Last van heimwee

Last van heimwee Heimwee is een heel sterk verlangen naar thuis, naar je vertrouwde omgeving. In het Engels wordt het ‘homesickness’ genoemd. Het is een beter woord, want heimwee kan je letterlijk ziek maken. Je wordt misselijk, hebt buikpijn en hebt last van slapeloosheid. Je krijgt heimwee wanneer je op vakantie gaat, uit logeren of moet verhuizen. Heimwee komt niet alleen bij kinderen voor, ook volwassen kunnen er enorm last van hebben.

Inhoud


Heimwee is heel normaal

Iedereen heeft wel eens last van een beetje heimwee. De een is er gevoeliger voor dan de ander maar heimwee heeft iedereen en komt bij alle leeftijden voor. Wanneer je heimwee hebt dan mis je thuis. Je mist je thuis zo erg dat je er soms ziek van wordt, soms bang en zo af en toe zelfs depressief. Meestal gaat heimwee na een paar dagen vakantie over, soms komt het weer heel even terug en enkelen blijven er de hele tijd last van houden. Drastische maatregelen, zoals nooit meer van huis gaan, zijn echt niet nodig, met heimwee kun je wel op vakantie maar bereid je goed voor.

Bijna de helft van alle volwassen heeft zo af en toe last van heimwee. Er is niet altijd veel aan te doen, behalve dat hoe langer je weg bent, hoe minder de heimwee wordt. Het is soms even doorzetten. Maar er zijn wel verschillende tips en trucjes om het gemakkelijker te maken.

Tips tegen heimwee

Bron: Maxmann, PixabayBron: Maxmann, Pixabay
 • Neem iets mee van huis, je favoriete kussen, de beste theekom of foto’s van familie en vrienden. Zo neem je thuis een beetje mee.
 • Ga iets doen, wees actief, het helpt om je gedachten te verzetten. Doe iets leuks en je denk minder aan thuis en aan iedereen die je mist. Zorg dat je geen tijd hebt om heimwee te krijgen.
 • Bel zo af en toe naar huis maar niet wanneer het je verdrietig maakt. Soms is het goed om even met je vader te praten over het maaien van het gras en wassen van de auto, al die geweldige huiselijke dingen. Maar het kan ook juist de heimwee erger maken en eindigen jullie met een huilpartij.
 • Praat er met iemand over, het liefst met iemand die je gevoelens herkent. Het lijkt misschien of geen enkele volwassene last van heimwee heeft maar je zult verbaasd zijn.
 • Begin een dagboek en beschrijf iedere dag in ieder geval één positief aspect van je nieuwe omgeving.
 • Geef niet te snel op, de heimwee verdwijnt.
 • In het ergste geval kun je natuurlijk naar huis gaan.

Kinderen met heimwee

Kinderen hebben heimwee wanneer ze alleen op vakantie gaan maar ook wanneer ze samen met hun ouders gaan. Heimwee naar de slaapkamer, huisdier, de speeltuin en alle vriendjes kan je verdrietig maken, zelfs wanneer je ouders er zijn.
Op vakantie gaan moet je leren en wanneer kinderen extreem veel moeite hebben met van huis gaan kun je beginnen met korte vakanties en korte logeerpartijtjes. Zo leren ze van huis te gaan maar ook dat een beetje heimwee er vaak bij hoort en vanzelf verdwijnt.

Alleen op kamp:

Wanneer je kind in totale paniek en huilend van de heimwee belt of Sms’t wil je het liefst onmiddellijk in de auto springen. Maar probeer eerst dit eens:
 • Jij mist je kind natuurlijk ook maar vertel het niet. Probeer de positieve ervaring te benadrukken en vertel dat je het fijn vindt dat je kind dit mee mag maken.
 • Bel zo min mogelijk, SMS liever, schrijf een kort mailtje maar een echt telefoontje maakt de heimwee vaak erger. Je kind huilt, jij wordt daar verdrietig door en het eindigt in een tranendal aan beide kanten van de lijn.
 • Stimuleer om iets te gaan doen met iemand anders, om een vriend(in) te zoeken en samen iets te ondernemen.
 • Onderhandel niet. Beloof een kind niet om het te komen halen wanneer het erger wordt, door die belofte wordt de heimwee nog sterker.
 • Praat met een volwassene, er is altijd wel iemand die begrijpt dat een kind zijn thuis mist.

