Nasodren: de enige neusspray voor een bijholteontsteking

Nasodren: de enige neusspray voor een bijholteontsteking Als je een bijholteontsteking hebt wil je zo snel mogelijk van die afschuwelijke drukkende pijn af. Diverse neussprays kunnen een verstopte neus verhelpen, maar er is maar één neusspray die speciaal is ontwikkeld voor het bestrijden van bijholteontstekingen. Nasodren neusspray reinigt de bijholtes en laat het slijm dat de klachten veroorzaakt afvoeren. Daardoor biedt Nasodren vanaf het eerste gebruik verlichting bij bijholteontstekingen.

Bijholteontsteking neusspray


Ontsteking van de bijholtes

In de schedel zitten enkele bijholtes of sinussen. Normaal gebeurt hier niets, maar wanneer je verkouden bent kan in één of meer van deze holtes een ontsteking ontstaan. Je kunt last hebben van een ontsteking in een van de holtes, maar de ontsteking kan zich ook op meerdere plekken bevinden. De schedel heeft vier bijholtes, te weten de voorhoofdsholte, de wiggenbeensholte, de zeefbeenholte en de kaakholte. Deze bevinden zich allen naast de neus of in het voorhoofd.

Wanneer je verkouden bent dan raakt de neus vaak al snel verstopt. Bacteriën die zich normaal heel onschuldig door de neus bewegen hebben op dat moment geen ruimte meer, waardoor ze zich gaan verplaatsen naar andere plekken. De bijholtes zijn dan de aangewezen plek. De ophoping van bacteriën heeft dan al snel een ontsteking tot gevolg. Waar de bacteriën in de neus geheel onschuldig zijn kunnen ze op een andere plek dus wel kwaad en vormen ze een ontstekingshaard.

Symptomen van een bijholteontsteking

Het is ontzettend naar om een bijholteontsteking te hebben en je voelt je er gewoonlijk knap ellendig van. De symptomen zijn:
  • Een drukkend gevoel in het gezicht (vaak in het voorhoofd of aan één kant van de neus)
  • Verstopte neus
  • Hoofdpijn
  • Pijn bij bukken, kauwen of het bewegen van het hoofd in het algemeen
  • Verminderd reukvermogen
  • Algehele malaise
  • Mogelijk koorts

Bijholteontsteking voorkomen

Als de beschreven bacteriën zich niet naar de bijholtes kunnen verplaatsen dan zal ook geen bijholteontsteking ontstaan. De neus openhouden en voorkomen dat het snot in de neus al te dik wordt is dus het devies. Dit bereik je vooral door het gebruik van neusdruppels of een neusspray op basis van xylometazoline. Let er wel op dat je dit middel niet langer dan een week mag gebruiken om verslaving te voorkomen. Daarnaast kun je ook je holtes openhouden door te stomen. Dit kan met alleen gekookt water, maar je kunt ook iets aan het water toevoegen zoals menthol of kamille, al is nooit bewezen dat deze toevoegingen daadwerkelijk effect hebben.

Als je al een bijholteontsteking hebt: Nasodren neusspray

Wanneer de bijholteontsteking al heeft toegeslagen kun je gewoon doorgaan met het gebruik van een neusspray op basis van xylometazoline en stomen met heet water. Er is echter ook een neusspray die speciaal ontwikkeld is voor het bestrijden van bijholteontstekingen en het bieden van een verlichting van de bijbehorende klachten zoals hoofdpijn en drukkende pijn op het voorhoofd. Dit is de neusspray van Nasodren van Hartington Pharma Ltd.

Nasodren is een neusspray die de bijholtes reinigt en vrijmaakt van het opgehoopte slijm met daarin de bacteriën die de klachten veroorzaken. Direct na de eerste spray kun je een verlichting van de klachten verwachten. De drukkende pijn zal snel minder worden. Je hoeft het maar één keer per dag in elk neusgat te gebruiken. Het is belangrijk dat je niet stopt wanneer de klachten over zijn, maar de spray zeven tot tien dagen blijft gebruiken, net als bij een antibioticakuur.

De werkzame stof in Nasodren neussprays is cyclaamextract. Het is om die reden niet te vergelijken met enige andere neusspray zoals die op basis van xylometazoline.

Verkrijgbaarheid Nasodren

Alhoewel het zonder recept verkrijgbaar is, hebben lang niet alle drogisterijen de neusspray van Nasodren standaard in het assortiment. Zo is het bij Kruidvat en Etos niet te koop. De apotheek kan het op aanvraag eventueel bestellen bij de groothandel. Je kunt Nasodren ook online bestellen. Je hebt het dan meestal de volgende dag al in huis. De kosten liggen tussen de € 19 en 25 euro (aanbiedingen uitgesloten).

Alternatief: de neusdouche

Als je last hebt van een bijholteontsteking en je wilt de neus goed spoelen om alle viezigheid eruit te krijgen dan kun je hiervoor ook gebruik maken van een neusdouche met nasaal spoelzout. De neusdouche is herbruikbaar en daarom handig om in huis te hebben.
© 2015 - 2025 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een bijholteontsteking?Wat te doen bij een bijholteontsteking?Wat te doen bij een bijholteontsteking? Een bijholteontsteking is een nare aandoening die regelmatig voorkomt bij een zw…
Sinusitis (bijholteontsteking)Sinusitis (bijholteontsteking)Een sinusitis, in de volksmond ook wel een bijholteontsteking genoemd, is een ontsteking van de slijmvliezen van een de…
Voorhoofdsholteontsteking: wat te doen tegen de pijn?Voorhoofdsholteontsteking: wat te doen tegen de pijn?Een voorhoofdsholteontsteking kan volgen op een verkoudheid. De slijmvliezen die de binnenkant van de holten bekleden wo…

Syndroom van Ascher: Afwijkingen gezicht, ogen & schildklierSyndroom van Ascher: Afwijkingen gezicht, ogen & schildklierDe Praagse oogarts Ascher beschreef in 1920 voor het eerst het Ascher-syndroom. In België en Nederland samen lijden well…
Baardschurft: symptomen, oorzaak en behandeling tinea barbaeBaardschurft: symptomen, oorzaak en behandeling tinea barbaeTinea barbae of baardschurft is een schimmelinfectie in de baardstreek. Tinea barbae staat ook bekend onder de namen 'my…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • http://www.holteontsteking.nl/
  • http://www.nasodren.com/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.