De strijd tegen hooikoorts

De strijd tegen hooikoorts Jeukende ogen, rode ogen, kriebel in de neus, een loopneus, meerdere keren niezen na elkaar, dit zijn de meest voorkomende symptomen van hooikoorts en kunnen echt behoorlijk vervelend zijn. Niet iedereen heeft er het hele jaar last van, maar ook alleen in de zomermaanden kan het een echte kwelling zijn.

Wanneer

Mensen denken vaak dat hooikoorts in een bepaald deel van het jaar voorkomt. Vaak begint het echter al rond december, de hazelaars en elzen zijn vroegbloeiers en maken dan hun aanwezigheid al kenbaar. En als nasleep van de zomer zijn er ook planten die hun pollen en zaden verliezen tot oktober, als het al herfst is. Hooikoorts is dus niet alleen een voorjaarsprobleem.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor hooikoorts. Hier volgen er enkele:

Hygiëne

Steeds meer mensen lijden aan hooikoorts en we weten niet precies waar dat aan ligt. Er zijn verschillende oorzaken, zoals hygiëne en milieu, maar ook stress zou een rol kunnen spelen. Het staat in ieder geval wel vast dat de aanleg voor een allergie erfelijk is. Of er echter daadwerkelijk een allergie zoals hooikoorts ontstaat doordat een ouder het heeft, hangt weer af van verschillende factoren.

Zo kan het mogelijk zijn dat hooikoorts een gevolg is van teveel hygiëne. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen, die in een zeer steriele omgeving opgroeien, een hogere neiging tot het krijgen van een allergie hebben dan kinderen die in een natuurlijke, en dus een niet zeer steriele omgeving groot worden. Het immuunsysteem van deze kinderen wordt getraind en zorgt ervoor dat het kind gezond blijft. Zo blijkt dat kinderen, die op een boerderij opgroeien, minder aan allergieën lijden dan kinderen die in de stad wonen.

Dit zou wel verklaren waarom allergieën in de negentiende eeuw nauwelijks voorkwamen. De mensen leefden toen meestal met de dieren onder één dak. Ratten verspreidden bijvoorbeeld ziektes in de steden, waardoor het immuunsysteem zo getraind was, dat allergieën amper een kans kregen.

Milieuvervuiling

Naast hygiëne zou de milieuvervuiling een rol spelen bij het ontstaan van allergieën. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Uitlaatgassen
 • Stikstoffen
 • Stof
 • Industrie-uitstoot
 • Verf
 • Meubellak
 • Formaldehyde
 • Houtbeschermmiddelen

Psychologische factoren

Ook psychologische factoren spelen een rol bij allergieën, waaronder hooikoorts. Stress, veroorzaakt door het werk of in het privéleven, angsten, of het gevoel teveel hooi op je vork te hebben, kunnen ertoe leiden dat er een allergie ontstaat.

Symptomen

De symptomen van hooikoorts treden op, als er bepaalde pollen zijn, waar men niet tegen kan. Men kan dan last hebben van de ogen, de luchtwegen en de huid. Typische symptomen van hooikoorts zijn:
 • Jeukende ogen
 • Brandende ogen
 • Traanogen
 • Opgezwollen ogen
 • Bindvliesontsteking
 • Jeuk aan de neus of in de mond
 • Loopneus
 • Veelvuldig niezen

Mensen met hooikoorts klagen vaak over een zwaar hoofd. Men voelt zich over het algemeen niet lekker en soms heeft men zelfs het gevoel echt ziek te zijn. Soms krijgen mensen zelfs koorts. Dat is niet zo raar, het immuunsysteem is er op ingesteld ziektes af te weren en probeert de pollen als vijanden te bestrijden.

Hooikoorts of verkouden

De symptomen van hooikoorts en verkoudheid zijn soms behoorlijk hetzelfde, ook al zijn pollen een oorzaak van hooikoorts en een virus of bacterie de oorzaak van een verkoudheid. Hoe kun je dan het verschil herkennen?

