Last van veel oorsmeer, wat kun je er aan doen?
Als je veel oorsmeer in je oor hebt kun je hier last van krijgen. Het kan ervoor zorgen dat je minder goed kunt horen, je oor verstopt zit, het kan 'nat aanvoelen' in je oor en irritant zijn wanneer je buiten loopt en de wind erop staat. Ook kan oorsmeer een oorzaak zijn van oorpijn, oorsuizen en andere klachten. Wat kun je doen wanneer je last hebt van overmatig oorsmeer?
Inhoud
Waar dient oorsmeer voor?
Oorsmeer,
oorwas of
cerumen zijn verschillende benamingen voor het vettige gele of witte spul dat in je oorgang zit en te voelen is wanneer je je vinger in je oor steekt. Het wordt uitgescheiden door de klieren in je gehoorgang en is in het begin wit maar verandert van kleur naarmate het droogt. Oorsmeer is meestal
geel maar het kan ook bruin, rood, oranje of zelfs bijna zwart worden. Zwart oorsmeer is geen reden om je zorgen te maken. De zwarte kleur komt niet van binnenuit maar wordt veroorzaakt doordat er van buiten veel stof op komt dat zich vermengt met de gele substantie.
Oorsmeer heeft een belangrijke functie, want het zorgt ervoor dat de gehoorgang gereinigd wordt. Het beschermt de dieper gelegen delen van je oor tegen vuil en bacteriën. Door het oorsmeer droogt je trommelvlies niet uit en dus is het belangrijk voor de kwaliteit van je gehoor. Hoeveel oorsmeer wordt aangemaakt is per persoon verschillend en het kan zelfs voorkomen dat er veel oorsmeer uit je linkeroor komt en maar een beetje uit je rechteroor of juist andersom.
Wanneer heb je last van overmatig oorsmeer?
Zoals gezegd kan de ene persoon heel veel oorsmeerproductie hebben terwijl de ander er amper wat van merkt. Het is dus niet te zeggen dat het bij een bepaalde hoeveelheid te veel is. Je merkt echter dat je last hebt van overmatige oorsmeerproductie op het moment dat je last gaat krijgen van slechter horen. Vaak merk je dit direct na het douchen of zwemmen. Wanneer een prop oorsmeer in contact komt met water of andere vloeistof dan zwelt deze namelijk op en blokkeert het gehoor. Ook kun je steeds rondlopen met het gevoel dat er iets vast zit in je oor of kun je milde tot ernstige oorpijn hebben. Dit zijn allemaal symptomen van overmatige oorsmeerproductie die leidt tot verstopte oren. Andere symptomen zijn oorsuizen, duizeligheid of het gevoel van jeuk in je oor.
Meestal krijg je last van teveel oorsmeer door een beschadiging in je oor, hoe klein ook. Zo'n beschadiging heeft twee gevolgen:
- De klieren die het oorsmeer produceren krijgen een prikkeling om meer oorsmeer dan normaal aan het maken.
- De haartjes die normaal het oorsmeer daar buiten drijven stoppen met werken wat zorgt voor een verder ophoping.
Er wordt dus meer cerumen aangemaakt en minder afgevoerd en dat kun je goed voelen.
Waardoor ontstaat een beschadiging die tot problemen leidt?
Veel klachten kunnen zelf worden voorkomen. Mensen veroorzaken vaak zelf schade doordat ze hun oren te veel proberen schoon te maken. Mensen proberen in hun oor te krabben met voorwerpen die daar niet voor bedoelt zijn of maken overmatig gebruik van
wattenstaafjes. Andere veel voorkomende oorzaken zijn het gebruik van oordopjes, eczeem of veel zwemmen. Ook mensen met een gehoorapparaat lopen een verhoogt risico de ingang van het oor te irriteren. Mensen die veel haargroei hebben bij hun oren kunnen hier oor last van krijgen doordat de afvoer van oorwas belemmerd wordt. Het komt ook nogal eens voor dat bouwvakkers, verhuizers of andere mensen die veel in een stoffige omgeving werken deze klachten krijgen doordat de haartjes in hun oren het vele vuil niet kunnen buiten houden. Iets dat de werking van de oorhaartjes kan aantasten is zeep in het oor. Zorg er dus voor dat je dit contact vermijdt.
