Keelpijn: pijn bij slikken of zere keel, wat te doen? Tips!

Keelpijn: pijn bij slikken of zere keel, wat te doen? Tips! Keelpijn en pijn bij het slikken is een courante klacht en keelpijn kan erg hinderlijk zijn. Keelpijn of pijnlijke keel kan veel pijn veroorzaken bij slikken, waardoor eten en drinken een vervelende aangelegenheid wordt. Vaak gaat keelpijn gepaard met verkoudheid. Bij een ontsteking ziet het achter in je keel meestal flink rood en Een enkele keer zijn er witachtige plekken of dik wit slijm waar te nemen. De halsklieren kunnen opgezet en enigszins gevoelig zijn. Ook kun je bij keelpijn koorts krijgen. Keelpijn gaat meestal weer snel over. Langer dan enkele dagen duurt het vaak niet. Langdurige keelpijn (of chronische keelpijn) is eerder uitzondering dan regel. In de meeste gevallen wordt keelpijn veroorzaakt door een virale infectie. Een bacterie als boosdoener komt minder vaak voor. Keelpijn is een self-limiting ziekte. Behandeling van keelpijn is daarom vaak niet nodig. Je kunt wel klachten bestrijden met zelfzorgmiddelen. Wat helpt tegen keelpijn? Hoe kun je snel keelpijn verhelpen?
Middeltjes tegen keelpijn / Bron: Stevepb, PixabayMiddeltjes tegen keelpijn / Bron: Stevepb, Pixabay

Wat is keelpijn?

Keelpijn is een pijnlijk gevoel in de keel. Keelpijn die ontstaat bij irritatie, oppervlakkige beschadiging of plaatselijke ontsteking en zwelling van het keelslijmvlies. Symptomen van een zere keel kunnen variëren en zijn afhankelijk van de oorzaak. De belangrijkste klachten bij keelpijn pijn bij het slikken, een droog gevoel (een droge mond en keel) en heesheid. Keelpijn, vooral als er een keelontsteking in het spel is, veroorzaakt vaak niet alleen keelpijn maar ook oorpijn, doordat dezelfde zenuwen erbij betrokken zijn.

Keelpijn bij kinderen

Keelpijn komt niet alleen veel voor bij volwassenen, maar luchtwegklachten als hoesten, keelpijn en oorpijn komen vaak voor bij kinderen, wat veelal veroorzaakt wordt door een infectie van de bovenste luchtwegen. De klachten hebben vaak een self-limiting-karakter, dat wil zeggen dat ze meestal vanzelf overgaan. Verreweg het grootste aantal keelontstekingen wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Een keelontsteking die door bacteriën veroorzaakt wordt is veel zeldzamer. Keelpijn bij kinderen kan ook optreden bij de ziekte van Pfeiffer, hetgeen wordt veroorzaakt door een virus.

Wat zijn de oorzaken van een zere keel?

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Keelpijn wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door een ontsteking in het keelslijmvlies of in de keelamandelen. De meeste keelpijn wordt veroorzaakt door virussen die verkoudheid en griep (influenza) veroorzaken. Het rhinovirus en het adenovirus zijn in veel gevallen de boosdoeners. Keelpijn is minder vaak het gevolg van bacteriële infecties. Naast deze twee ziekteverwekkers, viraal en bacterieel, zijn er ook andere oorzaken mogelijk.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Keelpijn door virale infecties

Virale ziekteverwekkers die kunnen leiden tot een zere keel zijn onder meer:
 • Verkoudheidsvirussen.
 • Griepvirussen.
 • Epstein-Barr-virus, welke de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. De belangrijkste symptomen van Pfeiffer naast keelpijn, zijn koorts, gezwollen lymfeklieren (met name in hals of de oksel), vermoeidheid, algeheel gevoel van zwakte, opgezette amandelen, hoofdpijn, verlies van eetlust en gevoelige buik door opzetting van de milt (vergrote milt).
 • Mazelen.
 • Waterpokken.
 • Keelpijn door waterpokken / Bron: 9Gawin/Shutterstock.comKeelpijn door waterpokken / Bron: 9Gawin/Shutterstock.com
  Kroep (laryngitis difterica), een virusontsteking van het strottenhoofd en het luchtpijpslijmvlies. Meestal bij kinderen van 0,5 tot 3 jaar. Gaat gepaard met verkoudheidsverschijnselen, heesheid, zwelling van de slijmvliezen, hardnekkige blafhoest (voornamelijk 's nachts), moeilijke ademhaling.

