Schimmelinfectie van de huid
Huidschimmels komen vaak voor. Schimmels bevinden zich overal. Een erg bekende huidschimmel is ringworm, vaak veroorzaakt door de schimmel Trichophyton rubrum, waarbij er rode ringen en kringen op de huid ontstaan. Huidschimmels kunnen jeuken, branderig aanvoelen, schrijnen, irriteren en pijnlijk zijn. Over het algemeen zijn huidschimmels goed te behandelen. Hoe komt u er aan en hoe komt u er weer vanaf?
Huidschimmels worden meestal behandeld met zalf of crèmes, of oraal, met tabletten.
Huidschimmels veroorzaken vaak
rode plekken of witte plekken op de
huid, die branderig aanvoelen en/of jeuken. De roodheid is een reactie op de schimmel. Schimmelinfecties die vaak voorkomen zijn niet alleen ringworm, maar ook van kalknagels en voetschimmels heeft u vast wel eens gehoord. Ook huidschimmels in de liezen komen vaak voor en zijn bekend. Huidschimmels kunnen echter op alle plaatsen van het lichaam voorkomen, dus ook in het haar, onder de oksels, op de ledematen, romp, enzovoorts. Ze worden veroorzaakt door besmetting door met schimmels in aanraking te komen, maar ook suikerziekte of veelvuldig gebruik van zeep maken de huid extra gevoelig voor schimmels. En huid met veel plooien, of zwaarlijvige mensen, zijn extra bevattelijk voor huidschimmeltjes.
Schimmelinfecties van de huid, welke soorten bestaan er?
De meestal schimmelinfecties van de huid worden veroorzaakt door de ‘tinea corporis’ (groep) schimmels. Schimmelinfecties van de liezen, voetzolen, handpalmen en tenen worden meestal veroorzaakt door dezelfde schimmel die ringworm veroorzaakt, Trichophyton rubrum. Jeuk is daarbij een veelvoorkomende klacht.
Rode plekken in de liezen
Als u last heeft van rode plekken in de liezen, kunt u een veelvoorkomende schimmelinfectie van de huid hebben. De huid is schilferig en rood en irriteert. Doorgaans wordt de schimmel in de liezen veroorzaakt door de schimmels E. floccosum, T. rubrum of T. mentagrophytes. Deze infectie komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Schimmelinfectie, besmetting
Schimmelinfecties kunt u oplopen op veel manieren. Schimmelsporen zijn heel erg klein en kunnen overal voorkomen. Zwembaden en sportzalen zijn plaatsen waar ze snel worden overgebracht maar ook bij huid op huid contact kunnen schimmels worden overgebracht, of door elkaars handdoek te gebruiken en via vloeren van de badkamer, enzovoorts, Op vele manieren kunnen schimmelinfecties verspreidt worden. Bepaalde soorten (zoals bijvoorbeeld de M. canis) worden van huisdier op mens overbracht. Huidschimmels gedijen goed in een warme omgeving, zoals in de liezen, de oksels, onder borsten, op voeten, op de hoofdhuid, enzovoorts.
Huidschimmels, behandeling
Huidschimmels kunnen zowel oraal (met een kuur) als lokaal behandeld worden, met een zogenaamd antimycoticum. De (huis)arts zal kijken naar het type infectie om de beste behandeling te bepalen. Veel schimmels worden behandeld met een anti-schimmel crème. De crèmes worden gedurende enkele weken tot een maand, tweemaal daags opgebracht. Bekende crèmes zijn:
- clotrimazol
- terbinafine
- ciclopirox
- sulconazol
- miconazol
Voor en na het aanbrengen van de crème moet u de handen goed wassen en de nagels kort houden. Verschoon uw kleren regelmatig en was deze op 60 graden.
Antischimmel behandeling medicijnen
Soms zal besloten worden dat een behandeling met medicijnen effectiever is dan met crèmes. Bijvoorbeeld als er sprake is van een besmetting die niet overgaat met crème, steeds terugkeert of diep in de huid zit. Anti-schimmel tabletten zijn:
Plekken op de huid, is het een schimmel?
Als u vreemde plekken op de huid heeft, moet u deze altijd door een arts laten onderzoeken. Alleen door onderzoek kan bepaald worden of er sprake is van een huidschimmel of een ander probleem. Sommige huidkankers kunnen in meer of mindere mate op een schimmelinfectie of op eczeem lijken.
Lees verder