Multiple sclerose (MS): klachten en behandeling
Multiple sclerose is een ziekte waarbij de beschermlaag zenuwcellen van het centrale zenuwstelsel zijn aangetast. Hierdoor kunnen prikkels minder goed geleid worden, waardoor er diverse klachten kunnen ontstaan. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, spierzwakte, problemen bij het plassen en stoelgang en oogklachten. Meestal zal iemand na verloop van tijd achteruit gaan. MS is helaas niet te genezen, maar er bestaan wel behandelingen om het verloop van deze ziekte te remmen.
Wat MS is
Multiple sclerose (MS) is een aandoening van de beschermlaag van de zenuwcellen van het centraal zenuwstelsel
(hersenen en ruggenmerg). In het begin zal het lichaam dit nog kunnen herstellen, waardoor klachten vaak helemaal verdwijnen. Het lichaam krijgt steeds meer moeite om van een aanval te herstellen. Op een gegeven moment ontstaat er littekenweefsel, ook wel
plaques genoemd, waardoor er verhardingen ontstaan. Dit geeft problemen met de geleiding van prikkels, waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan.
Klachten
De meest voorkomende klacht is vermoeidheid. Het is meestal heftiger dan een normale vermoeidheid en het kan plotseling optreden. Soms kan slapen helpen om je beter te voelen, maar dat is niet altijd het geval. Andere klachten die kunnen voorkomen zijn spierklachten. Er kan spierzwakte en spasticiteit ontstaan. Dit kan een vermoeid gevoel geven tijdens het lopen waardoor iemand met been gaat slepen tijdens het lopen. Oogklachten, pijn, moeite met plassen en stoelgang en coördinatiestoornissen zijn andere veel voorkomende klachten bij MS.
Behandeling
Helaas kan MS niet worden genezen. Afgelopen jaren is er veel onderzoek geweest naar behandeling. Tegenwoordig kan het verloop van MS worden geremd. Er verschijnen regelmatig berichten over nieuwe behandelingen met een goed resultaat, maar vaak blijkt na enige tijd dat het effect minder gunstig was dan was verwacht. Of een behandeling aanslaat is vaak ook moeilijk te zeggen omdat goede en slechte perioden elkaar afwisselen. Ook al bestaat er geen behandeling die MS geneest, toch kan er veel voor mensen met MS worden gedaan.
Aanpak van de aandoening zelf
Er zijn verschillende medicijnen die het verloop van MS gunstig beïnvloeden omdat ze het proces van de zenuwbeschadiging vertragen. Deze medicijnen hebben een positieve invloed op de reactie van het immuunsysteem dat bij MS een rol speelt. Niet iedere MS-patiënt komt voor deze behandeling in aanmerking. Als deze aanpak niet werkt, kan er naar een andere aanpak worden gekeken. Als de diagnose MS nog niet met zekerheid vast staat, wordt er soms al gestart met immunomodulerende medicijnen
Medicijnen
Meestal is er bij MS een periode waarin klachten verergeren afgewisseld met betere periodes. Tijdens een aanval, ook wel
schub genoemd, kun je medicijnen krijgen, bijvoorbeeld zijn
corticosteroïden (bijnierschorshormonen) die ontstekingsremmend werken. Een aanval kan soms verkort worden door het toedienen van
prednison. Tegen spierkrampen worden soms spierverslappers voorgeschreven en bij pijn mag er een pijnstiller worden gebruikt.
Behandelingen
Het is belangrijk om de hinder die je ondervindt van je klachten, zoveel mogelijk te beperken. Moeheid komt vaak voor bij MS-patiënten. Het is belangrijk om je hier niet tegen te verzetten en rust te pakken Verder kunnen onderstaande behandelingen een positieve invloed hebben op MS:
Fysiotherapie
Dit kan helpen tegen spierklachten zoals stijfheid, spierzwakte en pijn. Het verbetert de doorbloeding en verbetert je houding. Verder kan de fysiotherapeut oefeningen meegeven en je laten ontspannen door een massage.
Oefentherapie Mensendieck en Cesar
Bij oefentherapieën Mensendieck en Cesar ligt de nadruk op de houding en het oefenen van bewegingen.
Ergotherapie
Het doel van deze behandeling is dat je allerlei dagelijkse activiteiten zo zelfstandig mogelijk kunt blijven uitvoeren. Een ergotherapeut kan advies geven hoe om te moeten gaan met vermoeidheid. Ook kan hij adviseren welke hulpmiddelen er geschikt zijn.
Logopedie
MS kan moeilijkheden veroorzaken bij het praten. Daarnaast kunnen er andere problemen ontstaan zoals taal- slik of stemproblemen. Zelf kun je goed op je houding letten, langzaam praten en moeilijke klanken oefenen.
Revalidatie
Deze behandeling richt zich op herstel of verbetering. Er wordt geadviseerd om niet te lang te wachten met revalidatie. Door op tijd hulp te zoeken, kun je veel problemen voorkomen. Laat je dus al in de vroege fase van MS informeren over revalidatie.
Lees verder