Keelpijn door bacteriële infecties

Bacteriële infecties die kunnen leiden tot een zere keel zijn onder meer:
 • Keelontsteking, die wordt veroorzaakt door een bacterie die bekend staat als Streptococcus pyogenes of groep A streptokok. De pijn kan hierbij heel scherp zijn en in het midden zitten, maar ook meer links of rechts. Een pijnlijke of zere keel is het belangrijkste symptoom van keelontsteking. Een keelontsteking veroorzaakt niet alleen keelpijn en pijn bij het slikken, maar vaak ook oorpijn doordat de keel en oren dezelfde zenuwen delen.
 • Kinkhoest (pertussis), een zeer besmettelijke luchtweginfectie, die hevige hoestaanvallen veroorzaakt.
 • Difterie, een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie (Corynebacterium diphteriae). De eerste ziekteverschijnselen bestaan vaak uit moeilijk slikken en een zere keel. Vaak gaat het gepaard met misselijkheid, braken, lichte koorts, snelle hartslag en hoofdpijn.

Keelpijn door andere oorzaken

Andere oorzaken van keelpijn zijn onder meer:
 • Allergieën. Allergieën voor huidschilfers van huisdieren, schimmels, stof en pollen kan leiden tot een zere keel.
 • Droogheid. Als gevolg van droge lucht binnenshuis, vooral in de winter wanneer gebouwen worden verwarmd, kan leiden tot keelpijn, met name in de ochtend wanneer je voor het eerst wakker wordt. Ademen door de mond - vaak als gevolg van chronische neusverstopping - kan ook leiden tot een droge, zere keel.
 • Irriterende stoffen. Verontreiniging van het binnenmilieu door bijvoorbeeld tabaksrook, kan ook leiden tot chronische keelpijn. Inademing van prikkelende stoffen kan ook resulteren in keelpijn.
 • Te veel of verkeerd stemgebruik. Lange tijd praten met iemand in een lawaaierige omgeving of gedurende langere tijd praten zonder rust, kan resulteren in een zere keel en heesheid.
 • Te veel hete spijzen of dranken.
 • Een keelpijn die langer dan twee weken duurt, kan een teken zijn van een ernstige ziekte, zoals kanker van de keel, tong of strottenhoofd (larynx) of aids.
 • Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (zie hiervoor de bijsluiter van het geneesmiddel).

Symptomen bij keelpijn

Algemeen

Symptomen van een zere keel kunnen bestaan uit algemene symptomen die in het hele lichaam voorkomen, zoals koorts, koude rillingen of je rillerig voelen, hoofdpijn, misselijkheid en algehele malaise. Deze symptomen kunnen aanwezig zijn bij zowel een virale als een bacteriële infectie.

Mond en keel

Symptomen die specifiek zijn voor de keel zijn bij pijn bij het slikken bij keelontsteking en een schorre stem bij een ontsteking van het strottenhoofd en de stembanden. Verkoudheidsvirussen veroorzaken over het algemeen eerder hoesten en een loopneus. Andere mogelijke klachten met betrekking tot de mond-keelholte zijn:
 • Pus op het oppervlak van de amandelen (kan gebeuren bij bacteriën of virussen);
 • Roodheid van de neus-keelholte;
 • Kwijlen of spugen (als slikken te pijnlijk wordt);
 • Moeilijk ademhalen (inademen kan bijzonder moeilijk zijn wanneer de passage door de neus-keelholte of het strottenhoofd te smal wordt voor een normale luchtstroom;
 • Vesikels of blaasjes in de mondholte of keelholte kunnen wijzen op de aanwezigheid van het coxsackie-virus of herpes simplex-virus.

