Keelkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose
Bij keelkanker is er een kwaadaardige tumor aanwezig in of bij het strottenhoof of in de wand van de keelholte. Keelkanker staat ook bekend als strottenhoofdkanker of hoofdhalskanker. Het risico op keelkanker kan aanzienlijk verminderd worden door niet te roken en te pruimen en alcoholgebruik te beperken. Er is groeiend bewijs dat keelkanker die veroorzaakt is door HPV (afkorting van 'humaan papillomavirus') anders is dan keelkanker waar het virus geen rol speelt. Bij patiënten met een HPV-positieve tumor is de prognose gunstiger. Er zijn een aantal risicofactoren voor het ontstaan van keelkanker, waarvan roken en alcohol de belangrijkste zijn. De behandeling van keelkanker is afhankelijk van veel factoren, zoals de locatie en het stadium van de kanker. Behandeling van keelkanker bestaat meestal uit chemotherapie, radiotherapie en/of een operatie waarbij de kanker en soms de regionale lymfeklieren of een deel van de keel of strottenhoofd verwijderd worden. De prognose varieert.
Roken is de grootste risicofactor voor keelkanker /
Bron: WerbeFabrik, PixabayWat is keelkanker?
De keelholte (farynx) is een holle buis van ongeveer 5 cm lang, die achter de neus begint en eindigt bovenaan de luchtpijp en de slokdarm. Keelkanker verwijst naar kwaadaardige tumoren die zich ontwikkelen in de keel (farynx), strottenhoofd (larynx) of amandelen. Men kan het risico op keelkanker verminderen door niet te roken en te pruimen en alcoholgebruik te beperken. Roken verhoogt niet alleen het risico op mondholte- en keelkanker, maar ook op
longkanker,
strottenhoofdkanker,
slokdarmkanker en
COPD. Daarnaast is door roken het risico op zeer veel andere aandoeningen verhoogd. Jaarlijks overlijden er in Nederland ongeveer 18.500 mensen door de gevolgen van roken. Door het gebruik van tabak, maar ook door alcohol wordt de mond en de keel direct blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen (carcinogenen).
Soorten keelkanker
Keelkanker is een algemene term die van toepassing is op kanker die zich ontwikkelt in de keel (farynxkanker) of in de stemkast (larynxkanker). Hoewel bij de meeste vormen van keelkanker dezelfde soorten cellen betrokken zijn, worden specifieke termen gebruikt om het deel van de keel te onderscheiden waar de kanker is ontstaan.
- Nasofarynxcarcinoom begint in de nasopharynx, het deel van je keel net achter je neus.
- Orofaryngeale kanker begint in de oropharynx: de orofarynx is het middelste gedeelte van de keelholte, het deel van je keel direct achter in de mond waar de amandelen zich bevinden.
- Hypofarynxcarcinoom ontstaat in het slijmvlies van de onderste keelholte (onder de strottenklep, net boven de slokdarm, en binnen het strottenhoofd.
- Glottiscarcinoom of glottische tumor begint in de stembanden.
- Supraglottische tumor begint in het bovenste deel van de slokdarm, waar ook het strottenklepje zit (de supraglottis).
- Subglottische tumor groeit in het stukje slokdarm dat zich onder de stembanden bevindt (subglottis).
Klachten en symptomen keelkanker
Mogelijke symptomen van keelkanker zijn onder meer:
Oorzaak van keelkanker
Keelkanker ontstaat wanneer genetische mutatie ertoe leiden dat een gezonde cel zich ontwikkelt tot een kankercel. Deze mutaties zorgen ervoor dat cellen ongecontroleerd gaan groeien en blijven leven terwijl gezonde cellen normaal gesproken zouden sterven. Deze ophoping van ontspoorde cellen kunnen een tumor in je keel vormen. Het is anno 2024 niet duidelijk wat de oorzaak is van de mutatie die keelkanker veroorzaakt. Maar er zijn wel risicofactoren bekend die het risico kunnen vergroten.