Seizoensgebonden

Hooikoorts verschijnt meestal ieder jaar weer en rond dezelfde tijd. Een verkoudheid kan echter zomaar opkomen. In de winter, bij regen, zelfs in de zomer kan men verkouden worden. Pollen doen echter bij regen juist niets, de lucht wordt juist schoongemaakt door de regen.

Plotseling opzetten

Hooikoorts treedt meestal binnen een paar minuten na contact met de pollen op. Het kan dus zomaar komen zodra je naar buiten gaat, het zal beter worden als je je in een afgesloten ruimte bevindt. Een verkoudheid duurt wat langer. Die komt eerst langzaam opzetten, dan ben je een paar dagen echt verkouden en dan wordt het weer langzaam minder. Het maakt ook niet uit of je binnen of buiten bent.

Jeuk

Typisch voor hooikoorts is jeuk in de neus, in de mond en in de ogen. Bij een verkoudheid voelt de keel misschien rauw of pijnlijk aan, maar een jeukende neus en ogen blijft meestal wel achterwege. Ook het neusvocht is verschillend. Bij hooikoorts is dat waterig en helder en bij een verkoudheid is dat geel-groen.

Hoesten en keelpijn

Last bij het slikken, een rauwe keel of een droge hoest, dat zijn typische symptomen van een verkoudheid. Het kan zijn dat men moet hoesten bij hooikoorts, maar dat is meestal geen probleem wat de hele dag aanhoudt. Meestal is het hoesten acuut, wanneer men op dat moment in contact is met de pollen. Keelpijn hoort ook niet echt bij hooikoorts, jeuk in de keel weer wel.

Voorkomen

De oorzaken van hooikoorts zijn nog niet helemaal bekend. Onderzoekers zijn het er nog niet over eens welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van een allergie. Zo heb je dus de genetische aanleg. Als beide ouders allergisch zijn, is de kans dat een kind een allergie ontwikkelt 60 tot 80%. Daar heb je dus geen invloed op. Andere factoren misschien wel, maar helemaal voorkomen lukt soms gewoon niet.

Er wordt gezegd door wetenschappers dat een langere tijd borstvoeding goed is voor een gezonde ontwikkeling van het immuunsysteem en daarmee ook voor het voorkomen van allergieën. Als beide ouders bijvoorbeeld aan een allergie leiden, wordt aanbevolen een baby minstens een half jaar borstvoeding te geven.

Kinderen moeten ook naar buiten, de frisse lucht in, zodat het immuunsysteem kan wennen aan de verschillende pollen.
Tegenwoordig wordt stress ook gezien als een factor in het ontstaan van allergieën. Men moet dus proberen zo weinig mogelijk stress te hebben en op bepaalde tijden te ontspannen. Dit kan een wandeling zijn, sporten, etc. Er zijn vele manieren om het lichaam en de geest tot rust te laten komen.
© 2015 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel voorkomende ziekten - HooikoortsVeel voorkomende ziekten - HooikoortsIedereen vindt het heerlijk als de lente en zomer er weer aan komen. Want dat betekend: warmte, weer lekker naar buiten,…
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…
Desloratadine: medicijn tegen allergische reactiesDesloratadine: medicijn tegen allergische reactiesBij een allergie reageert je lichaam overdreven sterk op prikkels. Meestal uit zich dit in niezen, snotterig zijn, rode…
Verschillende oorzaken van jeuk in de mondVerschillende oorzaken van jeuk in de mondSoms ontstaat er ineens jeuk in de mondholte, of heb je ineens last van een jeukend gehemelte die zelfs kan doortrekken…

Ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica)Ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica)De ziekte van Bechterew kent verschillende benamingen, de medische vakterm is spondylitis ankylopoëtica. Bij ongeveer 1…
Ziekte van Waldenström: symptomen en levensverwachtingZiekte van Waldenström: symptomen en levensverwachtingKanker is een ziekte die, naast hart en vaatziekten, een van de grootste doodsoorzaken is. Veel mensen die kanker krijge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Meineresterampe, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikoorts, bezocht op 20-04-2015
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.