Meer mensen met HPV-keelkanker: feiten en adviezen

Meer mensen met HPV-keelkanker: feiten en adviezen Het aantal mensen dat keelkanker krijgt in ons land is relatief gezien niet heel hoog, vergeleken bij andere vormen van kanker. Het gaat om ruim 550 mensen per jaar. Dan nog is elk geval er natuurlijk een te veel. Bovendien is het percentage van een specifiek soort keelkanker, namelijk het soort dat veroorzaakt wordt door het zogenaamde HPV-virus, verzesvoudigd in de afgelopen twintig jaar. Hoe komt dit? Wat zijn de risicofactoren? Wie vormen de voornaamste risicogroep? VU Medisch Centrum komt met cijfers, feiten en adviezen. Het is niet zo dat het absolute aantal mensen met keelkanker relatief hoog is: het gaat om ruim 550 personen die per jaar keelkanker krijgen. Dit niet om menselijk leed te relativeren, maar wel om de hierna volgende cijfers in een realistisch licht te bekijken. Deze cijfers betreffen namelijk het percentage van gevallen van keelkanker in ons land die veroorzaakt worden door het humaan papillomavirus. Dit virus is inmiddels, mede dankzij de media, beter bekend onder de afkorting 'HPV.'

Verzesvoudigd percentage gevallen keelkanker veroorzaakt door HPV

Het percentage gevallen van keelkanker veroorzaakt door HPV is de afgelopen twintig jaar verzesvoudigd. Was het percentage twintig jaar geleden nog 5%, nu is dat 30%. Hoe komt dit? In elk geval zijn risicofactoren voor het opdoen van dit virus het hebben van veel zogenaamde wisselende seksuele contacten en orale seks. Het zijn vooral mannen bij wie deze vorm van keelkanker geconstateerd wordt.

Wel een betere kans op overleving

De grote stijging in het percentage gevallen van keelkanker veroorzaakt door HPV is slecht nieuws, uiteraard. Er is echter ook beter nieuws inzake deze specifieke vorm van keelkanker. De overlevingskans van patiënten bij wie keelkanker veroorzaakt is door HPV, is beter dan die van andere keelkankerpatiënten. Arts-onderzoeker Michelle Rietbergen promoveerde op dit onderwerp bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Zij deed haar onderzoek tussen 1990 en 2010. Rietbergen zegt: ‘Blijkbaar reageren HPV-positieve keeltumoren goed op behandeling met chemo en bestraling’,

Risicofactoren voor keelkanker in het algemeen

Voorname oorzaken van keelkanker in het algemeen, dus niet de zogenaamde 'HPV-keelkanker', zijn weer anders dan die voor specifieke HPV-keelkanker. Hier gaat het niet om seksueel gedrag maar om levensstijl-gebonden oorzaken. Dit zijn vooral roken en overmatig alcoholgebruik. Wel is het zo dat het onderzoek van Michelle Rietbergen aantoont dat infectie met het humaan papillomavirus steeds vaker de oorzaak is van keelkanker. Maar het gaat dus vooral om mannen.

Wat is HPV?

HPV is een virus. Het wordt gerelateerd aan baarmoederhalskanker bij vrouwen.

De overleving van HPV-keelkanker en die van keelkanker in het algemeen

Onderzoeker Rietbergen stelde zichzelf de vraag hoe de overleving bij keelkanker is voor mensen die roken of overmatig alcohol gebruiken, vergeleken bij de overleving van patiënten met HPV-positieve keelkanker. Zij stelde vast dat vijf jaar na de diagnose het overgrote deel van degenen met HPV-positieve keelkanker nog leefde: zeventig procent. Verdrietig was de constatering dat dit percentage overlevenden bij de andere groep maar veertig procent was. Dit onderzoeksfeit wijst in de richting van de conclusie dat HPV-positieve keeltumoren beter reageren op behandeling, die normaliter neerkomt op chemokuren en bestraling. Mogelijk kunnen patiënten met HPV-positieve keelkanker dus een lichtere chemokuur of bestraling krijgen dan andere mensen met keelkanker. Reden waarom keelkankerpatiënten in ons land dezer dagen getest worden op HPV.

