InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Keelkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose

Keelkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose

Keelkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose Bij keelkanker is er een kwaadaardige tumor aanwezig in of bij het strottenhoofd. Keelkanker staat ook bekend als strottenhoofdkanker of hoofdhalskanker. Het risico op keelkanker kan aanzienlijk verminderd worden door niet te roken en te pruimen en alcoholgebruik te beperken. Er is groeiend bewijs dat keelkanker die veroorzaakt is door HPV (afkorting van 'humaan papillomavirus') anders is dan keelkanker waar het virus geen rol speelt. Bij patiënten met een HPV-positieve tumor is de prognose gunstiger. De behandeling is afhankelijk van veel factoren, zoals de locatie en het stadium van de kanker. Behandeling van keelkanker bestaat meestal uit chemotherapie, radiotherapie en/of een operatie waarbij de kanker en soms de regionale lymfeklieren of een deel van de keel of strottenhoofd verwijderd worden.

Keelkanker


Alcohol en keelkanker / Bron: Istock.com/karelnoppeAlcohol en keelkanker / Bron: Istock.com/karelnoppe

Wat is keelkanker

De keelholte (farynx) is een holle buis van ongeveer 5 cm lang, die achter de neus begint en eindigt bovenaan de luchtpijp en de slokdarm. Keelkanker verwijst naar kwaadaardige tumoren die zich ontwikkelen in de keel (farynx), strottenhoofd (larynx) of amandelen. Men kan het risico op keelkanker verminderen door niet te roken en te pruimen en alcoholgebruik te beperken. Roken verhoogt niet alleen het risico op mondholte- en keelkanker, maar ook op longkanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker en COPD. Daarnaast is door roken het risico op zeer veel andere aandoeningen verhoogd. Jaarlijks overlijden er in Nederland ongeveer 18.500 mensen door de gevolgen van roken. Door het gebruik van tabak, maar ook door alcohol wordt de mond en de keel direct blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen (carcinogenen).

Klachten en symptomen keelkanker

Mogelijke symptomen van keelkanker zijn onder meer:
 • Hoesten;
 • Pijn of moeite met slikken;
 • Oorpijn;
 • Onophoudelijke keelpijn, een zere keel;
 • Een knobbeltje of zweer in de keel die niet geneest;
 • Veranderingen in de stem, zoals heesheid;
 • Gewichtsverlies.

Het Humaan papillomavirus (HPV) is de laatste jaren steeds vaker de veroorzaker van keelkanker / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het Humaan papillomavirus (HPV) is de laatste jaren steeds vaker de veroorzaker van keelkanker / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Risicofactoren keelkanker

De volgende factoren verhogen het risico op keelkanker:
 • Blootstelling aan asbest;
 • Overmatig gebruik van alcohol;
 • HPV (humaan papillomavirus), een seksueel overdraagbare aandoening (SOA);
 • Slechte mondhygiëne;
 • Een gebrek aan groenten en fruit;
 • (Passief) roken of pruimen.

Keelkanker als gevolg van HPV is anders

Er is groeiend bewijs dat keelkanker die veroorzaakt is door HPV anders is dan keelkanker waar het virus geen rol speelt. Uit een studie van Kian Ang c.s. in The New England Journal of Medicine blijkt dat de patiënten met squameus celcarcinoom in de keel in twee categorieën zijn te verdelen:
 • HPV-positieven; en
 • HPV-negatieven.

Risicovolle seksuele activiteiten

Het percentage keelkanker in Nederland dat veroorzaakt wordt door het humaan papillomavirus, is de laatste 20 jaar gestegen van 5 naar 30 procent. Dat blijkt uit het promotieonderzoek uit 2013 van arts-onderzoeker Michelle Rietbergen. Veel wisselende seksuele contacten en orale seks zijn risicofactoren voor deze vorm van keelkanker die meer bij mannen voorkomt dan bij vrouwen.¹

Meer gunstige prognose

Bij patiënten met een HPV-positieve tumor is de prognose gunstiger. In vergelijking met HPV-negatieve keelkankerpatiënten is het risico om binnen drie jaar te overlijden maar liefst 58 procent lager.²

Orale seks geeft mogelijk groter risico op keelkanker dan roken

Het Humaan Papillomavirus (HPV) dat verspreid wordt door onbeschermde orale seks lijkt nu de belangrijkste oorzaak van keelkanker bij mensen jonger dan 50 jaar, zo waarschuwen wetenschappers. Een Amerikaanse studie uit 2011 bij 271 mensen toonde aan dat mensen met meer dan zes seksuele partners bijna 9 keer meer risico lopen op de ziekte dan anderen en degenen die het virus opliepen, hadden 32 keer meer kans om kanker te ontwikkelen.

