Waarom voel ik me zo lusteloos?
Iedereen kent het gevoel van lusteloosheid wel, je hebt nergens zin, je bent hangerig of je bent helemaal niet vooruit te branden. Alles is teveel, of het nu gaat om het huishouden, je werk of er op uit gaan. Wat kan hier de oorzaak van zijn en wat kun je er aan doen om weer een beetje energie te krijgen?
Wat is lusteloos?
Indien je lusteloos bent is de kans groot dat je...
- ...geen zin hebt om je bed uit te komen.
- ...continue moe bent.
- ...concentratieproblemen hebt.
- ...geen lust hebt om iets te ondernemen.
- ...alles je teveel is.
- ...ongevoelig reageert.
- ...veel aan het piekeren bent.
- ...regelmatig last van pessimistische gedachten hebt.
Het is echter niet zo dat als je één van bovenstaande klachten hebt, je zorgen moet maken over dat je misschien lusteloos bent. Mensen die veel piekeren hoeven zich niet per definitie lusteloos te voelen. Een combinatie van bovenstaande klachten kan wél in de richting van lusteloosheid wijzen.
Wat kunnen de oorzaken zijn van lusteloosheid?
Lusteloosheid is soms van tijdelijke aard maar het is ook mogelijk dat het een langere periode aanhoudt. Het is in dat geval erg verstandig om uit te zoeken waar het gevoel vandaan komt.
Lusteloos van tijdelijke aard
Lusteloosheid kan van korte duur zijn, dit is vaak het geval bij:
- Griep
- Verkoudheid
- Slaapgebrek
- Zwangerschap
- Operatie
Lusteloos door een aandoening
Er zijn zeer veel aandoeningen waardoor je je heel moe en lusteloos kan voelen, het zijn er echter teveel om ze allemaal op te noemen. Daarom een paar bekende voorbeelden:
Een heel bekend voorbeeld is de
Ziekte van Pfeiffer, dit is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het komt veel voor bij jongeren en je kunt je er behoorlijk
lamlendig door voelen. Tegenwoordig kun je bij de drogist een zelftest kopen om te bepalen of je Pfieffer hebt.
Een traag werkende
schildklier kan je lichaam nogal ontregelen en allerlei klachten met zich mee brengen. Bekende klachten bij hypothyreoïdie zijn vermoeidheid en lusteloosheid. In overleg met een huisarts kan er een bloedonderzoek gedaan worden om de schildklier te testen.
Een ander bekend voorbeeld is Myalgische Encefalomyelitis (
ME) of Chronish Vermoeidheids Syndroom (
CVS) hierbij zijn mensen continue vermoeid zonder dat er (tot op heden) een duidelijke oorzaak voor te vinden is.
Lusteloos door verdriet
Indien men wordt geconfronteerd met intens groot verdriet, kan dit invloed hebben op het lichaam. Zo voelen zeer veel mensen zich energieloos en hangerig tijdens een rouwproces na een sterfgeval. Dit is echter een volstrekt normale reactie en zal na een tijdje vanzelf verdwijnen.
Maar ook andere emotionele gebeurtenissen kunnen (tijdelijke) lusteloosheid veroorzaken denk bijvoorbeeld aan:
- Ongeluk
- Slachtoffer van (sexueel) geweld
- Ernstige ziekte
- Ontslag
- Scheiding
- Liefdesverdriet
- Verlies van een huisdier
In sommige gevallen lukt het mensen niet om hun verdriet te verwerken. Neem in zo'n geval contact op met een huisarts om passend hulp te vinden.
Gebrek aan voedingsstoffen
Men kan door eenzijdige voeding een tekort aan vitaminen, mineralen en spoorelementen opbouwen. Maar zelfs mensen die redelijk gezond eten kunnen ook een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen waardoor men zich uiteindelijk somber kan gaan voelen.
Enkele vitaminen en mineralen op een rijtje die bij een tekort vermoeidheid kunnen veroorzaken:
- IJzer, zit veel in appelstroop.
- Vitamine C, vindt men in citrusvruchten.
- Vitamine B, zit in eieren en zuivel.
- Calcium, wordt geleverd door melk en kaas.
- Jodium, zit in zeevis
- Zink, vindt men in rundvlees.
- Magnesium, krijg je binnen met noten.
- Koper, zit in orgaanvlees.
- Fosfor, brood en melk leveren fosfor.
Wat kun je er zelf tegen doen?
Vaak zijn vermoeidheid en lusteloosheid te voorkomen met een gezonde levensstijl. Het is belangrijk om gezond en vooral gevarieerd te eten. Drink per dag 1,5 tot 2 liter water en nuttig niet teveel alcohol. Voldoende beweging levert meer energie op dan het kost. Een goede nachtrust doet absoluut wonderen, vermijd overdag slapen want daglicht geeft een lekkere oppepper, ook op een regenachtige dag!
Ga wandelen
Waarschijnlijk heb je er helemaal geen zin in, maar ga wandelen! Daglicht, beweging en frisse lucht doen wonderen. Het kost waarschijnlijk wat inspanning om je er toe te zetten, maar het werkt echt. Je hoeft echt geen uren te wandelen maar elke dag een half uurtje tot een uur doet al wonderen. Zelfs op een bewolkte dag is erg genoeg daglicht om je gemoedstoestand (een beetje) op te fleuren.
Lusteloosheid en medicijnen
Medicijnen kunnen allerlei bijwerkingen hebben waaronder lusteloosheid en zelfs depressiviteit. Indien het om een tijdelijke kuur gaat, hoef je je niet veel zorgen te maken. Zodra de kuur is afgelopen verdwijnen ook de vervelende bijwerkingen.
Heb je de medicijnen voor een langere periode nodig, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een huisarts of behandelend specialist. In sommige gevallen kan er voor een ander medicijnen gekozen worden met dezelfde werkzame stoffen en minder bijwerkingen.
Vitaminepreparaten
Soms heeft je lichaam gewoon iets extra's nodig zonder dat er een duidelijke aanwijsbare reden voor is. In dat geval kan men heel goed gebruik maken van een vitaminepreparaat. Er zijn veel verschillende soorten en merken te verkrijgen waardoor een keuze maken er soms niet makkelijker door wordt. Meestal kan een apotheker of een drogist goed advies geven wat het beste bij je past maar het blijft altijd een kwestie van uitproberen.
Lusteloosheid en kinderen
Kinderen kunnen soms een beetje hangerig of lusteloos zijn als ze bijvoorbeeld wat grieperig zijn. Dit is bijna altijd van korte duur, houdt het echter langer aan, ga dan naar een huisarts. Kinderen horen van nature namelijk lekker fit te zijn als ze voldoende slaap en voedingsstoffen krijgen. Ga niet zelf "dokteren" door energiepilletjes of iets dergelijks te geven.
Een arts raadplegen
Indien lusteloosheid langer dan twee weken aanhoudt zonder duidelijke aanwijsbare reden en je hebt er al van alles aan gedaan om het te voorkomen, dan is het raadzaam om je probleem aan een huisarts voor te leggen. Soms kan er door een simpel onderzoek al een oorzaak gevonden worden.