Kamille: gezondheidsvoordelen en toepassingen van kamille

Kamille: gezondheidsvoordelen en toepassingen van kamille Kamille heeft een uitstekende reputatie in de volksgeneeskunde en heeft veel gezondheidsvoordelen, onder meer ter bestrijding van verkoudheid en maagpijn, maar het kan ook gebruikt worden ter verlichting van menstruatiekrampen. Kamille kent diverse toepassingen. Van de gedroogde echte kamille wordt thee gezet. Kamillethee heeft een aangename, wat bittere smaak en een geur die aan appels doet denken. De prachtige kamillebloem komt oorspronkelijk uit Azië, Europa, Australië en Noord-Amerika en bloeit tijdens de vroege zomermaanden. Kamillethee bevat chamazuleen, een aromatische chemische stof die ontstekingsremmende, pijnstillende en krampstillende eigenschappen bezit. Of je nu overwerkt bent of last hebt van verkoudheid, een kop kamillethee doet wonderen. Kamillethee is een populaire drank over de hele wereld. De voordelen van kamillethee zijn er in overvloed.
Echte kamille / Bron: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Echte kamille / Bron: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is kamillethee?

Kamillethee wordt gemaakt van kamillebloesem. Kamillethee wordt traditioneel gebruikt om verschillende spijsverteringsproblemen te behandelen, waaronder misselijkheid en gasvorming. Het wordt gemaakt van gedroogde kamillebloemen. De geneeskracht van de verschillende soorten kamillethee varieert, waarbij sommige aanzienlijk meer kamille bevatten dan andere. De krachtigere theesoorten zullen ook eerder bijwerkingen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Kamille bevat flavonoïden, dit zijn antioxidanten en deze beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen.

Geschiedenis van kamille

De geschiedenis van kamille begint in het oude Egypte, waar het voor het eerst werd genoemd als een remedie tegen koorts. De Egyptenaren gebruikten ook kamille als cosmetisch middel, maar ook als een balsemolie voor het conserveren van dode farao's. De Romeinen gebruikten kamille in wierook, als geneeskrachtig kruid en als smaakmaker voor drankjes. In Spanje staan kamillebloemen bekend als 'manzanilla', wat 'kleine appel' betekent, en het kruid wordt al lang gebruikt om een lichte sherry met dezelfde naam te aromatiseren. Tijdens de middeleeuwen werden kamillebloemblaadjes tijdens bijeenkomsten op de grond bezaaid om een aangename geur te creëren.

Kamillethee / Bron: Congerdesign, PixabayKamillethee / Bron: Congerdesign, Pixabay

Toepassingen

Kamille kent diverse toepassingen.

Bad met kamille

Voeg 1/4 pond gedroogde bloemen of 5 tot 10 druppels etherische olie toe aan badwater om wondjes, eczeem, aambeien of insectenbeten te kalmeren.

Kamillecapsules

Neem driemaal per dag 300 tot 400 milligram kamillecapsules per dag. Niet gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding.

Kamillecrème

Breng crème aan op de huid met 3 tot 10 procent kamille om een ​​droge, schilferige huid te behandelen, evenals eczeem en psoriasis.

Gorgelen met kamillethee en kamillemondwater

Je kunt gorgelen met gekoelde kamillethee zo vaak als gewenst of maak een mondwater door toevoeging van 10 tot 15 druppels Duitse kamille-extract aan ongeveer een half kopje warm water, en gebruik tot drie keer per dag.

Inhalatie van etherische olie van kamille

Kalmeer een ​​nare hoest door een paar druppels etherische olie van kamille toe te voegen aan een pot heet water en door de stoom in te ademen. Kijkt uit dat je je niet verbrandt. Laat kinderen niet stomen vanwege het brandgevaar!

Kamillekompres

Meng kamillepoeder met water om een ​​pasta te maken en breng het dan aan op een ontstoken huid

Kamillethee

Giet 1 kop kokend water over 2 tot 3 volle theelepels gedroogde kamille, laat het zo lang trekken als gewenst en drink dit tussen de maaltijden door.

Kamilletinctuur

Neem dagelijks 3x daags 25 druppels voor het eten met wat water innemen of zoveel als in de bijsluiter staat vermeld. Dit om je zenuwen te kalmeren, menstruatiekrampen te verlichten, de slaap te verbeteren en hoofdpijn te verlichten.

Gezondheidsvoordelen van kamille

Kamille kent meerdere gezondheidsvoordelen.

Kamille verbetert de slaap / Bron: AlexVan, PixabayKamille verbetert de slaap / Bron: AlexVan, Pixabay

Verbetert slaap en behandelt slapeloosheid

Kamillethee ontspant de zenuwen en kalmeert het zenuwstelsel, waardoor het je helpt beter te slapen. Kamillethee bevat van nature geen cafeïne.

Gaat ontsteking tegen

Ontsteking treedt op als gevolg van de opbouw van cyclo-oxygenase (COX) en stikstofmonoxide (NO). Kamille bevat drie terpenoïden (α-bisabolol, bisabolol oxide A en guaiazuleen) die ontstekingen verminderen door COX te remmen. NO wordt geproduceerd door witte bloedcellen als reactie op een dreiging of ziekte en kan in grote hoeveelheden toxisch zijn en tot ontsteking leiden. Kamille is een effectief ontstekingsremmend middel door de NO-productie te verminderen.

Gaat verkoudheid tegen

Een van de gezondheidsvoordelen van kamillethee is het tegengaan van verkoudheid. Drink een warme kop kamillethee of stoom met kamille om verstopte neus, loopneus en keelpijn te verminderen.

