Multiple sclerose (MS): voedingsadvies

Multiple sclerose (MS): voedingsadvies Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij het centraal zenuwstelsel is aangetast. In het begin is het lichaam nog in staat de beschadigingen te herstellen, maar uiteindelijk zal iemand geleidelijk achteruit gaan. Hoe MS verloopt is niet te voorspellen en is per persoon anders. Het bestaat uit periodes van verslechtering en verbetering, waarbij er allerlei klachten kunnen ontstaan. Er is veel informatie te vinden over voeding en MS, maar wat is nu het beste?

Wat MS is

Multiple sclerose (MS) is een ziekte, waarbij zenuwcellen van het centraal zenuwstelsel zijn aangetast. In de hersenen en het ruggenmerg zijn er beschadigingen, waardoor er littekenweefsel ontstaat. De verhardingen worden ook wel plaques genoemd. In het begin is het lichaam in staat zich (bijna) volledig te herstellen, maar op een gegeven moment lukt dat niet meer en ontstaan er blijvende klachten. De meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, spierzwakte, spasticiteit, oogproblemen en problemen met het plassen. Het verloop van MS is niet te voorspellen en is per persoon verschillend.

Voeding

Er zijn tal van diëten beschikbaar voor mensen met MS, bijvoorbeeld een glutenvrij of allergeenvrij dieet, diëten met rauwe groenten of met extra vitaminen en mineralen. Omdat het verloop van deze ziekte verschillend is per persoon, is het niet raadzaam een dieet te volgen die uitgaan van slechts een aantal ervaringen. Probeer je voeding in balans te houden en eet gevarieerd en gezond. Tot op heden is het niet aangetoond dat het beter is bepaalde voedingsmiddelen niet te eten alleen maar omdat je MS hebt. Het is aan te bevelen sommige voedingsmiddelen juist wel binnen te krijgen, bijvoorbeeld melkproducten. Door de verminderde lichaamsbeweging en bijwerkingen van medicijnen kan het zijn dat je een groter risico loopt om botontkalking te ontwikkelen.

Een gezond voedingspatroon

Voor zowel MS-patiënten als gezonde mensen geldt dat een gezond voedingspatroon de kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker kan verminderen. In een gezond dieet moet je de hoeveelheid verzadigde vetten (dierlijk vet) beperken en kun je groente en fruit eten volgens de regel “vijf per dag”. Dit houdt in dat je vijf porties fruit en groente per dag moet eten. Zorg dat je mager vlees eet, dierlijk vet vervangt door plantaardig vet en eet regelmatig vette vis. Daarnaast moet je zorgen dat je voldoende vezels eet, zoals bruin brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.

MS-dieet aanbevelingen

Alle diëtisten zijn het erover eens, dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de gezondheid van een MS-patiënt. Er zijn nog erg weinig bewijzen voor welk dieet het beste werkt als je MS hebt. Wel kun je als MS-patiënt onderstaande richtlijnen hanteren:

  • Verminder verzadigde vetten in chocolade, chips en gebak
  • Beperk suikerrijke producten
  • Eet regelmatig
  • Kies voor mager vlees
  • Eet minsterns een keer per week vette vis
  • Drink 8 tot 10 kopjes vocht per dag
  • Eet vezelrijke voeding voor een goede stoelgang
  • Zorg voor een gezond gewicht

Regelmatig worden er verschillende onderzoeken gedaan naar voeding en MS. Deze worden gepubliceerd in tijdschriften en op het internet.

Vochtinname

Er zijn veel MS-patiënten die te maken krijgen met problemen met het plassen, zoals incontinentie. Hierdoor zijn ze geneigd om minder te drinken. Maar een lichte uitdroging die amper merkbaar is, kan invloed hebben op je energieniveau, geheugen en leiden tot hoofdpijn. Daarnaast kan het juist de urine-incontinentie verergeren. Wanneer je minder drinkt, zal de urine geconcentreerder zijn. Dit kan de blaaswand irriteren, waardoor deze vaker samentrekt. Bovendien kan het leiden tot blaasontsteking en urineweginfecties omdat bacteriën te lang in de blaas blijven. Wees voorzichtig met veel cafeïne omdat deze stof de blaaswand ook kan irriteren.

Vitaminesupplementen

Wees voorzichtig met vitaminesupplementen omdat vitaminen niet altijd los van elkaar werken. Ze werken vaak op ingewikkelde wijze met elkaar samen, waarbij het teveel van één soort een gebrek van een ander tot gevolg kan hebben. Sommige vitaminen kunnen in hoge dosering zelfs giftig zijn, bijvoorbeeld vitamine A en D. Een overmaat van deze vitaminen zul je niet via de urine uitscheiden. Een vitaminesupplement mag niet meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) bevatten. Iemand met MS kan zich het beste laten adviseren door een diëtist.

Gezond gewicht

Zorg dat je een gezond gewicht hebt zodat je in een optimale gezondheid verkeert. Zowel een overgewicht als ondergewicht kunnen aanleiding zijn tot klachten. Mensen die te zwaar zijn, kunnen daardoor minder actief zijn en een grotere belasting zijn voor spieren en gewrichten. Door ondergewicht kun je last krijgen van een verminderde weerstand omdat je ondervoed en verzwakt raakt. Het kan zijn dat je hulp nodig hebt van meerdere professionals, zoals een logopedist bij slikklachten of een fysiotherapeut om te kijken naar de juiste eethouding.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Multiple sclerose en curcumaSommige kruiden lijken echte wondermiddelen te zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat het specerij geelwortel en meer bepaald…
De behandeling van Multiple ScleroseDe behandeling van Multiple ScleroseMultiple Sclerose, oftewel MS, is een degeneratieve auto-immuunziekte dat een flinke impact heeft op het welbevinden van…
Epstein-Barr geen onschuldig virusEpstein-Barr geen onschuldig virusHet Epstein-Barr virus is wereldwijd een veel voorkomend herpesvirus. Ongeveer 80-90% van de wereldbevolking is drager v…

Meer mensen met HPV-keelkanker: feiten en adviezenMeer mensen met HPV-keelkanker: feiten en adviezenHet aantal mensen dat keelkanker krijgt in ons land is relatief gezien niet heel hoog, vergeleken bij andere vormen van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wow Pho, Pixabay
  • www.msweb.nl/complementair/voeding
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.