De risico's van mondwater

Het regelmatig spoelen met mondwater geeft behalve een schoon en fris gevoel, ook een hoger risico op mond- en keelkanker. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer dan drie keer per dag gorgelen met de producten een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van deze ziekten. Het onderzoek onder ruim 1900 patiënten met deze vormen van kanker ondersteunt een eerdere Australische studie uit 2009. Daaruit bleek al dat mondwater met alcohol een verhoogde kans geeft op kanker, doordat kankerverwekkende stoffen gemakkelijker de binnenkant van de mond kunnen binnendringen. Onderzoekers waarschuwen dat mensen daarom af moeten van het routinematig gebruik van mondspoeling en beter gewoon kunnen poetsen en flossen. Doe dat in ieder geval goed, want ook slechte mondhygiëne kan leiden tot mond- en keelkanker, adviseert dokter David Conway van de Universiteit van Glasglow. (Bron: www.telegraaf.nl, 4 april 2014)

Diagnose keelkanker

De arts kan met behulp van een spiegeltje een tumor in de keel opsporen en bekijken. Dit kan de arts ook doen met een endoscoop (een apparaat dat voorzien is van een lichtbron en andere optische onderdelen waardoor het mogelijk de keel van binnenuit te belichten en te bestuderen), of een laryngoscoop (een instrument met spiegels waarmee het strottenhoofd bekeken kan worden). Als afwijkingen worden gevonden tijdens endoscopie of laryngoscopie, kan de arts meteen een weefselmonster worden nemen voor nader onderzoek.

CT-scan / Bron: IStock.com/Pavel LosevskyCT-scan / Bron: IStock.com/Pavel Losevsky
Beeldvormend onderzoek behoort ook tot de mogelijkheden. Door middel van beeldvormend onderzoek, zoals een CT-scan (computertomografie) en een MRI (magnetic resonance imaging), kan de arts de plaats en omvang van de tumor bepalen.

Behandeling keelkanker

De behandeling is afhankelijk van veel factoren, zoals de locatie en het stadium van de kanker (de plaats en grootte van de tumor, mogelijke doorgroei in omliggend weefsel en uitzaaiingen), de algehele gezondheid van de patiënt en zijn persoonlijke voorkeuren. Bespreek de voordelen en risico's van alle behandelopties met de arts. De patiënt bepaalt samen met de arts welke behandelingen het meest geschikt zijn voor zijn situatie.

Behandeling van keelkanker bestaat meestal uit één of meer van de volgende opties:
 • Chemotherapie;
  Radiotherapie (bestraling) bij keelkanker / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.comRadiotherapie (bestraling) bij keelkanker / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.com
 • Radiotherapie;
 • Operatie waarbij de kanker en soms de regionale lymfeklieren of een deel van de keel of strottenhoofd verwijderd worden.

Een ander belangrijk onderdeel van de behandeling is stoppen met tabak- en alcoholgebruik.

Behandeling voor keelkanker veroorzaakt vaak complicaties. Na een operatie bijvoorbeeld, heeft de patiënt een opening (tracheostoma) in de hals naar buiten, waardoor hij voortaan ademt. Andere mogelijke complicaties zijn:
 • Moeite met eten of slikken;
 • Nekstijfheid en pijn;
 • Ademhalingsproblemen;
 • Spraakproblemen.

Prognose keelkanker

Indien keelkanker in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt, dan is er ongeveer 90 procent kans op genezing. Als de kanker zich verspreidt naar de omliggende weefsels of lymfeklieren in de hals, dan is dit percentage ongeveer 50 tot 60 procent. Zodra de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, dan wordt het als ongeneeslijk beschouwd en is de behandeling palliatief.³ Vroege opsporing van keelkanker is belangrijk voor een goede prognose.