Tweederde van de mensen met keelontsteking heeft alleen roodheid zonder pus op de amandelen.

Neus

Keelpijn kan vergezeld gaan met een loopneus, een verstopte neus of niezen.

Lymfeklieren

Gevoelige en gezwollen lymfeklieren in de nek kunnen optreden bij keelpijn, vooral in geval van een keelontsteking.

Verstopte oren en oorpijn

Keelpijn kan gepaard gaan met gehoorverlies, verstopte oren en oorpijn. Het zijn vooral kinderen die klagen over oorpijn als bijkomende klacht van keelpijn.

Zere keel door airco

Een vervuild filter: bij slecht onderhoud worden schimmels en bacteriën de ruimte ingeblazen / Bron: ElasticComputeFarm, PixabayEen vervuild filter: bij slecht onderhoud worden schimmels en bacteriën de ruimte ingeblazen / Bron: ElasticComputeFarm, Pixabay
Soms krijgen mensen keelpijn of hoofdpijn van een airconditioning, waarbij je ook moet hoesten. Dit lijkt op een keelontsteking, welke je door een virus of bacterie krijgt. Een slecht onderhouden airco met vuile filters werkt mee aan het verspreiden van ziektekiemen door luchtstroming. Algen en schimmels floreren in een verzadigd filter en kunnen gaan groeien op de verdamper van de airco. Hierdoor worden deze ziekteverwekkers direct verspreid door middel van de luchtstroom van de airconditioning. Van een schone luchtstroom zal je nooit direct een ontsteking oplopen.

Een ander veelvoorkomend probleem is een airco die te koud is afgesteld. Uit onderzoek blijkt dat de binnentemperatuur maximaal 6 graden lager mag zijn dan de buitentemperatuur, aangezien de meeste mensen een groter temperatuurverschil niet kunnen verdragen vanwege de plotselinge overgang van warm naar koud. Wie bij een buitentemperatuur van 30 graden licht bezweet een kantoorgebouw binnenloopt waar de airco op 20 graden staat, kan gemakkelijk verkouden worden en last van keelpijn krijgen. Ofschoon het temperatuurverschil en de koude zelf je niet verkouden kan maken, kan ze er wel voor zorgen dat je weerstand verlaagt, waardoor je vatbaarder en kwetsbaarder bent voor virussen die circuleren, ook de virussen die je verkouden maken.

Keelpijn en pijn bij slikken tijdens zwangerschap

Vrouwen die zwanger zijn hebben doorgaans iets vaker last van keelpijn dan vrouwen die niet zwanger zijn. Dit komt omdat de afweer tijdens de zwangerschap iets verlaagd kan zijn. Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen immunodepressief, dat wil zeggen dat hun immuunsysteem verzwakt is. Dit komt doordat het embryo de helft van de genen bezit van de moeder en de helft van de vader. Het immuunsysteem van de moeder herkent daarom een deel van de cellen van het embryo niet. Om te voorkomen dat het afweersysteem van de vrouw die vreemde cellen zou aanvallen, wat een miskraam zou veroorzaken, zijn er verschillende mechanismen waardoor de baby veilig kan groeien. Eén van die mechanismen is een verminderde afweer. Door die immunodepressie loopt een zwangere vrouw gemakkelijker keelpijn op en kan ze er langer last van blijven houden. Zwangere vrouwen raken sneller vermoeid en verzwakt, en zijn dus kwetsbaarder. Bovendien kan de infectie ontaarden in bijvoorbeeld een keelontsteking.

Wat te doen bij keelpijn?

Keelpijn is een self-limiting ziekte, wat wil zeggen dat het vanzelf weer overgaat. Hieronder staan een aantal tips om (beginnende) keelpijn te verzachten.

