Welke neusspray gebruiken bij welke klachten?
Heb je last van een verstopte neus dan is een neusspray vaak de oplossing. Tegenwoordig bestaan er ook neussprays die helpen bij het stoppen van een loopneus. Heb je last van een neusverstopping dan kan het zelfs belangrijk zijn een spray te gebruiken om een oorontsteking te voorkomen. Sta je voor het schap dan heb je echter een overvloed aan opties wanneer het neussprays betreft. Er zijn veel verschillen tussen de beschikbare producten. Je maakt je keuze het beste op basis van de klachten die je hebt. Lees verder wanneer je hulp nodig hebt bij het kiezen.
Van welke klachten heb je last en om welke reden zoek je een neusspray?
Verstopte neus - doen slinken van het neusslijmvlies
De meeste mensen gebruiken een neusspray om een verstopte neus te verhelpen. In dat geval wordt vaak een spray met
xylometazoline of
oxymetazoline gebruikt. Dit is te koop bij de apotheek van bijvoorbeeld Otrivin, Healthypharm, of Idyl, en de meeste drogisterijen hebben er een huismerk van. Xylometazoline werkt in op de bloedvaatjes in de neus. Deze kunnen verwijden als gevolg van een infectie die tot een neusverkoudheid leidt. Het middel zal de verkoudheid niet genezen maar enkel het symptoom verstopte neus verhelpen of verminderen. Het verhelpt vastzittend slijm en zorgt zo dat je weer beter door de neus kunt ademen.
Let op! Neussprays op basis van xylometazoline mag je niet langer dan zeven dagen achter elkaar gebruiken om te voorkomen dat je schade aanricht aan het neusslijmvlies of verslaafd raakt aan het gebruik ervan.
Neusverkoudheid en loopneus
Een loopneus kan je tot waanzin drijven. Je bent al niet lekker door de verkoudheid en dan wil dat snot ook nog eens niet ophouden met stromen. Je kunt een neusspray gebruiken om een loopneus te bestrijden. Je kunt dan kiezen voor een spray die
xylometazoline en
ipratropium. Het middel Ipratropium remt de vochtafscheiding van het slijmvlies. Je treft deze combinatie in
Otrivin Duo.
Let op! Neussprays op basis van xylometazoline mag je niet langer dan zeven dagen achter elkaar gebruiken om te voorkomen dat je schade aanricht aan het neusslijmvlies of verslaafd raakt aan het gebruik ervan.
Wil je de duur van een verkoudheid verkorten? Je kunt dan
Bisolviral Antivirus Spray. Hiervan is bewezen dat het in 92% van de gevallen de duur van een virale neusverkoudheid kan bekorten.
Verkoudheid voorkomen
Het is ook mogelijk om een neusspray te gebruiken met een preventieve werking tegen griep en verkoudheid. Zo biedt
Noviral Prevent Spray bescherming tegen in de lucht aanwezige ziektekiemen die door de neus ingeademd worden. Deze spray is handig voor wie zich in de nabije omgeving bevindt van iemand met een neusverkoudheid of griep en niet aangestoken wil worden. Uiteraard helpt een algehele goede weerstand hier ook bij, welke bereikt kan worden door gezond te eten en eventueel extra vitaminesupplementen te gebruiken.
Behoeden voor uitdroging of herstel na uitdroging
Het veiligst in gebruik bij een neusverkoudheid waarbij het van belang is de vochtigheid van de neus te ondersteunen (bijvoorbeeld bij een droog of korstig neusslijmvlies) is een eenvoudig
zoutoplossing. Het gaat dan meestal om een isotone zoutoplossing met natriumchloride.
Het is ook mogelijk om een
xylometazoline neusspray te gebruiken die de neus behoedt voor uitdrogen door middel van een hydraterende formule (vaak op basis van sorbitol). Je kunt bijvoorbeeld
Otrivin Hydraterende Formule of
Arkopharma Ruche royal propolis neus spray gebruiken.
Heb je lange tijd doorgebracht in een vliegtuig en zijn je slijmvliezen daardoor uitgedroogd, dan kun je deze helpen herstellen met
Kamillosan Ocean neusspray op basis van isotoon zeewater, zeezout en vloeibaar
kamille-extract.
Let op! Neussprays op basis van xylometazoline mag je niet langer dan zeven dagen achter elkaar gebruiken om te voorkomen dat je schade aanricht aan het neusslijmvlies of verslaafd raakt aan het gebruik ervan.
Geïrriteerde neus door allergie (hooikoorts, huisstofmijt, dieren)
Heb je last van een loopneus of jeuk aan de neus als gevolg van een allergie zoals hooikoorts, huisstofmijt of de huidschilfers van dieren? Je kunt dan een neusspray gebruiken op basis van
cromoglicinezuur of
natriumcromoglicaat. Je kunt dan bijvoorbeeld
Prevalin,
Centrafarm Cromoglicaat natr neusspray of
Allergo-comod gebruiken. Let er wel op dat dit middel pas na een paar dagen gebruik werkt. Schrijf het dus niet te snel af wanneer je na de eerste dagen geen effect merkt.
Wil je een homeopathisch middel tegen allergie gebruiken dan kun je kiezen voor de
Weleda Gencydo neusspray. Dit is een een fysiologische zoutoplossing met citroensap en een extract van kweepeer.