Risicofactoren keelkanker
De volgende factoren verhogen het risico op keelkanker:
- Blootstelling aan asbest;
- Overmatig gebruik van alcohol;
- HPV (humaan papillomavirus, een seksueel overdraagbare aandoening (soa);
- Slechte mondhygiëne;
- Een gebrek aan groenten en fruit;
- (Passief) roken of pruimen.
Alcoholgebruik is een risicofactor voor keelkanker /
Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comGebruik van tabak en alcohol
Het gebruik van tabak is de belangrijkste risicofactor voor keelkanker en andere vormen van
hoofd-halskanker (inclusief kankers van het strottenhoofd en hypofarynx, het onderste deel van de keel, ter hoogte van het strottenhoofd). Het risico voor deze kankers is veel hoger bij rokers dan bij niet-rokers. De meeste mensen met deze kankers hebben een voorgeschiedenis van roken of andere vorm van blootstelling aan tabak. Hoe meer je rookt, hoe groter je risico. Het roken van sigaretten, pijpen en sigaren verhogen allemaal het risico op het krijgen van deze kankers.
Matig of zwaar alcoholgebruik (meer dan 1 consumptie per dag) verhoogt ook het risico op deze kankers, hoewel niet zo veel als bij roken. Mensen die zowel tabak als alcohol gebruiken, lopen het grootste risico van iedereen. Door deze twee gewoonten te combineren, voeg je niet alleen beide risico's bij elkaar, maar vermenigvuldig je ze zelfs. Mensen die roken en drinken, hebben vele malen meer kans op hoofd-halskanker dan mensen die niet roken en drinken.
Slechte voeding
Slechte voeding kan het risico op het krijgen van keelkanker vergroten. De precieze reden hiervoor is anno 2024 niet duidelijk. Zware drinkers kampen vaak met
vitaminetekorten, wat kan helpen bij het verklaren van de rol van alcohol bij het verhogen van het risico op deze kankers. Onderzoek suggereert dat het beperken van gefrituurd voedsel en bewerkte voedingsmiddelen en het eten van meer plantaardig voedsel kan helpen het risico op kanker van het strottenhoofd te verminderen.
Het Humaan papillomavirus (HPV) is de laatste jaren steeds vaker de veroorzaker van keelkanker /
Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Humaan papillomavirus (HPV-infectie)
Het
humaan papillomavirus (HPV) is een groep van meer dan 150 verwante virussen. Ze worden papillomavirussen genoemd omdat sommige een type groei veroorzaken dat papilloma wordt genoemd, beter bekend als een wrat. Infectie met bepaalde typen HPV kan ook sommige vormen van kanker veroorzaken, waaronder peniskanker, baarmoederhalskanker,
vulvakanker (
schaamlipkanker),
vaginakanker,
anuskanker en keelkanker. Andere typen HPV veroorzaken
wratten in verschillende delen van het lichaam. HPV-infectie van de keel lijkt een factor te zijn bij het ontstaan van vormen van keelkanker, zoals sommige kankers van de amandelen en sommige kankers van de hypofarynx. HPV-infectie is zeer zelden een factor bij larynxcarcinoom of strottenhoofdkanker.
Orale seks en wisselende sekspartners
Het Humaan Papillomavirus (HPV) dat verspreid wordt door onbeschermde orale seks lijkt nu de belangrijkste oorzaak van keelkanker bij mensen jonger dan 50 jaar, zo waarschuwen wetenschappers. Een Amerikaanse studie uit 2011 bij 271 mensen toonde aan dat mensen met meer dan zes seksuele partners bijna 9 keer meer risico lopen op de ziekte dan anderen en degenen die het virus opliepen, hadden 32 keer meer kans om kanker te ontwikkelen.
Genetische syndromen
Mensen met bepaalde syndromen die zijn veroorzaakt door erfelijke genetische mutaties, hebben een zeer hoog risico op keelkanker, inclusief kanker van de hypofarynx:
- Fanconi anemie is een erfelijke ziekte waarbij vaak op vroege leeftijd bloedproblemen ontstaan, wat kan leiden tot leukemie of aplastische anemie. Ze hebben ook een zeer hoog risico op mondkanker en keelkanker.