Samen op vakantie:

Bron: Bhossfeld, PixabayBron: Bhossfeld, Pixabay
 • Neem iets mee van thuis, een kussen, een knuffel of de favoriete beker om uit te drinken.
 • Een foto van thuis, sommige kinderen vinden het fijn om een paar foto’s van vrienden mee te nemen, maak samen voor de vakantie een klein album. Een digitaal fotolijstje kan natuurlijk ook.
 • Iets lekkers van thuis. Niet zozeer een kilo kaas maar meer een favoriete snack of lekkere koekjes voor tussendoor. Op een moeilijk moment kun je ze even aan thuis laten ‘proeven’.
 • Kies voor een bekende omgeving, kinderen met hevige heimwee vinden het wel prettig om ieder jaar naar het zelfde vakantieadres te gaan.
© 2011 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Sommige mensen kunnen eigenlijk nooit ver van huis: ze hebben last van heimwee. Hoewel het bij volwassenen minder voorko…
Wat is heimwee en wat kun je er aan doen?Wat is heimwee en wat kun je er aan doen?Volgens het Van Dale woordenboek betekent heimwee een ziekelijk verlangen naar huis. Heimwee is geen stoornis maar een n…
Ziek van verlangen: heimweeZiek van verlangen: heimweeHoewel het erg fijn kan zijn om van huis weg te zijn, zeker wanneer je op vakantie gaat, (lang) van huis zijn is niet al…
Psychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantiePsychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantieEen vakantie moet rust en ontspanning brengen, maar in sommige gevallen krijgen mensen last van heimwee, angststoornisse…

Wijnvlekken in het gezichtBaby's kunnen geboren worden met een zogenaamde wijnvlek, in medische termen naevus flammeus genoemd. Dit is een verkleu…
Hartkloppingen: een onregelmatige hartslagHartkloppingen: een onregelmatige hartslagBij een onregelmatige hartslag is men hiervan ook bewust door een onaangenaam gevoel van het lichaam en voel je een vers…
Bronnen en referenties
 • http://kidshealth.org
 • http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/08/16/homesickness.not.about.home/index.html
 • http://women.timesonline.co.uk
 • Afbeelding bron 1: Maxmann, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Bhossfeld, Pixabay
Reacties

Danielle, 06-05-2016
Hallo ik ben Danielle
ik woon in een wooninsteling en ik ben erg Thuis gehecht en als ik op Vakantie gaat met mij Vriend dan moet ik erg veel Omschakelen en dan moet ik erg Verdrietig en het gaat wel snel over hoor maar heb jij een goede Tips voor mij? ik ga 30 Juli op Vakantie met de boot dan wil ik niet verdrietig zijn dat vind ik zelf heel vervelend en wil ik graag tips hebben? ik hoop dat ik een goede Tips kan Ontvangen dat zou voor mij heel gelukkig maken en dan ga ik blij op Vakantie. gr Danielle Reactie infoteur, 07-05-2016
Dag Danielle, neem iets van thuis mee misschien? Je favoriete kussen, foto's of gewoon iets wat in je slaapkamer staat (niet iets groots natuurlijk :-)). Je schreef al, het gaat ook weer over en houd je daar aan vast, dat je het lastig vindt om weg te gaan geeft ook aan dat je een leuk thuis hebt.

Yvonne, 16-06-2015
We zijn 4 maanden geleden verhuisd van een klein dorp naar een middel grote stad, hebben een heel leuk huis, waar we flink in moeten klussen, maar ik mis me oude dorpje de mensen eigenlijk iedereen en alles. Heb het ongeveer een maand geleden tegen mijn man verteld en ook tegen goede vrienden. Mijn vrienden snappen me wel maar mijn man denkt dat het wel over gaat maar het wordt met de dag erger, heb gezegd zodra het huis klaar is met de verbouwing ik terug ga. Ik word op dit moment alleen maar beroerder van het idee dat ik hier misschien nog 1 jaar moet blijven. Reactie infoteur, 16-06-2015
Dag Yvonne, geef het nog even de tijd. Het is soms een hele verandering en het zal zeker wennen zijn om van een dorp naar een stad te verhuizen. (Met daarnaast nog een flinke verbouwing) Wanneer je naar een jaar denkt dat deze stad het niet is voor jou, dan moet je een beslissing nemen. Eenvoudig zal het niet zijn maar onthoudt dat jullie samen gelukkig moeten zijn in een huis. Overigens, heimwee naar een oude, vertrouwde plek is absoluut heel normaal. Probeer je deze stad 'eigen' te maken. Ga een dagje erop uit om de stad te bekijken, nodig je nieuwe buren uit, enz. Voorop staat altijd en dat ben ik volledig met je eens, als jij je zo blijft voelen dan is deze stad het misschien niet voor jou en moeten jullie iets anders zoeken.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 09-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.