Steelwratje (laten) verwijderen

Steelwratje (laten) verwijderen Als je een steelwratje hebt en je hebt hier last van of je vindt het lelijk dan kun je deze laten verwijderen bij de huisarts. Tegenwoordig zijn er echter ook middelen verkrijgbaar bij de drogist waarmee je zelf een steelwratje kunt verwijderen. Je kunt dan gebruik maken van HeltiQ Skintags. Kom meer te weten over deze methoden om de wratjes te (laten) verwijderen. Ook deel ik mijn ervaring met het zelf verwijderen van een steelwratje in de nek.

Steelwratjes


Wat is een steelwratje?

Een steelwratje (Latijn: Fibroma pendulans) is eigenlijk helemaal geen wrat. Het is een flapje huid dat lijkt op een steeltje en wordt daarom zo genoemd. Ze komen het meest voor in de nek, hals, oksels en zij. Ze zijn meestal huidkleurig of iets donkerder dan dat. Ze ontstaan altijd plotseling. Officieel gaat het om een goedaardige huidtumor, maar dat klinkt ernstiger dan het is. Huidwratjes kunnen geen kwaad maar kunnen wel vervelend zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld het scheren van oksels belemmeren of net op de plek van een bh-bandje of de kraag van kledingstuk zitten. Bovendien vinden veel mensen de wratjes lelijk. Als kleding er veel langs scheurt kan het aanvoelen alsof het wratjes ontstoken is, het aanraken ervan geeft dan een scherp prikkend gevoel.

Naar de huisarts

Huisartsen zien regelmatig mensen die van één of meerdere steelwratjes af willen. Hiervoor worden verschillende methoden gebruikt:
  • Afknippen
  • Bevriezen
  • Wegbranden/verschroeien

Het afknippen van het steeltje werd vroeger veel door mensen zelf thuis gedaan en wordt ook door sommige huisartsen gedaan. Belangrijk is dan dat het gebied ontsmet is en het afknippen steriel gebeurt. Daarnaast kan er ook voor gekozen worden om het steelwratje te verwijderen door middel van bevriezing met stikstof (cryotherapie), wat ook gedaan wordt bij 'echte' wratten. Ook kan een steelwratje verwijderd worden door het met een speciaal instrument weg te schroeien. Zo'n instrument heeft een dubbele werking: terwijl het het wratje eraf schroeit, wordt de huid ook meteen dichtgeschroeid waardoor het niet of minimaal gaat bloeden. Veel mensen vinden dit echter een vervelende methode vanwege de geur die het veroorzaakt.

Soms kan het zo zijn dat een steelwratje twee steeltjes heeft. In dat geval is het niet zo prettig om het te laten wegschroeien omdat dan twee handelingen nodig zijn en dit als extra pijnlijk kan worden ervaren. Bevriezing is in zo'n geval vaak een fijnere methode. Soms is het noodzakelijk een hechting te plaatjes om de huid goed te laten helen.

Zelf een steelwratje verwijderen

Als je liever niet naar de huisarts gaat om wat voor reden dan ook, dan kun je er tegenwoordig ook voor kiezen om zelf het steelwratje te verwijderen. Hiervoor zijn bij de drogist een aantal hulpmiddelen te koop. Het meest verkochte middel is HeltiQ Skintags. Hierbij zit een soort kraagje dat je om het wratje heen kunt plaatsen om de omringende huid te beschermen. Vervolgens plaats je een spuitbusje in een speciale applicator. In het spuitbusje zit de stof dimethylether, een kunstmatige vriesstof dat een temperatuur van -50 graden Celsius kan bereiken. Door de foamstift aan het uiteinde van de applicator op het wratje te drukken wordt deze bevroren. Hierdoor valt het wratje er uiteindelijk vanzelf af. Soms het nodig het middel meerdere keren te gebruiken.

