Een maagzweer of gewoon buikpijn?

Een maagzweer of gewoon buikpijn? Buikpijn is de meest gehoorde klacht, vooral kinderen klagen hier nog al eens van. De buik bestrijkt een groot gebied en de pijn kan veel oorzaken hebben. In de meeste gevallen is de oorzaak van de buikpijn niet zo serieus maar dit kan wel het geval zijn. Leer buikpijn en buikpijn te onderscheiden. Kortom wanneer is buikpijn ernstig en wanneer niet. De meeste gevallen van buikpijn trekken na een tot twee uur weer weg. Een warme kruik, warme melk en soms paracetamol kunnen helpen de pijn snel te verlichting. Men kan buikpijn hebben van de honger of omdat men krampen heeft door diarree of menstruatie. Voor de meeste buikpijnkwalen zijn middelen te koop of huis- tuin en keukenmiddeltjes die de pijn verlichten. Een stevige buikpijn ontstaat meestal onder in de buik, veroorzaakt door het darmkanaal. Hou er bij kinderen rekening mee dat buikpijn niet altijd buikpijn is, veel kinderen noemen pijn in het hele gebied tussen hoofd en benen buikpijn.

Een zeurende buikpijn met felle steken of stevige buikpijn die vergezeld gaat van koorts kan een minder onschuldige oorzaak hebben. Voel of er een verdikking in de buik zit of een warme tot hete plek ergens op de buik, kijk ook voor verkleuringen. Probeer bij kinderen uit of je een deken over de buik mag leggen. Bel een arts als braken optreedt of een algeheel gevoel van malaise. Vooral bij kinderen kan de oorzaak een blindedarm ontsteking zijn. Ga bij twijfel niet zelf dokteren.

Symptomen van een maagzweer

Soms kun je als mens een aandoening hebben zonder dat je het weet of die je volkomen verkeerd inschat omdat het op iets anders lijkt. Dit betekend niet dat deze aandoeningen niet gevaarlijk zijn. Integendeel zelfs, deze sluipende aandoeningen kunnen zelfs levensbedreigend zijn of worden. Een maagzweer is een voorbeeld van zon aandoening. Hoe herken je dat je een maagzweer hebt.

Beginsymptomen

De beginsymptomen van een maagzweer zijn een vol gevoel, boeren, het zuur, misselijk of pijn na het eten. Al deze symptomen kunnen inderdaad ook betekenen dat je teveel of verkeerd gegeten hebt en worden daarom door veel maagpatiënten over het hoofd gezien. Een eerste symptomatische waarschuwing kan een opkomende pijn zijn die al tijdens het eten in je buik ontstaat of dat je regelmatig moet overgeven na het eten, de maag is ziek en accepteert de voeding niet meer. Als je bloed bij het overgeven ziet of als je naar de wc gaat dan is dit een serieus, niet te verwaarlozen symptoom. Sommige mensen verliezen vaak, mede veroorzaakt door de klachten hun eetlust.

Verwaarloosde maagzweer

Bij een verwaarloosde maagzweer kunnen complicaties optreden die soms levensbedreigend kunnen zijn. De wand van de maag kan scheuren waardoor de zure maagsappen de buikholte inlopen en daar veel schade waaronder buikvliesontsteking kunnen veroorzaken. Men kan ernstige hartkloppingen krijgen en koorts waardoor de conditie en daarmee ook de weerstand lager wordt.
Een tijdig ontdekte maagzweer is vrij eenvoudig te behandelen met medicijnen, ga op tijd naar een dokter.
© 2010 - 2024 Jasmien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagperforatie: oorzaken, symptomen en behandelingMaagperforatie: oorzaken, symptomen en behandelingEen maagperforatie is een ernstige aandoening waarbij er een scheurtje of gaatje in de maag zit. Deze aandoening vereist…
Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn met misselijkheid, overgeven, diarree en gebrek aan eetlust duidt vaak op een maag-darminfectie, veroorzaakt do…
Hoe herken ik een maagzweer?Hoe herken ik een maagzweer?Een maagzweer en brandend maagzuur kunnen u veel overlast, een maagbloeding en veel pijn veroorzaken. Hoe herkent u een…
Wat is een maagzweerSoms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net…

Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?Een allergische reactie is een overmatige reactie van het immuunsysteem, tegen stoffen die van nature niet in het (mense…
Jasmien (2 artikelen)
Laatste update: 27-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.