Oorpijn
Oorpijn wordt in veel gevallen veroorzaakt door een middenoorontsteking. Hierbij is de buis van Eustachius opgezwollen en daardoor verstopt geraakt. De pus die erin zit zou naar de keel moeten lopen maar bij een verstopping lukt dit niet met een kloppende of stekende oorpijn als gevolg. Wanneer je met een neusspray sprayt dan bereik je hiermee ook het bovenste gedeelte van de keel, waar zich een doorgang naar het middenoor bevindt. Er zijn aanwijzingen dat een neusspray op basis van
xylometazoline of
oxymetazoline kan helpen bij het openen van die doorgang waardoor de oorpijn moet afnemen. Dit is echter niet volledig bewezen. Artsen raden echter vaak aan in dit geval voor de zekerheid toch een neusspray te gebruiken.
Let op! Neussprays op basis van xylometazoline mag je niet langer dan zeven dagen achter elkaar gebruiken om te voorkomen dat je schade aanricht aan het neusslijmvlies of verslaafd raakt aan het gebruik ervan.
Snurken
Je kunt zelfs een neusspray gebruiken tegen snurken. De inhoud van de spray zorgt dan voor een filmlaagje op de huig en de binnenkant van de keel, waardoor vibraties worden verminderd. Veel gebruikte ingrediënten zijn Hyaluronzuur, Xanthaangom, Polysorbaat, Chandroitinesulfaat, Eucalyptus en Menthol. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor
Nozoair Neusspray,
Aromed Mentha Neusinhaler,
Golden Naturals Anti snurk spray of
Sterimar Neusspray. Snurken is derhalve ook nog op tal van
andere manieren te bestrijden.
Weerstand verhogen - homeopathische neussprays
Je kunt je neus niet 'trainen' tegen verkoudheid, maar je kunt wel een product via de neus gebruiken om je weerstand in het algemeen te verhogen. In veel van deze sprays zit bijvoorbeeld:
- Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea herba)
- Kamfer (Camphora officinalis)
- Wildemanskruid (Pulsatilla pratensis)
- Knopig helmkruid (Scrophularia nodosa herba)
- IJslands mos (Cetraria islandica)
- Hondsdraf (Glechoma hederacea herba)
- Sponskomkommer (Luffa operculata)
- Kleine brandnetel (Urtica urens folium)
- Grote klis (Arctium lappa radix)
- Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis)
- Maretak (Viscum album herba)
- Heermoes (Equisetum arvense herba)
- Tandenstokerplant (Ammi visnaga)
- Perubalsem (Balsamum peruvianum)
- Valkruid (Arnica montana)
- Okoubaka aubrevillei
- Mercurius iodatus ruber
Je dan kiezen voor de
VSM Rinileen neusspray,
Bloem Rhinifleur neusspray,
Vogel Pollinosan neusspray,
New Care Neusspray Fytolijn,
Biover Neusspray,
Homeocare Neusspray Bonusan Neusspray,
Fytostar Neusspray of
Heel Euphorbium compositum H neusspray. Dit soort sprays is vaak verkrijgbaar bij natuurwinkels zoals De Tuinen en natuurlijk via diverse webshops van online drogisten. De meeste van deze producten kunnen ook gebruikt worden tijdens een zwangerschap en wanneer borstvoeding gegeven wordt. Bevind je je in deze situatie en overweeg je een dergelijk product te gaan gebruiken, raadplaag dan voor de zekerheid eerst je huisarts.
Verstopte bijholten en/of voorhoofdsholten (rhino-sinusitis)
De bijholten zijn de holle ruimten die zich achter de neus, in de bovenkaak en in het voorhoofd bevinden. Via kleine kanaaltjes staan deze in verbinding met de neus. Heb je last van een neusverkoudheid dan kunnen de verbindingen tussen de neusholte en de bijholten geblokkeerd raken waardoor slijm niet kan worden afgevoerd. Als gevolg hiervan kun zware kloppende en stekende hoofdpijn en gelaatspijn krijgen. Het is daarom belangrijk de geblokkeerde kanalen te bereiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een
Nasodren neusspray. Deze bevat een natuurlijk
cyclaamextract. Direct na gebruik kun je merken dat de afvalproducten wegstromen. Een kuur duurt 7 tot 10 dagen.
Een neusspray die preventief werkt tegen bijholteontstekingen is
Natusor Ectoin neus en bijholte spray. Deze kun je gebruiken wanneer je weet dat je gevoelig bent voor neusverkoudheden die overslaan in een bijholteontsteking.
Chronische verstopte neus - langdurig gebruik neusspray
Heb je de hele dag door of vooral 's nachts last van moeilijk door de neus ademen kunnen halen en wil je daarom langdurig een neusspray gebruiken, dan kun je kiezen voor een spray met menthol. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor
A. Vogel Cinuforce neusspray. Hierin zitten alleen 100% natuurlijke stoffen zoals pepermunt en eucalyptus, die je met een gerust hart ook langer dan een week kunt gebruiken.
Ook kun je kiezen voor op basis van
capsaïcine, een stof die terug te vinden is in Spaanse peper. Een voorbeeld hiervan is
Capsinol. Deze bestaat ook in een milde formule.
Lees verder