Ontlasting: oorzaken bloed en slijm in poep en kleur en geur
De geur van ontlasting of poep is sterk afhankelijk van het voedsel dat genuttigd is. De normale kleur van ontlasting is bruin. Bijzondere kenmerken zijn onder meer: pus (etter), slijm of bloed in de ontlasting of wormen. Wanneer duidelijk rood bloed of rood slijm te zien is in de ontlasting, dan duidt dit op een (milde) bloeding in de onderste delen van het spijsverteringskanaal. Gele ontlasting of geel slijm bij ontlasting duidt vaak op overmatig alcoholgebruik. Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, kan een vettige, plakkerige ontlasting ontstaan die grijs-wit van kleur is, ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. Men spreekt van diarree wanneer iemand meerdere keren per dag grotere hoeveelheden dunne, waterige en niet-gebonden ontlasting uitscheidt. Bij bloed in ontlasting kan men denken aan allerlei oorzaken. Helderrood bloed in de ontlasting duidt op een bloeding in de onderste delen van het spijsverteringskanaal.
Ontlasting en ontlastingspatroon
Spijsverteringskanaal
In het ongeveer 7 meter lange spijsverteringskanaal, bestaande uit mond, keel, slokdarm, maag, dunne- en dikke darm, endeldarm en
anus, wordt het voedsel afgebroken. Aan het einde van de spijsvertering blijven afvalproducten over, dat als ontlasting ons lichaam verlaat. De
samenstelling van de ontlasting wordt bepaald door de werking van het maag-darmkanaal en is afhankelijk van wat we eten. Afwijkingen kunnen duiden op aandoeningen.
Vertering van voedsel
Tijdens de vertering van het voedsel, worden alle bruikbare stoffen eruit gehaald. Deze stoffen worden via de wand van de dunne darm opgenomen in het bloed. In de dikke darm wordt het geheel ingedikt tot een steviger massa, dat wat wij
ontlasting, poep, uitwerpselen, fecaliën of feces noemen, gevormd. Vervolgens wordt de ontlasting verzamelt zich in de endeldarm. Als de endeldarm voldoende is gevuld, ontspant de inwendige kringspier zich en ontstaat een aandrang zich te ontlasten doordat de ontlasting doorschuift tot aan de uitwendige kringspier. Deze aandrang kan worden genegeerd, omdat deze spier onder controle te houden is. Als de ontlasting opgehouden wordt, zal het terugschuiven tot boven de inwendige kringspier.
Noten en zaden /
Bron: Istock.com/johnandersonphotoHoeveel poep je per dag?
Een volwassene produceert dagelijks zo'n 200-300 gram ontlasting. Mensen echter die grote hoeveelheden plantaardige
vezels eten, kunnen wel meer dan een pond ontlasting per dag produceren. Vezels of voedingsvezels tref je aan in plantaardige voedingsmiddelen, zoals graanproducten, zaden, bonen, erwten, noten. In dierlijke producten zijn geen vezels aanwezig. Voedingsvezels zijn afkomstig van planten en bestaan grotendeels uit celwanden. Vezelrijke voeding is goed voor goede stoelgang.
Kleur van je poep
De ontlasting is als alles goed is
donkerbruin gekleurd door de aanwezigheid van galkleurstof. Het ontlastings- of defecatiepatroon verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen krijgen gemiddeld eenmaal per dag ontlasting. Sommigen echter twee tot drie keer per dag en weer anderen slechts om de dag. Vuistregel is dat de frequentie niet zo heel veel uitmaakt, zolang de consistentie van de feces normaal is.
Afwijkingen
Afwijkingen van de ontlasting en het ontlastingspatroon kunnen wijzen op mogelijke aandoeningen. In het onderhavige artikel bespreken we de kwaliteit en de verschillende aspecten van de ontlasting, de feces. In een ander artikel gaan we in op het ontlastingspatroon, oftewel het defecatiepatroon.
Verschillende aspecten van poep
Criteria
De kwaliteit van de ontlasting wordt bepaald door verscheidene criteria, zoals:
- de consistentie of stevigheid;
- de geur;
- de kleur; en
- bepaalde bijzondere kenmerken.
Dunne darm en dikke darm
De ligging van de darmen in het menselijk lichaam /
Bron: Elionas2, PixabayDoor peristaltiek van de maag komt het gedeeltelijk verteerde voedsel in de dunne darm terecht. De dunne darm heeft een lengte van ongeveer zes meter en bestaat uit de volgende drie delen:
- De twaalfvingerige darm (duodenum) met een lengte van ongeveer 20-25 cm.
- De nuchtere darm (jejunum) van ongeveer 2,5 meter is het middelste deel van de dunne darm.
- De kronkeldarm (ileum) heeft een lengte van ongeveer 3,5 meter en is daarmee het langste deel van de dunne darm.
