Fibromen: steelwratjes verwijderen en (zelf) behandelen
Fibromen of steelwratjes zijn goedaardige huidgezwelletjes. Fibromen komen vooral voor op het gezicht (oogleden), de hals, de borsten, de oksels en in de liezen. Fibromen zien eruit als kleine, gesteelde bobbeltjes op de huid. Fibromen maken geen onderdeel uit van de wrattenfamilie. Dat komt doordat ze niet worden veroorzaakt door een virus, wat bij een wrat wel het geval is. De naam 'steelwratje' is daarom eigenlijk een verwarrende benaming. Fibromen kunnen op verschillende manieren verwijderd worden. Fibromen zelf verwijderen is mogelijk, maar je kunt fibromen ook laten verwijderen door je huisarts of een schoonheidsspecialist.
Wat zijn fibromen?
Fibromen zijn goedaardige huidgezwelletjes en staan ook wel bekend als
steelwratjes. Deze naam danken ze aan hun verschijningsvorm: fibromen zijn langwerpig en zien eruit als een soort steeltje aan de huid. Ze zijn huidkleurig of soms ietwat donkerder van kleur. Fibromen zie je vaak op plekken waar veel wrijving is, zoals in de hals (door een kraag van een blouse of het dragen van een ketting), de liezen en oksels. Fibromen kunnen ook voorkomen op het gezicht (oogleden) en de borsten.
Synoniemen
Een fibroom kent ook de volgende benamingen:
- fibroma molle (= weke fibromen)
- fibroma pendulans (= gesteelde fibromen)
- skin tags (= huidaanhangsels)
- wild vlees
- steelwratjes
Ontstaan en oorzaak van fibromen
Hoe deze gezwelletjes ontstaan is anno 2024 nog niet helemaal opgehelderd. Ongeveer 25 procent van de mensen heeft één of meerdere fibromen. Fibromen worden geassocieerd met
overgewicht en hormonen; fibromen ontstaan vooral na de menopauze. Ook is er een relatie met
diabetes. Bij oudere mensen komen ze vaker voor. Vooral bij adipeuze postmenopauzale vrouwen kan men soms tientallen kleine of grotere fibromen aantreffen. Fibromen zijn niet besmettelijk.
Symptomen
Fibromen zien eruit als weke, huidkleurige gesteelde gezwelletjes die overal op de huid kunnen voorkomen. De gezwelletjes zijn huidkleurig of lichtbruin. Voorkeurslocaties zijn in de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen.
Onderzoek en diagnose
Een huisarts kan in één oogopslag zien dat het gaat om een steelwratje of fibroom (diagnose à vue). Aanvullend onderzoek is niet nodig.
Fibromen verwijderen en behandelen
Fibromen gaan niet vanzelf weg. Als ze je in de weg zitten of je vindt ze cosmetisch storend, dan kun je overwegen om ze weg te laten halen. Tijdens een intakegesprek bij een medisch centrum of schoonheidsspecialist zal je voorgelicht worden over de mogelijke behandelingen, kosten en richtlijnen. De huisarts kan sommige methoden ook toepassen.
Vloeibare stikstof
Steelwratjes worden normaal gesproken behandeld met vloeibare stikstof, waarmee deze bevroren worden. Daarna vallen ze van de huid. Het wordt afgeraden deze methode toe te passen in het gezicht om eventuele littekenvorming te voorkomen.
Laseren
Fibromen kunnen ook verwijderd worden met de
Iridex Varilite laser, welke het wratje verschroeid waardoor deze van de huid afvalt. Gemiddeld zijn er één tot twee behandelingen nodig met een interval van ongeveer vier weken.
Afknippen
Fibromen zijn tevens eenvoudig te behandelen door het steeltje van het fibroom met een steriel schaartje af te knippen. Bij een kleine fibroom is geen verdoving nodig.
Wegbranden
Fibromen kunnen ook onder plaatselijke verdoving verwijderd worden door middel van verbranding of door ze af te schrapen met een chirurgische schaar. Na de behandeling afdekken met een pleister.
Fibromen zelf verwijderen
Het is af te raden om zelf fibromen te verwijderen door middel van een schaartje. Wel kun je ze zelf verwijderen door middel van
HeltiQ Skintags, een product waarmee je de lastpakken kunt verwijderen door een eenvoudige applicatiemethode.
Prognose
Een fibroom kan gemakkelijk worden verwijderd. Mensen die aanleg hebben fibromen te ontwikkelen, zullen waarschijnlijk in de loop van de tijd meer ontwikkelen. In dat geval is weer een behandeling nodig om het ontsierende huidflapje te verwijderen.
Preventie
Het is niet mogelijk om de ontwikkeling van fibromen volledig te voorkomen, hoewel gewichtsverlies in dit opzicht van pas kan komen.
Lees verder
- Huidaandoeningen A-Z: symptomen, oorzaak en behandeling
- Steelwratjes: verwijderen op huid nek, hals, romp en oksel
- Wratjes in de hals, nek, onder oksel, op romp, lies en bil
- Oksel: bruine of rode vlekken, bult, bultjes, jeuk & uitslag
- Wratten bevriezen met HeltiQ WratWeg: wratten & waterwratjes