Schimmelinfectie van de huid

Schimmelinfectie van de huid Huidschimmels komen vaak voor. Schimmels bevinden zich overal. Een erg bekende huidschimmel is ringworm, vaak veroorzaakt door de schimmel Trichophyton rubrum, waarbij er rode ringen en kringen op de huid ontstaan. Huidschimmels kunnen jeuken, branderig aanvoelen, schrijnen, irriteren en pijnlijk zijn. Over het algemeen zijn huidschimmels goed te behandelen. Hoe komt u er aan en hoe komt u er weer vanaf? Huidschimmels worden meestal behandeld met zalf of crèmes, of oraal, met tabletten. Huidschimmels veroorzaken vaak rode plekken of witte plekken op de huid, die branderig aanvoelen en/of jeuken. De roodheid is een reactie op de schimmel. Schimmelinfecties die vaak voorkomen zijn niet alleen ringworm, maar ook van kalknagels en voetschimmels heeft u vast wel eens gehoord. Ook huidschimmels in de liezen komen vaak voor en zijn bekend. Huidschimmels kunnen echter op alle plaatsen van het lichaam voorkomen, dus ook in het haar, onder de oksels, op de ledematen, romp, enzovoorts. Ze worden veroorzaakt door besmetting door met schimmels in aanraking te komen, maar ook suikerziekte of veelvuldig gebruik van zeep maken de huid extra gevoelig voor schimmels. En huid met veel plooien, of zwaarlijvige mensen, zijn extra bevattelijk voor huidschimmeltjes.

Schimmelinfecties van de huid, welke soorten bestaan er?

De meestal schimmelinfecties van de huid worden veroorzaakt door de ‘tinea corporis’ (groep) schimmels. Schimmelinfecties van de liezen, voetzolen, handpalmen en tenen worden meestal veroorzaakt door dezelfde schimmel die ringworm veroorzaakt, Trichophyton rubrum. Jeuk is daarbij een veelvoorkomende klacht.

Rode plekken in de liezen

Als u last heeft van rode plekken in de liezen, kunt u een veelvoorkomende schimmelinfectie van de huid hebben. De huid is schilferig en rood en irriteert. Doorgaans wordt de schimmel in de liezen veroorzaakt door de schimmels E. floccosum, T. rubrum of T. mentagrophytes. Deze infectie komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Schimmelinfectie, besmetting

Schimmelinfecties kunt u oplopen op veel manieren. Schimmelsporen zijn heel erg klein en kunnen overal voorkomen. Zwembaden en sportzalen zijn plaatsen waar ze snel worden overgebracht maar ook bij huid op huid contact kunnen schimmels worden overgebracht, of door elkaars handdoek te gebruiken en via vloeren van de badkamer, enzovoorts, Op vele manieren kunnen schimmelinfecties verspreidt worden. Bepaalde soorten (zoals bijvoorbeeld de M. canis) worden van huisdier op mens overbracht. Huidschimmels gedijen goed in een warme omgeving, zoals in de liezen, de oksels, onder borsten, op voeten, op de hoofdhuid, enzovoorts.

Huidschimmels, behandeling

Huidschimmels kunnen zowel oraal (met een kuur) als lokaal behandeld worden, met een zogenaamd antimycoticum. De (huis)arts zal kijken naar het type infectie om de beste behandeling te bepalen. Veel schimmels worden behandeld met een anti-schimmel crème. De crèmes worden gedurende enkele weken tot een maand, tweemaal daags opgebracht. Bekende crèmes zijn:
  • clotrimazol
  • terbinafine
  • ciclopirox
  • sulconazol
  • miconazol

Voor en na het aanbrengen van de crème moet u de handen goed wassen en de nagels kort houden. Verschoon uw kleren regelmatig en was deze op 60 graden.

Antischimmel behandeling medicijnen

Soms zal besloten worden dat een behandeling met medicijnen effectiever is dan met crèmes. Bijvoorbeeld als er sprake is van een besmetting die niet overgaat met crème, steeds terugkeert of diep in de huid zit. Anti-schimmel tabletten zijn:
  • terbinafine
  • itraconazol

Plekken op de huid, is het een schimmel?

Als u vreemde plekken op de huid heeft, moet u deze altijd door een arts laten onderzoeken. Alleen door onderzoek kan bepaald worden of er sprake is van een huidschimmel of een ander probleem. Sommige huidkankers kunnen in meer of mindere mate op een schimmelinfectie of op eczeem lijken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmels en schimmelziektenSchimmels leven op of in de mens en leven daar in harmonie. Soms word het natuurlijk evenwicht verstoord en krijgen schi…
Schimmelinfecties bij paardenSchimmelinfecties bij paardenBij huidproblemen bij paarden is vaak een langdurige en zorgvuldige behandeling nodig. Het herstellen en vervangen van d…
Vaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingVaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingEen vaginale schimmelinfectie oftewel candida is een schimmelinfectie in de vagina. Er leven van nature verschillende so…
Hoe behandel je schimmelnagels?Schimmels zijn een veel voorkomende aandoening bij mensen. Huidschimmels bevinden zich constant op het lichaam en groeie…

Nachtblind of nachtmyopie, is behandeling mogelijk?Nachtblind of nachtmyopie, is behandeling mogelijk?Nachtblindheid is een vrij zeldzame aandoening van de netvliezen. Ongeveer 1 op de 3000 a 4000 mensen lijdt aan nachtbli…
Obstipatie oftewel harde en trage ontlastingObstipatie oftewel harde en trage ontlastingAls je last hebt van harde, pijnlijke, trage, kortom moeilijke ontlasting, dan speken we van obstipatie. Als je van natu…
Reactie

Thea Zweers, 22-12-2012
Heb al bijna 2 jaar last van rode en gevoelige liezen, dermatoloog zegt, ik kan niets vinden.biopt gehad, vijf soorten creme, er verbetert niets, daar word ik wanhopig van.met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 22-12-2012
Probeer toch eens Nestosyl zalf (let op: niet de spray! Die is anders van samenstelling). U kunt een tube Nestosyl kopen bij drogist of apotheek. Uw huid kan in dat gebied geïrriteerd zijn door schuren en broeien. Breng de Nestosylzalf dagelijks aan in de liezen, en draag niet te strak, katoenen ordergoed.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 18-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.