Kleine wratjes in de nek of onder je oksels, wat zijn dat?
Fibromen, steelwratten, steelwratjes, skin tags, age spots, zo worden de kleine wratjes in de nek of oksels, liezen of rond de ogen vaak genoemd. Het zijn eigenlijk geen wratjes maar fibromen. Kleine uitgroeisels van de huid die vooral bij (wat) oudere mensen en zwaarlijvige mensen vaker voorkomen. Ook komen ze wel in de haren voor, of in de schaamstreek. Ze zijn ontsierend en daarom willen de meeste mensen ze graag kwijt. Hoe verwijder je deze kleine wratjes?
Fibromen zijn
kleine wratjes die vooral op warme plaatsen lijken te ontstaan. Onder de oksels, in de hals en in de schaamstreek. Maar ze komen ook veel voor rondom de ogen of tussen het hoofdhaar. Vaak zijn ze klein, een millimeter tot hooguit een paar millimeter in doorsnee, maar ze kunnen ook een centimeter groot worden. Ze hebben soms een soort steeltje of ze zijn langwerpig van vorm en vormen een soort
steeltje aan de huid. Ze kunnen ook plat op de huid liggen. Ze zijn vaak huidkleurig maar ook wel een tintje donkerder dan je eigen huid. Ze kunnen soms een beetje jeuken of pijn doen door het schuren van kleding. Als je je
oksels scheert kun je een fibroom opensnijden, wat pijnlijk kan zijn.
ALGEMEEN:
- Fibromen komen vaker voor bij mensen met overgewicht en bij oudere mensen, maar ook jongere mensen kunnen er al last van hebben.
- 25% Van de mensen heeft fibromen (fibroom) of steelwratjes.
- Het zijn bindweefseltumoren, maar wel goedaardige tumoren.
- Fibromen worden niet zoals wratten door virussen veroorzaakt en zijn daarom niet besmettelijk.
- Fibroom betekent fibre; het kan ontstaan door wrijving en druk.
- In gebieden waar plooien zitten komen ze het meeste voor.
- Fibromen ontstaan uit een soort littekenweefsel wat een uitloper in de huid vormt, bijvoorbeeld door druk of wrijving.
Fibromen of skin tags, hoe verwijderen?
Een huisarts of huidarts kan de kleine wratjes verwijderen door ze aan te stippen, weg te knippen of met behulp van elektrocoagulatie of laser. Als er gebruik wordt gemaakt van elektrocoagulatie worden de lastige wratjes door middel van een elektrisch naaldje (heet) verwijderd en weggebrand. Zowel het aanstippen met stikstof, wegknippen, CO2 laser, shave excisie, of elektrocoagulatie, is niet helemaal pijnloos, maar ook niet vreselijk pijnlijk. Het is gewoon even vervelend tijdens de behandeling of achteraf. Als er gebruik wordt gemaakt van verdoving is het niet pijnlijk, hooguit een beetje achteraf.
Fibromen op de hoofdhuid, roze wratten
Fibromen komen nogal eens voor op de hoofdhuid tussen het haar. Ze zijn dan vaak roze en met haren kammen of borstelen kunnen ze beschadigen. Ze jeuken of bloeden niet zomaar uit zichzelf maar wel bij kammen of borstelen van het haar.
Fibromen, zijn ze altijd goedaardig
Meestal wel maar niet altijd. Een enkele keer kan het voorkomen dat en fibroom kwaadaardig blijkt te zijn. Dat is het geen fibroom, maar leek het wel op een fibroom.
Wat is een neurofibroom?
Een neurofibroom is een uitstulping van huidzenuwen. Dit moet onderscheiden worden van fibromen.
Jeukende ‘wratten’ die gaan bloeden
Heeft u last van jeukende plekjes op uw huid die op wratten of op moedervlekken of op fibromen lijken? Lijken het ‘wratjes of moedervlekken’ die misschien soms ook spontaan gaan bloeden of die jeuken of allebei? Laat deze dan altijd door een huisarts bekijken. Dit kunnen kwaadaardige moedervlekjes of huidtumoren zijn. Ook plekjes die moedervlekken zouden kunnen zijn of plekjes die veranderen van vorm, formaat of die pijn doen, jeuken of bloeden, moet u altijd laten bekijken door een arts.
Lees verder