Schimmels en schimmelziekten

Schimmels leven op of in de mens en leven daar in harmonie. Soms word het natuurlijk evenwicht verstoord en krijgen schimmels de overhand, waardoor ze schimmelziekten kunnen veroorzaken. De klachten kunnen hierbij erg uiteenlopen. Schimmelziekten kunnen op de huid voorkomen, maar ook in het haar, op of onder de nagels of in de kont of darmen. Ook geslachtsopeningen zijn vaak een geliefde plek voor schimmels:

Schimmels

Schimmels, ook wel fungi genoemd, zijn lagere organismen. Voor hun voedsel zijn schimmels afhankelijk van andere organismen. Ze leven dus letterlijk van andere organismen. Sommige schimmels zijn de veroorzaker van veel schimmelinfecties of schimmelziekten bij de mens. Echter zijn er veel meer schimmels die op of in de mens leven, en helemaal geen klachten of last voor de mens veroorzaken. Er zijn ook onkruidschimmels, deze leven in ziek haar, in zweren en ook onder zieke nagels. Deze schimmels zijn echter niet de veroozaker van schimmelinfecties. Soms worden schimmels ook wel gisten genoemd. Het gaat hierbij om eencellige schimmels.

Schimmelziekte

Een schimmelziekte, ook wel mycose, word veroorzaakt door een schimmel die op of in de mens leeft. Vaak krijgen schimmels de kans bij een verminderde weerstand van de mens. Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben ook meer kans op het krijgen van een schimmelziekte. In plaats van een schimmelziekte, kan men ook spreken van een schimmelinfectie. Deze benaming word meer in de volksmond genomen. Schimmelinfectie kan men indelen in oppervlakkige en diepe schimmelinfecties. Dit hangt ervan af waar de schimmelinfectie zich bevindt. Veel voorkomende schimmelinfecties zijn schimmels op de huid. Deze kunnen er dan ook verschillende uitzien. Van kleine witte plekjes tot grote rode ringen. Vaak word een schimmels niet als schimmel herkend, zoals bij ringworm. Door de bnaming denkt men dan dat het om een wormsoort gaat, maar er is hier tch echt sprake van een schimmel. Schimmels kan men ook indelen in de veroorzaker ervan. Zo zijn er:

trichofytie:

Dit zijn schimmelinfecties op de huid die zeer besmettelijk kunnen zijn voor anderen. Ringworm is hier een bekende van.

microsporie:

Schimmelinfecties die worden veroorzaakt door Microsporida-soorten. Dit zijn onder andere een schimmelinfectie op de behaarde hoofdhuid van kinderen.

candidasis:

Candida-soorten veroorzaken deze schimmelsinfecties. Het is een gistachtige schimmel. Een veel voorkomende schimmelinfectie in deze groep is de candida-infectie van de vagina of spruw bij baby's.

Soorten schimmelinfecties

Er zijn veel soorten schimmelinfecties bij de mens. Gezegd moet worden dat veel schimmels altijd op of in de mens leven, zoals de candida-soorten. Deze leven in de mond, de vagina, de darm en op de huid. Gesproken word van een schimmelinfectie wanneer deze schimmels het natuurlijke evenwicht verstoren, en daardoor klachten veroorzaken. Sommige schimmels komen van buitenaf en zijn van naturen niet op de mens aanwezig, zoals de schimmel die zwemmerseczeem veroorzaakt. Een aantal van veel voorkomend schimmelinfecties:
 • Zwemmerseczeem: veroorzaakt door een schimmel uit de groep van de dermatofyten. Nestelt zich graag in vochtige omgevingen.
 • Ringworm: vaak veroorzaakt door de Trichophyton rubrum. Veroorzaken een rode ring op de huid.
 • Kalknagels: word veroorzaakt door de schimmels Trichophyton Rubrum en Trichophyton Mentagrophytes, kenmerkend is de dikke, verkleurde en kruimelige hoornlaag van de nagel.
 • Spruw: veroorzaaktt door Candida Albicans. Komt veel bij jonge baby's voor maar ook bij volwassenen.
 • Candida-infecties van de vagina: oftewel witte vloed, veroorzaker is de candida-soorten.
 • Hoofdzeer: Ook wel hoofdschimmel genoemd en word veroorzaakt door de schimmel Trichophyton Schönleini. Deze schimmel kan uiteindelijk tot kaalheid leiden.
 • Baardschimmel: komt niet veel voor en de veroorzakerr is Tinea Barbae. De huid is roze tot rood van kleur en soms een stekende jeuk.
 • Madura: komt vooral in de tropen voor, ook bekend onder de naam Mycetoom. Komt vaak aan de voet voor. De schimmel Eumycetes is hier verantwoordelijk voor.
 • Piedra: wordt veroorzaakt door de Trichosporon-soort en komt zelden voor, meestal in de tropen. Het wordt aangetroffen in de haren van de mens.
 • Pityriasis versicolor: onschuldige schimmelinfectie die naar enkele weken vanzelf verdwijnt. Wordt veroorzaakt door een eencellige schimmel, een gist. Het veroorzaakt kleine verkleurde vlekjes over het gehele lichaam.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmelinfecties: oorzaken en behandelingSchimmelinfecties: oorzaken en behandelingSchimmels kunnen allerlei infecties veroorzaken, zoals zwemmerseczeem, pityriasis of ringworm. Schimmels kunnen op aller…
Spruw bij baby'sSpruw bij baby'sSpruw is een lastige aandoening zowel voor kind als moeder. Hoe kom je aan spruw, en belangrijker hoe kom je er van af?…
Spruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw herkennen, behandeling, symptomen bij baby en volwassene. Spruw is een schimmelinfectie die vaak bij baby's voorko…
Is candida een soa? - Candida albicansIs candida een soa? - Candida albicansCandida is een veel voorkomende aandoening. Veel mensen hebben er last van. Er zijn veel verschillende soorten klachten…

Voetschimmel is een hardnekkige kwaalVoetschimmel is een hardnekkige kwaalVoetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat veel mensen met de schimmel besmet raken als ze in een zwembad…
Ooglaseren, hoe gaat dat en wat is de veiligste behandeling?Ooglaseren, hoe gaat dat en wat is de veiligste behandeling?Ooglaseren bestaat sinds de jaren tachtig en de technieken zijn sindsdien alleen maar verbetert. Ogen laten laseren is e…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Candidiasis
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.