Erosio interdigitalis: symptomen, oorzaak en behandeling

Erosio interdigitalis: symptomen, oorzaak en behandeling Heb je last van een schimmelinfectie van de huid tussen de vingers of tenen? Mogelijk heb je last van erosio interdigitalis blastomycetica, ook wel bekend als 'smetweb', een vorm van candidiasis, een schimmelinfectie (mycose) die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Vaak is de gist Candida albicans de boosdoener. Erosio interdigitalis wordt meestal gezien tussen de middelvinger en de ringvinger. De aandoening kan bijzonder hinderlijk zijn. Behandeling bestaat meestal uit het lokaal aanbrengen van een gistdodende crème.

Erosio interdigitalis blastomycetica


Wat is erosio interdigitalis?

Erosio interdigitalis blastomycetica, ook wel 'smetweb' genoemd, werd voor het eerst gemeld in 1917 en is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida albicans. Erosio interdigitalis is een candidainfectie van de huid tussen de vingers of tenen. Het manifesteert zich meestal tussen de middelvinger en de ringvinger. Het komt minder vaak voor tussen de tenen. Erosio interdigitalis is een courante aandoening, die pijnlijk kan zijn.

Symptomen van erosio interdigitalis

Het heeft de volgende symptomen:
  • oppervlakkige, gemacereerde (verweekte) witte huid tussen de vingers;
  • de infectie kan uitbreiden naar de zijkanten van de vingers;
  • de huid is zacht;
  • roodheid;
  • jeuk;
  • branderig gevoel;
  • pijn of ongemak;
  • langs de randen ontstaat schilfering.

De meest typische plek waar smetweb zich manifesteert, is tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen.

Complicaties

Als de aandoening niet behandeld wordt, kan de huid tussen de vingers of tenen beschadigd raken en kan infectie optreden. Andere complicaties kunnen zijn:
  • pijn en zwelling van de betrokken gebieden
  • blaren en kloven op de huid
  • verminderde beweeglijkheid van de vingers of tenen

Oorzaak van erosio interdigitalis

Deze huidafwijking wordt veroorzaakt door Candida albicans als gevolg van opweking van de huid door water. Het dragen van een ring kan eraan bijdragen dat water, zeepresten en andere irriterende stoffen op de huid achterblijven.Hierdoor vermindert de barrièrefunctie van de huid, waardoor de candidagist zich gemakkelijk in de beschadigde huid kan vestigen. Dit defect in de huidbarrière kan de porte d'entrée vormen voor het optreden van wondroos, ook wel belroos of erysipelas genoemd.

Pompholyx op de hand / Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)Pompholyx op de hand / Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)

Welke risicogroepen zijn er?

Patiënten met ongecontroleerde diabetes zijn meer vatbaar voor deze aandoening, alsmede bij mensen die al dan niet beroepsmatig veel in contact komen met water, zoals schoonmakers, koks, horecapersoneel en (para)medici.

Onderzoek en diagnose

De diagnose kan meestal zonder aanvullend onderzoek op het oog gesteld worden. Bij twijfel kan een kweek worden afgenomen. Vergelijkbare ziektebeelden zijn:

Behandeling van erosio interdigitalis

De behandeling is lokaal: indrogen met zinkolie en daarna de plek insmeren met een imidazolpreparaat. Teneinde recidief (terugkeer van de aandoening) te voorkomen is het vermijden van uitlokkende factoren zoals water, zeep en irriterende stoffen van belang. Doe dit door de handen goed af te drogen nadat ze nat zijn geweest, vooral tussen de vingers. Draag bij voorkeur geen ring(en) tijdens het werk. Diabetici moeten ervoor zorgen dat zij controle krijgen over hun diabetes.

Prognose

De prognose voor erosio interdigitalis is over het algemeen goed, vooral als de aandoening vroegtijdig wordt behandeld.

Preventie

Om erosio interdigitalis te voorkomen, is het belangrijk om comfortabele schoenen te dragen die voldoende ruimte bieden voor de vingers of tenen. Verder is het belangrijk om je voeten droog te houden en diabetici dienen hun ziekte goed onder controle te houden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: ZwemmerseczeemAandoening: ZwemmerseczeemDeze naam is eigenlijk heel verwarrend, het is namelijk geen eczeem maar een schimmelinfectie tussen de tenen. Je kan de…
Voetschimmel; van oorzaak tot behandelingVoetschimmel; van oorzaak tot behandelingIedereen kan er last van hebben. Voetschimmel, vaak ook wel zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel is geen eczeem, maar we…
Hoe behandel je schimmelnagels?Schimmels zijn een veel voorkomende aandoening bij mensen. Huidschimmels bevinden zich constant op het lichaam en groeie…
Schimmelinfecties bij paardenEen schimmelinfectie is bij paarden de meest voorkomende huidaandoeningen. Dit komt doordat het heel makkelijk overgedra…

Atopisch eczeem: chronische ontstekingsziekte van de huidAtopisch eczeem: chronische ontstekingsziekte van de huidNaar schatting lijden ongeveer 400.000 Nederlanders aan atopisch eczeem. Het is een veelal chronische ontstekingsziekte…
Spataderen natuurlijk behandelenSpataderen en aambeien zijn veneuze aandoeningen die met natuurlijke middelen, zoals regelmatig bewegen, maar ook met ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/monkeybusinessimages
  • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
  • Afbeelding bron 1: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.