Bij de drogist kost dit middel circa € 15 euro (2019). Voor sommige mensen zijn deze kosten een obstakel, de huisarts valt immers onder de basisverzekering. Het is bovendien niet gegarandeerd dat HeltiQ Skintags bij iedereen werkt waarna een gang naar de huisarts mogelijk toch noodzakelijk is. HeltiQ Skintags kan alleen gebruikt worden bij steelwratjes kleiner van 4 mm. Ook zijn er nog een aantal andere redenen waarom je HeltiQ Skintags niet kunt gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld niet gebruiken wanneer je lijdt aan diabetes of wanneer het wratje ontstoken is, haar bevat of bloedt. Lees daarom altijd eerst goede de bijsluiter.

Mijn ervaring

Zelf heb ik HeltiQ Skintags gebruikt om een steelwratje in mijn nek aan te pakken. Ik had hier last van omdat de kraag van mijn t-shirt er langs schuurde. Aangezien ik geen vrij wilde nemen van mijn werk en de skintags niet al te duur zijn, besloot ik het te proberen. Het aanbrengen van de sticker rondom het wratje is vrij eenvoudig. Voor het gebruik van de applicator is het wellicht verstandig de hulp van iemand anders in te roepen al hoeft dat niet perse. Wanneer je het voor de spiegel doet moet je immers in spiegelbeeld werken en je wilt de stift toch niet op een ander deel van je huid drukken. Wanneer je de stift gebruikt zul je zien dat het topje van het wratje snel wit wordt. Na gebruik hebt ik er een pleister op gedaan, alhoewel dit niet perse hoeft. Toen ik de pleister er 's avond afhaalde bleek het topje te zijn verdroogd. Het was donker geworden en viel er zo af toen ik het aanraakte. Op mijn huid was wel een kleine oneffenheid achtergebleven, alsof de stam van het wratje niet volledig was verwijderd. Dit gaf verder geen klachten en twee dagen later zag ik er al niets meer van. Het gebruik van de Skintag was volledig pijnloos.

Ik ben dus uiteindelijk positief over de keuze die ik gemaakt heb om mijn wratje zelf te verwijderen. Voor wie het eng vindt is het wellicht aan te raden even rond te kijken op internet. Veel mensen hebben hun ervaringen gedocumenteerd en er filmpjes van op bijvoorbeeld YouTube geplaatst.
© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomenFibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomenEen fibroma pendulans staat ook wel bekend als steelwratje. Een fibroma pendulans is een goedaardig huidgezwelletje, dat…
Wratjes in de hals, nek, onder oksel, op romp, lies en bilWratjes in de hals, nek, onder oksel, op romp, lies en bilKleine huidkleurige wratjes in de hals, nek, onder oksels, op romp en liezen? Wat zijn dat? Steelwratjes of steelwratten…
Fibromen: steelwratjes verwijderen en (zelf) behandelenFibromen: steelwratjes verwijderen en (zelf) behandelenFibromen of steelwratjes zijn goedaardige huidgezwelletjes. Fibromen komen vooral voor op het gezicht (oogleden), de hal…
Steelwratjes: verwijderen op huid nek, hals, romp en okselSteelwratjes: verwijderen op huid nek, hals, romp en okselSteelwratjes zelf verwijderen of laten verwijderen. De medische benaming van steelwratten is 'fibroma pendulans'. Een st…

Myxoedeem: afvalophoping huid, bulten door schildklierziekteMyxoedeem: afvalophoping huid, bulten door schildklierziekteIs de schildklier ontregeld dan heeft het invloed op de stofwisseling. Daarbij gaat het om energie, mineralen maar ook h…
mijn kijk opOperatie en herstel: Keelamandelen knippen (tonsillectomie)Amandelen laten verwijderen wordt ook wel amandelen knippen of tonsillectomie genoemd. Dit is een ingrijpende operatie,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Wratten verwijderen - http://wrattenverwijderen.info/steelwratjes/
  • Gezondheid&Co - http://www.gezondheidenco.nl/steelwratjes-bestrijden-met-een-flesje-vrieskou/
  • Drogist.nl
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.