Gorgelen met zout water

Neem één afgestreken theelepel keukenzout of zuiveringszout op een glas lauw water. Volgens de kringapotheek zijn de in de handel verkrijgbare gorgeldranken niet beter dan de gewone keukenzoutoplossing.

Zuiveringszout tegen keelpijnZuiveringszout tegen keelpijn

Zuiveringszout

Zuiveringszout of natriumbicarbonaat werkt ook goed tegen keelpijn. Het is een zuur-neutraliserend middel en creëert een omgeving in de keel die ongastvrij is voor schimmels en andere organismen. Meng 1 tot 2 theelepels zuiveringszout of baking soda in 1 kopje water, gorgel gedurende ten minste 30 seconden, en spuug het mengsel daarna uit in de gootsteen. Herhaal dit één keer per uur.

Zuigen op een dropje

Speciale zuigtabletten met chloorhexidine-dihydrochloride tegen beginnende keelpijn zoals Hibitane Zuigtabletten, bieden tijdelijke verlichting van de pijn. Doch de werkzame bestanddelen in deze tabletten hebben weinig of geen effect tegen virussen. Zuigen op een dropje kan ook verlichting van de klachten geven, omdat hiermee de speekselproductie bevordert wordt. Het is onbekend hoe speekselvloed de keelpijn vermindert, maar sommige deskundigen beweren dat zuigen de keeldoorbloeding stimuleert en aldus de keelpijn verzacht. Let op: zuigtabletten en harde snoepjes leveren verstikkingsgevaar op voor kleine kinderen.

Niet (mee)roken

Stop met roken en/of vermijd rokerige ruimtes. Roken irriteert de keel en kan keelpijn veroorzaken.

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin Sulman

Pijnstillers

Paracetamol kan de pijn verlichten. Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend. Paracetamol mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap, mits je niet te vaak en niet te lang paracetamol gebruikt. Met mate dus.

Lucht bevochtigen

Een luchtbevochtiger of waterbakjes aan de verwarming kunnen behulpzaam zijn bij het verlichten van symptomen, vooral als de pijnlijke keel veroorzaakt wordt door droge lucht. Een droge mond of droge keel en keelpijn kan veroorzaakt worden door droge lucht in het binnenklimaat en vooral in de winter is de luchtvochtigheid vaak erg laag. Bij vrieskou is er van nature weinig vocht in de lucht aanwezig en daarbij droogt de warmte van een verwarming of kachel de lucht nog sterker. Dus vooral in de wintermaanden kan dit voor klachten zorgen.

Thee met verse gember bij keelpijn / Bron: Istock.com/ChamilleWhiteThee met verse gember bij keelpijn / Bron: Istock.com/ChamilleWhite

Thee met honing

Drink de hele dag door thee met honing. Thee met honing werkt verzachtend voor de keel. Bovendien beschikt honing over bacterieremmende eigenschappen wat kan helpen bij een pijnlijke keel als gevolg van een bacteriële infectie.

Gember

Gember helpt ook goed tegen keelpijn. Schil een stukje gember en snijd deze in plakjes en breng het aan de kook met een beker water. Nadat het gekookt heeft zal het geel kleuren. Giet het mengsel in een beker of glas en voeg een eetlepel honing toe. Drink de thee langzaam op en laat elk slokje even in de mond rusten alvorens door te slikken.

Kamille

Kamille (thee) heeft een licht ontsmettende werking en werkt verzachtend voor de keel.

Thee met tijm tegen keelpijn / Bron: Natasha Breen/Shutterstock.comThee met tijm tegen keelpijn / Bron: Natasha Breen/Shutterstock.com

Thee met tijm

Maak thee met gedroogde of verse blaadjes tijm. Tijmkruid is werkzaam tegen allerlei bacteriën en virussen. Bovendien stimuleert het het ophoesten van slijm en vermindert het bronchiale kramp.

Keel warm houden

Houd de keel buitenshuis goed warm met bijvoorbeeld een sjaal. Doe dit vooral bij koud weer, maar ook als je bijvoorbeeld op je werk pal onder een airco zit.

