Multiple sclerose en curcuma
Sommige kruiden lijken echte wondermiddelen te zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat het specerij geelwortel en meer bepaald de stof 'curcumine' niet alleen ontstekingswerend, cholesterolverlagend, spijsverteringsbevorderend en spierversterkend is maar ook invloed heeft op de ziekte van Alzheimer en multiple sclerose MS.
Multiple sclerose
Multiple sclerose is een auto-immuunziekte die begint met een sterke ontsteking van de myelineschede rond de zenuwbanen. Multiple sclerose wil letterlijk zeggen meerdere verhardingen en verwijst naar de verharding van de isolatie (myeline) rond de zenuwstrengen.
De oorzaken van deze ziekte zijn niet bekend, al zijn er wel aanwijzingen dat voeding, leefwijze en mogelijk een virale infectie op jonge leeftijd mede de ziekte kan uitlokken. Het wordt ook een auto-immuunziekte genoemd omdat de zenuwvezels aangevallen worden door onze eigen afweercellen.
Het is duidelijk dat zo'n ernstige chronische ziekte niet zo maar even opgelost kan worden door het gebruik van enkele kruiden. Toch zijn er serieuze aanwijzingen uit onderzoeken dat een aantal specerijen invloed kunnen uitoefenen op het verloop van de ziekte. Vooral geelwortel en gember lijken het ziekteproces te kunnen afremmen.
Onderzoek
Onderzoekers aan het Vanderbilt University Médical Center in de VS vonden dat curcumine uit geelwortel de ontwikkeling van een MS-achtige ziekte (Expérimental allergie encephalomyelitis of EAE) in muizen afblokte door vermindering van de productie van interleukine IL-12. Na drie injecties met 50 tot 100 ug curcumine op één week tijd bleken de symptomen van de ziekte quasi volledig te verdwijnen. Een controlegroep muizen die geen injecties had gekregen, ontwikkelde ernstige symptomen van EAE.
In landen als India, waar veel curcuma wordt gegeten, komt de ziekte multiple sclerose ook weinig voor. Het effect zou te wijten zijn aan de onderdrukking van Nuclear Factor kappa-B, een signaalmolecule die gelinkt wordt aan een grote variatie van ontstekingsgebonden aandoeningen zoals kanker, atherosclerose, hartinfarct, diabetes, allergieën, astma, artritis, de ziekte van Crohn, multiple sclerose, de ziekte van Alzheimer, osteoporose, psoriasis, septische shock en AIDS.
Andere stoffen tegen MS
In de literatuur wordt niet alleen curcumine genoemd, maar ook capsaicine (rode pepers), eugenol (kruidnagel), gingerol (gember), anijs, anethol, basilicum en rozemarijn (ursolinzuur), knoflook (diallylsulfide, S-allylmercaptocysteïne, ajoënen) en granaatappel (ellaginezuur).
Opvallend toch wel dat het juist heel veel specerijen zijn, die deze gezondheidsbevorderende werking blijken te bezitten. Reden genoeg dus om specerijen niet alleen voor het smakelijke maar ook voor het gezonde te gebruiken.
Wetenschappelijk onderzoek curcumine
Natarajan, C. and Bright, J.J., Curcumin inhibits experimental allergic encephalomyelitis by blocking IL-12 signaling through Janus kinase-STAT pathway in T lymphocytes, J. Immunol., 168 (12), 6506–6513, 2002. ......These findings show that curcumin inhibits EAE by blocking IL-12 signaling in T cells and suggest its use in the treatment of MS and other Th1-cell-mediated inflammatory diseases.