Psychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantie

Psychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantie Een vakantie moet rust en ontspanning brengen, maar in sommige gevallen krijgen mensen last van heimwee, angststoornissen of in het ergste geval een psychose. Waardoor worden deze problemen veroorzaakt en vooral, wat valt eraan te doen? Want een vakantie zou juist niet voor zulke problemen moeten zorgen.

Oorzaken van heimwee en angst tijdens vakantie.

Heimwee betekent in algemene zin 'weemoed naar het bekende'. Het speelt dus meestal op als men op een onbekende plaats is of weg is van familie en vrienden. Mensen met heimwee willen het liefst naar huis of vertrouwde spullen bij zich hebben om zich veiliger en meer 'thuis' te voelen.

Angsten tijdens vakantie kunnen zich ook ontwikkelen doordat de vakantie tegen blijkt te vallen of men kan niet wennen aan het klimaat of lokale gebruiken. Het kan ook zo zijn dat een persoon teveel onder druk gezet wordt door mensen die op vakantie gaan en zich gedwongen voelt dan ook een reis te maken. Vaak past deze reis dan niet bij de persoon en komen de psychische problemen tijdens de vakantie naar boven.

Gevolgen van heimwee en angst tijdens vakantie.

De gevolgen van angsten en heimwee zijn per persoon verschillend. Sommige mensen gaan waanbeelden zien, raken gedesoriënteerd, raken in paniek of raken de controle kwijt over zichzelf. Het kan ook gebeuren dan men manisch wordt of veel geld uit gaat geven. Men kan ook fysiek ziek worden en niet meer goed eten en slapen.

Wie hebben kans op angsten en psychische problemen tijdens vakantie?

Het kan voorkomen bij mensen die zich niet goed hebben voorbereid op de vakantie, of die voor de eerste keer op vakantie gaan en niet goed weten wat ze kunnen verwachten. De verleiding van een vakantie met zon, zee, strand is meestal zeer aantrekkelijk, maar eenmaal op de plek aangekomen kan het toch heel anders uitpakken dan gedacht. Het is belangrijk om bij een verre reis goed voorbereid weg te gaan.

Mensen met al psychische problemen hebben wel meer kans om op vakantie een inzinking te krijgen. Ook workaholics lopen een groter risico, omdat zij tijdens de vakantie steeds aan hun werk blijven denken en niet kunnen ontspannen. Beginnende dementerenden hebben ook meer kans op problemen tijdens de vakantie. Zij hebben een strikte dagelijkse routine nodig en als zij daaruit worden weggehaald kan de dementie ineens sneller doorzetten.

Wat valt eraan te doen?

De HCSS (de Health Care Special Services) is een internationale crisishulpdienst. Zij zorgen ervoor dat mensen met psychische problemen tijdens hun vakantie hulp krijgen van gespecialiseerde verpleegkundigen of terug worden gehaald naar Nederland bij zeer ernstige problemen. Per jaar worden er 500 gevallen van een inzinking gemeld en in 100 gevallen moeten de mensen terug naar Nederland worden gehaald. De directeur Wiljo Meester ziet het probleem vooral bij mensen die voor de eerste keer op vakantie gaan. Hij adviseert mensen die een verre reis gaan maken goed de vakantiebestemming bekijken en veel lezen over de plaats. Ook regelmatig contact houden met het thuisfront kan ervoor zorgen dat heimwee en angsten vermindert worden. Een andere hulpinstantie is Eurocross Assistance, die ook gebeld kan worden tijdens psychische nood.

Mensen die van zichzelf weten dat ze angstig zijn als ze weg zijn van huis kunnen, om psychische problemen te voorkomen, het beste niet zo ver op vakantie gaan. Wanneer men in het eigen land blijft is de heimwee meestal niet zo groot en kan men altijd snel weer terug naar huis als de vakantie tegen blijkt te vallen.
© 2011 - 2024 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziek van verlangen: heimweeZiek van verlangen: heimweeHoewel het erg fijn kan zijn om van huis weg te zijn, zeker wanneer je op vakantie gaat, (lang) van huis zijn is niet al…
Last van heimweeLast van heimweeHeimwee is een heel sterk verlangen naar thuis, naar je vertrouwde omgeving. In het Engels wordt het ‘homesickness’ geno…
Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Sommige mensen kunnen eigenlijk nooit ver van huis: ze hebben last van heimwee. Hoewel het bij volwassenen minder voorko…
Wat is heimwee en wat kun je er aan doen?Wat is heimwee en wat kun je er aan doen?Volgens het Van Dale woordenboek betekent heimwee een ziekelijk verlangen naar huis. Heimwee is geen stoornis maar een n…

Psoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis is een veel voorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening. Psoriasis kan op elke leeftijd optreden en het is…
Problemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepProblemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepLast van zwarte ontlasting, rode poep of groene ontlasting al dan niet met verstopping of andere klachten? Wat kan het z…
Bronnen en referenties
  • www.hcss-int.nl
  • Leidsch Dagblad, dinsdag 19 juli 2011
Irisvdpost (39 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.