Vlierbessenextract

Gebruik Sambucol vlierbessenextract (Sambucus nigra), een voedingssupplement dat het immuunsysteem en de weerstand ondersteund en een antivirale werking heeft.

Wanneer de huisarts raadplegen bij keelpijn?

Ga naar de huisarts als:
 • de keelklachten aanhouden (bij meer dan vijf tot zeven dagen kan gesproken worden van 'aanhoudende keelpijn');
 • de keelpijn gepaard gaat met een algeheel aanhoudend gevoel van ziekte en hoge koorts;
 • er gele of witte punten aanwezig zijn in de keel.

De huisarts kan antibiotica voorschrijven bij een keelontsteking die is veroorzaakt door een bacterie.

Preventie van een pijnlijke keel

Veel onderliggende oorzaken van keelpijn of een pijnlijke keel zijn besmettelijk, en er zijn bepaalde maatregelen die je kunt nemen om een infectie te voorkomen. Het regelmatig wassen van je handen gedurende de dag doodt virussen en bacteriën die virale en bacteriële infecties kunnen veroorzaken. Andere maatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat je last krijgt van een zere keel zijn onder meer de volgende:
Regelmatig handen wassen / Bron: Pezibear, PixabayRegelmatig handen wassen / Bron: Pezibear, Pixabay
 • Deel geen drinkglazen of gebruiksvoorwerpen met anderen;
 • Gebruik desinfecterende handgel wanneer er geen zeep en water beschikbaar;
 • Beperk het contact met vaak aangeraakt oppervlakken, zoals deurknoppen (en maak ze regelmatig schoon);
 • Verminder blootstelling aan allergenen, zoals pollen, stof en schimmel;
 • Vermijd sigarettenrook;
 • Plaats een luchtbevochtiger in huis.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Zere keel en moeite met slikken, wat te doen?Zere keel en moeite met slikken, wat te doen?Een zere keel kan gepaard gaan met klachten als algehele malaise, moeheid, hoesten, moeite met slikken en soms zelfs koo…
Tips tegen keelpijnTips tegen keelpijnKeelpijn is niet fijn. Er zijn echter een aantal goede tips die soms dit probleem kunnen verhelpen. Zo kan men door te s…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…

Spataders: oorzaken, behandeling & tips bij spataderenSpataders: oorzaken, behandeling & tips bij spataderenSpataders kunnen een erg irritante aandoening zijn, en gaan vaak samen met het gevoel van "zware benen". Spataderen wijz…
Misselijkheid: wat kun je eraan doen?Bij misselijkheid heb je vaak het gevoel dat er iets in je maag zit dat er dringend uit wil. Toch is het niet verstandig…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Piotr Marcinski/ Shutterstock.com
 • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
 • Emedicinehealth. Sore Throat Symptoms and Signs. https://www.emedicinehealth.com/sore_throat/page2_em.htm (ingezien op 9-1-2018)
 • Everdingen, Jannes J.E. van, (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
 • Ford, D.H., J.P. Schadé, J. Tomson: Het grote medische handboek; Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • Healthline. Sore thraoth. http://www.healthline.com/health/sore-throat (ingezien op 14-3-2017)
 • Heycop ten Ham, C. van, H.J.C. Hendriks, J.H. in de Bosch, J.H.M. Schormans, J.W. van der Krans (redactie): Basisboek Pathologie, ThiemeMeulenhoff, Utrecht/Zutphen, eerste druk, tweede oplage, 2000.
 • http://symptomen-behandeling.nl/1/keelpijn_bij_slikken_445827.html
 • http://www.kring-apotheek.nl
 • http://nl.medipedia.be/angina/news_zwangerschap-keelontsteking_378
 • http://www.nrc.nl/next/2016/01/25/helpt-drop-tegen-keelpijn-1581030
 • Leaf. Does Saltwater and Baking Soda Gargle Help a Sore Throat. https://www.leaf.tv/articles/does-saltwater-baking-soda-gargal-help-a-sore-throat/ (ingezien op 11-5-2018)
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/BartekSzewczyk
 • Afbeelding bron 3: 9Gawin/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: ElasticComputeFarm, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/ChamilleWhite
 • Afbeelding bron 7: Natasha Breen/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 8: Pezibear, Pixabay
Reacties