- Dyskeratosis congenita: dit genetische syndroom kan aplastische anemie, huiduitslag en abnormale vingernagels en teennagels veroorzaken. Mensen met dit syndroom hebben een zeer hoog risico op het ontwikkelen van mond- en keelkanker wanneer ze jong zijn.
Blootstelling aan chemische stoffen
Langdurige en intense blootstelling aan houtstof, verfdampen en bepaalde chemicaliën die worden gebruikt in de metaalbewerkende, aardolie-, kunststof- en textielindustrie kunnen het risico op keelkanker verhogen.
Asbest is een kunstmatige minerale vezel die in het verleden in veel producten als isolatiemateriaal werd gebruikt. Blootstelling aan asbest is een belangrijke risicofactor voor
longkanker en mesothelioom, een kwaadaardige tumor die meestal in het borstvlies ontstaat. Er is ook een verband tussen asbestblootstelling en larynxkanker gesuggereerd, maar niet alle onderzoekers zijn het daar mee eens.
Geslacht
Keelkanker komt ongeveer vier keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit komt waarschijnlijk omdat de belangrijkste risicofactoren (roken en zwaar alcoholgebruik) vaker voorkomen bij mannen. Maar de afgelopen jaren zijn ook meer vrouwen gaan roken en drinken, waardoor het verschil tussen de geslachten kleiner wordt.
Leeftijd
Keelkanker ontwikkelt zich meestal gedurende vele jaren en het komt dus niet vaak voor bij jonge mensen. Meer dan de helft van de mensen met keelkanker is 65 jaar of ouder wanneer keelkanker bij hen wordt vastgesteld.
Etnische achtergrond
Keelkanker komt vaker voor bij Afro-Amerikanen en blanken dan bij Aziaten en Latino's.
Brandend maagzuur
Wanneer zuur uit de maag terugstroomt in de slokdarm, wordt dit
gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) genoemd. GERD kan
zuurbranden veroorzaken en de kans op slokdarmkanker vergroten. Zuurbranden lijkt ook het risico op keelkanker te verhogen.
Spoelen met mondwater
Het regelmatig spoelen met mondwater geeft behalve een schoon en fris gevoel, ook een hoger risico op mond- en keelkanker. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer dan drie keer per dag gorgelen met de producten een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van deze ziekten. Het onderzoek onder ruim 1900 patiënten met deze vormen van kanker ondersteunt een eerdere Australische studie uit 2009. Daaruit bleek al dat mondwater met alcohol een verhoogde kans geeft op kanker, doordat kankerverwekkende stoffen gemakkelijker de binnenkant van de mond kunnen binnendringen. Onderzoekers waarschuwen dat mensen daarom af moeten van het routinematig gebruik van mondspoeling en beter gewoon kunnen poetsen en flossen. Doe dat in ieder geval goed, want ook slechte mondhygiëne kan leiden tot mond- en keelkanker, adviseert dokter David Conway van de Universiteit van Glasglow. (Bron: www.telegraaf.nl, 4 april 2014)
Keelkanker als gevolg van HPV is anders
Er is groeiend bewijs dat keelkanker die veroorzaakt is door HPV anders is dan keelkanker waar het virus geen rol speelt. Uit een studie van Kian Ang c.s. in
The New England Journal of Medicine blijkt dat de patiënten met squameus celcarcinoom in de keel in twee categorieën zijn te verdelen:
- HPV-positieven; en
- HPV-negatieven.
