Soorten hartkloppingen

Veel mensen hebben wel eens last van hartkloppingen. Dit kan zijn dat het hart heel snel klopt, of juist langzamer, soms ook onregelmatig of het bonkt heel hard in je borstkas. Als deze hartklopingen worden als onaangenaam ervaren.

Hartkloppingen

Hoewel er vaak geen ernstige ziekte achter hartkloppingen schuil gaat, zijn mensen toch vaak heel erg ongerust als het om het hart gaat. Soms voelen mensen dat het hart een keer overslaat, soms gebeurt dit vaker achter elkaar. Ook dit is onschuldig. Bij deze hartoverslagen zijn vaak geen andere klachten.

Hartkloppingen voelen niet fijn aan en als het deze ritmestoornis het pompvermogen van het hart aantast kunnen mensen hierbij ook last hebben van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd of flauwvallen teweeg brengen. Als dit gebeurt moet er natuurlijk wel een arts aan te pas komen. Maar de meeste ritmestoornissen geven geen klachten, behalve dat het opgemerkt wordt. Het bewust zijn van je eigen hartslag gebeurt ook vaak in de avonduren, als je rustig op de bank zit. Overdag heb je waarschijnlijk ook al deze ritmestoornissen gehad, maar doordat je bezig bent merk je ze niet op.

Paroxismale tachycardie (abnormaal snelle hartslag)

Hier ligt de hartslag vaak tussen de 160 en 200 slagen per minuut. Deze veel te snelle hartslag begint vaak heel plotseling en eindigt ook zo plotseling. Soms stopt het na een paar minuten, maar het kan soms ook uren aanhouden. Vaak moeten mensen na zo'n aanval ineens veel plassen. Als je merkt dat je hier last van hebt, zou je kunnen proberen om te persen, hurken, zitten of je gezicht in koud water dompelen. Je nervus vagus ( tiende hersenzenuw) wordt dan gestimuleerd waardoor de klachten soms ineens ophouden.

Boezemfibrilleren

Dit is een ritmestoornis waarbij de boezems van het hart heel snel en ongecontroleerd samentrekken waardoor de kamers van het hart ook sneller en minder efficient moeten samentrekken. Gevolg is hiervan is een onregelmatige en snelle hartslag. Het geeft een onaangenaam gevoel op de borst. vanwege de verminderde pompfunctie van het hart kan de patiënt zich duizelig, zwak en kortademig voelen. Voornamelijk bij ouderen kan bij boezemfibrilleren pijn op de borst of shock optreden. Er moet hier altijd een arts gewaarschuwd worden.

Kamertachycardie

Hierbij onstaat een te snelle hartslag van teminste 120 slagen per minuut vanuit de kamers van het hart. Meestal treedt deze ritmestoornis op een aantal weken tot maanden na een hartinfarct. Kamertachycardieën zijn erg gevaalrijk omdat de pompfunctie van het hart tekortschiet. Het hart wordt namelijk niet meer goed gevuld met bloed. Ook kan een kamertachycardie overgaan in kamerfibrilleren. Dit is een vorm van een hartstilstand. Het hart trilt in principe alleen nog maar, waardoor het bloed niet goed weggepompt wordt uit het hart en dus de bloedsomloop bijna stil komt te liggen. Hier moet direkt een arts gewaarschuwd worden.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hartkloppingen: een onregelmatige hartslagHartkloppingen: een onregelmatige hartslagBij een onregelmatige hartslag is men hiervan ook bewust door een onaangenaam gevoel van het lichaam en voel je een vers…
Hartkloppingen door vermoeidheidHartkloppingen door vermoeidheidWanneer je een hartklopping krijgt, voel je het hart hevig bonzen, het kan onregelmatig en snel gaan. Het kan een gevoel…
Hartkloppingen en hartritmestoornissenHartkloppingen en hartritmestoornissenHartkloppingen zijn te verklaren als een bewustzijn van het kloppen van het eigen hart. Normaal klopt een hart zonder da…
Hartkloppingen: wat je er zelf aan kunt doenHartkloppingen: wat je er zelf aan kunt doenWanneer je hartkloppingen hebt, voel je het hart heel snel achter elkaar kloppen, waarbij het soms lijkt over te slaan e…

Schema brandwondenHier onder een klein schema met een korte beschrijving van een eerste, tweede en een derde graadsverbranding. Hoe je ze…
Voorhoofdsholteontsteking/sinusitisEen sinusitis is in de meeste gevallen een ontsteking van de neusbijholten. De officiële benaming is sinusitis maxillari…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.