Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?

Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen? Een allergische reactie is een overmatige reactie van het immuunsysteem, tegen stoffen die van nature niet in het (menselijk) lichaam voorkomen. Deze stoffen worden allergenen genoemd. De heftige reacties worden allergische reacties genoemd, omdat het immuunsysteem overdreven heftig reageert. Er kunnen allerlei reacties optreden, zowel onschuldige reacties zoals jeuk en/of niezen, tot ernstiger reacties, zoals jeuk, huiduitslag, zwellingen, kortademigheid... enzovoorts. Hoe herkent u een allergische reactie? Een allergische reactie kan optreden na het in aanraking komen met vele verschillende stoffen. Meestal komen deze stoffen via de huid, de neus of de mond het lichaam binnen. Het immuunsysteem reageert in zo'n geval heftig op de stoffen waardoor de allergische reactie merkbaar wordt. Bekende voorbeelden van allergische reacties die kunnen voorkomen, zijn:
 • Jeukende huid of slijmvliezen.
 • Rode vlekken of bulten op de huid of een warme huid of eczeem.
 • Niezen.
 • Tranende ogen.
 • Rode ogen.
 • Oedeem en vocht vasthouden (ook van de slijmvliezen).
 • Benauwdheid (astma).
 • Bloeddrukdaling.
 • Hartklachten.
 • Overige.

Allergische reactie, types

Er is al veel onderzoek gedaan naar allergieën en allergische reacties. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier types allergische reacties:
 • Type I: IgE-allergie, waarvan Anafylaxie een ernstig voorbeeld is.
 • Type II: IgG-antistofgemedieerde allergische reactie.
 • Type III: allergische reactie die zich richt naar oppervlakte antigenen op weefsels.
 • Type IV: celgemedieerde allergische reactie.

Allergische reactie herkennen

Heftige allergische reacties zullen vrij snel herkend worden, maar niet altijd wordt er direct een verband gelegd. U kunt bijvoorbeeld benauwd zijn terwijl u nooit een verband heeft gelegd tussen medicijngebruik en benauwdheid. Het is daarom altijd belangrijk de bijsluiter van medicijnen te lezen. Andere allergieën zijn misschien sneller te herkennen. U zal misschien direct doorhebben dat er sprake kan zijn van allergie als u steeds begint te niezen als er katten of honden in de buurt zijn en dat er dus sprake zou kunnen zijn van een allergie voor honden of kattenharen. Allergische reacties komen veel voor. Veel voorkomende voorbeelden van allergieën zijn:
 • Voedselallergie.
 • Metaalallergie (bijvoorbeeld allergisch voor metalen ritsen, sieraden, knopen op kleding, enzovoorts). Nikkelallergie komt bijvoorbeeld veel voor.
 • Medicijnallergie. Stoffen in medicijnen roepen allergische reacties op. Dit kan variëren van een jeukende huid tot benauwdheid.
 • Hooikoorts. Pollen van planten lokken allergische reacties uit.
 • Allergische voor katten en of hondenhaar, stof en huisstofmijt, paardenharen, enzovoorts.
 • Latexallergie.
 • Zonneallergie.
 • Overige.

Allergisch, waarvoor?

Allergische reacties komen veel voor. U kunt allergisch zijn voor zeer veel stoffen, bekende voorbeelden zijn:
 • Stoffen in voedsel. Zoals koffie, chocola, kruiden, citrusvruchten, pinda’s, enzovoorts.
 • Stoffen in het dagelijks leven, zoals zeep, stoffen in parfums of make-up, kledingstukken, verf-dampen, lijm, latex, enzovoorts.
 • Stoffen die in de natuur voorkomen, zoals: pollen, kruiden, insectenbeten, haren van dieren, stof en huisstofmijt, enzovoorts.
 • Medicijnallergie.
Allergieën zijn niet altijd gemakkelijk op te sporen. Men weet bijvoorbeeld dat er sprake is van een allergische reactie, maar het is niet duidelijk waarvoor de patiënt allergisch is. Testen kunnen dan uitkomst bieden.

Allergie testen

Er zijn verschillende manieren om allergieën op te sporen en vast te stellen.
 • Bloedanalyse (bloed wordt onderzocht op antistoffen).
 • Huidpriktest/krasjestest.
 • Intracutane huidtest (injecties).
 • Neusprovocatie (test via stoffen in de neus).
 • Eliminatiedieet (via voedsel).
 • Patchtest (pleisters met stoffen op de huid).

Behandeling allergie

 • De stof waarvoor de patiënt allergisch is vermijden.
 • Medicatie.

Ernstige allergische reacties

De anafylactische shock is en zeer ernstige allergische reactie op een bepaalde stof. Een voorbeeld zou kunnen zijn, een shock na een wespensteek. Sommige mensen reageren dan zo allergisch op de steek van een wesp, dat zij in shock kunnen raken. Dit gaat gepaard met ernstige benauwdheid. Dergelijke reacties kunnen ook optreden bij ernstige allergie voor andere stoffen, bijvoorbeeld latex of pinda’s of iets anders. Over het algemeen worden allergische reacties bestreden met antihistaminica, maar bij ernstige allergische reacties wordt er ook wel gebruik gemaakt van adrenaline. Bij heftige allergische reacties moet altijd een arts gebeld worden. Bij benauwdheid mag geen tijd verloren gaan en kan ook 112 gebeld worden.