Risicovolle seksuele activiteiten
Het percentage keelkanker in Nederland dat veroorzaakt wordt door het humaan papillomavirus, is de laatste 20 jaar gestegen van 5 naar 30 procent. Dat blijkt uit het promotieonderzoek uit 2013 van arts-onderzoeker Michelle Rietbergen. Veel wisselende seksuele contacten en orale seks zijn risicofactoren voor deze vorm van keelkanker die meer bij mannen voorkomt dan bij vrouwen.¹
Meer gunstige prognose
Bij patiënten met een HPV-positieve tumor is de prognose gunstiger. In vergelijking met HPV-negatieve keelkankerpatiënten is het risico om binnen drie jaar te overlijden maar liefst 58 procent lager.²
Onderzoek en diagnose
De arts kan met behulp van een spiegeltje een tumor in de keel opsporen en bekijken. Dit kan de arts ook doen met een endoscoop (een apparaat dat voorzien is van een lichtbron en andere optische onderdelen waardoor het mogelijk de keel van binnenuit te belichten en te bestuderen), of een laryngoscoop (een instrument met spiegels waarmee het strottenhoofd bekeken kan worden). Als afwijkingen worden gevonden tijdens endoscopie of laryngoscopie, kan de arts meteen een weefselmonster worden nemen voor nader onderzoek.
CT-scan /
Bron: IStock.com/Pavel LosevskyBeeldvormend onderzoek behoort ook tot de mogelijkheden. Door middel van beeldvormend onderzoek, zoals een CT-scan (computertomografie) en een MRI (magnetic resonance imaging), kan de arts de plaats en omvang van de tumor bepalen.
Behandeling van keelkanker
De behandeling is afhankelijk van veel factoren, zoals de locatie en het stadium van de kanker (de plaats en grootte van de tumor, mogelijke doorgroei in omliggend weefsel en uitzaaiingen), de algehele gezondheid van de patiënt en zijn persoonlijke voorkeuren. Bespreek de voordelen en risico's van alle behandelopties met de arts. De patiënt bepaalt samen met de arts welke behandelingen het meest geschikt zijn voor zijn situatie.
Radiotherapie (bestraling) bij keelkanker /
Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.comBehandeling van keelkanker bestaat meestal uit één of meer van de volgende opties:
- Chemotherapie;
- Radiotherapie;
- Operatie waarbij de kanker en soms de regionale lymfeklieren of een deel van de keel of strottenhoofd verwijderd worden.
Een ander belangrijk onderdeel van de behandeling is stoppen met tabak- en alcoholgebruik.
Behandeling voor keelkanker veroorzaakt vaak complicaties. Na een operatie bijvoorbeeld, heeft de patiënt een opening (tracheostoma) in de hals naar buiten, waardoor hij voortaan ademt. Andere mogelijke complicaties zijn:
- Moeite met eten of slikken;
- Nekstijfheid en pijn;
- Ademhalingsproblemen;
- Spraakproblemen.
Prognose keelkanker
Indien keelkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt, dan is er ongeveer 90 procent kans op genezing. Als de kanker zich verspreidt naar de omliggende weefsels of
lymfeklieren in de hals, dan is dit percentage ongeveer 50 tot 60 procent. Zodra de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, dan wordt het als ongeneeslijk beschouwd en is de behandeling palliatief.³ Vroege opsporing van keelkanker is belangrijk voor een goede prognose.
Complicaties
Complicaties bij keelkanker of de behandeling ervan kunnen bestaan uit:
- sysfagie (slikstoornis), ondervoeding.
- stemverlies
- fistel (abnormale verbinding) tussen de luchtpijp en de truncus brachiocephalicus
- verlies van smaak wat ondervoeding in de hand werkt
- complicaties van chirurgie, bijvoorbeeld postoperatieve faryngocutane fistel (verbinding tussen keelholte en huid)
- complicaties van chemotherapie, bijvoorbeeld immunosuppressie (afweerreactie-onderdrukking)
- complicaties van radiotherapie, bijvoorbeeld lokale fibrose (bindweefselvorming) en littekens, oesofageale strictuur (vernauwing van de slokdarm), droge mond
Gezonde voeding als bescherming tegen keelkanker /
Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockPreventie
Je kunt het risico op keelkanker verkleinen door de volgende maatregelen in acht te nemen:
- Stop met roken of begin niet met roken.