Keelkanker door orale seks in twintig jaar verzesvoudigd

Het percentage keelkanker in Nederland dat veroorzaakt wordt door het humaan papillomavirus (HPV) is de laatste 20 jaar verzesvoudigd, van 5 procent naar 30 procent. Veel wisselende seksuele contacten en orale seks zijn risicofactoren voor deze vorm van keelkanker die vooral bij mannen voorkomt. De overleving van patiënten bij wie keelkanker is veroorzaakt door HPV is wel beter dan bij andere keelkankerpatiënten. Dat zijn de conclusies van arts-onderzoeker Michelle Rietbergen, die op 7 mei 2014 promoveerde bij VUmc. Zij deed onderzoek onder patiënten van VUmc in de periode 1990 tot en met 2010. (Bron: Algemeen Dagblad, 7 mei 2014.)

Noten:

 1. Rietbergen, M. M., Leemans, C. R., Bloemena, E., Heideman, D. A.M., Braakhuis, B. J.M., Hesselink, A. T., Witte, B. I., de Jong, R. J. B., Meijer, C. J.L.M., Snijders, P. J.F. and Brakenhoff, R. H. (2013), Increasing prevalence rates of HPV attributable oropharyngeal squamous cell carcinomas in the Netherlands as assessed by a validated test algorithm. Int. J. Cancer, 132: 1565–1571. doi: 10.1002/ijc.27821
 2. NEJM 2010, doi:10.1056/NEJMoa0912217: Human Papillomavirus and Survival of Patients with Oropharyngeal
 3. CancerNational Cancer Institute Staff. (n.d.) Throat (laryngeal and pharyngeal) cancer. http://www.cancer.gov/cancertopics/types/throat

Lees verder

© 2011 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Keelkanker oorzaken, symptomen en behandelingKanker ontstaat wanneer cellen zich ongeremd delen en hun functie verliezen. Wanneer een kwaadaardige tumor zover groeit…
Keelkanker: symptomenKeelkanker: symptomenKeelkanker is kanker van de keel. Er zijn meerdere vormen van keelkanker. Jaarlijks komt bij ongeveer 1.500 mensen keelk…
Meer mensen met HPV-keelkanker: feiten en adviezenMeer mensen met HPV-keelkanker: feiten en adviezenHet aantal mensen dat keelkanker krijgt in ons land is relatief gezien niet heel hoog, vergeleken bij andere vormen van…
Aandoeningen aan de halsAandoeningen aan de hals kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen aandoeningen aan de hals veroorzaakt worde…
Moeite met slikken en keelpijnMoeite met slikken en keelpijnHet moeite hebben met slikken, een gevoel van een brok in de keel en keelpijn zijn symptomen die vaak samengaan. Bekende…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
 • Algemeen Dagblad, 7 mei 2014
 • National Cancer Institute Staff. (n.d.) Throat (laryngeal and pharyngeal) cancer. http://www.cancer.gov/cancertopics/types/throat
 • NEJM 2010, doi:10.1056/NEJMoa0912217: Human Papillomavirus and Survival of Patients with Oropharyngeal Cancer
 • Rietbergen, M. M., Leemans, C. R., Bloemena, E., Heideman, D. A.M., Braakhuis, B. J.M., Hesselink, A. T., Witte, B. I., de Jong, R. J. B., Meijer, C. J.L.M., Snijders, P. J.F. and Brakenhoff, R. H. (2013), Increasing prevalence rates of HPV attributable oropharyngeal squamous cell carcinomas in the Netherlands as assessed by a validated test algorithm. Int. J. Cancer, 132: 1565–1571. doi: 10.1002/ijc.27821
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/karelnoppe
 • Afbeelding bron 2: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: IStock.com/Pavel Losevsky
 • Afbeelding bron 4: Adriaticfoto/Shutterstock.com

Reageer op het artikel "Keelkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Anoniem, 08-05-2017 09:44 #11
Beste.,
ik heb al een lange tijd last van mijn keel met slikproblemen en nog veel meer. Heb na een heftige pijn op de borst en een zoek in het ziekenhuis de diagnose het syndroom van Tietzs gekregen. Ook heb ik last van reflux en heb ik Adhd waar ik concerta voor slik. Voor al mijn klachten ben ik bij de huisarts en longverpleegkundige die mij een neusspray gaf voor mijn hoofdpijn en verstopte neus. Toen mijn huisarts in mijn keel keek zei zij: "je hebt geen gezwollen amandelen of iets dergelijks", maar mijn amandelen zijn volledig verwijderd dus dit zou niet kunnen. Ik heb zelf met her filmen van mijn keel 3 een soort van bultjes gezien aan het begin van mijn keel. soort van "ballonnetjes". ik maak me best zorgen!
mvg, Anoniem Reactie infoteur, 04-06-2017
U kunt dit het beste laten beoordelen door de huisarts. Deze kan uw mond en keel onderzoeken en bekijken wat er aan de hand is.