Lees verder

© 2010 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Allergie voor katten? Doe de zelftestAllergie voor katten? Doe de zelftestHeb je last van klachten als niezen, jeukende ogen of benauwdheid en heb je het vermoeden dat dit weleens veroorzaakt zo…
Desloratadine: medicijn tegen allergische reactiesDesloratadine: medicijn tegen allergische reactiesBij een allergie reageert je lichaam overdreven sterk op prikkels. Meestal uit zich dit in niezen, snotterig zijn, rode…
Jeuk aan of in de neusJeuk aan of in de neusJeuk in of aan de neus kan heel vervelend zijn. Je bent geneigd om constant aan je neus te zitten of te gaan niezen. Jeu…
Allergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziekten komen steeds vaker voor. Het aantal mensen met astma, eczeem en hooikoorts verdubbelt…

Waarom voel ik me zo lusteloos?Waarom voel ik me zo lusteloos?Iedereen kent het gevoel van lusteloosheid wel, je hebt nergens zin, je bent hangerig of je bent helemaal niet vooruit t…
Een maagzweer of gewoon buikpijn?Een maagzweer of gewoon buikpijn?Buikpijn is de meest gehoorde klacht, vooral kinderen klagen hier nog al eens van. De buik bestrijkt een groot gebied en…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia

Reageer op het artikel "Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Saviel, 10-08-2019 17:22 #6
Hallo.
Ik ben Saviël een man van 33 jaar. Wanneer ik koffie drink word ik erg benauwd en gaat mijn keel erg jeuken. Soms zo erg dat ik in angstaanval terecht kom. Ik ga koffie uit mijn kasten halen want deze reactie van mijn lichaam is te erg. Ook bij ander voedsel krijg ik jeukende keel en benauwd.

Ik weet niet meer wat ik er aan moet doen.

Merel, 31-10-2018 08:37 #5
Mijn buur heeft een grote walnotenboom die overhangt boven mijn tuintje. De boom heeft brandbacterie Xantomonas Pseudomonas. Ik heb sinus en keelklachten branderig gevoel in mijn neus met heel veel slijm ophoesten. De afgevallen bladeren doet mij herhaaldelijk braken, van de zoete weeïge muffe geur die er vanaf komt. Kan deze zieke boom de oorzaak zijn van mijn klachten wat ik vermoed. Reactie infoteur, 02-11-2018
Hi, u eet niet van de walnoten en toch heeft u klachten. U kunt het door een arts laten uitzoeken of er sprake is van een (niet-)IgE-afhankelijke voedselallergie. U kunt deze vragen dus het beste aan uw huisarts voorleggen.

Klaas, 20-10-2018 21:31 #4
Ik blijk allergisch te zijn voor de kamerplant Spathiphyllum. Verschijnselen: verstopte neus en andere hooikoortsverschijnselen.
Hoe lang duurt de nawerking na het verwijderen van de plant?

Velthuis, 12-06-2017 22:46 #3
Tijdens hemelvaartweekend op het Texelse strand geweest en na 2 dagen hevige allergische reactie gehad t.g.v. Bastaard satijnrups. Zat onder de rode huiduitslag met hevige brandende jeuk. Je hoeft niet in contact te zijn geweest met deze rupsen. De brandharen zitten in de wind en zijn onzichtbaar net als pollen. Mijn partner had ook brandende ogen en ademhalingsproblemen. Bij de huisartsenpost op Texel wisten ze gelukkig van wanten en gezien de sterke allergische reactie schreef de huisarts een prednisonkuur van 3 dagen voor en 10 dagen anti histaminetabletten. De allergische reactie kan zelfs netelroos veroorzaken. Niet iedereen schijnt zo sterk te reageren op deze brandharen. Echter als het wel gebeurt is het knap beangstigend. Deze rupsen zitten tussen 15 mei en eind juni in de duinen en op het strand. De aanwijzingen van de GGD zijn onvoldoende. Vaak is de reactie pas 24 uur later en dan is het te laat om alsnog brandharen te verwijderen. Als je sterk allergisch reageert op de brandharen van de bastaardsatijnrups moet je gewoonweg tijdens deze periode niet op het strand vertoeven of jezelf inclusief ogen goed bedekken en lange mouwen en een lange broek dragen met dichte schoenen. De enige plek die niet allergisch reageert is de huid van het gezicht. Dus kijk uit…

Coby Brouwer, 19-09-2014 20:48 #2
Als je allergisch bent voor bijvoord chocolade waar kun je dan uitslag krijgen. Mond, benen armen, schaamstreek

Sylvia Warbroek, 27-08-2013 09:30 #1
Kun je allergisch zijn voor zonverduisterende gordijnen van weefdrukstof?

Infoteur: Kisses
Laatste update: 18-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!