mijn kijk op

Operatie en herstel: Keelamandelen knippen (tonsillectomie)

Amandelen laten verwijderen wordt ook wel amandelen knippen of tonsillectomie genoemd. Dit is een ingrijpende operatie, zeker naar mate je ouder wordt. Amandelen operatief laten verwijderen heeft meestal een aantal oorzaken. Namelijk, chronisch ontstoken amandelen, chronisch beschadigde amandelen, peritonsillair abces (pus ophoping), OSAS/Snurken en Foetor (slechte adem). Ik heb zelf mijn amandelen laten knippen toen ik 25 was deze ervaring zal ik met jullie delen inclusief foto's. Mijn reden voor verwijdering van de amandelen was chronisch beschadigde amandelen wat bij mij een hese en schorre stem veroorzaakte.
Bron: Blausen.com staff (2014), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Blausen.com staff (2014), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Keelamandelen

De keelamandelen (tonsillen) zitten links en rechts naast de huig in de zogeheten amandelnissen achter in de keel. De keelamandelen zijn onderdeel van het lymfekliersysteem die als bescherming dient tegen infecties. Neusamandelen en tongamandelen zijn ook onderdeel van het lymfekliersysteem. De keelamandelen zijn twee grote klieren die als functie hebben om slechte bacteriën en virussen buiten je lichaam te houden. De keelamandelen zijn op jonge leeftijd aardig groot en tijdens de pubertijd worden de amandelen nog groter. Wanneer iemand volwassen is geworden neemt de grote van de keelamandelen meestal af. De keelamandelen kunnen soms niet goed meer functioneren dan kan worden besloten om de amandelen operatief te verwijderen ook wel amandelen knippen of tonsillectomie genoemd. Er kan worden besloten, samen met de KNO arts, om de amandelen te laten verwijderen bij de volgende problemen.

Chronisch ontstoken amandelen

De meest voorkomende oorzaak om amandelen operatief te verwijderen of een tonsillectomie uit te voeren is het chronisch ontstoken zijn van de amandelen. Dit is niet het zelfde als acuut ontstoken amandelen. De amandelen zijn acuut ontstoken wanneer de amandelen incidenteel ontstoken raken. Wanneer de amandelen chronisch ontstoken zijn raken de amandelen meer dan 5 keer per jaar ontstoken. Dit kan het klierweefsel ook onherstelbaar beschadigen. Amandelontsteking gaat gepaard met vaak een wit beslag op de amandelen, rood en ze zijn deze opgezwollen. Hierbij heeft de patiënt vaak pijn in de keel, hoge koorts en koude rillingen. De ontsteking heeft vaak een duur van ongeveer een week.

Chronisch beschadigde amandelen
Een van de meest ongeaccepteerde oorzaken voor het verwijderen van de amandelen is chronisch beschadigde amandelen. Dit kun je krijgen doordat je amandelen een aantal keer zijn ontstoken of de ziekte van pfeiffer kan dit veroorzaken. De ontstekingen hebben dan het klierweefsel van de amandelen chronisch beschadigd. Wanneer je dit hebt zien de amandelen er ietwat opgezwollen uit en is je keel rood. Symptomen die hierbij komen kijken zijn, slechte adem, schorre of hese stem, vieze smaak in de mond, vermoeider, snurken. Het kan ook zijn dat je iets keelpijn hebt, maar meestal is dit niet het geval. De enige oplossing hiervoor is de amandelen te laten verwijderen.

Peritonsillair abces

De amandelen geven dan pus af die zich ophoopt rond de amandelen. Hiervan kun je uiteindelijk veel last van krijgen. De symptomen bestaan uit, keelpijn, koorts, mond lastiger openen, slikken is pijnlijk, vieze smaak, slechte adem en praten wordt bemoeilijkt.

Foetor

Foetor is het hebben van een opmerkelijk slechte adem. Dit wordt veroorzaakt door ophoping van ontstekingsmateriaal in de tonsilcrypten. Dit is zichtbaar als kleine witte puntjes op de amandelen. Wanneer dit iemand zijn sociale leven beïnvloed kan worden gekozen om de amandelen te verwijderen.

