Fibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomen

Fibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomen Een fibroma pendulans staat ook wel bekend als steelwratje. Een fibroma pendulans is een goedaardig huidgezwelletje, dat huidkleurig is en op een steeltje zit. Vandaar dat een fibroma pendulans ook wel 'steelwratje' wordt genoemd. Het is vaak een klein, rubberachtig gezwelletje, dat verder volkomen onschuldig is. Wel kunnen ze op een vervelende plek zitten omdat er kleding tegenaan schuurt. Ze kunnen als cosmetisch storend en ontsierend worden ervaren. In dat geval kun je het fibroom verwijderen. Je kunt een fiborma pendulans zelf verwijderen of laten verwijderen door de huisarts.
Steelwratje / Bron: Dsom/shutterstock.comSteelwratje / Bron: Dsom/shutterstock.com

Wat is een fibroma pendulans?

Goedaardig huidgezwelletje

Een fibroma pendulans is een goedaardig huidgezwelletje. Het komt heel vaak voor. Bijna iedereen die ouder is dan 30 jaar heeft wel één of meerdere van deze gesteelde gezwelletjes op zijn lichaam. Een fibroma pendulans, in de volksmond vaak 'steelwratje' of 'wild vlees' genoemd, ziet eruit als gesteeld rubberachtig, zacht, meestal huidkleurig, stukje weefsel. Dergelijke huidfibromen worden niet geassocieerd met huidkanker; ze zijn volstrekt onschuldig.

Wratje?

De term 'steelwratje' zet je in feite op het verkeerde been, want wratjes worden veroorzaakt door een virus en bij een steelwratje is dat niét het geval. Een steelwratje is ook niet besmettelijk. Echte wratten daarentegen zijn erg besmettelijk. Het wrattenvirus kan zich namelijk gemakkelijk verspreiden over de huid door wrijven en krabben.

Synoniemen

Een fibroma pendulans staat ook bekend als:
 • acrochordon;
 • fibroma molle;
 • fibroma filiformis;
 • fibroma molluscum;
 • fibromen;
 • gesteeld fibroom;
 • skin tag; en
 • steelwratjes.

Wie krijgen deze gezwelletjes?

Steelwratjes verschijnen meestal als mensen ouder worden. Ze komen heel vaak voor bij mensen van 60 jaar en ouder. Grofweg de helft van de mensen heeft er ten minste één ergens op zijn lichaam. Tijdens zwangerschap nemen ze toe in aantal en grootte, vooral in de hals. Fibroma pendulans wordt ook vaker gezien bij mensen met diabetes en overgewicht. Soms worden ze geassocieerd met zeldzame syndromen, zoals het Birt-Hogg-Dubé syndroom, een zeldzame, erfelijke aandoening waarbij goedaardige bultjes op de huid ontstaan, of het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), ook wel bekend als 'polycysteus ovarieel syndroom' en waarbij de eierstokken te veel mannelijk hormoon produceren.

Hoe zien ze eruit?

Vleeskleurig en gesteeld gezwelletje

Een fibroma pendulans manifesteert zich in eerste instantie als een klein zacht bultje op de huid. Na verloop van tijd groeit het fibroom uit tot een vleeskleurig gezwelletje dat middels een fragiel steeltje aan het huidoppervlak is verbonden. Je kunt het fibroom gemakkelijk heen en weer bewegen. Het is wat rubberachtig van structuur. Een fiborma pendulans is pijnloos, maar het kan gaan irriteren als er kleding tegenaan komt, zoals bijvoorbeeld de kraag van een blouse of de rand van een BH. Als het steeltje van een fibroma pendulans wordt gedraaid, kan er een bloedstolseltje ontwikkelen binnen het fibroom en kan de huid ter plaatse ietwat pijn doen.

Voorkeursplekken

De fibromen verschijnen vooral in de hals en oksels, soms de liezen, op het ooglid, onder de borsten of in het genitale gebied. Ze kunnen geïrriteerd raken als er kleding of een sieraad tegenaan schuurt. Ze kunnen als cosmetisch storend worden ervaren, vooral op zichtbare plekken.

Onderzoek en diagnose

Artsen kunnen een fibroma pendulans gemakkelijk herkennen. Een fibroom heeft een karakteristieke uitstraling: zacht, flexibel, vleeskleurig of iets donkerder en meestal via een steeltje verbonden aan het huidoppervlak. Daarom is verder onderzoek niet nodig. Bij twijfel kan er een huidbiopsie worden verricht. Hierbij wordt een klein stukje weefsel in een laboratorium onderzocht.

Preventie

Er is geen manier om steelwratjes te voorkomen.

Fiborma pendulans behandeling

Verdwijnt niet vanzelf

Een fibroom zal niet spontaan verdwijnen. Als ze op een vervelende plek zitten of als je ze als cosmetisch storend ervaart, kun je overwegen om ze te verwijderen.

Fibroma pendulans zelf verwijderen

Je kunt ze desgewenst eenvoudig zelf verwijderen door middel van HeltiQ Skintags, een product waarmee je de fibromen kunt verwijderen middels een applicatiemethode.

Fibroma pendulans laten verwijderen door huisarts

Een huisarts kan een fibroom verwijderen middels een (gesteriliseerde) scherpe schaar of mes. De huisarts kan een fibroom ook verwijderen door bevriezing. Het bloeden kan door aluminiumchloride of het elektrisch dichtschroeien worden gestopt.

Prognose

De vooruitzichten zijn uitstekend. Een fibroma pendulans is goedaardig en ze kunnen gemakkelijk worden verwijderd.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skin tags verwijderen met azijn, nagellak en tea tree olieSkin tags verwijderen met azijn, nagellak en tea tree olieSkin tags of steelwratjes zijn kleine, zachte huidgezwellen. Skin tags zijn onschuldig, maar kunnen wel vervelend zijn.…
Oksel: bruine of rode vlekken, bult, bultjes, jeuk & uitslagOksel: bruine of rode vlekken, bult, bultjes, jeuk & uitslagLast van bruine of rode vlekken, een bult, meerdere bultjes, jeuk of uitslag onder de oksel? De oksel is de holte onder…
Wratjes in de hals, nek, onder oksel, op romp, lies en bilWratjes in de hals, nek, onder oksel, op romp, lies en bilKleine huidkleurige wratjes in de hals, nek, onder oksels, op romp en liezen? Wat zijn dat? Steelwratjes of steelwratten…
Steelwratje (laten) verwijderenSteelwratje (laten) verwijderenAls je een steelwratje hebt en je hebt hier last van of je vindt het lelijk dan kun je deze laten verwijderen bij de hui…

Dermatochalasis: Slappe oogleden door veroudering van huidDermatochalasis: Slappe oogleden door veroudering van huidLokale, te ruime huid die slap in plooien hangt is de beschrijving van de “dermatochaslasis”. Dit heeft vooral betrekkin…
Terugkerende steenpuisten: furunculose oorzaak en behandelenTerugkerende steenpuisten: furunculose oorzaak en behandelenEen steenpuist wordt furunkel genoemd. Een steenpuist is een diep gelegen, pijnlijke ontsteking van een haarzakje of haa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Original Uploader Was Jkemp At En.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.huidinfo.nl/fibroom.html
 • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ftxt/FibromaPendulans.htm
 • http://www.huidinfo.nl/fibroom.html
 • http://emedicine.medscape.com/article/1060373-overview
 • http://dermnetnz.org/topics/skin-tags/
 • http://www.health.harvard.edu/skin-and-hair/skin-tags-acrochordon-
 • Afbeelding bron 1: Dsom/shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.