Huidsmetten, hoe behandelen?
Er zijn veel huidproblemen, waaronder smetten. Bijvoorbeeld smetplekken onder de borsten of in de liezen. Wat is er tegen te doen? Smetten van de huid (de officiële naam is entertrigo) komt veel voor; vaker bij oudere mensen en zieken, en bij mensen met veel overgewicht. Het is een lastig kwaaltje en kan ook pijnlijk zijn. Huidsmetten ontstaat vaak op plaatsen waar plooien in de huid zitten. In de plooien begint het te zweten en de bacteriën zorgen voor een onaangename geur. Er ontstaan vaak ook rode plekken en de huid kan stuk gaan.
Smetten van de
huid komt vaker voor bij oudere mensen dan bij jongere mensen. Ruim 12% van de patiënten heeft last van
huidsmetten. Een oudere huid heeft meer plooien, waardoor smetten sneller op kan treden. Mensen die minder bewegen dan gemiddeld, lopen ook meer risico. Ook mensen met overgewicht en zieke mensen hebben vaker last van huidsmetten.
Pijnlijke huid door broeien, smetten, schuren. Welke crème helpt?
Smetten veroorzaken een
jeukende, schrale huid, die
branderig aanvoelt. Soms gaan de plekken bloeden omdat de huid stukgaat. Er kunnen ook
ontstekingen ontstaan als er niets tegen gedaan wordt. Smetplekken kunnen ook heel onprettig gaan ruiken, doordat er geen lucht circulatie in de vochtige huidplooi kan komen. Bacteriën op de huid kunnen zich snel vermenigvuldigen op warme, broeierige plekjes. Vrouwen hebben vaker last van deze aandoening omdat ze meer plekken op hun lichaam hebben waar het op kan treden, zoals onder borsten. Maar ook mannen kunnen behoorlijk last hebben van smetten. Huid of huid kan gaan schuren, ook dat veroorzaakt pijnlijke rode plekken. Rode en/of jeukende smetplekken kunnen ook veroorzaakt worden door
een schimmelinfectie van de huid. Smetplekken hebben ook vaak een bacteriële oorzaak.Op plaatsen waar druk en wrijving is, en op plaatsen waar je transpireert, zoals in oksels en liezen, komt het vaak voor.
Vevina crème is een crème die de huid weer zacht maakt en herstelt, ook gaat het de schade van huid of huid contact tegen. De smetplekken zullen genezen maar moeten wel onderhouden worden.
Nestosyl zalf of crème is ook een crème die de huid helpt helen en het helpt vooral ook tegen bacteriegroei en nare geurtjes van huidsmetten. Nestosyl crème/zalf aanbrengen op schone, droog (door droog te deppen) huid, met name in huidplooien. De Nestosly zalf helpt zelfs enkele dagen en zit in een tube.
Huidsmetten
Ook te zware mensen kunnen sneller last hebben van deze huidaandoening, bijvoorbeeld in huidplooien onder een te zware, hangende buik. (Smetten van de huid komt ook wel voor bij baby’s, omdat die ook (nog) veel huidplooien hebben). Ook volwassenen en ouderen hebben vaak last van huidplooien die smetten. Als er bacteriën in de huidplooien terecht komen, kan dit al na een paar uurtjes broeien vervelende smetplekken geven, soms tot bloedens aan toe. Een lauw badje (zonder zeep) en na het badderen de huidplooien zorgvuldig drogen door de huidplooien zachtjes droog te deppen (niet wrijven) met een schone katoenen doek, geeft verlichting. Smeer de huidplooien daarna in met een product wat ervoor geschikt is, zoals Nestosyl zalf. Ga niet zelf dokteren met poedertjes of huismiddeltjes.
Risicofactoren voor smetten
- Overgewicht.
- Decubitus.
- ADL-afhankelijkheid (ADL = Activiteiten dagelijks leven, dus ADL afhankelijkheid betekent dat de persoon hulp nodig heeft bij activiteiten die te maken hebben met gewone dingen uit het dagelijks leven, zoals aankleden, uitkleden, lopen, eten, enzovoorts).
- Vochtige huid als gevolg van urineverlies of urine-incontinentie.
- Vochtige huid als gevolg van transpireren.
- Hoge lichaamstemperatuur.
- Verminderde mobiliteit.
Wat kunt u tegen smetten doen?
Erg belangrijk is een dagelijkse huidverzorging door middel van wassen met lauw water. Gebruik geen zeep of alleen PH-neutrale zeep. Katoenen kleding en beddengoed is beter dan andere stoffen. In de verzorging wordt vrouwen wel aangeraden een katoenen T-shirt te dragen en daaroverheen een goed steunende, katoenen bh. Kleding die slappe delen van het lichaam goed ondersteunen, voorkomen het wrijven van huid op huid. Strings dragen wordt afgeraden. Katoenen ondergoed wat goed op uw lichaam aansluit maar wat niet knelt, is het beste. Ondergoed met pijpjes, waardoor knellen in de liezen voorkomen wordt, wordt aangeraden bij smetten in de liezen. Regelmatig kleding verschonen. Bij urineverlies direct verschonen en wassen en huid weer drogen en behandelen. Voor mannen is er een speciale suspensior, die de balzak ondersteunt, om smetten van de huid in dat gebied te voorkomen.