OSAS/Snurken

Het kan soms gebeuren dat de amandelen zo groot zijn of geworden dat het snurken veroorzaakt of zelf obstructief slaapapneusyndroom. Het kan helpen om de amandelen operatief te verwijderen.

Amandelen knippen: De operatie

De operatie wordt naar mate je ouder wordt ingrijpender. Voor kinderen is het een relatief simpele operatie, maar voor volwassenen is het een stevige operatie. Wanneer je door de KNO arts wordt opgegeven voor een tonsillectomie dan krijg je een afspraak voor een preoperatief onderzoek en voor de daadwerkelijke operatie.

Bij het preoperatief onderzoek worden vragen gesteld die betrekking hebben tot de narcose. Daarnaast wordt er nog uitleg gegeven over de operatie en waar je rekening mee moet houden. Je moet bijvoorbeeld nuchter naar het ziekenhuis dit betekend 6 uur van tevoren niet meer eten en 2 uur voordat je naar het ziekenhuis gaat niet meer drinken.

Bij de operatie is het dus belangrijk dat je nuchter bent. Verder kan ik je als tip meegeven om een extra chill outfit mee te nemen. Wanneer je aankomt in het ziekenhuis moet je je melden bij de desbetreffende balie. Dan word je een tijdje in de wachtkamer geplaatst. Na een bepaalde tijd wordt je naar voren geroepen en wordt je dossier nog even nagekeken. Daarna mag je naar je bed waar je nog een uur of 2 moet wachten. Uiteindelijk ga je naar de anesthesie kamer en wordt alles geïnstalleerd. Je hebt dan al je operatie kleding aan. Je krijgt een infuus en apparatuur op je geplakt die je hartslag enzovoort in de gaten houden. Dan ga je op een operatie bed liggen en word je de operatiekamer ingereden. Daar gaat iedereen zich aan je voorstellen en wordt de narcose toegediend via het infuus. Na enkele secondes word je wazig en daarna val je in een diepe slaap. Tip: denk aan leuke dingen wanneer je de narcose krijgt toegediend. Je wordt wakker op de uitslaapkamer met redelijke pijn. Daar krijg je gelijk pijnstillers toegediend. Vanaf hier begint het herstel.

Amandelen knippen: Het herstel

Het herstel is een lange en zware weg. Wanneer je amandelen worden verwijderd moet je niet verwachten na een week weer te kunnen eten en sociaal te kunnen doen. Deze misvatting maakte ik toen mijn amandelen werden verwijderd. Ik behandel het herstel van dag tot dag. Het is natuurlijk voor iedereen verschillend maar ik zal precies beschrijven hoe het bij mij is gegaan.

Dag 1:

Rond 13:00 kwam ik aan op de uitslaapkamer in het ziekenhuis. Toen ze mijn bed neerzette ontwaakte ik uit de narcose. Ik moest gelijk hoesten en was nog een beetje high. Op dat moment doet het gelukkig nog niet heel veel pijn. Daar werd ik gelijk vol gestopt met 1000 mg paracetamol en 100 mg diclofenac. Ik proefde nog bloed in mijn keel en ik had heel veel dik slijm in mijn mond. Een half uur later begon het erg pijn te doen. Ze probeerde mij de hele tijd te laten drinken en ijsjes te laten eten maar dat kreeg ik niet weg omdat het zoveel pijn deed. Na ongeveer 2 uur mocht ik van de uitslaapkamer naar een normale kamer toe. Na 6 uur verder en weet ik hoeveel pijnstiller mocht ik rond 19:00 uur naar huis. De eerste nacht was echt verschrikkelijk lang.

