Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maand

Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maand Bijna iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn. Vooral wanneer het september, oktober, november en december is hebben veel mensen een pijnlijke keel. Hoe komt dat eigenlijk? Wat kan je er zelf aan doen? En welke middeltjes helpen goed tegen keelpijn? Lees hier allerlei tips om de pijn te verzachten wanneer je keelpijn hebt.

De oorzaak van keelpijn

Keelpijn krijg je vaak wanneer je verkouden bent en je keel gaat ontsteken door een verkoudheidsvirus. Wanneer je keel ontstoken is zwelt het slijmvlies op, wat er pijnlijk kan zijn bij het slikken van eten en drinken. Keelpijn kan een bacteriële oorzaak zijn of de oorzaak van een virus. Keelpijn kan ook ontstaan wanneer je rookt en wanneer je veel praat of schreeuwt. Een van de kenmerken van keelpijn is dat je veel pijn hebt bij het slikken, de klieren van je hals zijn opgezet en je keel ziet er rood uit.
 • Wanneer de oorzaak van keelpijn een virus is dan moet je de keelpijn uitzieken. Er zijn geen medicijnen voor. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten, dit staat verder in dit artikel beschreven.
 • Wanneer de oorzaak van de keelpijn een bacteriële infectie is, is het belangrijk om veel te drinken zodat de keel gesmeerd blijft, antibiotica is niet nodig.

Hoe kom je van keelpijn af?

Vaak gaat keelpijn in één tot twee weken weg, maar dit is niet het geval wanneer je keelpijn hebt door het roken. Wanneer je keelpijn hebt door een verkoudheid is het verstandig contact op te nemen met je huisarts wanneer je koorts hebt dat na drie dagen nog niet over is, je moeite krijgt met slikken of drinken en je huiduitslag krijgt op je romp en op je gezicht.

Wat kan je zelf doen?

 • Drink veel koud water of neem af en toe een waterijsje, dit verzacht de pijn.
 • Zuig op een dropje, dit kan de pijn ook verzachten, zuigtabletten zijn niet nodig omdat een dropje even goed werkt.
 • Gorgel met Kamillethee of water waar zout in zit. Het is niet lekker maar het helpt goed tegen keelpijn.
 • Rust veel wanneer je het gevoel hebt dat je dit nodig hebt. Praat zo weinig mogelijk om je stem te laten rusten.
 • Neem een paracetamol of een andere pijnstiller wanneer je erg veel last hebt van de pijn.
 • Geef je stem rust door te stoppen met roken wanneer je rookt.
 • Adem door je neus, de slijmvliezen drogen namelijk uit wanneer je door je mond ademt.
 • Voorkom het drinken/eten van zoete melkproducten. Dit houdt slijm vast in de keelholte waardoor je meer slikt.

Middeltjes die goed werken tegen keelpijn

 • Maak salades met mierikswortel, waterkers, tuinkers en Oost-Indische kers om je weerstand te verhogen.
 • Gorgel met Kamillethee of water waar zout in zit, het is niet lekker maar het helpt goed tegen keelpijn.
 • Drink veel thee met tijm, guldenroede, honing, peterselie en salie.
 • Gebruik keelspray, bijvoorbeeld van A. Vogel. Dit is een homeopathisch middel dat de keel en keelholte verzacht wanneer je last hebt van keelpijn. Het zorgt voor veel rust in je keel, ook wanneer je last hebt van een kriebelhoest wilt deze spray goed helpen.

Behandelen van keelpijn

Keelpijn gaat vaak vanzelf over. Antibiotica helpt vaak niet omdat keelpijn vaak veroorzaakt wordt door een virus, en antibiotica helpt niet tegen virussen. Vaak worden de klachten van keelpijn na enkele dagen minder, wanneer je veel last hebt van keelpijn is het verstandig een paracetamol te nemen om de pijn te verminderen. Antibiotica kan gebruikt worden wanneer een bacteriële infectie de oorzaak is van keelpijn en de keelpijn niet over gaat.
© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Tips tegen keelpijnTips tegen keelpijnKeelpijn is niet fijn. Er zijn echter een aantal goede tips die soms dit probleem kunnen verhelpen. Zo kan men door te s…
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…

Ziekte van GaucherZiekte van GaucherDe ziekte van Gaucher is een stapelingsziekte die niet veel voorkomt. Er zijn drie typen van deze ziekten. Typen 2 komt…
Kinkhoest: baby en volwassenenKinkhoest: baby en volwassenenKinkhoest is een infectie van de ademhalingswegen, en wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest komt zowel bij kind…
Bronnen en referenties
 • http://www.avogel.nl/Indicaties/keelpijn-keelontsteking-symptomen-slikken.php
 • http://www.avogel.nl/Indicaties/Keel.php
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 18-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.