Welk materiaal tussen de huidplooien aanbrengen?
In de verzorging wordt gebruikt gemaakt van scheurlinnen, non-woven gaas en Engels pluksel.
Voorkomen
Voorkom transpireren, door kleding te dragen die ademt. Katoen is goed. Dit geldt ook voor sokken. Schoenen moeten ook kunnen 'ademen'. Zorg dat het in uw omgeving niet te warm is. Slaap onder katoenen lakens en beddengoed wat ademt. Controleer de huidplooien regelmatig op roodheid, scheurtjes en irritatie en houdt de huidplooien op de juiste manier schoon en droog. Verschoon ondergoed en kleding zeer regelmatig.
Smetten behandeling
- Als u last heeft van smetten van de huid neem dan contact op met uw huisarts en ga niet zelf aan de gang met huismiddeltjes of crèmes.
- Smettende huidplooien worden in de verzorging over het algemeen behandeld met zinkolie, een speciale crème of barrière spray.
- Als u last heeft van transpireren in huidplooien en als gevolg daarvan rode plekken en/of sterke geur van bacteriën, probeer dan eens Nestosyl zalf.
Lees verder
Reacties
A. Buizer, 11-02-2020
Ik ben mantelzorger voor mijn vrouw, en heb een probaat middel gevonden voor de behandeling van haar hardnekkige INTERTRIGO.
De eerste behandeling (als er vochtvorming en geurvorming is) met INOTYOL. en Engels pluksel. Werkt veel beter dan zinkzalf, en is in België vrij verkrijgbaar. (Zinkzalf werd al gebruikt voor mijn eczeem, toen ik 5 was, (3/4 eeuw geleden) en hielp totaal niet.) Inotyol werkt ook veel beter dan Miconazolnitraat met/zonder zinkzalf.
Voor de nabehandeling en preventie van de intertrigo gebruik ik het volgende: Ik meng 100 gr TALKPOEDER met ca 30 gr NATRIUMBICARBONAAT (zuiveringszout). Dit strooi/wrijf dit op de gevoelige plekken. Dit moet wel na iedere douchebeurt gebruikt worden. Indien niet, dan is de kwaal zo weer terug. (En dat ruik je) Ik ben benieuwd naar uw reacties.
De Natriumbicarbonaat vernietigt de bacteriegroei, en beëindigt ook direct de geurvorming. Pure Na-bic. werkt ook wel, maar neemt geen vocht op en wordt daardoor korrelig, vandaar de combinatie met talkpoeder. Natriumbic.is een lichaamseigen stof, en is ongevaarlijk. voor zowel inwendig- alsook uitwendig gebruik.
Ik ben benieuwd naar uw reacties.
Reactie infoteur, 26-02-2020
Interessante informatie.
Pelgrim, 10-11-2016
Ik heb ook smetvlekken onder mijn borsten, ik gebruiken alle soorten crème maar niets helpt
Is uienzalf ook een oplossing?
Heeft iemand daar ervaring mee? Ik hoor het graag.
Vriendelijke Groet, mia.
Reactie infoteur, 10-11-2016
Nestosylzalf proberen - als dat niet helpt kan je beter even langs de huisarts gaan want Nestosyl zalf (alleen de zalf in tubes) zou echt goed moeten helpen.
Corina Blankenstijn, 02-12-2012
Het is mij niet duidelijk waarom decubitus een risicofactor is voor smetten. Kunt u mij hierover meer uitleg geven?
Mvg, Corina Blankenstijn
Reactie infoteur, 03-12-2012
Omdat het vaak open wonden zijn, die ook vaak ontsteken, bacteriën leven daar welig. De doorbloeding van de huid is bij decubitus juist slecht, dus alles bij elkaar maakt het de problemen op allerlei andere problemen groter.
H. Koppers-Lintsen, 27-08-2009
Heb in een buikplooi last van smetten na het warme weer, gebruikte hiervoor altyd talkpoeder doch deze keer hielp het niet, kreeg hiervoor gisteren via gesprek met assitente van huisarts MICONAZOLNITRAAT nu jeukt het.Is er nog een ander middel? Mijn huisarts is met vakantie, ben 78 jr. Of gewoon doorgaan met het voorgescheven medicijn?
met vriendelijke groeten Hanne. Koppers
Reactie infoteur, 27-08-2009
Beste Hanne,
Het middel wat u gebruikt wordt voorgeschreven tegen schimmelinfecties. De jeuk van de schimmelinfectie moet na een a twee dagen verdwenen zijn. Als dat niet over is gegaan, bel dan de vervangende huisarts.
Als er roodhuid en of schraalhuid van het gebied ontstaat na gebruik van het middel, neem dan ook contact op met een vervangende huisarts. Het middel kan soms overgevoeligheidsreacties geven. Leest u hier maar even verder:
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Miconazolnitraat_vaginale_cr_me.aspx?mId=10704&rId=999