Vermindert spierspasmen en menstruatiepijn

Kamillethee heeft pijnstillende en antispasmodische eigenschappen; het gaat krampen tegen. Het ontspant de baarmoeder en vermindert de productie van prostaglandinen (hormoonachtige stoffen die ontstekingen en pijn veroorzaken).

Kamille gaat diarree tegen / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comKamille gaat diarree tegen / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Gaat maagpijn tegen

Kamillethee is goed voor de spijsvertering en het wordt gebruikt om verschillende gastro-intestinale stoornissen te behandelen, waaronder winderigheid, dyspepsie, maagpijn, diarree, reisziekte, misselijkheid en braken.

Behandelt snijwonden, wondjes en huidaandoeningen

Kamille is door de Romeinen, Grieken en Egyptenaren gebruikt om wonden te behandelen en genezing te bevorderen. Het rechtstreeks toepassen op ene wondje van kamille-extract bevordert de genezing. Evenzo kan kamillezalf helpen bij eczeem en milde inflammatoire huidaandoeningen, hoewel ze niet zo effectief zijn als hydrocortisoncrème.

Vermindert stress

Kamillethee is een mild ontspannend middel en werkt als een effectief natuurlijk kalmerend middel, waardoor stress wordt verminderd.

Vermindert acne

Kamillethee kan helpen als je last hebt van frequente acne-uitbarstingen. Kamillethee helpt huidvlekken te verwijderen, acnelittekens te verwijderen en puistjes te bestrijden. Het wordt plaatselijk toegepast vanwege zijn ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen. Je kunt de huid insmeren met kamille-olie maar je kunt ook van de bloemetjes een aftreksel maken in heet water en daarmee een deel van je lichaam wassen of baden.

Gaat veroudering tegen

Kamille is een krachtpatser van antioxidanten en beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen. Het versnelt cel- en weefselregeneratie, helpt de poriën te verstevigen en vertraagt ​​het verouderingsproces.

Kamille toepassen bij zonnebrand / Bron: Istock.com/moflesKamille toepassen bij zonnebrand / Bron: Istock.com/mofles

Behandelt zonnebrand

De schadelijke ultraviolette (UV) stralen van de zon kunnen verschillende problemen voor de huid veroorzaken. Kamille staat bekend om zijn antioxiderende, verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt er thee van zetten, laten afkoelen, een handdoek erin laten weken en vervolgens aanbrengen op het door de zon verbrande gebied.

Vermindert donkere kringen onder de ogen

Je kunt een afgekoeld theezakje van kamille over de ogen plaatsen (vooral na het doen van een oogmassage) om de ogen te laten ontspannen en om donkere kringen onder de ogen te verminderen.

Gaat roos tegen

Kamillethee helpt roos te elimineren en te voorkomen, irritatie van de hoofdhuid te verminderen en een gezonde gezondheid van de hoofdhuid te bevorderen. Je kunt het gebruiken als een laatste spoeling na het wassen van je haar.

Risico's en bijwerkingen van kamille

Hoewel kamille als veilig wordt beschouwd, kunnen bijwerkingen zoals misselijkheid en braken het gevolg zijn van thee gemaakt met hoge concentraties kamille. Hoewel zeldzaam, zijn er allergische reacties op kamille bekend. Kamille is een natuurlijke bloedverdunner en als je bloedverdunners neemt, kun je het beste geen kamillethee drinken. Gezien het gebrek aan bewijs wat betreft de veiligheid op lange termijn, wordt kamille niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Tot slot

Kamille wordt al duizenden jaren in de volksgeneeskunde gebruikt, vaak met bemoedigende resultaten. Mensen die geïnteresseerd zijn in het toepassen van kamille, moeten het gebruiken als aanvulling op en niet als vervanging voor hun gebruikelijke medicatieregime. In normale doses, zoals 1 tot 2 kopjes kamillethee per dag, is het mogelijk om wezenlijke gezondheidsverbeteringen te zien.
© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskrachtige kruiden bij bloedende wondenBij open wonden is het belangrijkste vaak voorkomen dat de wond gaat ontsteken. Dit kan door de wond zo snel mogelijk di…
Kruidenwijsheid: KamilleKruidenwijsheid: KamilleVan kruiden of bloemen mag niet zomaar gezegd worden dat ze geneeskracht hebben voordat dit medisch bewezen is maar bij…
Kamille gebruiken om je haar te blonderen: blond haarKamille gebruiken om je haar te blonderen: blond haarBlond haar is een erg gewilde kleur. Veel mensen willen wel eens een tintje blonder maar weten niet goed hoe ze dit moet…
Genezende kamilleGenezende kamilleDe natuur biedt ons allerlei bloemen en kruiden die goed zijn voor onze gezondheid. En daar kun je goed gebruik van make…

Ziekte van Balo: Auto-immuunaandoening met hoofdpijnZiekte van Balo: Auto-immuunaandoening met hoofdpijnDe ziekte van Balo is een zeldzame en progressieve ziekte met onbekende oorzaak waarbij schade aan het hersenweefsel en…
Anaplastisch grootcellig lymfoom: Vorm van bloedkankerAnaplastisch grootcellig lymfoom: Vorm van bloedkankerEen anaplastisch grootcellig lymfoom is een zeldzaam en ernstig type bloedkanker met een onbekende oorzaak. De kanker is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: IamColorBlind, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
 • https://food.ndtv.com/food-drinks/13-incredible-chamomile-tea-benefits-drink-up-1629069
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031.php
 • https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/chamomile
 • https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/08/20/chamomile-benefits.aspx
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Echte_kamille
 • Afbeelding bron 1: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Congerdesign, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: AlexVan, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Leszek Glasner/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/mofles
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.