Wanneer moet je een dokter raadplegen?
Een teveel aan oorsmeer is in principe onschuldig maar het kan wel vervelende klachten veroorzaken waarvan pijn en gehoorverlies het vervelendst zijn. De huisarts kan een uitkomst bieden door het oorsmeer te verwijderen. De huisarts zal vaak niet meteen overgaan tot het uitspuiten van de oren maar zal eerst adviseren zelf het oorsmeer te proberen wat week te maken door wat olie aan te brengen. Het is dan belangrijk dat de olie niet koud is want dan kun je last krijgen van je evenwicht. Het gebruik van
olie kan bij iemand die regelmatig last heeft van veel oorsmeer sowieso niet verkeerd zijn. Dit kan eenvoudig met zonnebloemolie. Vraag voor de zekerheid een arts om advies.
Een prop oorsmeer kan ook vanzelf naar buiten ploppen. Ook hier is het belangrijk om te zorgen dat het water niet te koud is maar een temperatuur heeft van circa 38 graden. Omdat er altijd een gevaar bestaat van een gaatje in het trommelvlies is het echter aan te raden hier eerst door de huisarts naar te laten kijken. Bij de drogist kun je ook
oorsmeeroplosser kopen. De naam is misleidend want het oorsmeer lost er niet echt van op maar wordt alleen dunner waardoor het makkelijker naar buiten komt. Door de conserveringsmiddelen die er vaak in verwerkt worden kun je het probleem echter ook verergeren. Het is dus vaak niet de beste oplossing.
Oren uitspuiten bij de huisarts: de laatste oplossing
Het uitspuiten van de oren is vervelend en vooral kinderen zijn er bang voor. Wanneer de dokter heeft vastgesteld dat een prop oorsmeer de boosdoener is kan hij echter besluiten dat dit de beste remedie is. Met een apparaatje wordt dan water in het oor gespoten. Door de druk die achter de prop komt wordt deze dan mee naar buiten gespoten wat het probleem in één klap oplost.
Doet oren uitspuiten pijn? Dat vraagt iedereen zich af die de behandeling voor het eerst moet ondergaan. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Veel mensen vinden het gevoel van water in de oren zo vervelend dat ze er absoluut niet aan durven. Bedenkt echter wel dat het het ongemak van verstopte oren in één keer kan oplossen.
Zelf je oren op een verantwoorde manier schoonmaken
Er zijn ook diverse producten verkrijgbaar die je kunnen helpen om van dat vervelende oorsmeer af te komen. Zo zou je bijvoorbeeld de Audispray kunnen gebruiken. Dit is een spray met gefilterd en microbiologisch getest zeewater waarmee je zonder kans op beschadigingen zelf je oren kunt uitspuiten. Dit is niet zo krachtig als wanneer je het bij de huisarts laat doen maar het voelt over het algemeen ook niet onprettig aan. Andere oorsprays zijn verkrijgbaar van onder andere de merken Earex, Lucovit en Othalgan.
Otalgan Click & Clean Oorsmeerstaafjes
Veel mensen vinden het vervelend om iets in hun oor te moeten spuiten. Het gebruik van wattenstaafjes kan echter averechts werken doordat je een prop oorsmeer alleen maar verder je oor induwt waardoor het er niet meer vanzelf uit kan komen. Dit vergroot de kans dat je uiteindelijk toch naar de huisarts moet om je oren te laten uitspuiten. Een goede oplossing is dan het gebruik van
Otalgan Click & Clean Oorsmeerstaafjes. Dit zijn zijn wattenstaafjes en vloeistof in één om oorsmeer gemakkelijk te verwijderen. Je gebruikt de staafjes door aan de ene zijde het staafje te 'activeren' door erin te drukken waardoor de vloeistof (bestaande uit gedistilleerd water en zeezout) het stukje watten aan de andere kant bereikt. Hiermee kun je op een verantwoorde manier je oor schoonmaken. De vloeistof maakt het oorsmeer namelijk zacht en voorkomt ophopingen van oorsmeer in je oor. Aangeraden wordt om de staafjes om de dag te gebruiken.
Lees verder