Schimmelinfectie huid: symptomen, besmettelijk en behandelen

Schimmelinfectie huid: symptomen, besmettelijk en behandelen Een schimmelinfectie van de huid is een veel voorkomende klacht. Er zijn vele soorten schimmels en enkele daarvan leven in en op de huid, mycosen genoemd, waaronder de 'gewone' schimmelinfectie van de huid (tinea corporis of ringworm). Hieronder worden alle schimmelinfecties van de huid geschaard, behalve de infecties van de handpalmen, voetzolen, tenen en de liezen. Ringworm is een schimmelinfectie die een jeukende, rode, vaak ringvormige uitslag veroorzaakt, vaak op warme, vochtige gebieden van je lichaam. Een schimmelinfectie van de huid kan worden behandeld met een antimycoticum, ofwel een anti-schimmel geneesmiddel, in de vorm van crèmes, lotions of zalven. Soms zijn pillen nodig.

Wat is ringworm?

Ringworm heeft niets te maken met een worminfectie, zoals de naam lijkt te suggereren. Het is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door dermatophyten. Deze leven op de bovenste laag van de huid, de zogeheten hoornlaag. Deze schimmels kunnen niet de diepte ingroeien en een diepe schimmelinfectie van de huid veroorzaken, maar ze kunnen wel in de haarzakjes doordringen. Ringworm wordt vooral veroorzaakt door de schimmel Trichophyton rubrum.

Ringworm op de arm veroorzaakt door Trichophyton mentagrophytes / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Ringworm op de arm veroorzaakt door Trichophyton mentagrophytes / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Ringworm symptomen

Kenmerkend aan ringworm is de rode, ronde plek die allengs in omvang toeneemt. De rand ervan is rood en schilferend. Doordat de plek eruit ziet als een ring, heeft de aandoening de naam 'ringworm'. De buitenzijde van de ring kan enigszins verhoogd en hobbelig zijn. De plek kan behoorlijk jeuken en branderig aanvoelen. Onbehandeld worden de plekken steeds groter.

Ringworm is besmettelijk

Overdracht

Ringworm is besmettelijk. Je kunt het op één van de volgende manieren krijgen:
  • Van een andere persoon. Ringworm verspreidt zich vaak door huid-op-huid contact.
  • Door direct contact met je huisdieren of na bezoek aan een kinderboerderij.
  • Door het aanraken van besmette voorwerpen. De schimmel die ervoor zorgt dat je ringworm krijgt, kan aanwezig zijn op oppervlakken, kleding, handdoeken, en kammen en borstels.
  • Uit de bodem. Als je werkt in aarde of op blote voeten staat in de bodem welke is besmet met de schimmel die ringworm veroorzaakt, kun je het ook krijgen.

Goede hygiëne

Door het toepassen van goede hygiëne, zoals grondig je handen wassen na contact met (huis)dieren en het vermijden van contact met voor ringworm verdachte plekken, kan besmetting vaak worden voorkomen.

Risicofactoren schimmelinfectie van de huid

De organismen die ringworm veroorzaken gedijen het best onder warme en vochtige omstandigheden. Je hebt een groter risico op ringworm als je:
  • Een man bent;
  • Een puber of jongvolwassene bent;
  • Strak ondergoed of strakke kleding draagt;
  • Overgewicht hebt;
  • Vaak of overmatig zweet;
  • Een verzwakt immuunsysteem hebt; of
  • Diabetes hebt.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Onderzoek en diagnose

In veel gevallen kan de (huis)arts ringworm diagnosticeren op basis van de klinische verschijnselen. Als de diagnose niet duidelijk is, kan de arts wat huid van de jeukende, schilferige gebieden afschrapen en deze huidafschrapsels onder een microscoop onderzoeken. Om andere aandoeningen uit te sluiten, kan de arts een steekproef van de uitslag naar een lab sturen. Deze test staat bekend als een cultuur. Hierbij wordt het materiaal gekweekt voor onderzoek in het laboratorium. Een enkele keer wordt er een stukje weefsel weggenomen, een huidbiopt, voor nader onderzoek.

