp te zoeken. Jan, een sportieve dertiger, worstelde jarenlang met hardnekkige eczeemplekken op zijn benen. Zelfzorg bracht wel wat verlichting, maar niet genoeg. Na een bezoek aan de dermatoloog kreeg hij een gerichte behandeling met medicinale crèmes én een dieetadvies. Binnen een paar weken zag hij verbetering. De les? Je hoeft het niet alleen te doen. Een dermatoloog heeft de kennis en tools om je verder te helpen, vooral als je klachten blijven opspelen ondanks alle goede zorg.

Prognose

Seborroïsch eczeem wordt over het algemeen niet geassocieerd met ernstige problemen. De prognose is veelal gunstig. ofschoon behandeling bijna altijd resulteert in een uitstekende respons, is het niet waarschijnlijk dat dit resulteert in een langdurige, permanente oplossing van de aandoening. Na het stoppen van de behandeling kan de huiduitslag weer terugkomen.

Complicaties

Er zijn weinig complicaties toe te schrijven aan deze aandoening. De meeste problemen lijken verband te houden met een verkeerde diagnose of onjuiste behandeling. Zelden kunnen bepaalde oppervlakkige cutane (dermatofytische) schimmelinfecties van het gezicht en de hoofdhuid lijken op seborroïsch eczeem. Als schimmelinfecties per abuis worden behandeld met ontstekingsremmende medicijnen (lokale steroïden), kan het zich uitbreiden. Het overmatig gebruik van krachtige lokale steroïden, vooral op het gezicht en de oksels, kan leiden tot veel ongewenste huidveranderingen, waaronder dunner worden van de huid. Ernstige vormen van seborroïsch eczeem kan af en toe dunner haar of haarverlies teweegbrengen. Waarschijnlijk grotendeels te wijten aan overmatig krabben. Zodra de aandoening onder controle is, groeit het haar weer aan.

Preventie

Seborroïsch eczeem is niet te voorkomen.

Lees verder

© 2011 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Droge rode schilferige huid rond neus: oorzaken en symptomenDroge rode schilferige huid rond neus: oorzaken en symptomenVerschillende factoren kunnen bijdragen tot roodheid rond je neus. Een rode schilferige huid of vlekken rond de neus kan…

Pica oftewel Pica Eating Disorder: eetstoornisPica oftewel Pica Eating Disorder: eetstoornisZand , stenen, takken, speelgoed of voorwerpen eten: Pica is een eetstoornis die onder volwassen vrij zeldzaam is. Klein…
Erythema ab igne of kachelbenen: symptomen en behandelingErythema ab igne of kachelbenen: symptomen en behandelingErythema ab igne of kachelbenen symptomen bestaan uit plaatselijke rood-bruine verkleuring van de huid, met een grillig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Roymishali, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • A.A.F. Jochems, F.W.M.G. Joosten. Coëlho - zakwoordenboek der geneeskunde. Reed Business Education, 31e geheel herziene druk, 2014.
  • Huidarts.com. Seborrhoïsch eczeem, juveniele vorm. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/seborrhoisch-eczeem-juveniele-vorm/ (ingezien op 7-11-2017)
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 22-1-2025)
  • MedicineNet.com. Seborrheic Dermatitis. https://www.medicinenet.com/seborrheic_dermatitis/article.htm (ingezien op 8-11-2017)
  • Afbeelding bron 1: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 4: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 28-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.