Hartkloppingen: een onregelmatige hartslag

Hartkloppingen: een onregelmatige hartslag Bij een onregelmatige hartslag is men hiervan ook bewust door een onaangenaam gevoel van het lichaam en voel je een versneld of vertraagd ritme van het hart. Een ander woord voor hartkloppingen is palpitaties. Wanneer men last heeft van hartkloppingen is het belangrijk rustig te blijven en tot rust te komen en raad te vragen van een arts voor de oorzaak van deze onregelmatige hartkloppingen

Hartkloppingen

Iemand die last heeft van hartkloppingen is zich ineens ervan bewust dat de hartslag normaal, snel of onregelmatig kan aanvoelen. Hartkloppingen komen vaker voor. Oorzaken zijn onder andere inspanning, opwinding, stress, angst en stimulerende stoffen als cafeïne en nicotine. Meestal zijn er geen andere symptomen en duren ze enkele seconden of minuten. Normaal zijn hartkloppingen onschadelijk, maar er is reden tot bezorgdheid als ze zonder duidelijke oorzaak ooptreden of lang aanhouden.

Wat te doen bij hartkloppingen

Neem de volgende maatregelen als je af en toe hartkloppingen hebt, om de oorzaak te achterhalen en weg te nemen:
 • Houd een dagboek bij en noteer wanneer je hartkloppingen hebt en welk voedsel of welke drank, inspanning of stress de oorzaak kunnen zijn.
 • Doe als je je gestrest voelt diepe ademhaling en spierontspanningsoefeningen.
 • Probeer veel te slapen. Uitputting door slaapgebrek akn ernstige hartkloppingen veroorzaken.
 • Drink minder cafeïnehoudende dranken. Gebruik geen vrij verkrijgbare medicijnen die cafeïne bevatten.
 • Controleer zorgvuldig de bijsluiter van hoest of verkoudheidsmiddelen. Sommige bevatten slijmverdunners die hartkloppingen kunnen veroorzaken.
 • Drink weinig alcohol, overmatig drankgebruik is een veel voorkomende oorzaak van hartkloppingen.
 • Probeer te stoppen met roken want nicotine versnelt de hartslag en kan hartkloppingen veroorzaken.
 • Gebruik geen (verboden) stimulerende middelen zoals oplosmiddelen, amfetaminen of cocaïnen, deze stoffen kunnen hartkloppingen veroorzaken.

Ga naar de dokter:
 • Als je langdurig last van hartkloppingen hebt en/of er vaak een hartslag overslaat.
 • Vaak hartkloppingen hebt, ondanks pogingen mogelijke oorzaken weg te nemen.
 • Andere symptomen krijgt zoals gewichtsverlies of vermoeidheid.
Waarschuwing: ga dadelijk naar het ziekenhuis als je hartkloppingen hebt, bezweet en kortademig bent met pijn in de borst en/of duizelig bent of als je een hartaandoening hebt.

Drink minder cafeïne

Cafeïnehoudende dranken zijn onder andere koffie, thee en cola. Drink hooguit 2 koppen per dag, maar bouw geleidelijk af, als je het te snel doet kan je hoofdpijn krijgen.
 • Gebruik cafeïnearme dranken zoals cafeïnevrije koffie of oploskoffie (die bevat maar half zo veel cafeïne als verse koffie)
 • Maak oploskoffie met half gewone, half cafeïnevrije koffie.
 • Laat thee niet te lang trekken.
 • Gebruik cafeïnevrije drank zoals water vruchtensap en kruidenthee.
 • Controleer de etiketten van frisdrank. Sommige cola's, dranken met citroensmaak en energiedrankjes hebben een hoog cafeïnegehalte.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hartslag bij kinderenHartslag bij kinderenWaarom klopt het hart van een kind zo veel sneller als dat van een volwassene? Hoe meet je bij een kind de gemiddelde ha…
Hartkloppingen en hartritmestoornissenHartkloppingen en hartritmestoornissenHartkloppingen zijn te verklaren als een bewustzijn van het kloppen van het eigen hart. Normaal klopt een hart zonder da…
Soorten hartkloppingenVeel mensen hebben wel eens last van hartkloppingen. Dit kan zijn dat het hart heel snel klopt, of juist langzamer, soms…
Last van hartkloppingen?Last van hartkloppingen?Wellicht klinkt de koptekst een beetje vreemd, want slechts als je leeft klopt je hart. Dit maakt het laten kloppen van…

