Witte brokjes in je keel (tonsil stones)

Last van witte brokjes achter in je keel? Grote kans dat dit tonsil stones zijn. Tonsil stones is een veel voorkomend probleem. Tonsil stones zijn witte brokjes die vaak tussen de amandelen verstopt zitten. Hoe kom je aan tonsil stones? En hoe kom je van de tonsil stones af? Er zijn een aantal mogelijkheden om van de tonsil stones af te komen.

Tonsil Stones

Tonsil stones zijn kleine witte brokjes die tussen de amandelen verschuilt zitten. Deze witte brokjes zijn een ophoping van etensresten, dode witte bloedcellen, orale bacteriën en neusafscheiding. Tonsil stones vormen zich in de diepe groeven van je amandelen. Tonsil stones kunnen een grootte van ongeveer een maïskorrel aannemen en zijn vaak wit of crème van kleur. Tonsil stones hebben ook een onaangename geur.

Tonsil stones zijn onschuldig

Tonsil stones zijn niet gevaarlijk. Tonsil stones worden wel als vervelend ervaren omdat tonsil stones vaak voor irritatie en een onaangename geur in de mond zorgen. Gelukkig is er wel iets te doen aan tonsil stones waardoor je er geen last meer krijgt van een onaangename geur in je mond.

Tonsil stones voorkomen

Er zijn een aantal mogelijkheden om tonsil stones te voorkomen. De beste manier is om je amandelen chirurgisch te laten verwijderen maar dit is ook direct een hele pijnlijke ingreep. Zodra de amandelen zijn verwijderd, hebben de tonsil stones geen groeven meer om zich in te vestigen. Een andere manier om tonsil stones te voorkomen is zorgen voor een goede mondhygiëne. Poets niet alleen je tanden maar gebruik ook een tongschraper om de bacteriën van je tong te verwijderen.

Zelf tonsil stones verwijderen

Er zijn bepaalde spuitjes op de markt verkrijgbaar met een lange kromming. Met dit spuitje kan je de amandelen schoonspoelen. Het beste is om lauw water te gebruiken met een klein beetje zout. Ga voorzichtig met het spuitje naar je amandelen en spuit het lauwwarme water in je amandelen. Niet te hard spuiten want dan kan je de amandelen beschadigen waardoor ze geïrriteerd raken. Als het goed is spoel je de tonsil stones hiermee uit de amandelen.

Operatief verwijderen van de amandelen

Je kunt besluiten om de amandelen operatief te laten verwijderen. Hierbij kan je kiezen tussen de amandelen laten knippen in het ziekenhuis of de nieuwe lasermethode. Het voordeel van de lasermethode is dat je binnen 10 minuten klaar bent en weer naar huis kan. Het nadeel van de lasermethode is dat je een aantal keer terug moet komen om de amandelen te laten laseren. Het laseren van de amandelen geeft een stuk minder last dan als je de amandelen laat knippen. Vooral bij volwassenen is het knippen van de amandelen erg pijnlijk. Beide methodes zorgen voor goede resultaten.

Tot slot een aantal tips:

  • Zorg altijd voor een goede mondhygiëne. Poets dus minimaal 2x per dag je tanden en reinig je tong met een tongschraper.
  • Koop een spuitje waarmee je de amandelen kunt reinigen.
  • Ben je erover aan het nadenken om je amandelen weg te laten halen? Kijk dan ook eens naar de nieuwe lasermethode.
© 2011 - 2024 Alice85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amandelstenen: Steenvorming op amandelen met slechte ademAmandelstenen: Steenvorming op amandelen met slechte ademDe amandelen (tonsillen) bevinden zich achteraan in de keel. Ze zijn gemaakt van weefsel dat lymfocyten bevat. Lymfocyte…
Amandelsteen verwijderen en voorkomenAmandelsteen verwijderen en voorkomenHeb je last van stinkende witte brokjes in je keel dan gaat het vaak om amandelsteentjes. Amandelstenen bevinden zich va…
Amandelstenen: symptomen en behandeling tonsilstenenAmandelstenen: symptomen en behandeling tonsilstenenAmandelstenen (tonsilstenen) zijn kleine, geelwitte afzettingen die zich in je amandelcrypten bevinden. Je amandelen bes…
Witte vlekken in de keel: oorzaken van witte stipjes in keelWitte vlekken in de keel: oorzaken van witte stipjes in keelWitte vlekken in de keel kunnen een aantal verschillende oorzaken hebben. Er zijn een aantal aandoeningen die witte vlek…

Blozen werking: Hoe komt het dat je bloost?Blozen werking: Hoe komt het dat je bloost?Blozen is het roder worden van de huid in je gezicht of zelfs nek. Blozen wordt vaak geassocieerd met verschillende gevo…
Geel of groen slijm ophoesten en bloed hoesten: oorzakenGeel of groen slijm ophoesten en bloed hoesten: oorzakenGeel of groen slijm ophoesten of bloed hoesten is een courante klacht. Hoesten is een beschermende reflex van het lichaa…
Bronnen en referenties
  • http://www.tonsilstones.com/
Alice85 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.