Sinusitis (bijholteontsteking)

Sinusitis (bijholteontsteking) Een sinusitis, in de volksmond ook wel een bijholteontsteking genoemd, is een ontsteking van de slijmvliezen van een de van de bijholtes. Men maakt onderscheid tussen een acute sinusitus en een chronische sinusitis. In dit artikel wordt beschreven wat een sinusitis is en wat de symptomen van een sinusitis zijn.

Wat is een sinusitis?

Het woord sinusitis is samengesteld uit de Latijnse woorden voor ontsteking (itis) en holte (sinus). Met sinusitis wordt dan ook een ontsteking van de slijmvliezen van een van de bijholtes bedoeld. Er zijn verschillende bijholtes, waaronder de kaakholten, de voorhoofdsholten, de zeefbeenholte en de wiggebeenholte. De exacte benaming van een ontsteking in één van deze holtes is als volgt:
 • In de kaakholten (sinusitis maxillaris)
 • In de voorhoofdsholten (sinusitis frontalis)
 • In de zeefbeenholte (sinusitis ethmoidalis)
 • In de wiggebeenholte (sinusitis sphenoidalis)

Een sinusitis is over het algemeen geen aandoening op zich, maar een complicatie van een infectie van de bovenste luchtwegen. De infectie begint als het ware in de bovenste luchtwegen en verspreid zich naar een of meerdere holtes. Andere voorkomende oorzaken van sinusitis zijn een verkoudheid die ontstaan is door een allergie, een tandwortelontsteking en zwemmen en duiken. Er zijn diverse bacteriën die de ontsteking kunnen veroorzaken.

Symptomen van sinusitis

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een acute sinusitis en een chronische sinusitis. In het geval van een acute sinusitis houden de klachten gedurende vier weken aan. In het geval van acht of meer weken klachten spreekt men van een chronische sinusitis. Er wordt ook nog gesproken van een subacute sinusitis wanneer de klachten vier tot acht weken aanhouden. Acute sinusitis komt erg vaak vorm, geschat wordt dat 90% van de volwassenen ooit in het leven een sinusitis krijgt. Wanneer men met het hoofd voorover leunt kan men het gevoel hebben dat er een steen verplaatst wordt in het hoofd.

In het geval van een acute sinusitis treden de volgende verschijnselen op:
 • Een verstopte neus met geelgroene afscheiding
 • Wanneer men de aangedane holte aanraakt is dit pijnlijk
 • Men heeft koorts en koude rillingen
 • Hoofdpijn (afhankelijk van de locatie van de ontsteking)

Afhankelijk van de getroffen holte kan men last hebben van de volgende symptomen:
 • In de kaakholten (sinusitis maxillaris): pijn in de bovenkaak
 • In de voorhoofdsholten (sinusitis frontalis): pijn in het gehele voorhoofd
 • In de zeefbeenholte (sinusitis ethmoidalis): pijn rondom en tussen de ogen
 • In de wiggebeenholte (sinusitis sphenoidalis): pijn in het achterhoofd

Een chronische sinusitis geeft doorgaans minder pijnklachten. Men heeft echter vaak wel andere klachten, waaronder een regelmatig verstopte neus en een onaangename mondgeur. De pus die met de ontsteking gepaard gaat belandt soms in de keel, waardoor een prikkelhoest kan ontstaan.

Behandeling van sinusitis

De behandeling van sinusitis bestaat dikwijls uit neusdruppels, antibiotica, bedrust, stomen en eventueel pijnstillers. In sommige gevallen kan de pus niet uit de holte verwijderd worden met eenvoudigere middelen en wordt er overgegaan op een kaakspoeling of operatie.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinusitis: Oorzaken en symptomenSinusitis is een lastige aandoening die ernstige hoofdpijn kan veroorzaken. Wat is sinusitis? Hoe krijg je het, en wat z…
Sinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandelingSinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandelingSinusitis, of ook wel bijholteontsteking genoemd, is een zwelling van de binnenste wand van de sinussen. Sinussen zijn r…
Sinusitis: symptomen, oorzaak en behandeling (met spray)Sinusitis: symptomen, oorzaak en behandeling (met spray)Sinusitis, ook bekend als een sinusinfectie of bijholteontsteking, is een ontsteking van de sinussen of bijholten die le…
Voorhoofdsholteontsteking/sinusitisEen sinusitis is in de meeste gevallen een ontsteking van de neusbijholten. De officiële benaming is sinusitis maxillari…

Symptomen van een verhoogde bloeddruk (hypertensie)Symptomen van een verhoogde bloeddruk (hypertensie)Een verhoogde bloeddruk komt bij een behoorlijk deel van de Nederlanders voor. Velen weten echter niet dat zij last hebb…
Vleesboom (myoom): symptomen, oorzaak en behandelingVleesboom (myoom): symptomen, oorzaak en behandelingVleesbomen zijn goedaardige gezwellen van de baarmoeder. Vleesbomen komen vaak voor tijdens de vruchtbare jaren van de v…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Sinusitis
 • Nieuwe medische encyclopedie: ziekten voorkomen en herkennen. Lekturama Rotterdam
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.