Ringworm behandeling

Schimmels kunnen worden behandeld met een antimycoticum, ofwel een anti-schimmelgeneesmiddel, in de vorm van crèmes, lotions of zalven. Er zijn ook anti-schimmelpillen. Ringworm kan vaak effectief worden bestreden met een plaatselijke aan te brengen antischimmel-crème, te verkrijgen op recept van de huisarts of de dermatoloog of middels een vrij verkrijgbare crème die zonder recept verkrijgbaar is bij drogist of apotheek, zoals Daktarin crème (miconazol crème). Als een smeerseltje onvoldoende soelaas biedt of als je last hebt van een uitgebreide vorm van ringworm, dan kan de arts zo nodig antischimmel tabletten voorschrijven, vaak itraconazol capsules.

Preventie schimmelinfectie van de huid

Beperk het risico op het krijgen van een schimmelinfectie van de huid door de volgende maatregelen in acht te nemen:

Blijf droog

Houd je liesstreek en andere lichaamsplooien droog. Droog je genitale gebied en de binnenkant van de dijen grondig af met een schone handdoek na het douchen of sporten. Gebruik eventueel talkpoeder rond je liesstreek om overtollig vocht te voorkomen.

Draag schone kleren

Doe minstens één keer per dag of vaker als je veel zweet, schoon ondergoed aan. Was je kleren na gebruik.

Deel nooit een handdoek met een ander / Bron: Pexels, PixabayDeel nooit een handdoek met een ander / Bron: Pexels, Pixabay

Zoek de juiste pasvorm

Zorg ervoor dat je goed passende kleding aandoet, met name ondergoed. Vermijd nauwsluitende, strakke kleding, wat kan wrijven en schuren tegen je huid en je vatbaarder maakt voor schimmels. Probeer boxershorts te dragen in plaats van nauwsluitend ondergoed.

Geen persoonlijke items delen

Laat anderen niet gebruik maken van je kleding, handdoeken of andere persoonlijke items.

Behandel voetschimmel

Behandel voetschimmel zodat de verspreiding ervan naar andere lichaamsdelen wordt voorkomen. Als je je begeeft in vochtige openbare ruimtes, zoals een douche of kleedkamer, draag dan slippers om voetschimmel te voorkomen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe behandel je schimmelnagels?Schimmels zijn een veel voorkomende aandoening bij mensen. Huidschimmels bevinden zich constant op het lichaam en groeie…
Schimmels en schimmelziektenSchimmels leven op of in de mens en leven daar in harmonie. Soms word het natuurlijk evenwicht verstoord en krijgen schi…
Schimmelinfecties bij paardenEen schimmelinfectie is bij paarden de meest voorkomende huidaandoeningen. Dit komt doordat het heel makkelijk overgedra…
Schimmelinfectie van de huidSchimmelinfectie van de huidHuidschimmels komen vaak voor. Schimmels bevinden zich overal. Een erg bekende huidschimmel is ringworm, vaak veroorzaak…

Aarskog-syndroom: Symptomen aan genitaliën, gezicht & skeletAarskog-syndroom: Symptomen aan genitaliën, gezicht & skeletHet Aarskog-syndroom is een uiterst zeldzame genetische aandoening die voornamelijk mannen treft, hoewel vrouwen soms mi…
Tonsillitis: Ontsteking van keelamandelen (tonsillen)Tonsillitis: Ontsteking van keelamandelen (tonsillen)Tonsillitis is een ontsteking van de keelamandelen, die veel voorkomt bij kinderen, tieners en jongvolwassenen. Hoewel d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/ringworm.htm
  • http://www.huidinfo.nl/schimmel.html
  • http://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/fungal-skin-infections/overview-of-fungal-skin-infections
  • http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/fungal-infections-skin#1
  • http://www.healthline.com/health/skin/candida-fungus
  • http://www.webmd.com/men/tc/jock-itch-topic-overview#1
  • http://www.webmd.com/men/tc/jock-itch-topic-overview#2
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/jock-itch/home/ovc-20229519
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 07-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.