Wat te doen bij een bijholteontsteking?

Wat te doen bij een bijholteontsteking? Wat te doen bij een bijholteontsteking? Een bijholteontsteking is een nare aandoening die regelmatig voorkomt bij een zware verkoudheid. Een bijholteontsteking is gemakkelijk te herkennen aan een aantal symptomen. Wilt u weten wat u zelf kunt doen tegen een bijholteontsteking of wilt u weten wat uw huisarts voor u kan doen? Lees dan dit artikel over "Wat te doen bij een bijholteontsteking?"

Wat is een bijholteontsteking?

Wat is een bijholteontsteking? Een bijholteontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de bijholtes, vaak gaat het dan om de holtes bij de jukbeenderen en het voorhoofd. Doorgaans worden bijholteontstekingen veroorzaakt door een virus. Vaak gaat een fixe verkoudheid vooraf aan een bijholteontsteking. Iemand die lijdt aan de ziekte van pfeiffer is extra vatbaar voor de virussen die bijholteontstekingen veroorzaken. Bij hoge uitzondering kan een bijholteontsteking worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Een bijholteontsteking is te herkennen aan een aantal symptomen.

Symptomen bijholteontsteking

 • Koorts
 • Verstopte luchtwegen
 • Geel snot
 • Opgezwollen halsklieren
 • Hoofdpijn
 • Drukkend gevoel in het gezicht

Wat te doen tegen een bijholteontsteking?

Een bijholteontsteking is in principe niet anders dan bijvoorbeeld een keelontsteking. Het is belangrijk om een bijholteontsteking conseqent te behandelen om zo blijvende schade te voorkomen (tinitus, chronische verkoudheid etc.). Wanneer u last heeft van een bijholteontsteking is het aangeraden even langs de huisarts te gaan. Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die u zelf kunt doen tegen een bijholteontsteking.

Wat kan men zelf doen tegen een bijholteontsteking?

 • Paracetamol
 • Veel drinken
 • Stomen
 • Neusspray
 • Neusdouche

Het is verstandig om paracetamol te gebruiken. Dit zal de pijn verlichten en de eventuele koorts onderdrukken. Veel drinken zal het lichaam helpen om het virus kwijt te raken. Verder helpt drinken ook tegen de koorts. Stomen kan enige verlichting bieden, maar let wel, het toevoegen van menthol of kamille heeft geen nut. Ook de gebruikte neussprays van de drogist kunnen verlichting bieden en helpen de luchtwegen weer open te krijgen. Als laatste kan men met behulp van een neusdouche de neusbijholtes spoelen. Gebruik hiervoor 150 - 250 ml zout water. Wanneer u last heeft van een bijholteontsteking is het sowieso verstandig even de huisarts raad te plegen. De huisarts kan dan meerdere dingen voor u doen.

Wat kan de huisarts tegen een bijholteontsteking doen?

 • Pijnstillers voorschrijven
 • Antibiotica voorschrijven
 • Doorverwijzen naar ziekenhuis

Pijnstillers spreken voor zich, deze verlichten de pijn. Pas hier wel mee op! Wanneer u minder last heeft van uw bijholteontsteking kunt u te actief worden en zodoende het lichaam niet de benodigde rust gunnen. Dit kan het herstelproces vertragen! De huisarts kan ook antibiotica voorschrijven. In sommige gevallen kunt u doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Dit gebeurt slechts zelden en alleen bij langdurige extreem hoge koorts. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts!
© 2011 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinusitis: Oorzaken en symptomenSinusitis is een lastige aandoening die ernstige hoofdpijn kan veroorzaken. Wat is sinusitis? Hoe krijg je het, en wat z…
Sinusitis: kaakholte- of voorhoofdsholteontstekingSinusitis: kaakholte- of voorhoofdsholteontstekingEen simpele verkoudheid kan soms leiden tot een pijnlijke ontsteking van één of meerdere holtes in je hoofd. Meestal rak…
Voorhoofdsholteontsteking: wat te doen tegen de pijn?Voorhoofdsholteontsteking: wat te doen tegen de pijn?Een voorhoofdsholteontsteking kan volgen op een verkoudheid. De slijmvliezen die de binnenkant van de holten bekleden wo…
Sinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandelingSinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandelingSinusitis, of ook wel bijholteontsteking genoemd, is een zwelling van de binnenste wand van de sinussen. Sinussen zijn r…
Onderzoek UMC: je persoonlijkheid helpt je genezenOnderzoek UMC: je persoonlijkheid helpt je genezenLange tijd volgde de medische wetenschap het idee van Descartes dat geest en lichaam gescheiden zijn. Anno nu komen we e…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheid.nl/dossiers/bijholteontsteking/354/index.html
VMusic (131 artikelen)
Laatste update: 18-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.