Witte vlekken in de keel: oorzaken van witte stipjes in keel

Witte vlekken in de keel: oorzaken van witte stipjes in keel Witte vlekken in de keel kunnen een aantal verschillende oorzaken hebben. Er zijn een aantal aandoeningen die witte vlekken in de keel kunnen veroorzaken, zoals een amandelontsteking en (bacteriële) keelontsteking. De huisarts kan bij hevige klachten de oorzaak vaststellen, vooral in combinatie met andere symptomen die je hebt. Witte vlekken zijn over het algemeen een teken van een bacteriële infectie. De witte vlekken verschijnen dan op de amandelen en dit kan gepaard gaan met keelpijn, moeilijk slikken en een slechte adem. Met zelfzorgmaatregelen en rust kan dit genezen en in ernstige gevallen kan de huisarts een antibioticum voorschrijven. Het is alleszins verstandig om bij aanhoudende klachten of verergering van symptomen direct medische hulp te zoeken voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling. Je huisarts kan bij hevige klachten de oorzaak vaststellen, vooral in combinatie met andere symptomen die je hebt.

Oorzaken van witte vlekken in de keel

Bijkomende symptomen

Je keel kan veel aanwijzingen leveren over je algehele gezondheid. Als je een zere keel hebt, is dat een teken dat je een ziekte onder de leden hebt. Een lichte, kortdurende irritatie kan een symptoom zijn van een infectie of een andere aandoening. Andere symptomen die kunnen optreden bij keelpijn, zijn:

Infectie

Witte vlekken aan de binnenkant van je keel worden meestal veroorzaakt door een infectie. Een bacteriële, virale of schimmelinfectie. Je huisarts kan de oorzaak van deze witte vlekken vaststellen.

Witte stipjes in de keel door keelontsteking a.g.v. streptokokken / Bron: En:RescueFF, Wikimedia Commons (Publiek domein)Witte stipjes in de keel door keelontsteking a.g.v. streptokokken / Bron: En:RescueFF, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Witte stipjes in keel door streptokokken keelontsteking

Een keelontsteking veroorzaakt door streptokokken wordt het vaakst gezien bij kinderen en tieners, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Het is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door bacteriën, de streptokokken (Streptococcus). Symptomen bestaan uit pijn in de keel, vermoeidheid, koorts, slikproblemen, hoofdpijn en witte vlekken op de amandelen. Indien onbehandeld, kunnen complicaties, zoals als abces of acuut reuma, optreden.

Behandeling
Alleen bij een streptokokkenkeelontsteking schrijft de huisarts een antibioticum voor. Je kunt vrij verkrijgbare pijnstillers gebruiken om pijn en ontstekingen te verlichten. Je moet goed rusten en gorgelen met zout water kan je keelpijn verlichten. Warme thee met gember, honing en citroen, werkt ook goed tegen keelpijn.

Amandelstenen

Amandelstenen, ook bekend als tonsilstenen of brokjes in de keel), zijn kleine brokjes die zich vormen in de kleine spleten van de amandelen aan de achterkant van de keel. Ze kunnen worden veroorzaakt door slijm, voedseldeeltjes en bacteriën en kunnen variëren in omvang. Deze amandelstenen kunnen pijn, moeite met slikken, een metaalachtige smaak of slechte smaak in de mond en een slechte adem veroorzaken.

Behandeling
Als amandelstenen geen ongemak veroorzaken, is behandeling niet nodig, omdat de amandelen zichzelf uiteindelijk reinigen. Crackers eten helpt de witte vlekken te verwijderen, omdat ze je tong harder laten werken en de afzettingen opruimen. Je kunt ook periodiek een zoutoplossing op de achterkant van je keel sproeien om de steentjes te verwijderen. Als er enig ongemak is, kan een arts de stenen manueel verwijderen door middel van curettage of eventueel chirurgisch ingrijpen.

Amandelontsteking

Amandelontsteking of tonsillitis kan worden veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie en de symptomen zijn gezwollen amandelen, witte vlekken op de amandelen en keel, moeite met slikken, pijn en koorts. De lymfeklieren aan de zijkanten van de nek kunnen ook opgezwollen zijn.

Behandeling
Als tonsillitis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, dan kan de arts antibiotica voorschrijven als de klachten ernstig zijn. Als het wordt veroorzaakt door een virus, zijn antibiotica niet nodig. De behandeling bestaat rust, een vloeibaar dieet als slikken moeilijk is en gorgelen met zout water. Als tonsillitis steeds terugkeert, is een operatie nodig om de amandelen te verwijderen.

Candidainfectie in de mond / Bron: Adam J/Shutterstock.comCandidainfectie in de mond / Bron: Adam J/Shutterstock.com

Schimmelinfectie in de mond

Bij een schimmelinfectie of candidainfectie hoopt zich de schimmel Candida albicans zich op aan de binnenkant van je mond. Dit veroorzaakt een ontsteking. Deze schimmelinfectie wordt gekenmerkt door witte vlekken op de keel en tong die zich door de slokdarm kunnen uitstrekken. De mondhoeken kunnen schilferig en pijnlijk zijn en de schimmelinfectie kan pijn in de keel en moeite met slikken veroorzaken. Het wordt meestal gezien bij baby's (spruw) en volwassenen met een verzwakt immuunsysteem.