Stef, 04-05-2018
Geen last van slikken maar al weken een hele dikke opgezette klier, je ziet het ook aan de buitenkant en erop drukken doet heel veel pijn, verder veel hoofdpijn en erg vermoeid. Ik durf niet naar mijn dokter omdat ik alles altijd maar met de assistenten moet bespreken onder de norm informatie verzamelen, ik wil dit niet. kan ik naar de eerste hulp? Reactie infoteur, 04-05-2018
Het is belangrijk om je huisarts te raadplegen als halsklieren langer dan 2 weken dik blijven of als de vergrote lymfeklier(en) in de hals klachten heeft als extreme vermoeidheid.
De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor medische klachten. Je kunt in geval van nood naar een spoedeisende hulp gaan.

Anoniem, 06-02-2018
Ik heb al 3 dagen last van keelpijn met het slikken en hoesten. Ook heb ik moeite met ademen, is dat erg? Reactie infoteur, 07-02-2018
Als je keelpijn hebt en tevens benauwd bent of moeite hebt met ademen, is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Anne, 17-10-2016
Ik heb al 6 weken last van verkoudheid en een zere, rode keel. Vaak voel ik me een aantal dagen een stuk beter (wel rode keel) en dan begint het weer opnieuw en ben ik weer een aantal dagen niet lekker: zere keel, neus totaal verstopt, ziek gevoel en licht koortsig. De ene keer is het weer erger dan de andere keer. Mijn klieren zijn ook al een paar maand opgezwollen.

2 jaar geleden heb ik een keer een fikse keelontsteking gehad en eerder dit jaar zijn mijn amandelen/keel (durf ik niet goed te zeggen) een 3 tal keer ontstoken geweest (ongeveer 3 dagen).

Ik ben al naar de huisarts geweest, met het advies afwachten omdat het aan mijn weerstand zou kunnen liggen. Nu 2 weken later nog steeds niks beter en begin ik me toch af te vragen of ik er wat mee moet gaan doen, ook omdat ik er zo langzamerhand zat van ben me steeds zo lamlendig te voelen. Reactie infoteur, 26-10-2016
Het is belangrijk om al uw klachten met de huisarts te bespreken, dus ook dat uw keelamandelen al een paar keer ontstoken zijn geweest. Bij een acute ontsteking van de amandelen is er vaak een korte periode van keelpijn met slikklachten, koorts en algehele malaise. Na de derde dag daalt de temperatuur in veel gevallen en zullen ook de andere klachten langzaam verdwijnen. Dergelijke perioden kunnen zich meerdere malen per jaar voordoen. De amandelen kunnen ook chronisch in meer of minder ontstoken toestand verkeren. Hierbij zwellen de amandelen op en de lymfklieren in de hals kunnen ook opzwellen en pijnlijk zijn. Soms is het wenselijk om de amandelen te verwijderen. Nogmaals, bespreek al uw klachten met de huisarts.

Monique, 19-06-2015
Ik heb sinds vandaag opeens rare klachten bij mijn keel. Aan de voorkant doet het pijn als ik slik, maar soms uit het niets, zonder dat ik slik, komt er een gemene steek, waardoor ik dan even geen adem kan halen, dat duurt een paar seconden en trekt dan weer weg… Geen idee wat het is en of ik mij er zorgen over moet maken… Reactie infoteur, 22-06-2015
U kunt het beste een afspraak maken met de huisarts om een infectie uit te sluiten.

