Erosio interdigitalis: symptomen, oorzaak en behandeling

Erosio interdigitalis: symptomen, oorzaak en behandeling Heb je last van een schimmelinfectie van de huid tussen de vingers of tenen? Mogelijk heb je last van erosio interdigitalis blastomycetica, ook wel bekend als 'smetweb', een vorm van candidiasis, een schimmelinfectie (mycose) die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Vaak is de gist Candida albicans de boosdoener. Erosio interdigitalis wordt meestal gezien tussen de middelvinger en de ringvinger. De aandoening kan bijzonder hinderlijk zijn. Behandeling bestaat meestal uit het lokaal aanbrengen van een gistdodende crème.

Erosio interdigitalis blastomycetica


Wat is erosio interdigitalis?

Erosio interdigitalis blastomycetica, ook wel 'smetweb' genoemd, werd voor het eerst gemeld in 1917 en is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida albicans. Erosio interdigitalis is een candidainfectie van de huid tussen de vingers of tenen. Het manifesteert zich meestal tussen de middelvinger en de ringvinger. Het komt minder vaak voor tussen de tenen. Erosio interdigitalis is een courante aandoening, die pijnlijk kan zijn.

Wat zijn de symptomen van erosio interdigitalis?

Het heeft de volgende symptomen:
 • oppervlakkige, gemacereerde (verweekte) witte huid tussen de vingers;
 • de infectie kan uitbreiden naar de zijkanten van de vingers;
 • de huid is zacht;
 • roodheid;
 • jeuk;
 • branderig gevoel;
 • pijn of ongemak;
 • langs de randen ontstaat schilfering.

De meest typische plek waar smetweb zich manifesteert, is tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen.

Hoe ontstaat erosio interdigitalis?

Deze huidafwijking wordt veroorzaakt door Candida albicans als gevolg van opweking van de huid door water. Het dragen van een ring kan eraan bijdragen dat water, zeepresten en andere irriterende stoffen op de huid achterblijven.Hierdoor vermindert de barrièrefunctie van de huid, waardoor de candidagist zich gemakkelijk in de beschadigde huid kan vestigen. Dit defect in de huidbarrière kan de porte d'entrée vormen voor het optreden van wondroos, ook wel belroos of erysipelas genoemd.

Pompholyx op de hand / Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)Pompholyx op de hand / Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)

Welke risicogroepen zijn er?

Patiënten met ongecontroleerde diabetes zijn meer vatbaar voor deze aandoening, alsmede bij mensen die al dan niet beroepsmatig veel in contact komen met water, zoals schoonmakers, koks, horecapersoneel en (para)medici.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan meestal zonder aanvullend onderzoek op het oog gesteld worden. Bij twijfel kan een kweek worden afgenomen. Vergelijkbare ziektebeelden zijn:

Hoe wordt erosio interdigitalis behandeld?

De behandeling is lokaal: indrogen met zinkolie en daarna de plek insmeren met een imidazolpreparaat. Teneinde recidief (terugkeer van de aandoening) te voorkomen is het vermijden van uitlokkende factoren zoals water, zeep en irriterende stoffen van belang. Doe dit door de handen goed af te drogen nadat ze nat zijn geweest, vooral tussen de vingers. Draag bij voorkeur geen ring(en) tijdens het werk. Diabetici moeten ervoor zorgen dat zij controle krijgen over hun diabetes.

Lees verder

© 2011 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: ZwemmerseczeemAandoening: ZwemmerseczeemDeze naam is eigenlijk heel verwarrend, het is namelijk geen eczeem maar een schimmelinfectie tussen de tenen. Je kan de…
Voetschimmel; van oorzaak tot behandelingVoetschimmel; van oorzaak tot behandelingIedereen kan er last van hebben. Voetschimmel, vaak ook wel zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel is geen eczeem, maar we…
Hoe behandel je schimmelnagels?Schimmels zijn een veel voorkomende aandoening bij mensen. Huidschimmels bevinden zich constant op het lichaam en groeie…
Schimmelinfecties bij paardenEen schimmelinfectie is bij paarden de meest voorkomende huidaandoeningen. Dit komt doordat het heel makkelijk overgedra…

Atopisch eczeem: chronische ontstekingsziekte van de huidAtopisch eczeem: chronische ontstekingsziekte van de huidNaar schatting lijden ongeveer 400.000 Nederlanders aan atopisch eczeem. Het is een veelal chronische ontstekingsziekte…
Spataderen natuurlijk behandelenSpataderen en aambeien zijn veneuze aandoeningen die met natuurlijke middelen, zoals regelmatig bewegen, maar ook met ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/monkeybusinessimages
 • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
 • Afbeelding bron 1: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)

Reageer op het artikel "Erosio interdigitalis: symptomen, oorzaak en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 27-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Huidaandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!