Voorhoofdsholteontsteking/sinusitis
Een sinusitis is in de meeste gevallen een ontsteking van de neusbijholten. De officiële benaming is sinusitis maxillaris ( maxilla = bovenkaak). In de volksmond wordt dit voorhoofdsholteontsteking genoemd. Dit is eigenlijk niet juist, want dit zou een ontsteking zijn in de holte van het voorhoofd, en dat komt uiterst zelden voor. Kinderen onder de 8 jaar hebben zelfs geen voorhoofdholte.
Sinusitis maxillaris is een onschuldige aandoening die vaak niet langer duurt dan zeven tot tien dagen, en geeft meestal geen complicaties.
Klachten
Meestal zijn virussen de oorzaak van alle klachten. Meestal gaat het om een bovenste luchtweginfectie, waarbij de neusholten ook zijn aangetast. Vooal bij kinderen is het moeilijk een diagnose te stellen tussen een bovenste luchtweginfectie of een sinusitis omdat de holten nog niet volledig zijn aangelegd.
Veel mensen denken dat een sinusitis de oorzaak is van:
- roken
- allergie
- werkomstandigheden
- stress
- zwemmen
- vliegen
- duiken
- tocht
- luchtverontreiniging
- chronische neusverkoudheid
- een scheef neustussenschot
- gebitsontstekingen
- chronisch gebruik van neusdruppels.
Maar dit is allemaal niet aangetoond. Wel is aangetoond dat roken de genezing kan vertragen.
Wanneer er tenminste drie of meer van de volgende klachten aanwezig zijn, heeft de patiënt waarschijnlijk een sinusitis:
- voorafgaande griep of verkoudheid
- gekleurd snot
- (eenzijdige) pijn in de bovenkaak
- pijn bij het kauwen of pijn in de kiezen
- toename van de klachten bij het vooroverbuigen
Klachten van een sinusitis kunnen ook lijken op:
- een verkoudheid > niezen, niet gekleurd snot, hoofdpijn voornamelijk boven beide ogen
- allergie > jeuk in de neus, gehemelte of ogen, niesbuien, niet gekleurd snot,
- gevoelige slijmvliezen > niesbuien zonder oorzaak, klachten bij rook, moeheid, niet tegen scherp zonlicht kunnen
- spierspanningshoofdpijn > vaak een dubbelzijdige hoofdpijn zonder verkoudheid, vaak wel nek en schouderklachten
Beleid
Als er complicaties bijkomen, zoals het krijgen van hoge koorts of zich ernstig ziek voelt, is de kans groot dat het om een sinusitis met complicaties gaat. Het is dan verstandig om een huisarts te bezoeken. Ook als de klachten ernstig zijn en langer duren dan vijf dagen zou de patiënt kunnen overleggen met een arts over wat hij het beste kan doen. De werkzaamheid van antibiotica bij een sinusitis is onvoldoende aangetoond, daarom wordt een antibiotica alleen maar voorgeschreven als het om een ernstige sinusitis gaat.
Advies
Sinusitis verdwijnt meestal spontaan na ongeveer een week tot tien dagen. Bij kinderen duurt de genezing vaak iets langer. Omdat het spontaan geneest is de behandeling hiervan meestal alleen maar berust op verlichting van de klachten.
Er is van nog geen enkele maatregel om de klachten te verlichten bewezen dat ze echt werken. Maar wat patiënten aangeven prettig te vinden bij een sinusitis is:
- stomen, 3 maal per dag een kwartier
- neusdruppels of spray gebruiken, hier wordt het verstopte gevoel wat mee weggehaald
- paracetamol
Lees verder