Sinusitis: Oorzaken en symptomen

Sinusitis is een lastige aandoening die ernstige hoofdpijn kan veroorzaken. Wat is sinusitis? Hoe krijg je het, en wat zijn de symptomen? Hoe kan je sinusitis behandelen?

Sinussen

Sinusitis is een ontsteking van de sinussen. Sinussen zijn holtes in het hoofd, die als doel hebben het hoofd minder zwaar te maken en de warmte in de hersenen regelen. De sinussen spelen ook een rol in de resonantie van de stem en ons reukvermogen, en de bevochtiging van de neus-keel-oorzone van de mens.

Een mens heeft vier paar sinussen: kaaksinussen (onder de ogen), zeefbeensinussen (tussen de ogen), frontale sinussen (boven de oogkassen) en wigvormige sinussen (achter de frontale sinussen).

Sinusitis

Als de neus verstopt is, kunnen de sinussen niet optimaal ventileren. Zo ontstaat een drukkend gevoel in het hoofd. Dit wil echter niet zeggen dat men meteen aan sinusitis lijdt!

Symptomen

Er zijn twee soorten sinusitis: Acute sinusitis en chronische sinusitis. De symptomen zijn verschillend:
  • Bij acute sinusitis heeft de patiënt las van hoofdpijn of pijn rondom de ogen, die erger wordt als men voorover buigt. Men heeft last van een verstopte neus en snot dat groen of geel kan zijn. Acute sinusitis kan ook gepaard gaan met een hoest en veroorzaakt over het algemeen lichte koorts. De patiënt heeft een algemeen ziektegevoel.
  • Chronische sinusitis is vaak minder pijnlijk voor de patiënt. Men heeft steeds last van neusloop met groene of gele afscheiding, van langdurig hoesten en eventueel van een verminderd reukvermogen. Ook deze vorm van sinusitis kan hoofdpijn veroorzaken, die in dit geval komt en gaat.

Oorzaken

Acute sinusitis wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een eenvoudige verkoudheid of een andere infectie van de luchtwegen. Er ontstaat een slijmvliesontsteking waardoor het slijmvlies opzwelt en er veel snot geproduceerd wordt. Het snot wordt dikker en kan niet meer afvloeien, waardoor het vast komt te zitten in de holtes. Natuurlijk is die opgehoopte slijm een voedingsbron voor bacteriëen die zich in de holtes nestelen, waardoor een ontsteking van de sinussen ontstaat.

Chronische sinusitis ontstaat vaak ten gevolge van herhaalde keelontstekingen of bronchitis, of zelfs ten gevolge van zware astma. Ook een scheef neustussenschot of neuspoliepen kunnen chronische sinusitis teweegbrengen. Pneumo-allergieën, zoals allergie voor huisstofmijt, dieren of pollen zijn ook soms de oorzaak voor het ontstaan van chronische sinusitis.

Behandeling

De behandeling voor acute sinusitis is vrij eenvoudig. Neusdruppels kunnen helpen om de neusholte weer vrij te maken en het snot sneller te laten afvloeien. Ook de vrijstelling aan warme dampen zal helpen om de holtes vrij te maken. Bepaalde warme dranken zoals thee en soep lijken ook te helpen om het slijm sneller af te vloeien.

In ernstiger gevallen zal de huisarts antibiotica voorschrijven, bijvoorbeeld wanneer de klachten na 7 tot 10 dagen nog niet afgenomen zijn en de patiënt hoge koorts maakt of ernstige hoofdpijn heeft. Vraag dus bij een vermoeden van sinusitis altijd raad aan uw huisarts, die een correcte diagnose stellen en u een aangepaste behandeling kan voorschrijven!

Chronische sinusitis die het gevolg is van een scheef neustussenschot of neuspoliepen kan operatief behandeld worden.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinusitis (bijholteontsteking)Sinusitis (bijholteontsteking)Een sinusitis, in de volksmond ook wel een bijholteontsteking genoemd, is een ontsteking van de slijmvliezen van een de…
Sinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandelingSinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandelingSinusitis, of ook wel bijholteontsteking genoemd, is een zwelling van de binnenste wand van de sinussen. Sinussen zijn r…
Sinusitis: symptomen, oorzaak en behandeling (met spray)Sinusitis: symptomen, oorzaak en behandeling (met spray)Sinusitis, ook bekend als een sinusinfectie of bijholteontsteking, is een ontsteking van de sinussen of bijholten die le…
Neusbijholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingNeusbijholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingDe neusbijholten zijn holle ruimten in het hoofd; deze bevinden zich boven en naast de neus. Deze neusbijholten staan in…

Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Botontkalking: de behandelingHet behandelen van botontkalking (osteoporose) is tweeledig. De behandeling is enerzijds gericht op het afremmen van de…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.