Multiple sclerose (MS): klachten en behandeling

Multiple sclerose (MS): klachten en behandeling Multiple sclerose is een ziekte waarbij de beschermlaag zenuwcellen van het centrale zenuwstelsel zijn aangetast. Hierdoor kunnen prikkels minder goed geleid worden, waardoor er diverse klachten kunnen ontstaan. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, spierzwakte, problemen bij het plassen en stoelgang en oogklachten. Meestal zal iemand na verloop van tijd achteruit gaan. MS is helaas niet te genezen, maar er bestaan wel behandelingen om het verloop van deze ziekte te remmen.

Wat MS is

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van de beschermlaag van de zenuwcellen van het centraal zenuwstelsel
(hersenen en ruggenmerg). In het begin zal het lichaam dit nog kunnen herstellen, waardoor klachten vaak helemaal verdwijnen. Het lichaam krijgt steeds meer moeite om van een aanval te herstellen. Op een gegeven moment ontstaat er littekenweefsel, ook wel plaques genoemd, waardoor er verhardingen ontstaan. Dit geeft problemen met de geleiding van prikkels, waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan.

Klachten

De meest voorkomende klacht is vermoeidheid. Het is meestal heftiger dan een normale vermoeidheid en het kan plotseling optreden. Soms kan slapen helpen om je beter te voelen, maar dat is niet altijd het geval. Andere klachten die kunnen voorkomen zijn spierklachten. Er kan spierzwakte en spasticiteit ontstaan. Dit kan een vermoeid gevoel geven tijdens het lopen waardoor iemand met been gaat slepen tijdens het lopen. Oogklachten, pijn, moeite met plassen en stoelgang en coördinatiestoornissen zijn andere veel voorkomende klachten bij MS.

Behandeling

Helaas kan MS niet worden genezen. Afgelopen jaren is er veel onderzoek geweest naar behandeling. Tegenwoordig kan het verloop van MS worden geremd. Er verschijnen regelmatig berichten over nieuwe behandelingen met een goed resultaat, maar vaak blijkt na enige tijd dat het effect minder gunstig was dan was verwacht. Of een behandeling aanslaat is vaak ook moeilijk te zeggen omdat goede en slechte perioden elkaar afwisselen. Ook al bestaat er geen behandeling die MS geneest, toch kan er veel voor mensen met MS worden gedaan.

Aanpak van de aandoening zelf

Er zijn verschillende medicijnen die het verloop van MS gunstig beïnvloeden omdat ze het proces van de zenuwbeschadiging vertragen. Deze medicijnen hebben een positieve invloed op de reactie van het immuunsysteem dat bij MS een rol speelt. Niet iedere MS-patiënt komt voor deze behandeling in aanmerking. Als deze aanpak niet werkt, kan er naar een andere aanpak worden gekeken. Als de diagnose MS nog niet met zekerheid vast staat, wordt er soms al gestart met immunomodulerende medicijnen

Medicijnen

Meestal is er bij MS een periode waarin klachten verergeren afgewisseld met betere periodes. Tijdens een aanval, ook wel schub genoemd, kun je medicijnen krijgen, bijvoorbeeld zijn corticosteroïden (bijnierschorshormonen) die ontstekingsremmend werken. Een aanval kan soms verkort worden door het toedienen van prednison. Tegen spierkrampen worden soms spierverslappers voorgeschreven en bij pijn mag er een pijnstiller worden gebruikt.

Behandelingen

Het is belangrijk om de hinder die je ondervindt van je klachten, zoveel mogelijk te beperken. Moeheid komt vaak voor bij MS-patiënten. Het is belangrijk om je hier niet tegen te verzetten en rust te pakken Verder kunnen onderstaande behandelingen een positieve invloed hebben op MS:

Fysiotherapie

Dit kan helpen tegen spierklachten zoals stijfheid, spierzwakte en pijn. Het verbetert de doorbloeding en verbetert je houding. Verder kan de fysiotherapeut oefeningen meegeven en je laten ontspannen door een massage.

Oefentherapie Mensendieck en Cesar

Bij oefentherapieën Mensendieck en Cesar ligt de nadruk op de houding en het oefenen van bewegingen.

Ergotherapie

Het doel van deze behandeling is dat je allerlei dagelijkse activiteiten zo zelfstandig mogelijk kunt blijven uitvoeren. Een ergotherapeut kan advies geven hoe om te moeten gaan met vermoeidheid. Ook kan hij adviseren welke hulpmiddelen er geschikt zijn.

Logopedie

MS kan moeilijkheden veroorzaken bij het praten. Daarnaast kunnen er andere problemen ontstaan zoals taal- slik of stemproblemen. Zelf kun je goed op je houding letten, langzaam praten en moeilijke klanken oefenen.

Revalidatie

Deze behandeling richt zich op herstel of verbetering. Er wordt geadviseerd om niet te lang te wachten met revalidatie. Door op tijd hulp te zoeken, kun je veel problemen voorkomen. Laat je dus al in de vroege fase van MS informeren over revalidatie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Multiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSMultiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSWat is nou eigenlijk Multiple Sclerose ofwel MS? Hoe weet je of je misschien MS zou kunnen hebben of niet? Wat zijn de v…
Ziekte van Balo: Auto-immuunaandoening met hoofdpijnZiekte van Balo: Auto-immuunaandoening met hoofdpijnDe ziekte van Balo is een zeldzame en progressieve ziekte met onbekende oorzaak waarbij schade aan het hersenweefsel en…
Multiple Sclerose en HomeopathieMultiple Sclerose en HomeopathieMultiple sclerose is een aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Naast de reguliere behandelingen…

Virusziekte of virale ziekteVirusziekte of virale ziekteEen virusziekte, ook wel virale ziekte genoemd, komt net zo vaak voor bij de mens als bij knaagdier, konijn, hond of kat…
Migraine, een kloppende hoofdpijnMigraine, een kloppende hoofdpijnMigraine komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit is te verklaren door hormonale veranderingen. En wel omdat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Zorgboek Multiple sclerose (MS) ISBN: 9789086480609
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.