Dag 2/4:

In de dagen 2 tot en met 4 ga je snel vooruit er komt een korstje op de wond en het drinken gaat langzaam beter. Alleen moest ik totaal niet denken aan eten wel aan ijsjes. Je krijgt je mond niet helemaal meer open door de korsten op de wonden en je gaat ontzettend uit je mond stinken. Daarnaast proef je ook een hele nare smaak. Tijdens deze dagen had ik zeker nog de maximale pijnstillers nodig. dat is 4x per dag 1000 mg paracetamol en 3x per dag 50mg diclofenac. Op dag vier aan het eind van de dag kreeg ik een fikse nabloeding. Gelukkig was mijn moeder thuis op dat moment en bracht me met spoed naar het ziekenhuis. Ik was 1 liter bloed lichter en kon gelijk weer naar de O.K. daar werd het gaatje dichtgebrand en de rest van de mond nagekeken. Hierna begon het hele riedeltje weer bijna opnieuw. Weer naar de uitslaapkamer om daarna een nacht door te brengen in het ziekenhuis.

Dag 5/7:

Voor mij waren deze dagen weer een beetje zoals dag 2 tot en met 4, omdat je moet herstellen van de nabloeding. Het was niet helemaal terug bij af maar je merkt wel dat het weer meer pijn doet.

Dag 8/9:

In deze dagen voel je het verbeteren vooral op het moment wanneer je pijnstillers zijn uitgewerkt. Het doet duidelijk minder pijn. Op dit moment kan ik nog steeds niet eten of veel praten. Ook is de stank die uit mijn mond komt niet te harden en is de smaak in mijn mond nog net zo erg als de eerste dagen. Ik gebruik nog steeds 4x per dag 1000 mg paracetamol en 3x per dag 50mg diclofenac. Hieronder is een foto te zien van voor de operatie en 8 dagen na de operatie.

Dag 10/12:
Deze 2 dagen voel ik de verbetering doorzetten en kan ik stoppen met de diclofenac. De dag daarna kan ik zelfs mijn paracetamol inname verminderen naar 2x per dag 1000 mg. Alleen het eten en praten gaat nog moeizaam, maar nu is het tenminste zonder pijnstillers. Ik kan wel eten maar wil de wonden in mijn keel niet te veel belasten. Daarom houd ik het bij yoghurt, soep, vla, water, smoothies, thee, ijs, etc. Waarschijnlijk als ik de nabloeding niet had gehad was het nog wel iets sneller gegaan. Het slapen gaat nu ook steeds beter en zonder pijnstillers.

Dag 13/14:

Nu begin ik me echt weer de oude te voelen. Mijn energie komt terug samen met mijn eetlust. Ik gebruik helemaal geen pijnstillers meer en ik kan goed slapen. Ik kan ook steeds meer eten.

De dagen erna voelde ik mij zeer goed en na 2,5 week is het eigenlijk zo goed als nieuw. Gapen en droge dingen eten gaat nog wel moeizaam maar het ergste deel is voorbij.
© 2014 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keelamandelen verwijderenKeelamandelen verwijderenHet verwijderen van de keelamandelen, ook wel amandelen knippen genoemd, is helaas geen pijnloze kwestie. Vroeger werden…
Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?We hebben er allemaal wel eens last van: keelpijn. Keelpijn kan chronisch worden als de keelamandelen ontstoken raken. D…
Symptomen en behandeling ontstoken amandelen bij kinderenSymptomen en behandeling ontstoken amandelen bij kinderenOntstoken amandelen bij uw kind. Wanneer uw kind veel moet hoesten, check dan ook eens of de keelamandelen opgezet zijn.…
Witte brokjes in je keel (tonsil stones)Last van witte brokjes achter in je keel? Grote kans dat dit tonsil stones zijn. Tonsil stones is een veel voorkomend pr…

Steelwratje (laten) verwijderenSteelwratje (laten) verwijderenAls je een steelwratje hebt en je hebt hier last van of je vindt het lelijk dan kun je deze laten verwijderen bij de hui…
Als je immuunsysteem niet goed functioneertAls je immuunsysteem niet goed functioneertWe weten allemaal dat een goed functionerend immuunsysteem belangrijk is en toch wil datzelfde immuunsysteem nog wel een…
Bronnen en referenties
Aron (60 artikelen)
Laatste update: 08-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.