Last van heimweeLast van heimweeHeimwee is een heel sterk verlangen naar thuis, naar je vertrouwde omgeving. In het Engels wordt het ‘homesickness’ geno…
Lichen nitidus: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLichen nitidus: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLichen nitidus is een zeldzame huidaandoening, die vooral voorkomt bij kinderen en jongvolwassenen. Lichen nitidus kenme…
Reacties

Femke, 03-01-2014
Ls, jaren geleden heb ik vrij lang last gehad van hartkloppingen. Dit werd toen weg gewuifd als zijnde maagzuur. Begin 2013 kreeg ik weer last en het werd erger en erger. Maagzuurpillen gekregen maar het hielp niets. Afgelopen zomervakantie had ik bijna de hele dag door om de zoveel minuten een hartklopping: het voelt of je hart even stopt en daarna 1,2 of 3 harde slagen maakt. Uiteindelijk ben ik eind oktober gestopt met de pil en 2 dagen later waren de hartkloppingen over?! Ik was enorm blij! Tot vorige week vrijdag… toen voelde ik ze weer heel stiekem opkomen en de afgelopen 2 dagen is het weer feest… lig nu wakker in bed omdat ik er erg onrustig van word… Weet niet meer wat ik er aan moet doen. Ik ben niet duizelig, zweet niet, ben niet benauwd… het voelt gewoon heel naar… wat moet ik doen? Ben het zo zat en ben toch wel een beetje bang dat mn hart t niet meer aan kan. Ik ben 35, ben 25 kilo te zwaar, rook sinds 3 maanden niet meer. Iemand tips?! Reactie infoteur, 04-01-2014
Hallo Femke

Er bestaan heel wat soorten ritmestoornissen maar is vaak niets om je zorgen over te maken. Zonder dat je een duizelig, draaierig of benauwd gevoel krijgt zal de kans op een hartinfarct zeer klein zijn. Ik denk dat het stoppen met roken zeer positief is en dit ook een zeer grote impact zal gehad hebben waardoor je je beter ging voelen. Ook stress en cafeïne zijn hierin ook twee grote boosdoeners. Verder kan ik je aanraden om te ontspannen en niet teveel aan je hartslag te gaan denken, beweeg voldoende en water te drinken. Wanneer je nog niet zeker bent kan je altijd een cardioloog bezoeken, een specialist op gebied van hart en vaakziekten.

Lykele, 19-09-2013
Hoi,
Ik heb een vraag. Als ik ga slapen heb ik erg last van hartkloppingen. ik at vroeger veel zout in de avond maar daar ben ik mee gestopt. Ik voel het bloed door mijn lichaam stromen. heb vaak last van 1 kant pijn aan mijn borst en heb het af en toe koud. En zoals nu als ik mijn ogen dicht doe word ik duizelig.

Mijn vraag is wat kan ik hier aan doen want ik word er bang van en durf niet meer te slapen
Ik hoop op antwoord.

Groetjes Lykele. Reactie infoteur, 19-09-2013
Beste Lykele,

Pijn aan de borst en duizeligheid zijn symptomen waarbij er problemen kunnen voor doen aan het hart. Het is moeilijk zo een diagnose te stellen en raad ik je aan zo snel mogelijk naar een arts te bevinden of rechtstreeks naar het ziekenhuis omdat hier toch beter geen risico's bij moeten genomen worden.

Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.