Maria, 11-03-2017 18:52 #10
Ik heb al maanden las van dat ik moeilijk kan slikken, ik krijg het eten moeilijk weg, maar ook dat het echt blijft hangen in mijn keel. Sinds een 2 weken slaat mijn stem over klinkt het hees, ook heel veel hoesten tot overgeven toe. Ik ben echter niet verkouden of verkouden geweest. Wel ben ik longpatiënt en gebruik daar 3 verschillende puffers voor. Ik ben sinds 2 weken 2 kilo afgevallen.

Roken ben ik bijna 4 jaar geleden mee gestopt en drinken doe ik niet. Ook heb ik een vreselijke droge mond en dan krijg ik daardoor denk ik een soort kriebelhoest. Wat moet ik hier mee. Ik ben eigenlijk huiverig om naar de huisarts te gaan omdat ik hier weinig vertrouwen in heb. Welke stappen kan ik nog meer nemen? Reactie infoteur, 13-03-2017
Het is alleszins raadzaam om naar de huisarts te gaan en hier geen dag langer meer mee te wachten. Uw klachten moet u zeker na laten kijken door de huisarts. Hoesten, moeilijk slikken, overgeven, afvallen, etc., zijn klachten die serieus genomen moeten worden. De huisarts zal allerlei vragen stellen over uw klachten, uw medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen, bekijken welke medicijnen u gebruikt en u lichamelijk onderzoeken. Mocht u twijfelen aan zijn deskundigheid, dan kunt u altijd nog een second opinion aanvragen bij een andere arts. Maar voor nu adviseer ik u om direct een afspraak te maken met uw huisarts.

Caulier Marcia, 11-04-2016 10:06 #9
6 maand geleden ben ik gestart met een behandeling tegen keelkanker. Die is nu afgelopen en ik vroeg mij af of ik mijn medisch dossier kan inkijken en zo ja hoe? Reactie infoteur, 30-04-2016
Dat kan. U heeft het recht uw medisch dossier in te zien. U kunt een mondeling of schriftelijk verzoek tot inzage indienen bij uw arts of zorginstelling. U krijgt alleen de gegevens te zien die over uzelf gaan, zoals röntgenfoto’s en operatieverslagen. Als uw gegevens niet correct zijn, kunt u ze laten aanpassen. Uw medisch dossier wordt 15 jaar bewaard. U kunt een verzoek indienen om uw gegevens eerder te laten vernietigen. Een arts mag dit weigeren. Lees hier verder: https://goo.gl/IKA7NS.

Big Joop, 31-01-2016 11:02 #8
Geachte Lezer.
Snap ik het goed? Of juist niet?

1-Als je het Hpv virus krijgt door beffen dan kan jouw lichaam het virus bijvoorbeeld klaren(dus niet slapend, maar weg uit het lichaam) Dat kan soms 2 jaar duren… Helemaal perfect dus, mits je niet meer beft ben je dus geklaard van het virus? klopt dit? Of gaat het virus altijd slapen in je keel? en kan je lichaam het niet klaren.

Ik heb nu 8 jaar niet gebeft en durf het niet meer. Maar zou het wel graag weer willen.Ik heb losse contacten met vrouwen.
2- Als ik me nu ergens laat inenten (betaal zelf) Kan ik dan gewoon weer beffen of mis ik iets?

Ik laat me wel vaak pijpen zonder condoom. Dan kun je dus balkanker en peniskanker krijgen door het virus
3- Als het hpv virus in je penis zit. Kan het dan ook naar je keel via je eigen lichaam, Of alleen via speeksel zaad.

