Beginnende keelpijn: wat te doen bij opkomende pijn in keel?

Beginnende keelpijn: wat te doen bij opkomende pijn in keel? Beginnende keelpijn of opkomende keelpijn kun je vaak nog in de kiem smoren. Keelpijn zijn klachten over pijn in de keel. Keelpijn is een veelvoorkomende klacht die vaak wordt veroorzaakt door een infectie van de bovenste luchtwegen, waarbij ook de keel betrokken is. Keelpijn wordt in het merendeel van de gevallen veroorzaakt door een infectie met een verkoudheidsvirus. Keelpijn kan zich aandienen als een licht branderig gevoel of (hevige) pijn in de keel of het gevoel van speldenprikjes als je slikt. Hieronder worden enkele adviezen besproken om opkomende of beginnende keelpijn tegen te gaan.

Beginnende keelpijn: wat te doen?


Wat is keelpijn?

Keelpijn zijn klachten over pijn in de keel. Keelpijn is een courante klacht die vaak wordt veroorzaakt door een infectie van de bovenste luchtwegen (zoals een verkoudheid), waarbij ook de keel betrokken is. Het gaat bij keelpijn meestal om een ontsteking van het keelslijmvlies. Hierbij kan de pijn ook naar de hals en oren trekken. Het komt niet zo vaak voor dat alleen de keel is aangedaan. In dat geval spreekt men van keelontsteking, ook wel tonsillitis of faryngitis genoemd.

Waardoor wordt keelpijn veroorzaakt?

Veelvoorkomende oorzaken

Keelpijn wordt in het merendeel van de gevallen veroorzaakt door een infectie met een verkoudheidsvirus, waarvan er meerdere soorten zijn. Bekende voorbeelden zijn het rhino- of adenovirus. De boosdoener nestelt zich in het slijmvlies van de neus en keel, alwaar het een ontsteking veroorzaakt. Besmetting met een verkoudheidsvirus vindt plaats door hoesten, niezen of fysiek contact. Niet in alle gevallen treedt infectie op, dit is mede afhankelijk van de weerstand van de gastheer. Bacteriën kunnen ook keelpijn veroorzaken. Vaak gaat het om een streptokok.

Andere oorzaken van keelpijn

Keelpijn kan ook worden veroorzaakt door onjuist of overmatig stemgebruik (veel praten, zingen of schreeuwen), letsel (het veelvuldig schrapen van de keel), allergie en droge of verontreinigde lucht (sigarettenrook).

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

Keelpijn kan zich aandienen als een licht branderig gevoel of (hevige) pijn in de keel. Soms gaat keelpijn gepaard met slikklachten, vaak als gevolg van zwelling van het slijmvlies in de keel. Ook kunnen verkoudheid of koorts op de voorgrond treden. Voorts kunnen de klieren in de hals opgezet en gevoelig zijn. Andere mogelijke symptomen zijn rode, gezwollen slijmvliezen en keelamandelen, eventueel met witte stippen of dik slijm.

Wat te doen tegen beginnende keelpijn?

Gaat vanzelf over

Keelpijn is een self-limiting ziekte, dat wil zeggen dat de keelklachten normaal gesproken spontaan overgaan ongeacht de oorzaak. Hieronder staan een aantal adviezen om (beginnende) keelpijn te verzachten.

Tips om beginnende keelpijn te verzachten

 • Het drinken van koud water of het nemen van een waterijsje.
 • Het drinken van kamillethee. Kamille werkt verzachtend voor de keel en heeft daarnaast een licht ontsmettende werking.
  Thee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhiteThee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhite
 • Gemberthee kan ook helpen. Neem 3 theelepeltjes geraspte gemberwortel, een halve liter water, 2 eetlepels verse citroensap, 1 eetlepel honing (honing heeft bacterieremmende eigenschappen). Laat het water met de gember 10 minuten sudderen in een afgedekte pan. Neem het mengsel van het vuur, haal het door een zeef en voeg citroensap en honing toe als de thee een temperatuur heeft bereikt die geschikt is om te drinken. Doe de honing niet in kokend water, want dat doet de genezende eigenschappen teniet.
 • Het zuigen op een dropje of een chloorhexidine zuigtablet tegen de keelpijn. Chloorhexidine heeft een ontsmettende werking. Door het zuigen op een tablet of een dropje wordt de keel verzacht.
 • Neem voldoende rust (vooral bij koorts).
 • 'Stemrust' kan verlichting van de klachten geven.
 • Probeer irritatie van de keel te vermijden.
 • Vermijd sigarettenrook.
 • Gorgelen met zout water. Gorgel ten minste eenmaal per uur met één afgestreken theelepel keukenzout op een glas lauw water. De in de handel verkrijgbare gorgeldranken zijn vaak niet beter dan deze gewone keukenzoutoplossing.
 • Gebruik een luchtbevochtiger in de slaapkamer.
 • Tegen de pijn kan paracetamol gebruikt worden, eventueel in combinatie met coffeïne welke het pijnstillende effect versterkt en opwekkend werkt.
  Huisarts onderzoekt de keel / Bron: BravissimoS/Shutterstock.comHuisarts onderzoekt de keel / Bron: BravissimoS/Shutterstock.com
 • Beginnende keelpijn kan voorts worden bestreden met een zinkchloride-aluin gorgeldrank FNA (verkrijgbaar bij apotheek of drogist). Dit verzacht de keelpijn. De werkzame stoffen in Zinkchloride-aluin gorgeldrank zijn zinkchloride en aluminium-kaliumsulfaat (ook wel 'aluin' genoemd), welke een licht samentrekkende werking hebben waardoor de opgezwollen slijmvliezen in de keel slinken. Deze gorgeldrank heet ook Gargarisma Kan of Zinkchloride-kalium-aluminiumsulfaat gorgeldrank.

Huisarts raadplegen

Raadpleeg de huisarts als de keelpijn langer duurt dan vijf dagen of als de klachten sterk verergeren, bijvoorbeeld bij (toenemende) slikklachten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandWat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandBijna iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn. Vooral wanneer het september, oktober, november en december is hebb…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…
Keelpijn en stemproblemenKeelpijn en stemproblemenIedereen heeft weleens keelpijn gehad. Dit kan in verschillende maten voorkomen. Van een simpel hoestje tot aan ernstige…

Een cochleair implantaat - voor slechthorenden en dovenEen cochleair implantaat - voor slechthorenden en dovenEen cochleair implantaat, ook wel CI genoemd, is een elektronisch gehoormiddel dat ernstige slechthorenden en doven help…
Een hernia: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van rugpijn. In sommige gevallen is er dan sprake van een hernia. Een hernia is een zeer ve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/© Tatiana Gladskikh
 • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen bij kinderen. Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, tweede druk 2009.
 • www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Zinkchloride-aluin_gorgeldrank_FNA.aspx?mId=10704&rId=2456 (voor de laatste keer geraadpleegd op 21-11-2014)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/ChamilleWhite
 • Afbeelding bron 2: BravissimoS/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.