Een hernia: de symptomen en de behandeling
Iedereen heeft wel eens last van rugpijn. In sommige gevallen is er dan sprake van een hernia. Een hernia is een zeer vervelende aandoening die gepaard kan gaan met hevige zenuwpijn. Meestal is er sprake van pijn in de onderrug met een uitstralende pijn naar de benen. Wat is een hernia eigenlijk? Hoe ontstaat een hernia en wat zijn de symptomen? Hoe kan een hernia worden behandeld en kun je een hernia eigenlijk voorkomen? Het antwoord op al deze vragen lees je hieronder.
Wat is een hernia?
Een hernia is een uitstulping van de kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf. De uitstulping drukt op de zenuwwortel en kan een deel van de klachten veroorzaken. Tussenwervelschijven bevinden zich tussen twee opeenvolgende wervels van de wervelkolom. Een tussenwervelschijf werkt als schokdemper en maakt de bewegingen van de rug makkelijker.
Hoe ontstaat een hernia?
Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Een hernia kan meerdere oorzaken hebben. Zo zou aanleg een rol kunnen spelen. In sommige families komt een hernia vaker voor. Veel mensen hebben zwakke plekken in de tussenwervelschijven. Die op den duur zijn ontstaan door verkeerde bewegingen of een verkeerde lichaamshouding. Als er in de stevige buitenring van de tussenwervelschijf een zwakke plek is, kan er een scheur ontstaan waardoor de kern naar buiten kan komen en de klachten ontstaan. Het optreden van de scheur is vaak het gevolg van een grote drukverhoging in de tussenwervelschijf. Een dergelijk
grote drukverhoging kan onder andere ontstaan door te zwaar tillen of een ongewone beweging.
Wat zijn de symptomen?
De meest voorkomende symptomen van een hernia zijn:
- Pijn in de (onder)rug
- Uitstralende pijn of een doof gevoel in één been of in beide benen
- Je spierreflexen zijn verminderd
- De pijn verergert wanneer je moet niezen, hoesten of persen
- Ga op je rug liggen, til je been op en strek het uit. Wordt de pijn erger, dan kan dit wijzen op een hernia
Hoe kan een hernia worden behandeld?
Je denkt misschien dat wanneer er sprake is van een hernia er altijd een operatie nodig is om van de hernia te herstellen. Dit echter niet het geval. In ongeveer 70% van de gevallen geneest een hernia door een behandeling waar geen operatie aan te pas komt. Vaak zullen er pijnstillers worden voorgeschreven en zal het advies zijn om zoveel mogelijk actief te blijven. Uiteraard alleen als het lichaam dit toelaat. De posities zitten, liggen, lopen en staan dienen dat zoveel mogelijk te worden afgewisseld. Je mag niet te zwaar tillen of langdurig bepaalde activiteiten uitvoeren en je moet voorzichtig bukken. Het kan ook zijn dat er bedrust wordt voorgeschreven. Ook behandeling van de chiropractor of de fysiotherapeut kan bijdragen aan de genezing van een hernia. Verdwijnen de klachten niet na een paar weken of worden de klachten erger, dan kan het alsnog noodzakelijk zijn dat er wordt geopereerd. Bij een herniaoperatie wordt de uitstulping van de kern van tussenwervelschijf verwijderd. Hierdoor wordt de druk op de zenuwwortel weggenomen.
Kun je een hernia voorkomen?
Een hernia is helaas niet altijd te voorkomen. Iedereen kan door een hernia worden geveld. Ongeacht hoe oud je bent. Een goede conditie van de spieren van de wervelkolom en de buikspieren kunnen wel preventief werken. Die spieren kunnen een hoop klappen tijdens zware bewegingen of het tillen van zware spullen opvangen. Heb je een zwakke rug of al eens een hernia gehad, dan is het wel raadzaam om je rug- en buikspieren regelmatig te trainen.