Tips tegen verkoudheid

Verkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loopneus of bent aan het hoesten. Het kan je uit je slaap houden, waardoor je overdag weinig energie hebt.

Symptomen verkoudheid

Verkoudheid heeft de volgende symptomen:
  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Hoofdpijn
  • Verstopte neus
  • Oorpijn
  • Tranende ogen
  • Verlies van smaak en reuk

Verkoudheid voorkomen

Je kunt zelf geen dingen doen om verkoudheid te voorkomen. Wel kun je het besmettingsgevaar beperken. Gooi papieren zakdoekjes na eenmalig gebruik weg, houd je hand voor de mond bij hoesten om besmetting te voorkomen. Zorg voor goede voeding, ook al is je eetlust misschien verminderd.

Wat kun je doen tegen verkoudheid?

Bij hoesten

Als je last hebt van hoesten, kun je hoestdrankjes slikken. Deze werken echter niet altijd goed. Snuit niet te krachtig, dan wordt het neusslijmvlies geprikkeld, waardoor slijm in de oren of in de voorhoofdsholten komt.

Bij keelpijn

Keelsnoepjes en keelpastilles kunnen de keelpijn verzachten. Met name zuigtabletten zijn een aanrader tegen keelpijn. Tegen pijn en koorts kun je een pijnstiller innemen.

Voor keelpijn is het ook aan te raden om te gorgelen met zout water. Maar de pijn kan ook verminderen door koude dranken of het eten van een waterijsje. Verder helpt gemberthee ook.

Bij een verstopte neus

Neusdruppels en neusspray helpen tegen een verstopte neus, maar ze mogen niet langer dan vijf dagen achtereen worden gebruikt, omdat ze blijvende schade aan het neusslijmvlieg kunnen veroorzaken. Als er meerdere gezinsleden verkouden zijn, moet je voor elk gezinslid een apart flesjes neusspray gebruiken.

Uien
Een gouden tip tegen een verstopte neus, zijn gesneden uien. Ja, echt waar. Verwijder de schil van een ui en snijd het ui in stukjes. De scherpe geur zorgt ervoor dat de verstopping zich oplost. Na verloop van tijd zul je merken dat het ademen beter gaat en dat de verstopping overgaat.

Zet de ui naast je bed, voor een betere nachtrust met minder verkoudheid. Van de geur zul je niet veel last hebben, omdat je reukvermogen verminderd is.
© 2010 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Verkoudheid genezenVerkoudheid genezenVerkoudheid is een infectie van neus en keel die veroorzaakt kan worden door meer dan 200 verschillende zeer besmettelij…
Verstopte neus: goed slapen als je verkouden bentVerstopte neus: goed slapen als je verkouden bentWanneer je verkouden bent en last hebt van een verstopte neus, kan dit vooral ís nachts voor problemen zorgen. Hoe kun j…
Wat is een verkoudheid?Wat is een verkoudheid?Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige…
Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van neusspraysVerkoudheid: de werking en bijwerkingen van neusspraysVerkoudheid is een terugkerende ergernis voor veel mensen. Slapen gaat slecht door een verstopte neus, het eten smaakt n…

Middenoorontsteking: naar de dokter met een oorontsteking?Middenoorontsteking: naar de dokter met een oorontsteking?Een middenoorontsteking is een van de vervelendste soorten ontstekingen die je kunt hebben. Het doet pijn, en je kunt je…
We zijn allemaal ziek zonder het te wetenWe zijn allemaal ziek zonder het te wetenTot de constatering komen dat je mogelijk een ziekte of minstens een risico op een bepaalde ziekte hebt ten gevolge van…

Reageer op het artikel "Tips tegen verkoudheid"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bert Haenen, 12-08-2016 18:14 #3
Erg gesimplificeerd artikel. Niet interessant

Bert, 12-08-2016 17:17 #2
Neem altijd een papieren zakdoekje (1x gebruiken) en gooi deze meteen weg. Probeer zo veel mogelijk weg te blijven bij anderen.

Anne van Meerten, 16-05-2013 21:29 #1
Ik ben ook verslaafd geweest maar kijk, mijn ouders wouden geen nieuwe halen omdat ik er al zoveel op heb gemaakt alleen al, dus moest ik wel zonder en nu ben ik niet meer verslaafd en kan ik lekker ademhalen, tips: draag een sjaal buiten als je iemand ziet hoesten. Blijf uit de buurt!

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 25-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!