Heel erg bedankt bijvoorbaat voor alle reactie's

Groet Big Joop

Jeroen, 30-12-2014 18:03 #7
Ik ben 24 jaar en vroeg me het volgende af. Ik rook sedert men 20ste en heb nooit ernstige problemen ondervonden met men gezondheid. Sinds enkele weken ervaar ik een bizar gevoel in men keel telkens ik net gerookt heb. Het gevoel is moeilijk te omschrijven, maar ik kan het niet beter uitdrukken als opkomende venijnige pijnpulsen/steekjes die ongeveer een uur of langer aanhouden. Als ik bijvoorbeeld 2 dagen niet rook heb ik er geen last meer van. Het gevoel baart me zorgen omdat het telkens na het roken is en venijnig (lees; echt afkomstig van de keel of slokdarm zelf) alsof er een tumor groeit. Ik wil nu niet overdrijven door het woord tumor te gebruiken maar ik kan het echt niet anders verwoorden. De reden waarom ik het woord tumor gebruik en me veel zorgen maak is omdat er bij mijn moeder 1.5 jaar geleden keelkanker is vastgesteld. Zij rookte wel al een 30 tal jaar. Is het mogelijk dat dit erfelijk is en dat dit zich kan voordoen ondanks mijn jeugdige leeftijd en dat dit het begin van keelkanker zou kunnen zijn? Zelf heb ik de voorbije jaren stevig gerookt maar niet overdreven. Wel dronk ik regelmatig alcohol. Natuurlijk weet ik ook wel dat stoppen met roken de beste optie is nu, maar dan verdwijnen waarschijnlijk ook de steken waardoor ik begin te twijfelen of het echt nodig is om me te laten onderzoeken. Enkele maanden geleden had ik ook last van extreem langdurige duizeligheid. Het duurde tot wel 3 dagen. Ik weet niet of dit gecorreleerd is aan dit fenomeen, maar geef het toch maar mee. Reactie infoteur, 28-02-2015
Stoppen met roken is inderdaad verstandig. Daarnaast kun je voor de zekerheid de huisarts naar je keel laten kijken. De huisarts kan je zo nodig verwijzen naar een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts). Deze kan je keelholte verder bekijken en onderzoeken.

Kim, 13-07-2014 11:32 #6
Hallo,

Ik ben een week geleden naar de huisarts geweest voor mijn keel. Ik liep toen namelijk al 3 weken met een brandend gevoel in mijn keel en elke dag was ik wel aan het hoeste. Mij werd verteld dat er niks aan de hand was. Nu vertrouw ik het toch niet meer zo want ik loop er dus nog steeds mee en het is niet minder geworden. Hoesten (pijnlijk en af en toe kokhalzend) slijm in mijn keel en af en toe last met slikken. Is het slim als ik toch weer naar de dokter word gestuurd? Verder rook, drink en doe ik wel eens aan orale sex.

M.v.g

Pepita, 02-04-2014 14:05 #5
Hallo… Wat kan ik verwachten na de behandeling van hpv virus keelkanker. Na 7 weken bestraling en 3 chemokuren is het niet mogelijk om nog te kunnen eten. Hoelang duurt dit? Hebben wij het dan over maanden of 1 jaar?
Alvast bedankt voor reactie.

Groeten petra Reactie infoteur, 05-04-2014
U kunt deze vragen het beste voorleggen aan uw behandeld arts.

Christelle, 03-09-2013 13:21 #4
Hallo

Sinds een paar dagen heb ik nu last van iets in mijn keel en slijm. En na het lezen van enkele artikels online ben ik helemaal in paniek geraakt. Ik ben op zoek gegaan naar verschillende symptomen en ik heb geen last van mijn oren, ben niet hees en hoest niet. Maar toch denk ik dat ik misschien keelkanker heb. Ik ben zeker van plan om naar de dokter te gaan maar die gaat mij weer doorverwijzen naar een andere en tegen de tijd dat ze die vinden (de tumor) kan het zijn dat die 10 keer zo groot is?!
Ik ben een meisje en ben 20 jaar. Ik heb nooit orale sex maar rook en drink af en toe wel eens een glaasje. AUB stel mij gerust en zeg dat het ONMOGENLIJK is dat ik keelkanker heb.

Veel groetjes

Christelle Reactie infoteur, 19-09-2013
Last van keelpijn met slijmvorming is niet direct iets om je zorgen over te maken. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking, maar ook overbelasting (veel praten of verkeren in een rokerige ruimte bijvoorbeeld) kan een oorzaak zijn. Keelpijn gaat normaal gesproken binnen een week vanzelf over. Bel je huisarts als je zieker wordt en je niet meer kunt slikken. Ook als je klachten langer aanhouden dan een week (zonder verbetering) is het verstandig om de huisarts te bezoeken.

