Obstipatie bij kinderen

Obstipatie bij kinderen Van obstipatie of verstopping spreek je als je kind zijn ontlasting niet, of heel moeilijk kwijt kan raken. Het is een vervelende kwaal, waar je kind zich heel beroert door kan voelen. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, in ieder geval is het van belang om voor een goede, vezelrijke voeding te zorgen en je kind genoeg te laten bewegen. Lukt het niet om zelf het probleem op te lossen, dan is een bezoek aan de huisarts verstandig.

Een gezonde stoelgang

Wat een gezonde stoelgang is, is voor iedereen verschillend. De één gaat een paar keer per dag naar het toilet, terwijl de ander maar een paar eer per week ontlasting krijgt. Zolang het maar regelmatig is en blijft, is er niets aan de hand.

Verstopping of obstipatie

Soms kan het voor je kind haast onmogelijk zijn om de ontlasting kwijt te raken of het heeft steeds maar een klein beetje ontlasting, terwijl er nog veel in de darmen achterblijft. Vaak is het zo dat je kind te weinig tijd neemt om op het toilet te zitten, of het zelfs uitstelt. Als je te lang niet naar het toilet gaat, wordt de ontlasting hard en droog en hoopt zich op in de dikke darm. De darm raakt overvol, wat vervelende buikkrampen kan veroorzaken. Het kan dan zomaar gebeuren dat je kind de ontlasting niet meer kan ophouden en in zijn broek poept. Soms treedt er juist een soort diarree op, alleen heel dunne ontlasting kan nog langs de harde ontlasting komen.

Ontlasting die dik en droog is geworden in de darmen is moeilijk kwijt te raken en bovendien is dit erg pijnlijk. Er kunnen zelfs scheurtjes in de binnenkant van de anus komen, waardoor het poepen nog pijnlijk wordt. Gevolg kan zijn dat je kind het nog langer uitstelt om naar het toilet te gaan, waardoor de ontlasting nog harder wordt en ophoopt. Zo wordt het probleem steeds groter.

Oorzaken obstipatie bij kinderen

  • Verkeerde eetgewoonten; Er worden te weinig vezels gegeten of veel te weinig gedronken.
  • Verandering in eetgewoonten; bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het buitenland.
  • Erfelijke aanleg; Obstipatie komt vaak bij meerdere familieleden voor.
  • Psychische oorzaken; het is niet altijd gemakkelijk om uit te vinden wat er aan de hand is, het zou te maken kunnen hebben met de zindelijkheidstraining, maar helemaal duidelijk is dat vaak niet.

Wat kun je zelf doen?

Als je kind verder in goede conditie is, en niet ziek overkomt, kun je eerst proberen vezelrijke voeding te geven en voldoende drinken per dag. Zorg verder voor voldoende beweging op een dag. Verder is het van belang om je kind te leren om direct naar het toilet te gaan als het aandrang voelt, en er dan ook flink de tijd voor te nemen, om rustig op het toilet te gaan zitten.
Heeft dit alles geen succes, ga dan met je kind naar de huisarts. Geef zelf geen laxeermiddelen aan je kind, de darmen kunnen hier lui van worden en zelfs helemaal stoppen met werken, verder kan het ernstige diarree veroorzaken, waardoor uitdroging kan optreden.

Obstipatie bij de zuigeling

Bij overgang van borstvoeding naar flesvoeding kan verstopping optreden, de eiwitsamenstelling van de melksoorten is nogal verschillend. De ontlasting wordt hierdoor vaster van vorm. Dit kan voor veel last bij de zuigeling zorgen. Je kunt proberen door het rectum voorzichtig te stimuleren met een koortsthermometer, de ontlasting op gang te brengen. Ook kun je zacht met een pink, ingesmeerd met vaseline, zachtjes tegen de anus duwen. Als de verstopping hogerop in de darmen ligt, is het van belang de passage van het voedsel te versnellen. Je kunt proberen of het voldoende is om de voeding 10 % te verdunnen met water. Als dit niet werkt kun je een theelepel vruchtensap aan een flesje toevoegen of de voeding met 1 % plantaardige olie ( maïs- of zonnebloemolie) verdunnen. Als dit geen resultaat heeft, ga dan eens langs de huisarts.

Wat kan de arts doen?

De behandeling door de arts zal bestaan uit dieet maatregelen, als veel vezels en veel drinken. Daarnaast zullen er waarschijnlijk laxeermiddelen en klysma's toegepast gaan worden. Verder kan biofeed- training gestart worden, waar bij je kind leert op de juiste manier te persen en te reageren op het aandrang gevoel.

Gaan de klachten niet over, neem dan contact op met de huisarts!
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Last van obstipatie?Last van obstipatie?Wanneer je last hebt van obstipatie heb je problemen met je stoelgang. Dit is erg vervelend en kan best pijnlijk zijn. H…
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…

Huilende baby's helpenHuilende baby's helpenElke baby huilt zo nu en dan, dat is natuurlijk. Maar als de baby niet huilt vanwege honger, of een boertje, waarom dan…
Koorts bij kinderen, wat doe je?Koorts bij kinderen, wat doe je?Ieder kind krijgt wel eens koorts, en dat kan dan vaak nog hoog oplopen ook. Als ouders heb je vaak meteen grote zorgen.…
Bronnen en referenties
  • Boek Kinderen en gezondheid ISBN 90 274 2545 0
  • De meest gestelde vragen aan de kinderarts ISBN90 5121 814 1
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 02-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.