Problemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poep

Problemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poep Last van zwarte ontlasting, rode poep of groene ontlasting al dan niet met verstopping of andere klachten? Wat kan het zijn? Een gezonde ontlasting heeft een koperbruine tot donkerbruine kleur. De ontlasting kan door diverse factoren van kleur veranderen, waaronder het gebruik van bepaalde voedingssupplementen of het voedsel dat iemand tot zich neemt. Wanneer er voor ontlasting met een afwijkende kleur geen eenvoudige verklaring voor handen is, dan kan dit betekenen dat er sprake is van een situatie die nader medisch onderzoek vereist. In dat geval is het verstandig om je huisarts in te schakelen.

Zwarte, rode en groene ontlasting


Oorzaken van zwarte of donkere ontlasting of poep

Melena

De medische term voor zwarte, kleverige en teerachtige ontlasting die smerig ruikt, is melena. Dit duidt op de aanwezigheid van een bloeding in de slokdarm, maag of de dunne darm. Uitzondering hierop is een hevige bloeding vanuit maag of dunne darm, waarbij de passage van het bloed zo snel verloopt dat er geen melena wordt gevormd. Ontlasting dat er zwart en teerachtig uitziet, is reeds in het darmkanaal geheel of gedeeltelijk verteerd. Melena kan worden veroorzaakt door:
  • Maagzweer (ulcus pepticum);
  • Maagslijmvliesontsteking (gastritis);
  • Spataderen in de slokdarm (oesofageale varices);
  • Mallory-Weiss scheur: herhaaldelijk, heftig of overvloedig braken kunnen erosies van de slokdarm of kleine scheuren in de slokdarm veroorzaken.

Donkere poep door bosbessen / Bron: Couleur, PixabayDonkere poep door bosbessen / Bron: Couleur, Pixabay

Zwarte poep door voedsel, voedingssupplementen of medicijnen

Zwarte ontlasting of donkere ontlasting kan ook worden veroorzaakt door voedsel, voedingssupplementen of medicijnen. Het gebruik van ijzersupplementen of van koolstoftabletten tegen diarree (Norit e.a.), kunnen leiden tot ontlasting die zwart of zelfs groen van kleur is. Multivitaminen die (veel) ijzer bevatten, kunnen hetzelfde effect hebben. Voedingsmiddelen die donkerblauw of zwart van kleur zijn, kunnen ook ook donkere of zwarte ontlasting veroorzaken. Hierbij kan gedacht worden aan drop en bosbessen.

Zwarte ontlasting van een pasgeborene

De ontlasting van pasgeboren baby's, meconium genaamd, is van nature zwart en kleverig. In de baarmoeder slikt het ongeboren kind vruchtwater met afvalstoffen en celmateriaal in. Bovendien komen de bovenste cellagen van de darm erin terecht. De donkere kleur komt door het door het kind geproduceerde slijm, en het eigen gal en bloed. Binnen circa drie dagen na de geboorte verandert de kleur van de ontlasting van de pasgeborene en wordt deze lichtgeel en waterig van samenstelling, wat duidt op verteerde melk.

Oorzaken van een rode streep op de ontlasting

Streep bloed bij de ontlasting

Een bloeding in het laatste deel van het spijsverteringskanaal geeft gewoonlijk helderrood bloed in of op de ontlasting, bloed op het toiletpapier, of bloedvlekken in de toiletpot of roodgekleurd water. De passage van ontlasting met bloed wordt ook wel hematochezia genoemd. Oorzaken van bloed in de ontlasting kunnen onder meer de volgende zijn:

Voedsel dat rode poep veroorzaakt

Diverse verschillende soorten voedsel met natuurlijke of kunstmatige kleurstoffen kunnen tot roodgekleurde ontlasting leiden. Deze kunnen bestaan uit rode gelatine, ijslolly's, tomatensap of soep, grote hoeveelheden rode bieten, rode kool of rode paprika. Maar als er bloedrode sporen in of op de ontlasting aanwezig zijn, dan duidt dat doorgaans op een bloeding in het uiteinde van het spijsverteringskanaal.

Beoordeling door de huisarts

Bloed in de ontlasting is niet altijd het gevolg van een ernstige of chronische aandoening, maar het moet altijd worden beoordeeld door een arts. Elke verandering in de stoelgang, zoals het ontlastingspatroon of de kleur, geur, frequentie of consistentie (verstopping of diarree) die niet binnen een paar dagen voorbij is, is reden om een afspraak te maken met de huisarts.

Oorzaken groene ontlasting

Kinderen die de borst krijgen

Groene ontlasting is in sommige gevallen heel normaal, zoals bij kinderen die borstvoeding krijgen. Groene ontlasting kan ook veroorzaakt worden door het nemen van ijzersupplementen of het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten of groene koolsoorten (bladgroen / chlorofyl). Groene ontlasting kan ook duiden op een probleem met de vertering van voedsel als gevolg van een ziekte, aandoening of ander abnormale proces.

Groene poep door aandoeningen van het spijsverteringsstelsel

Groene ontlasting kan een symptoom zijn van diverse gastro-intestinale aandoeningen die interfereren met het normale verteringsproces, zoals een salmonella voedselvergiftiging. Gal wordt gebruikt voor het verteren van vet en is een vrij dikke, geelgroenige vloeistof. De galkleurstof geeft ontlasting zijn typische koperbruine tot donkerbruine kleur. Een (te) snelle passage van de voeding door het maag-darmkanaal kan groene ontlasting veroorzaken. Groene ontlasting kan worden veroorzaakt door de volgende ziekten:

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Huisarts raadplegen

Feces zijn meestal bruin van kleur. Veel mensen vinden het verontrustend wanneer de kleur van hun ontlasting verandert. Verkleurde ontlasting heeft in veel gevallen niets te maken met een medische aandoening, maar sommige veranderingen, met name wanneer het zich vaker achter elkaar voordoet, kunnen reden zijn de huisarts te raadplegen. Bloed in de ontlasting is iets om altijd met de huisarts te bespreken. Een ander belangrijk verschijnsel die niet genegeerd mag worden, is een veranderd ontlastingspatroon, langer dan een week.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte stipjes, plekjes en vlekjes in ontlasting: OorzakenZwarte stipjes, plekjes en vlekjes in ontlasting: OorzakenNormaal gesproken is de stoelgang bruin van kleur, en lang en glad van vorm. In een aantal gevallen zijn zwarte plekjes,…
Kleur van je poep: groene, gele, grijze, zwarte en rode poepKleur van je poep: groene, gele, grijze, zwarte en rode poepWat is de kleur van je ontlasting? Normale ontlasting of poep is meestal koperbruin tot donkerbruin van kleur. Deze kleu…
Plakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlastingPlakkerige poep: Oorzaken van kleverige ontlastingDe meest ideale ontlasting is vergelijkbaar met een banaan: een zachte consistentie, een ronde vorm en een glad oppervla…
Drijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftDrijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftSommige mensen schrikken wanneer de ontlasting blijft drijven. De meeste oorzaken van drijvende ontlasting zijn echter g…

Psychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantiePsychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantieEen vakantie moet rust en ontspanning brengen, maar in sommige gevallen krijgen mensen last van heimwee, angststoornisse…
Basaalcelcarcinoom; informatie over deze vorm van huidkankerBasaalcelcarcinoom; informatie over deze vorm van huidkankerBasaalcelcarcinoom (ook wel basalioom of kortweg BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. In Nederland zijn er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/gpointstudio
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.bettermedicine.com
  • Afbeelding bron 1: Couleur, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.