InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Jeuk aan of in de neus

Jeuk aan of in de neus

Jeuk aan of in de neus Jeuk in of aan de neus kan heel vervelend zijn. Je bent geneigd om constant aan je neus te zitten of te gaan niezen. Jeuk aan of in de neus kan, buiten een gewone verkoudheid, verschillende oorzaken hebben.

Een jeukende neus

Een jeukende neus is een gênant kwaaltje. Je hebt de neiging om constant aan je neus te zitten of te wrijven. Nog gênanter wordt het wanneer mensen denken dat je in je neus zat te peuteren of "uit je neus zat te eten". Bovendien leidt kriebel in de neus nogal eens tot flinke nies- en snotterbuien, waardoor iedereen in je omgeving denkt dat je ziek bent. Men blijft uit je buurt vanwege de angst dat je hen besmet met een verkoudheidsvirus of griepvirus.

Wat kunnen de oorzaken zijn van jeuk in of aan de neus?

Een aantal mogelijke oorzaken van jeuk aan of in de neus vind je hieronder. Bij langdurige jeuk die niet overgaat is het belangrijk de huisarts te bezoeken. Meestal zijn de kwaaltjes die jeuk aan de neus veroorzaken niet van ernstige aard, maar wel heel vervelend. Een huisarts kan de juiste medicijnen voorschrijven die ervoor zorgen dat de klachten overgaan en je bevrijd wordt van die vervelende jeuk.

Hooikoorts

Hooikoorts is één van de grote oorzaken van jeuk in de neus. Hooikoorts is een allergische reactie op pollen die in de lucht zweven. Deze pollen zijn afkomstig van bloemen van gras, bloemen of bloeiende bomen. Wanneer je allergisch bent voor deze pollen, dan raken de slijmvliezen van de neus geïrriteerd, waardoor deze opzwellen. Hierdoor ontstaat heftige jeuk, waardoor men gaat niezen. De jeuk kan zo erg zijn dat het niezen de hele dag door gaat. Naast niezen kun je ook last hebben van jeukende en tranende ogen. Wanneer je vermoed dat je last van hooikoorts hebt, dan kan je huisarts je medicijnen voorschrijven die de symptomen onderdrukken. Deze medicijnen heb je ieder jaar nodig, wanneer de plant of boom, waar je allergisch voor bent, in bloei staat.

Allergie voor dieren

Net als hooikoorts kan allergie voor dieren de oorzaak zijn van jeuk in de neus. Niet alleen dieren die we bewust in huis hebben zoals, katten, honden, hamsters, cavia's etc. Maar ook de ongewenste "huisstofmijt" kan zorgen voor ernstige klachten. Net als bij hooikoorts kan de neus behoorlijk geïrriteerd raken door allergie voor dieren. Bij huisdieren is men veelal allergisch voor de huidschilfers die deze dieren afstoten. Bij huisstofmijt zijn het de uitwerpselen van dit, met het blote oog niet waar te nemen, diertje. Wanneer je vermoedt dat je allergisch bent voor huisdieren of huisstofmijt, ga dan naar je huisarts. De huisarts kan advies geven wat je kan doen om je klachten te verminderen. Wanneer de klachten afkomstig zijn van allergie voor een huisdier, dan zal je hier wellicht afstand van moeten doen, wil je van je klachten verlost zijn. Bij allergie voor huisstofmijt zullen aanpassingen in huis nodig zijn zoals gladde vloeren (géén vloerbedekking), geen stoffen bankstellen, geen gordijnen, tapijten etc. Ook aangepast beddengoed en speciale matrassen kunnen nodig zijn.

Droge huid of eczeem

Een droge huid of eczeem kan in het gezicht en rond de neus voorkomen. De huid is dan schilferig en veroorzaakt jeuk en irritatie. De neiging om te krabben is dan bijna niet te weerstaan. Eczeem aan de neus kan ook het gevolg zijn van een allergie voor huisdieren of voor voedsel. Ook droge lucht in de ruimte waar je veel bent kan zorgen voor jeuk aan of in de neus. Dit kun je voorkomen door waterbakjes aan de verwarming te hangen, waardoor de lucht wat minder droog wordt. Ook zijn er luchtbevochtigers te koop.

Irritatie door cosmetica, crèmes, lotions of schoonmaakmiddelen

Bepaalde stoffen in cosmetica en schoonmaakmiddelen en dergelijke, kunnen de huid of de neus irriteren. Uitslag of irritatie van de slijmvliezen kunnen zorgen voor jeuk in of aan de neus. Wanneer je denkt last te hebben van jeuk tengevolge van zo'n product, ga dan na of je een nieuwe soort hebt gebruikt en na gebruik van welk product je last van jeuk krijgt. Je kunt in het vervolg de jeuk vermijden door dat product niet meer te gebruiken.

Opletten bij jeuk in de neus bij kinderen

Wanneer kleine kinderen jeuk of pijn in de neus hebben, dan kan dit komen doordat ze iets in hun neus hebben gestopt. Sommige kleintjes testen uit of dingen in hun neus passen. Bijvoorbeeld een maïskorrel, een koffieboontje of een kraal. Wanneer ze het voorwerp in hun neus hebben gestopt, kan het zijn dat ze het er niet meer uit krijgen. Ze durven dit vervolgens niet te zeggen, waardoor het voorwerp in de neus blijft zitten. Hierdoor kan het voorwerp irritatie in de neus gaan geven. Wanneer je kind een geïrriteerde neus lijkt te hebben, veel aan de neus wrijft en niest, kijk of vraag dan voor de zekerheid of er niets in de neus zit. Zit er wel een voorwerp in de neus, wat er niet meer uitkomt, ga dan naar de huisarts. Vaak slaagt de huisarts er wel in het voorwerp te verwijderen. Ga niet zelf proberen met een pincet of iets dergelijks het voorwerp te verwijderen. Je kunt de neus van je kind onbedoeld beschadigen.
© 2009 - 2020 Ceetee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…
Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Een allergie is een afweerreactie van je lichaam. Dit kan zijn bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld, sigarettenrook, h…
De strijd tegen hooikoortsDe strijd tegen hooikoortsJeukende ogen, rode ogen, kriebel in de neus, een loopneus, meerdere keren niezen na elkaar, dit zijn de meest voorkomen…
Het nut van een allergietestHet nut van een allergietestVeel mensen krijgen tegenwoordig te maken met een allergie. Zo kunnen mensen allergisch zijn voor een bepaalde stof, en…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…

Reageer op het artikel "Jeuk aan of in de neus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ceetee
Gepubliceerd: 25-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!