Verstopping van de darmen; oorzaken en behandeling
Iedereen heeft wel eens last van verstopping van de darmen. Vaak ten gevolge van stress, te weinig beweging, tijdens vakantie of slechte voeding ( veel junkfood). Vaak komt het wel weer goed door regelmaat in het eten te brengen en veel vezels en vocht te nemen. Een enkele keer kan een laxeermiddel uitkomst bieden, maar gebruik het vooral niet te lang achter elkaar.
Verstopping van de darmen, wanneer spreken we daarvan?
Ieder mens heeft zijn eigen regelmaat wat betreft de stoelgang. De ene persoon gaat dagelijks naar het toilet voor ontlasting, terwijl een ander maar drie keer per week aandrang heeft. Dit is allemaal heel normaal. Pas als uw ontlastingspatroon sterk veranderd en er klachten bij optreden als een opgeblazen gevoel in de buik, een pijnlijke moeizame stoelgang of buikpijn is er sprake van verstopping.
Mogelijke oorzaken van een langdurige verstopping, ook obstipatie genoemd
Een verstopping van enkele dagen kan optreden bij het moeten houden van bedrust, vanwege een ziekte of bijvoorbeeld het verblijf in het buitenland, waar ander voedsel gegeten wordt dan gewoonlijk. Meestal gaan de klachten vanzelf wel weer over als het lichaam zich heeft aangepast. Als verstopping echter langdurig aanhoudt kunnen er andere oorzaken zijn;
Verstopping door medicijngebruik
Medicijnen kunnen allerlei bijwerkingen hebben, één ervan kan zijn verstopping in de darmen. Medicijnen die deze bijwerking kunnen hebben zijn o.a. ijzertabletten, codeïne, morfine, sommige bloeddrukverlagers, zuurbindende medicijnen en medicijnen voor
depressies. Maar ook een te lang gebruik van het laxeermiddel bisacodyl kan verstopping ten gevolg hebben.
Verstopping door zwangerschap
Vrouwen die zwanger zijn kunnen last krijgen van verstopping. Er kunnen meerder oorzaken zijn als;
- Het zwangerschapshormoon progesteron
- Het moeten slikken van ijzertabletten
- De darmen worden dichtgedrukt door de groter wordende baarmoeder
Behandeling of voorkomen van verstopping
- Voldoende drinken ( minimaal 1,5 liter per dag)
- Vezelrijk eten
- Goed kauwen
- Regelmatig eten
- Voldoende bewegen
- Drang om ontlasting te lozen niet inhouden
Wat kun je nog meer doen?
- Als de stoelgang nog niet soepel verloopt na het invoeren van voldoende beweging en gezond eten dan kunnen er extra zemelen en gedroogde zuidvruchten worden genomen. Zorg er echter dan wel voor om extra te drinken.
- Laxeermiddel gebruiken; doe dit echter niet te vaak en niet te lang, het lichaam kan er teveel aan gaan wennen zodat het zonder dit middel echt niet meer wil lukken. Voorbeelden van laxeermiddelen zijn bisacodyl, lactulose en microlax. Geef niet zomaar aan kinderen laxeermiddelen, maar overleg dit altijd eerst met de huisarts.
Lees verder