- Drink alcohol alleen met mate, of bij voorkeur helemaal niet.
- Kies een gezond dieet vol fruit en groenten. De vitamines en antioxidanten in fruit en groenten kunnen je risico op keelkanker verminderen. Eet een verscheidenheid aan kleurrijke groenten en fruit.
- Bescherm jezelf tegen HPV. Sommige keelkankers worden vermoedelijk veroorzaakt door het seksueel overdraagbare humaan papillomavirus (HPV). Je kunt het risico op HPV verkleinen door het aantal seksuele partners te beperken en door een condoom te gebruiken elke keer dat je seks hebt.
Keelkanker door orale seks in twintig jaar verzesvoudigd
Het percentage keelkanker in Nederland dat veroorzaakt wordt door het humaan papillomavirus (HPV) is de laatste 20 jaar verzesvoudigd, van 5 procent naar 30 procent. Veel wisselende seksuele contacten en orale seks zijn risicofactoren voor deze vorm van keelkanker die vooral bij mannen voorkomt. De overleving van patiënten bij wie keelkanker is veroorzaakt door HPV is wel beter dan bij andere keelkankerpatiënten. Dat zijn de conclusies van arts-onderzoeker Michelle Rietbergen, die op 7 mei 2014 promoveerde bij VUmc. Zij deed onderzoek onder patiënten van VUmc in de periode 1990 tot en met 2010. (Bron: Algemeen Dagblad, 7 mei 2014.)
Noten:
- Rietbergen, M. M., Leemans, C. R., Bloemena, E., Heideman, D. A.M., Braakhuis, B. J.M., Hesselink, A. T., Witte, B. I., de Jong, R. J. B., Meijer, C. J.L.M., Snijders, P. J.F. and Brakenhoff, R. H. (2013), Increasing prevalence rates of HPV attributable oropharyngeal squamous cell carcinomas in the Netherlands as assessed by a validated test algorithm. Int. J. Cancer, 132: 1565–1571. doi: 10.1002/ijc.27821
- NEJM 2010, doi:10.1056/NEJMoa0912217: Human Papillomavirus and Survival of Patients with Oropharyngeal
- CancerNational Cancer Institute Staff. (n.d.) Throat (laryngeal and pharyngeal) cancer. http://www.cancer.gov/cancertopics/types/throat
Lees verder
Reacties
Van Noten David, 28-08-2018
Geachte,
Mijn moeder heeft al 1 jaar keelkanker, ze is 67 jaar, ze rookte gewone sigaretten vanaf haar 14 jaar, nooit gestopt, vorig jaar in november is ze behandeld geweest en heeft ze chemo gehad (ze was toen 1 maand kunnen stoppen met roken), maar sinds februari van dit jaar is ze terug begonnen met sigaretten te roken (half pakje per dag), mijn vraag is: kan dit echt zoveel kwaad?
Groetjes David
Reactie infoteur, 19-09-2018
Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van mond- en keelkanker. Mensen die tabak gebruiken en/of alcohol drinken lopen echter het meeste risico. Lees hier verder: https://goo.gl/P4bemt.
Anoniem, 08-05-2017
Beste.,
ik heb al een lange tijd last van mijn keel met slikproblemen en nog veel meer. Heb na een heftige pijn op de borst en een zoek in het ziekenhuis de diagnose het syndroom van Tietzs gekregen. Ook heb ik last van reflux en heb ik Adhd waar ik concerta voor slik. Voor al mijn klachten ben ik bij de huisarts en longverpleegkundige die mij een neusspray gaf voor mijn hoofdpijn en verstopte neus. Toen mijn huisarts in mijn keel keek zei zij: "je hebt geen gezwollen amandelen of iets dergelijks", maar mijn amandelen zijn volledig verwijderd dus dit zou niet kunnen. Ik heb zelf met her filmen van mijn keel 3 een soort van bultjes gezien aan het begin van mijn keel. soort van "ballonnetjes". ik maak me best zorgen!
mvg, Anoniem
Reactie infoteur, 04-06-2017
U kunt dit het beste laten beoordelen door de huisarts. Deze kan uw mond en keel onderzoeken en bekijken wat er aan de hand is.
