Allergie voor katten? Doe de zelftest
Heb je last van klachten als niezen, jeukende ogen of benauwdheid en heb je het vermoeden dat dit weleens veroorzaakt zou kunnen worden door een kattenallergie? Wellicht weet je niet zeker om wat voor type allergie het gaat en zou het ook weleens een hondenallergie, hooikoorts of overgevoeligheid voor huisstofmijt kunnen zijn. Tegenwoordig kun je eenvoudig zelf testen of het de huidschilfers van katten zijn die jouw klachten veroorzaken middels een eenvoudig zelftest van Allergie Check. Ben je achter de oorzaak van je allergie dan kun je een adequate behandeling kiezen zoals bijvoorbeeld medicijnen of een hyposensibilisatiekuur.
Testen op kattenallergie
Hoe kun je allergisch zijn voor katten?
Veel mensen denken dat je een allergie kunt hebben voor kattenharen. Dit klopt niet. Wie allergisch is voor katten is niet allergisch voor de haren van de beestjes maar voor de
huidschilfers die ze afscheiden. Deze voor het blote oog niet eens waarneembare schilfers gaan in de lucht circuleren en die kun je inademen. Een kattenallergie is dan ook een inhalatie-allergie, net zoals bijvoorbeeld hooikoorts of een huisstofmijt-allergie. Dat je last krijgt van klachten als niesen en jeukende ogen terwijl je in de nabijheid van een kat bent is dit natuurlijk een belangrijke indicatie. Heb je echter meerdere soorten huisdieren dan is het wellicht niet altijd direct duidelijke dat de allergische reactie veroorzaakt wordt door de kat. Ook kan het zijn dat je wel bepaalde klachten hebt waarvan je je afvraagt of deze veroorzaakt worden door een allergie, maar dat de meest bekende symptomen zoals niezen en tranende ogen bij jou niet voorkomen.
Welke symptomen worden geassocieerd met een kattenallergie?
Veel voorkomende symptomen bij een kattenallergie zijn:
- Niezen en niesbuien
- Loopneus en verstopte neus
- Jeukende of tranende ogen
- Vermoeidheid
- Rode huiduitslag en zwelling van de huid
- Benauwdheid en piepende ademhaling
Het kan echter ook goed voorkomen dat je bijvoorbeeld wel last hebt van de neusklachten maar niet van de oogklachten. Een kattenallergie kan astmatische klachten ook verergeren. De klachten ontstaan meestal vrij snel na contact met katten of aanwezigheid in de nabijheid van katten. Bij de een verdwijnen de klachten erg snel en bij de ander kunnen deze wel tot 24 uur duren. In ernstige gevallen kun je ook een allergische reactie krijgen door contact met iemand die even daarvoor in contact is geweest met een kat.
Testen of het om een kattenallergie gaat
Wil je uitsluitsel over de bron van je allergie dan kun je ervoor kiezen om een test te laten uitvoeren. Dit kan bij de huisarts, maar tegenwoordig kun je het ook eenvoudig zelf thuis testen middels een zelftest van
Allergie Check. Een test doe je eenvoudig middels een vingerprikje. Het druppeltje bloed dat vrijkomt doe je op een stripje dat je vervolgens in het testapparaatje stopt. Deze geeft je direct uitsluitsel over het al dan niet bestaan van een kattenallergie. De tests van Allergie Check zijn tot 98% nauwkeurig.
Wat kun je doen tegen een kattenallergie?
Het moge duidelijkheid zijn dat een allergie voor katten al snel erg hinderlijk wordt. Tegenwoordig hebben zo veel mensen thuis een kat dat het je sociaal leven aardig kan beperken, om nog maar niet te spreken van de obstakels voor iemand die beroepsmatig veel bij andere mensen over de vloer komt zoals een maatschappelijk werker, installateur of kraamhulp.
Er zijn grofweg twee behandelmethoden voor een kattenallergie. In de eerste plaats kun je de allergische reactie onderdrukken met
medicijnen, net zoals bij hooikoorts. Je moet er dan echter wel elke keer op berekend zijn dat je in contact komt met katten want je moet de neusspray of pilletjes van te voren innemen. Een andere methode die de allergie echt kan 'genezen' is een
hyposensibilisatiekuur. Middels een injectiekuur krijg je dan een steeds verder oplopende dosis allergenen toegediend die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat je lichaam gewend raakt aan de allergenen en er niet langer zo heftig op zal reageren. Een hyposensibilisatiekuur werkt helaas niet voor iedereen.