Help, ik heb een hernia!

Help, ik heb een hernia! Veel mensen hebben regelmatig last van rugpijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Veel en zwaar tillen, een verkeerde houding of een erfelijke aandoening kunnen mogelijke oorzaken zijn van rugklachten. Één van de meest ingrijpende rugaandoeningen is een hernia. Een hernia kenmerkt zich door lage rugpijn met een uitstraling naar bil, been en/of voet. De pijn is moeilijk te bestrijden, aangezien het gaat om zenuwpijn.

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van de zachte kern van een tussenwervelschijf, die tegen een zenuwwortel aan drukt. Dit veroorzaakt pijn in de onderrug met uitstraling naar bil, been en/of voet. Een hernia kan ook voorkomen in de nek, de zo genaamde nekhernia. Patiënten hebben dan last van uitstraling naar schouder(s), arm(en) en hand(en). In dit artikel zal ik het met name over de rughernia hebben. De medische term voor deze aandoening is Hernia Nuclei Pulposi (HNP).

Symptomen van een hernia

De eerste klachten die men meestal ervaart zijn pijn in de onderrug, een kramperige pijn in bil, bovenbeen en kuit en een tintelend gevoel in de voet. De plaats en ernst van de pijn kan per geval verschillen. Door irritatie van de zenuwwortel kan er krachtverlies optreden. Reflexen kunnen verminderen, er kan (gedeeltelijk) uitval optreden en het kan zelfs leiden tot incontinentie. Bij de meeste mensen is zitten en staan het pijnlijkste. Doordat zenuwpijn erg heftig kan zijn is het belangrijk goed naar je lijf te luisteren.

Waar ontstaat een hernia?

Een hernia ontstaat op zwakke plekken van de tussenwervelschijven. De meeste hernia's ontstaan tussen de 4e en 5e lendenwervel en tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen. Slechts 10% van de hernia's ontstaat een wervel hoger. Bij driekwart van alle hernia patiënten herstelt de rug zich zonder operatie.

Wat zijn de oorzaken van een hernia?

Een hernia kan verschillende oorzaken hebben. In ongeveer de helft van de gevallen is er sprake van een aangeboren zwakte van het discusweefsel. Andere oorzaken kunnen zijn: te zwaar of verkeerd tillen, plotselinge draaibewegingen van de romp, te weinig lichaamsbeweging, te veel zitten, verkeerde houding of overgewicht. Zit er al een zwakte in het discusweefsel, dan kunnen de andere oorzaken de kans op het ontstaan van een hernia vergroten.

Wat is er aan een hernia te doen?

Het beste is om een hernia te voorkomen. Heb je zittend werk, zorg dan voor een goede, verstelbare stoel. Bij veel bedrijven kun je via de arbodienst je stoel goed laten instellen. Zorg voor voldoende beweging, ook tijdens je werk. Let goed op hoe je tilt. Ga eerst door je knieën. Let op je houding, schouders naar achteren, rug recht, borst vooruit. Probeer tijd vrij te maken om tussen je werkzaamheden door te sporten. Veel bedrijven bieden tegenwoordig de faciliteiten om tijdens of na werktijd te sporten.

Krijg je dan toch een hernia, zorg dan voor een goede balans tussen rust en beweging. Raadpleeg de huisarts om te bepalen in welke mate pijnstilling noodzakelijk is voor het herstel. Wordt de pijn na rust en pijnstilling na een aantal weken niet beter, dan kan de huisarts je doorsturen naar een neuroloog. De neuroloog doet een aantal tests om te bepalen of je kracht- of reflexverlies hebt. Tevens controleert de arts of je uitvalverschijnselen hebt.

De neuroloog kan de beslissing nemen om een MRI (Magnetic Resonance Imaging) te laten maken. Deze scan laat zien of het om een hernia gaat en op welke plek de hernia zit. Aan de hand van de MRI bepaalt de neuroloog of een operatie noodzakelijk is. In driekwart van de gevallen raadt de neuroloog aan de hernia met rust, gedoseerde beweging in combinatie met pijnstilling te laten genezen. Gezien het feit dat het om zenuwpijn gaat, zal de neuroloog meestal voor zwaardere pijnstilling kiezen. Dit kan bijvoorbeeld diclofenac of tramadol zijn, maar ook morfine is een mogelijkheid om de ergste pijn onder controle te krijgen. Doel is uiteindelijk dat de patiënt langzaamaan weer mobieler wordt. Houd er rekening mee dat het herstel zeker drie tot tien weken in beslag zal gaan nemen. Helaas zijn er ook mensen bij wie het herstel maanden gaat duren.
© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Veel mensen hebben last van ernstige rugklachten en zogenaamde lage rugpijn. Oorzaak hiervan is vaak een hernia. Maar wa…
Een hernia: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van rugpijn. In sommige gevallen is er dan sprake van een hernia. Een hernia is een zeer ve…
Behandeling van herniaEen hernia is een uitstulping van een orgaan of een weefsel die zenuwen bekneld. Een hernia kan worden behandeld door ru…
Hernia of rughernia, oorzaakHernia of rughernia, oorzaakEen hernia is een synoniem voor breuk. Met een hernia wordt bedoeld: breuk van een tussenwervelschijf oftewel een rugher…

