Fibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomen
Een fibroma pendulans staat ook wel bekend als steelwratje. Een fibroma pendulans is een goedaardig huidgezwelletje, dat huidkleurig is en op een steeltje zit. Vandaar dat een fibroma pendulans ook wel 'steelwratje' wordt genoemd. Het is vaak een klein, rubberachtig gezwelletje, dat verder volkomen onschuldig is. Wel kunnen ze op een vervelende plek zitten omdat er kleding tegenaan schuurt. Ze kunnen als cosmetisch storend en ontsierend worden ervaren. In dat geval kun je het fibroom verwijderen. Je kunt een fiborma pendulans zelf verwijderen of laten verwijderen door de huisarts.

Steelwratje /
Bron: Dsom/shutterstock.comWat is een fibroma pendulans?
Goedaardig huidgezwelletje
Een fibroma pendulans is een goedaardig huidgezwelletje. Het komt heel vaak voor. Bijna iedereen die ouder is dan 30 jaar heeft wel één of meerdere van deze gesteelde gezwelletjes op zijn lichaam. Een fibroma pendulans, in de volksmond vaak 'steelwratje' of 'wild vlees' genoemd, ziet eruit als gesteeld rubberachtig, zacht, meestal huidkleurig, stukje weefsel. Dergelijke huidfibromen worden niet geassocieerd met
huidkanker; ze zijn volstrekt onschuldig.
Wratje?
De term 'steelwratje' zet je in feite op het verkeerde been, want wratjes worden veroorzaakt door een virus en bij een steelwratje is dat niét het geval. Een steelwratje is ook niet besmettelijk. Echte
wratten daarentegen zijn erg besmettelijk. Het wrattenvirus kan zich namelijk gemakkelijk verspreiden over de huid door wrijven en krabben.
Synoniemen
Een fibroma pendulans staat ook bekend als:
- acrochordon;
- fibroma molle;
- fibroma filiformis;
- fibroma molluscum;
- fibromen;
- gesteeld fibroom;
- skin tag; en
- steelwratjes.
Wie krijgen deze gezwelletjes?
Steelwratjes verschijnen meestal als mensen ouder worden. Ze komen heel vaak voor bij mensen van 60 jaar en ouder. Grofweg de helft van de mensen heeft er ten minste één ergens op zijn lichaam. Tijdens zwangerschap nemen ze toe in aantal en grootte, vooral in de hals. Fibroma pendulans wordt ook vaker gezien bij mensen met
diabetes en
overgewicht. Soms worden ze geassocieerd met zeldzame syndromen, zoals het Birt-Hogg-Dubé syndroom, een zeldzame, erfelijke aandoening waarbij goedaardige bultjes op de huid ontstaan, of het
polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), ook wel bekend als 'polycysteus ovarieel syndroom' en waarbij de
eierstokken te veel mannelijk hormoon produceren.
Hoe zien ze eruit?
Vleeskleurig en gesteeld gezwelletje
Een fibroma pendulans manifesteert zich in eerste instantie als een klein zacht
bultje op de huid. Na verloop van tijd groeit het fibroom uit tot een vleeskleurig gezwelletje dat middels een fragiel steeltje aan het huidoppervlak is verbonden. Je kunt het fibroom gemakkelijk heen en weer bewegen. Het is wat rubberachtig van structuur. Een fiborma pendulans is pijnloos, maar het kan gaan irriteren als er kleding tegenaan komt, zoals bijvoorbeeld de kraag van een blouse of de rand van een BH. Als het steeltje van een fibroma pendulans wordt gedraaid, kan er een bloedstolseltje ontwikkelen binnen het fibroom en kan de huid ter plaatse ietwat pijn doen.
Voorkeursplekken
De fibromen verschijnen vooral in de hals en oksels, soms de liezen, op het ooglid, onder de borsten of in het genitale gebied. Ze kunnen geïrriteerd raken als er kleding of een sieraad tegenaan schuurt. Ze kunnen als cosmetisch storend worden ervaren, vooral op zichtbare plekken.
Onderzoek en diagnose
Artsen kunnen een fibroma pendulans gemakkelijk herkennen. Een fibroom heeft een karakteristieke uitstraling: zacht, flexibel, vleeskleurig of iets donkerder en meestal via een steeltje verbonden aan het huidoppervlak. Daarom is verder onderzoek niet nodig. Bij twijfel kan er een huidbiopsie worden verricht. Hierbij wordt een klein stukje weefsel in een laboratorium onderzocht.
Preventie
Er is geen manier om steelwratjes te voorkomen.
Fiborma pendulans behandeling
Verdwijnt niet vanzelf
Een fibroom zal niet spontaan verdwijnen. Als ze op een vervelende plek zitten of als je ze als cosmetisch storend ervaart, kun je overwegen om ze te verwijderen.
Fibroma pendulans zelf verwijderen
Je kunt ze desgewenst eenvoudig zelf verwijderen door middel van
HeltiQ Skintags, een product waarmee je de fibromen kunt verwijderen middels een applicatiemethode.
Fibroma pendulans laten verwijderen door huisarts
Een huisarts kan een fibroom verwijderen middels een (gesteriliseerde) scherpe schaar of mes. De huisarts kan een fibroom ook verwijderen door bevriezing. Het bloeden kan door aluminiumchloride of het elektrisch dichtschroeien worden gestopt.
Prognose
De vooruitzichten zijn uitstekend. Een fibroma pendulans is goedaardig en ze kunnen gemakkelijk worden verwijderd.
Lees verder