Middenoorontsteking: naar de dokter met een oorontsteking?

Middenoorontsteking: naar de dokter met een oorontsteking? Een middenoorontsteking is een van de vervelendste soorten ontstekingen die je kunt hebben. Het doet pijn, en je kunt je nergens meer op concentreren. Kinderen ontkomen bijna niet aan een of twee oorontstekingen gedurende de eerste twaalf levensjaren, bij volwassenen komt het minder vaak voor. Hoe herken je een (acute) oorontsteking en wanneer moet je er mee naar de dokter?

Middenoorontsteking


Ontsteking van het middenoor

Een middenoorontsteking (medische term: otitis media) is zoals de naam al zegt een ontsteking in het middenoor, die vooral veel voorkomt bij kinderen. In de meeste gevallen gaat een dergelijke oorontsteking vanzelf over zonder dat een medicament of andere behandeling noodzakelijk is. In een aantal gevallen is nadere behandeling wel goed of zelfs van groot belang. Zo zijn er agressieve soorten oorontsteking die gehoorschade tot gevolg kunnen hebben, al is dit uiterst zeldzaam. Dit komt alleen voor wanneer een loopoor lang blijft aanhouden en er geen behandeling wordt gezocht. Een onbehandeld loopoor kan resulteren in een lijmoor, een conditie waarbij het oor onophoudelijk een kleverige afscheiding blijft produceren.

Acute middenoorontsteking

Wanneer een acute middenoorontsteking optreedt is dit altijd het gevolg van een bacteriële infectie. Het gaat dan om streptokokken, pneumokokken, stafylokokken en Moraxella catarrhalis. Dit type ontsteking is te herkennen doordat het oor vanbinnen een rode kleur heeft en ook het trommelvlies rood en uitstekend is (ook wel een 'bomberend trommelvlies'). Bij een dergelijke situatie kan een spontane perforatie optreden, wat een loopoor tot gevolg zal hebben. Dit gaat gepaard met ernstige oorpijn en een verminderd gehoor. Doordat het door een bacterie komt ondervinden ook de lymfeklieren in de hals hier problemen van en zullen deze opzwellen. Bij een acute middenoorontsteking treedt ook dikwijls koorts op.

Een middenoorontsteking ontstaat niet zelden door het maken van een vliegreis. Door het drukverschil waaraan het oor dan wordt blootgesteld kunnen bacteriën het oor makkelijker infiltreren. Dit wordt barotitis genoemd.

Vermoed je bij jezelf of je kind een acute middenoorontsteking, raadpleeg dan altijd de huisarts. Deze kan het beste beoordelen of een behandeling noodzakelijk is. Omdat oorontstekingen bij kinderen zo veel oorpijn veroorzaken willen ouders ook nog wel eens iets te scheutig zijn met het geven van paracetamol of aspirine. Pas hier echter mee op, en dien nooit meer toe dan in de bijsluiter wordt geadviseerd.

In het geval van chronische middenoorontsteking wordt soms door een KNO-arts chirurgisch ingegrepen. Er wordt dan een buisje geplaatst dat lucht door het trommelvlies het middenoor in laat. Deze ingreep wordt vrijwel uitsluitend bij kinderen uitgevoerd. De buisjes vallen meestal uiteindelijk vanzelf uit zonder dat dit wordt opgemerkt.

Antibiotica bij oorontstekingen

Antibiotica is een mogelijke behandelwijze van een oorontsteking, maar is lang niet altijd nodig. Het scheelt gemiddeld een ziektedag of twee, maar het is beter wanneer het lichaam de oorontsteking zelf verslaat. Artsen geven wel standaard antibiotica tegen oorontsteking aan kinderen onder de 1 jaar. Vermoed je een oorontsteking bij een baby onder de twaalf maanden, raadpleeg dan altijd een arts.

In andere gevallen wordt antibiotica door artsen alleen overwogen als de pijn na 4 a 5 dagen nog totaal niet is afgenomen. Eerder naar de huisarts gaan met een gewone oorontsteking heeft in dat geval dus meestal weinig zin. Meestal zal dan worden aangeraden reguliere pijnstilling te gebruiken zoals paracetamol, eventueel aangevuld met oordruppels om de ergste pijn te verlichten.

Andere behandelingen van een oorontsteking

De behandeling van middenoorontsteking waarbij het trommelvlies wordt doorgeprikt wordt in sommige landen nog gebruikt, maar in Nederland niet meer. Bij deze paracentese wordt een klein gaatje gemaakt in het trommelvlies, zodat de vloeistof die voor de pijn zorgt er snel kan uitlopen. Deze behandeling wordt vandaag de dag door Nederlandse artsen overwegend afgekeurd, en het wordt ten sterkste afgeraden om deze behandeling zelf toe te passen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Infectieziekten bij kinderen Middenoorontsteking (loopoor)Middenoorontsteking is een vervelende infectieziekte. Een kindje met Middenoorontsteking heeft vaak erge pijn aan dit oo…
Middenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking komt zowel bij volwassenen, kinderen als bij baby's voor. Voornamelijk kinderen hebben hier vaker la…
Middenoorontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingMiddenoorontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingEen ontsteking van het middenoor wordt ook wel otitis media genoemd. Het is een veel voorkomende ziekte, vooral bij zuig…

Essentiële oliën veroorzaken eczeemEssentiële oliën veroorzaken eczeemEssentiële oliën. Ze zijn vandaag niet meer weg te denken uit onze badkamer. Hun opmars is dan ook nauwelijks te stuiten…
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 30-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.