Maria, 11-03-2017
Ik heb al maanden las van dat ik moeilijk kan slikken, ik krijg het eten moeilijk weg, maar ook dat het echt blijft hangen in mijn keel. Sinds een 2 weken slaat mijn stem over klinkt het hees, ook heel veel hoesten tot overgeven toe. Ik ben echter niet verkouden of verkouden geweest. Wel ben ik longpatiënt en gebruik daar 3 verschillende puffers voor. Ik ben sinds 2 weken 2 kilo afgevallen.
Roken ben ik bijna 4 jaar geleden mee gestopt en drinken doe ik niet. Ook heb ik een vreselijke droge mond en dan krijg ik daardoor denk ik een soort kriebelhoest. Wat moet ik hier mee. Ik ben eigenlijk huiverig om naar de huisarts te gaan omdat ik hier weinig vertrouwen in heb. Welke stappen kan ik nog meer nemen?
Reactie infoteur, 13-03-2017
Het is alleszins raadzaam om naar de huisarts te gaan en hier geen dag langer meer mee te wachten. Uw klachten moet u zeker na laten kijken door de huisarts. Hoesten, moeilijk slikken, overgeven, afvallen, etc., zijn klachten die serieus genomen moeten worden. De huisarts zal allerlei vragen stellen over uw klachten, uw medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen, bekijken welke medicijnen u gebruikt en u lichamelijk onderzoeken. Mocht u twijfelen aan zijn deskundigheid, dan kunt u altijd nog een second opinion aanvragen bij een andere arts. Maar voor nu adviseer ik u om direct een afspraak te maken met uw huisarts.
Caulier Marcia, 11-04-2016
6 maand geleden ben ik gestart met een behandeling tegen keelkanker. Die is nu afgelopen en ik vroeg mij af of ik mijn medisch dossier kan inkijken en zo ja hoe?
Reactie infoteur, 30-04-2016
Dat kan. U heeft het recht uw medisch dossier in te zien. U kunt een mondeling of schriftelijk verzoek tot inzage indienen bij uw arts of zorginstelling. U krijgt alleen de gegevens te zien die over uzelf gaan, zoals röntgenfoto’s en operatieverslagen. Als uw gegevens niet correct zijn, kunt u ze laten aanpassen. Uw medisch dossier wordt 15 jaar bewaard. U kunt een verzoek indienen om uw gegevens eerder te laten vernietigen. Een arts mag dit weigeren. Lees hier verder: https://goo.gl/IKA7NS.
Jeroen, 30-12-2014
Ik ben 24 jaar en vroeg me het volgende af. Ik rook sedert men 20ste en heb nooit ernstige problemen ondervonden met men gezondheid. Sinds enkele weken ervaar ik een bizar gevoel in men keel telkens ik net gerookt heb. Het gevoel is moeilijk te omschrijven, maar ik kan het niet beter uitdrukken als opkomende venijnige pijnpulsen/steekjes die ongeveer een uur of langer aanhouden. Als ik bijvoorbeeld 2 dagen niet rook heb ik er geen last meer van. Het gevoel baart me zorgen omdat het telkens na het roken is en venijnig (lees; echt afkomstig van de keel of slokdarm zelf) alsof er een tumor groeit. Ik wil nu niet overdrijven door het woord tumor te gebruiken maar ik kan het echt niet anders verwoorden. De reden waarom ik het woord tumor gebruik en me veel zorgen maak is omdat er bij mijn moeder 1.5 jaar geleden keelkanker is vastgesteld. Zij rookte wel al een 30 tal jaar. Is het mogelijk dat dit erfelijk is en dat dit zich kan voordoen ondanks mijn jeugdige leeftijd en dat dit het begin van keelkanker zou kunnen zijn? Zelf heb ik de voorbije jaren stevig gerookt maar niet overdreven. Wel dronk ik regelmatig alcohol. Natuurlijk weet ik ook wel dat stoppen met roken de beste optie is nu, maar dan verdwijnen waarschijnlijk ook de steken waardoor ik begin te twijfelen of het echt nodig is om me te laten onderzoeken. Enkele maanden geleden had ik ook last van extreem langdurige duizeligheid. Het duurde tot wel 3 dagen. Ik weet niet of dit gecorreleerd is aan dit fenomeen, maar geef het toch maar mee.