Danny, 04-02-2013 18:57 #3
Hallo mijn naam is Danny ik heb een vraag over keelkanker. Op het nieuws werd gezegd dat orale sex de kans verhoogt op keelkanker. Mijn vriendin in ingeënt tegen baarmoederhalskanker en we hebben alle 2 geen soa's. Lopen we nog steeds een verhoogde kans op keelkanker? Ps we roken alle2 niet en drinken zelden alcohol.
ik zou graag willen weten of we ons zorgen moeten maken.

Mvg Danny Reactie infoteur, 05-02-2013
Keelkanker kan onder meer worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt verspreid via de slijmvliezen. Door onveilige (orale) seks kan het worden doorgegeven. In de laatste dertig jaar is het aantal dragers van het HPV-virus met ruim een derde toegenomen. Vooral jonge, blanke mannen hebben vaker het HPV-virus. Naast mond- en keelkanker, kan het ook penis- en anuskanker veroorzaken. Daarom wordt nu onderzocht of jonge mannen tegen het virus ingeënt zouden moeten worden. Bij meisjes gebeurt dit al om baarmoederhalskanker te voorkomen. Lees hier verder: www.hpvtest.nl

Mel, 29-04-2012 16:54 #2
Thomas, de kans dat je op jouw leeftijd een ernstige ziekte hebt, is erg klein. De klachten die je hebt kunnen het gevolg zijn van een scala aan andere biologische factoren maar ook psychische factoren. Je zorgen maken om iets kan ook zorgen voor sensaties als een brok in de keel, langzamere genezing van kwaaltjes, e.d.
Het is wel belangrijk om biologische factoren uit te sluiten. MRI, CT- en bloedonderzoek zijn hier voorbeelden van en het lijkt alsof je hiervoor al veel hebt laten doen. Ik neem aan dat daar niks uitgekomen is, maar dat je dit niet gerust stelt?
Als je meer geruststelling wil, is het een idee om met je huisarts te overleggen over een second opinion. Het is daarbij wel belangrijk te concretiseren wat er gedaan zal worden en of/hoe je dat zal geruststellen. Bijvoorbeeld: als er een nieuwe MRI gedaan zal worden en er komt niks uit, kun je daar dan iets mee? Zo niet, wat gaat je gerust stellen en is die verwachting haalbaar?
Sommige klachten ben helaas geen duidelijke aanwijsbare oorzaak en als we dan duidelijke antwoorden willen, zullen we hoe dan ook worden teleurgesteld.

Daarbij: kunnen je ouders niet helpen hierbij? Het lijkt alsof je er alleen voor staat, kunnen zij niet met je huisarts overleggen? Problemen tussen of met je ouders, problemen op school (pesten bijvoorbeeld) kunnen voor kinderen en jongeren ook de oorzaak zijn van een hele hoop klachten. Is er een schoolpsycholoog aanwezig aan wie je je zorgen (over je lichaam) kwijt kan?

Het is wel belangrijk dat je er over praat in je omgeving. Je draagt een veel te zware last met je mee.

Hoop dat je je snel weer beter voelt.

Mel

Thomas, 01-02-2012 22:08 #1
Hallo,
ik ben Thomas een jongen van 14 jaar over 4 dagen 15. en ik leef in een wereld van angst voor kanker waar ik al jaren mee zit. ik heb veel onderzoeken gedaan, ik heeb een mri scan van mijn hersenen gehad een onderzoek van mijn evenwichts orgaan door mij draaiduizeligheid en een bloedonderzoek voor de verdikte lymfeklieren die in mijn hele lichaam zijn verdikt. sinds zeker 7 maanden heb ik veel last met slikken. het lijkt net of er een knobbel onder mijn strotten hoofd zit. Stem veranderingen zijn hierbij duidelijk aanwezig waarvan ik niet weet of het de baard in de keel is of een symptoom van keelkanker… Mijn huisarts vind mij maar een hypochonder omdat ik het zegmaar altijd al fout heb gehad. Het lijkt net of ik nu gewoon niet meer serieus wordt genomen. Mijn vraag is dat als ik door mijn hele lichaam wel 18 verdikte lymfeklieren heb met een doorsnede van gemiddeld 2,5cm en veel last heb met slikken alsof er een knobbel onder mijn strotten hoofd zit en stemveranderingen (waarvan ik niet weet of het de baard in de keel is of iets anders) heb waar ik trouwens al 2,5 tot 3 jaar in totaal last van heb(de dikke klieren vooral) aanduid naar kanker?

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 26-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Kanker, gezwellen en tumoren
Bronnen en referenties: 9
Reacties: 11
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!