Pijn vooraan de knie, wat kan het zijn?Pijn vooraan de knie, wat kan het zijn?Veel mensen krijgen vroeg of laat een keer klachten van de knie, zeker mensen die intensief aan sport doen. Omdat je het…
CardioDock van Medisana: bloeddruk zien op uw iPhone/ iPodCardioDock van Medisana: bloeddruk zien op uw iPhone/ iPodU hoeft niet meteen een hoge bloeddruk te hebben om deze in de gaten te houden. Meer en meer mensen willen gezond leven.…
Bronnen en referenties
  • http://www.herniakliniek.nl/een-hernia/wat-is-een-hernia.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_resonance_imaging
Reactie

Claudia, 14-05-2013
Ik heb zelf een hernia van de onderste wervel, ter hoogte van L5-S1. In het begin had ik uitstraling, waardoor ik zelf dacht dat ik mijn enkel gebroken had, maar later pas concentreerde de pijn zich rondom de ruggenwervels en was de uitstraling weg. Soms zit de pijn wat hoger, soms lager. Ik slik al bijna acht maanden pijnstillers, meer dan officieel mag volgens de apotheek, maar nog steeds is de pijn niet weg.

Sinds een paar dagen heb ik ook last van arm en bil. Ik ben gezien door de pijnpoli, een orthomanueel therapeut, diverse fysiotherapeuten en ik sport onder begeleiding. De doktoren spreken elkaar tegen en ik zit ertussenin. Binnenkort mag ik weer naar een neuroloog. Ik was altijd heel sportief, maar inmiddels ben ik 15 kilo afgevallen en een zielig hoopje mens.

Het allerergste hieraan vind ik nog steeds het onbegrip van mijn directe omgeving. "Je mag dan veel pijn hebben, maar je ziet er fantastisch uit!" "Waarom kun je dit wel in de kast wegzetten en dat andere niet?" "Je bent nog zo jong (in de dertig), het komt vast wel weer goed". Klagen over pijn lijkt niet te mogen. Ik heb het idee dat het bij mij chronisch is geworden… Hoe lang kan dit eigenlijk duren en hoeveel langer houd ik dit nog vol? Reactie infoteur, 14-05-2013
Hoi Claudia,

Een heel herkenbaar verhaal! Ik heb zelf 16 jaar geleden voor het eerst een hernia gekregen, ook onder in mijn rug. Toen ben ik geopereerd en ben ik 16 jaar pijnvrij geweest. Vorig jaar juni was de pijn terug en in augustus kon ik niet meer lopen en moest ik aan de morfine tegen de pijn.

Het is nu bijna weer juni en ik heb nog steeds iedere dag pijn. Ik slik nog dagelijks paracetamol en voel me een wrak. De omgeving had in het begin alle begrip, maar nu ik weer op de been ben en in hun ogen weer "functioneer" verdwijnt de hulp en het begrip naar de achtergrond.

Ik werk nog steeds niet volledig en ook daar snappen ze niet hoe ik me dagelijks voel. Het is pijn die je niet kunt uitschakelen, zoals een beetje hoofdpijn. Omdat je aan de buitenkant niets ziet, snapt je omgeving het dus niet. Ook ik heb het gevoel dat mensen niet meer willen horen dat ik pijn heb en dat ik me ondertussen ernstig zorgen ga maken of ik ooit nog van de pijn ga afkomen.

Bij mij willen de doktoren niet meer opereren, omdat ik op die plek al littekenweefsel heb. Is het bij jou geen optie om te laten opereren? Dit heeft mij 16 jaar geleden prima geholpen. Ik ervaar ook dat artsen/therapeuten elkaar continu tegen spreken. Niemand kan mij dus vertellen wanneer en of dit ooit over gaat. Heel frustrerend!

Claudia, ik wens je heel veel sterkte! Kom voor jezelf op bij de artsen, want het is jouw lijf en jij moet hier iedere dag mee leven! Daar ben je nog veel te jong voor.

Groetjes, Karin

Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 08-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.