Behandeling
De huisarts zal antischimmelmedicijnen voorschrijven: een lokale behandeling met mondspoeling of orale gel dan wel een systemische behandeling met pillen. Bij volwassenen en oudere kinderen kan gorgelen met zout water helpen om de verspreiding van de gist naar de rest van de mond en keel te voorkomen.

Herpes-simplex-infectie in de mond

Een herpes-simplex-infectie in de mond wordt meestal gekenmerkt door zweren op de lippen en witte vlekken op de keel, en deze zullen vaak terugkeren. De terugkerende blaasjes en zweren wordt vaak aangeduid als ‘koortsuitslag' of ‘koortslip'. Het wordt veroorzaakt door het herpes simplex-1 of herpes simplex-2-virus. Andere symptomen zijn onder meer brandend gevoel of jeuk, moeite met slikken, koorts en moeite met ademhalen.

Behandeling
Hoewel er geen remedie voor het herpesvirus is en het kan terugkeren, kun je antivirale medicijnen gebruiken om de symptomen te behandelen en te verlichten. Ook kun je op recept verkrijgbare verdovende mondspoeling met lidocaïne gebruiken ter verlichting van de pijn. Daarnaast helpt een mondspoeling met zuiveringszout.

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin Sulman

Klierkoorts

De ziekte van Pfeiffer of klierkoorts is een besmettelijke virale infectie die kan worden gekenmerkt door witte vlekken in de keel en door chronische vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren en gezwollen amandelen. De boosdoener is het Epstein-Barr virus, die wordt verspreid via het speeksel. Pfeiffer kan verschillende complicaties veroorzaken, waaronder een vergrote milt.

Behandeling
Er is geen speciale behandeling voor Pfeiffer en dat is ook niet nodig, want het gaat vanzelf over alhoewel de moeheid enkele maanden kan aanhouden. De symptomen kunnen desgewenst verlicht worden met paracetamol. Je moet voldoende rust krijgen en veel vocht drinken om gehydrateerd te blijven.

Witte vlekken in de mond door leukoplakie

Leukoplakie is een witte slijmvliesverandering in de mond (witte vlekken in mond en keel) welke niet afschraapbaar is en die na het wegnemen van de oorzaak blijft zitten. Chronische irritatie door roken, pruimtabak en alcohol zijn de grootste risicofactoren voor deze aandoening. De vlekken kunnen niet worden afgeschraapt. Leukoplakie wordt gezien als een voorstadium van kanker.

Behandeling
Stop het gebruik van tabaksproducten en alcohol en de aandoening kan dan vanzelf verdwijnen. Grotere plekken kunnen operatief worden verwijderd, waarbij vaak een laserapparaat wordt gebruikt.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…
Astrophytums en hybridenAstrophytums zijn een bijzondere groep cactussen uit Mexico en er zijn ongeveer 5 soorten. Er zijn tevens veel hybriden…
Rode amandelen met witte vlekken: oorzaken en symptomenRode amandelen met witte vlekken: oorzaken en symptomenRode, gezwollen amandelen met pus, wat kan verschijnen als witte stipjes op de amandelen, wijst op een amandelontsteking…
Ik heb zwarte vlekken, stippen op de tong. Wat kan ik doen?Ik heb zwarte vlekken, stippen op de tong. Wat kan ik doen?Je staat 's ochtends voor de spiegel en ziet tot je schrik ineens zwarte vlekken op je tong. Het formaat kan zeer klein…

Droge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenDroge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenHet hebben van droge oren is een veel voorkomend en vervelend probleem. Vaak is een ophoping van droge, dode huidschilfe…
Hersenbloeding: Oorzaken van intracerebrale bloedingHersenbloeding: Oorzaken van intracerebrale bloedingEen intracerebrale bloeding (hersenbloeding) is een aandoening waarbij plotseling een ziek bloedvat in de hersenen barst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Nagy-Bagoly Ilona
  • A. Vogel. Wat is de Ziekte van Pfeiffer? https://www.avogel.nl/Indicaties/Ziekte-van-Pfeiffer-klierkoorts.php#is-de-ziekte-van-pfeiffer-besmettelijk (ingezien op 5-2-2018)
  • Enkiverywell. White Spots on Throat. https://www.enkiverywell.com/white-spots-on-throat.html (ingezien op 4-2-2018)
  • Healthline. What Causes White Spots on the Throat? https://www.healthline.com/health/white-spots-on-throat (ingezien op 4-2-2018)
  • Huisartsenpost West-Friesland voor spoed. Keelpijn. https://huisartsenpostwf.nl/klacht/keelpijn/ (ingezien op 17-11-2023)
  • MDS. Herpes-simplex-infectie in de mond. https://www.msdmanuals.nl/mmhenl/print/mond_en_gebit/mondzweren/herpes-simplex-infectie_in_de_mond.html (ingezien op 5-2-2018)
  • Afbeelding bron 1: En:RescueFF, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Adam J/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.