Reactie infoteur, 28-02-2015
Stoppen met roken is inderdaad verstandig. Daarnaast kun je voor de zekerheid de huisarts naar je keel laten kijken. De huisarts kan je zo nodig verwijzen naar een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts). Deze kan je keelholte verder bekijken en onderzoeken.
Pepita, 02-04-2014
Hallo… Wat kan ik verwachten na de behandeling van hpv virus keelkanker. Na 7 weken bestraling en 3 chemokuren is het niet mogelijk om nog te kunnen eten. Hoelang duurt dit? Hebben wij het dan over maanden of 1 jaar?
Alvast bedankt voor reactie.
Groeten petra
Reactie infoteur, 05-04-2014
U kunt deze vragen het beste voorleggen aan uw behandeld arts.
Christelle, 03-09-2013
Hallo
Sinds een paar dagen heb ik nu last van iets in mijn keel en slijm. En na het lezen van enkele artikels online ben ik helemaal in paniek geraakt. Ik ben op zoek gegaan naar verschillende symptomen en ik heb geen last van mijn oren, ben niet hees en hoest niet. Maar toch denk ik dat ik misschien keelkanker heb. Ik ben zeker van plan om naar de dokter te gaan maar die gaat mij weer doorverwijzen naar een andere en tegen de tijd dat ze die vinden (de tumor) kan het zijn dat die 10 keer zo groot is?!
Ik ben een meisje en ben 20 jaar. Ik heb nooit orale sex maar rook en drink af en toe wel eens een glaasje. AUB stel mij gerust en zeg dat het ONMOGENLIJK is dat ik keelkanker heb.
Veel groetjes
Christelle
Reactie infoteur, 19-09-2013
Last van keelpijn met slijmvorming is niet direct iets om je zorgen over te maken. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking, maar ook overbelasting (veel praten of verkeren in een rokerige ruimte bijvoorbeeld) kan een oorzaak zijn. Keelpijn gaat normaal gesproken binnen een week vanzelf over. Bel je huisarts als je zieker wordt en je niet meer kunt slikken. Ook als je klachten langer aanhouden dan een week (zonder verbetering) is het verstandig om de huisarts te bezoeken.
Danny, 04-02-2013
Hallo mijn naam is Danny ik heb een vraag over keelkanker. Op het nieuws werd gezegd dat orale sex de kans verhoogt op keelkanker. Mijn vriendin in ingeënt tegen baarmoederhalskanker en we hebben alle 2 geen soa's. Lopen we nog steeds een verhoogde kans op keelkanker? Ps we roken alle2 niet en drinken zelden alcohol.
ik zou graag willen weten of we ons zorgen moeten maken.
Mvg Danny
Reactie infoteur, 05-02-2013
Keelkanker kan onder meer worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt verspreid via de slijmvliezen. Door onveilige (orale) seks kan het worden doorgegeven. In de laatste dertig jaar is het aantal dragers van het HPV-virus met ruim een derde toegenomen. Vooral jonge, blanke mannen hebben vaker het HPV-virus. Naast mond- en keelkanker, kan het ook penis- en anuskanker veroorzaken. Daarom wordt nu onderzocht of jonge mannen tegen het virus ingeënt zouden moeten worden. Bij meisjes gebeurt dit al om baarmoederhalskanker te voorkomen. Lees hier verder: www.hpvtest.nl