-., 28-12-2014
Ik ben 15 jaar en heb al 2 of 3 dagen enorme last van mijn keel. Ik kan amper praten, slikken doet pijn en eten en drinken ook. Bij het slikken krijg ik net een steek in mijn oren en keel, en dan doet mijn hoofd aan de achterkant pijn. Ook bij het bewegen van mijn hoofd doet m'n keel soms ook pijn. Best wel irriterend dus. Wat kan ik hier het beste bij doen? Reactie infoteur, 30-12-2014
Maatregelen die je kunt nemen bij keelpijn, worden in het artikel besproken. Neem contact op met je huisarts (of de huisartsenpost) wanneer je:
- na drie dagen nog steeds koorts hebt;
- niet meer (goed) kunt drinken of slikken;
- naast keelpijn last krijgt van huiduitslag in je gezicht en op je romp;
- last hebt van keelpijn die langer dan zeven dagen aanhoudt;
- steeds zieker wordt;
- je zorgen maakt over andere (ziekte)verschijnselen.

Nick, 27-02-2013
Hallo,

Ik heb heel veel keelpijn, ik kan amper slikken en simpele dingen zoals gapen en hoesten doen ook zeer.
Eten en drinken is ook niet prettig.
Dit is nu al de 6e dag van deze keelpijn.
Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 27-02-2013
Bij aanhoudende keelklachten kun je het beste even naar de huisarts gaan.

Van Schie, 09-01-2013
Hallo, ik heb een zere keel aan een kant met slikken? Dan is het weg en dan komt het weer en dat duurt al een paar weken! Reactie infoteur, 09-01-2013
Keelpijn komt meestal door een ontsteking van het keelslijmvlies. Keelpijn verdwijnt in veel gevallen binnen zeven dagen. Neem contact met de huisarts op als de klachten langer duren, steeds terugkeren of sterk verergeren.

Lisa, 05-05-2012
Ik heb nu 2 dagen keelpijn. Ik kan hierbij niet slikken en als ik dat wel doet dan krijg ik een erge steek in me keel en ook krijg ik steken in mijn oor. Ook heb ik last van veel slijm. Wat zou ik nu moeten doen? Reactie infoteur, 07-05-2012
Het is belangrijk om bij keelpijn voldoende te drinken, warm of koud (bijvoorbeeld waterijs). Neem extra rust, zeker als de keelpijn gepaard gaat met koorts. Geef uw stem wat meer rust en rook niet. Neem contact op met uw huisarts als u langer dan drie dagen hoge koorts heeft, u steeds zieker wordt, u niet meer goed kunt slikken, of als u behalve keelpijn huiduitslag op uw gezicht of romp krijgt.

Sophie, 29-02-2012
Ik heb vreselijk veel last van mijn keel, ik kan niet praten en ook slikken doet vreselijk veel pijn en eten en drinken gaat al helemaal niet meer, dit is nou ook al 2dagen zo en door dat ik niet kan slikken kan ik niet meer slapen Reactie infoteur, 01-03-2012
U doet er verstandig aan om de huisarts te bezoeken, gelet op de ernst van uw klachten (nauwelijks drinken kan leiden tot uitdroging).

Saskia, 18-11-2011
Heb nu al 4 dagen behoorlijk veel last van mijn keel. Slikken doet veel pijn. Ik kan nauwelijks nog praten. Soms zit er heel veel slijm in m'n keel maar ophoesten van dat slijm doet erg veel pijn. Daarbij heb ik ook last hoofd- en oorpijn. Ik vraag me af of ik hiermee naar de huisarts moet of dat het vanzelf weer over gaat. Reactie infoteur, 18-11-2011
Bij aanhoudende keelpijn met bijkomende klachten, is het verstandig de huisarts te raadplegen.

Jaylee, 09-10-2011
Ik heb erg pijn met slikken, het steekt heel erg! Eten en drinken doet zeker heel erg pijn. Dit is nu onderand de 2e dag maar het begint wel erg te irriteren. Ik ben 15, maar weet niet zo goed wat ik er verder nog aan kan doen. Reactie infoteur, 09-10-2011
Uw huisarts kan uw keel inspecteren en zo nodig wat voorschrijven.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.