Welke test voor HPV?

VU MC onderzoeker Rietbergen onderzocht verschillende testen voor HPV. Het bleek dat een combinatie van een zogenaamde immunokleuring gevolgd door een HPV-DNA-test de beste keuze is.

Preventie van keelkanker

Omdat de voornaamste oorzaken van keelkanker altijd liggen bij de leefstijl, zijn leefstijlveranderingen belangrijk voor het voorkomen van keelkanker. Stoppen met roken is belangrijk, maar ook het matig zijn met alcohol. Inzake de seksualiteit is het aan te raden om veel wisselende seksuele contacten te beperken. Orale seks binnen een monogame relatie hebben verkleint het risico. Gebruik van preventiemiddelen ook. Rietbergen pleit zelf ook voor HPV-vaccinatie, maar zoals de media ons regelmatig voorhouden, deze vaccinatie is omstreden én momenteel alleen gericht op meisjes. Om de vooral bij mannen voorkomende HPV-gerelateerde keelkanker te voorkomen, ligt vaccinatie van mannen wellicht meer voor de hand. Voor het zover is, wordt nu eerst onderzoek gedaan naar de vraag, of het huidige vaccin effectief is bij het voorkomen van HPV-gerelateerde keelkanker.

VUmc en VUmc Cancer Center Amsterdam

VU medisch centrum, afgekort Vumc, heeft als kerntaken patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs & opleidingen. Zorg en onderzoek zijn gericht op de zwaartepunten kanker en afweer, hersenen, bewegen, vitale functies en extramurale zorg. Vumc neemt elk jaar meer dan 55.000 patiënten op voor intramurale of dagbehandeling. Maar ook komen er zo'n 336.000 patiënten per jaar naar de polikliniek en 34.000 naar de spoedeisende hulp. Resultaten uit wetenschappelijk onderzoek verschijnen elk jaar in ongeveer 2.400 wetenschappelijke publicaties en rapporten. Onderdeel van Vumc is Vumc Cancer Center Amsterdam, afgekort tot VUmc CCA. In VUmc CCA werken 26 zorgdisciplines met als doel patiënten met (mogelijke) kanker zo snel en professioneel mogelijk te helpen. Ook doet VUmc CCA onderzoek naar behandelingen en diagnosemiddelen. Het Centrum investeert in onderzoek en in geavanceerde apparatuur voor diagnose en behandeling. Het doel is de meest effectieve behandeling en zorg te bieden, met een optimale genezingskans. Is genezing onverhoopt niet haalbaar, dan richt VUmc CCA zich op de best mogelijke kwaliteit van leven zo hoog mogelijk is. Meer lezen, meer weten? Bezoek de website www.vumc.nl/cca.
© 2014 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkankerKanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkankerHeb je een zweertje achteraan in de mond dat pijnlijk aanvoelt en maar niet verdwijnt? Laat je dan voor alle zekerheid e…
Keel en keelaandoeningenKeel en keelaandoeningenDe keel bestaat uit het achterste gebied van de mondholte en de neusgangen. Er kunnen keelaandoeningen ontstaan die vaak…
Keelkanker: symptomenKeelkanker: symptomenKeelkanker is kanker van de keel. Er zijn meerdere vormen van keelkanker. Jaarlijks komt bij ongeveer 1.500 mensen keelk…
Hete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenHete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenBrandwonden bij kinderen komen meestal door hete vloeistof. Jaarlijks zijn veel peuters het slachtoffer van ernstige bra…

Feochromocytoom, klachten en behandelingFeochromocytoom, klachten en behandelingEen feochromocytoom is een tumor die zich in het bijniermerg bevindt. In een klein aantal gevallen bevindt het gezwel zi…
Multiple sclerose (MS): voedingsadviesMultiple sclerose (MS): voedingsadviesMultiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij het centraal zenuwstelsel is aangetast. In het begin is het lichaam nog in…
Bronnen en referenties
  • Persbericht VUmc Amsterdam
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.