Na het verteringsproces en de resorptie van voedingsstoffen in de dunne darm, wordt door middel van peristaltische bewegingen het onverteerbare en onverteerde voedsel naar de dikke darm getransporteerd. De dikke darm wordt ook wel
colon genoemd. In de dikke darm wordt het onverteerbare voedsel verder ingedikt en de vele bacteriën zorgen voor de rottings- en gistingsprocessen. Enkele bacteriën zijn in staat om
vitamine K2 aan te maken. Dit is een vetoplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. De dikke darm bestaat uit de blindedarm met het wormvormig aanhangsel (appendix), de karteldarm en de endeldarm. Ongeveer een etmaal na de maaltijd komt door peristaltische bewegingen de ontlasting afkomstig van die maaltijd aan in de endeldarm (rectum).
De consistentie of stevigheid van ontlasting
Vers fruit /
Bron: Istock.com/karelnoppe
De consistentie of stevigheid kan variëren, doch toont onmiskenbaar de darmfunctie en tevens de hoeveelheid vocht en vezels in het eten. Een
vezelrijk dieet met veel groente, fruit en brood en minder verzadigd vet en voldoende vochtinname en dagelijkse lichaamsbeweging, zorgt voor een goede stoelgang en feces van prima kwaliteit: een
aaneengesloten donkerbruine worst - soms wat smaller, soms wat dikker en soms wat langer en soms wat korter - die gemakkelijk geloosd kan worden. De ontlasting is pas echt van goede kwaliteit, als de persoon geen toiletpapier nodig heeft om zijn anale regio te reinigen. Bij ontlasting van goede kwaliteit, blijven er geen ontlastingsresten achter.
De hoeveelheid water die er in de darm aan de ontlasting onttrokken wordt, bepaald de hardheid van de feces. Blijft de ontlasting te lang in de darm, dan is de ontlasting te hard en ontstaan er worstvormige brokken of kleine harde keutels, scybala genaamd. Als de darm te weinig tijd krijgt om vocht aan de ontlasting te onttrekken, dan wordt de ontlasting zacht, dun en waterig. Te veel vet in de ontlasting, maakt de feces brijiger.
De geur van ontlasting (uitwerpselen of poep)
De
geur van de feces is enerzijds sterk afhankelijk van het voedsel dat genuttigd is. Anderzijds hangt het af van de vertering. Rottingsgeur ontstaat bij het ontbinden van eiwitten - een overmaat aan eiwit levert veel stinkende zwavelverbindingen op. Te veel
suiker in het eten veroorzaakt gisting in de darm en een zure lucht van de feces. Een zure geur ontstaat ook bij te veel vet. Bepaalde medicijnen kunnen veranderingen in de geur van ontlasting teweegbrengen.
De kleur van ontlasting (uitwerpselen of poep)
De normale kleur van ontlasting of poep is bruin. Deze kleur wordt verkregen door het afvalproduct
bilirubine - bestanddeel van gal. Door aandoeningen aan de gal,
lever of
alvleesklier, ontstaat er een vettige,
plakkerige ontlasting - grijswit van kleur - ook wel 'stopverfontlasting' genoemd.
Zwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding in de maag of dunne darm. Bij vernauwing of afsluiting van de galwegen of onvoldoende galproductie, kan de ontlasting ook (donker)groen, donkerbruin, lichtbruin of oker kleuren.(1)
Zo kan bijvoorbeeld
licht gekleurde ontlasting in combinatie met donkerbruin gekleurde urine en een gele verkleuring van het oogwit en tandvlees (slijmvliezen) en de huid, wijzen op geelzucht (
icterus). Geelzucht is geen ziekte of aandoening, doch een verschijnsel bij verschillende aandoeningen van de lever en
galblaas/galwegen.
Klik hier voor meer informatie over geelzucht.
Gele ontlasting komt vaak door overmatig alcoholgebruik. De gele kleur ontstaat doordat de lever meer afvalstoffen maakt.
Stinkende scheten door antibiotica /
Bron: Elbud/Shutterstock.comBijzondere kenmerken van ontlasting
Bij bijzondere kenmerken kunnen we denken aan
pus (etter), slijm of bloed in de ontlasting of de aanwezigheid van wormen. Witte
slijm bij de ontlasting is op zich volkomen normaal, aangezien de ontlasting langs het slijmvlies van de darm vervoerd wordt. Ontlasting is dus bedekt met een glanzend laagje slijm. Bij onvoldoende slijm kan verstopping optreden en een overmaat aan slijm, al dan niet in combinatie met bloed, is een teken van ontsteking.
Antibiotica werken winderigheid en een slechte stoelgang in de hand
Antibiotica werken verstorend op de
darmflora. Ofschoon antibiotica levensreddend kunnen zijn, kunnen ze de darmflora behoorlijk in de war gooien met als gevolg een opgeblazen gevoel, veel darmgassen,
winderigheid (veel al dan niet
stinkende scheten en
winden laten) en een slechte of verslechterde stoelgang.
Bloedingen, spijsverteringskanaal: melaena
Melaena is een bloeding hoog in het spijsverteringskanaal en geeft een
teerzwarte, pikzwarte, glanzende, glimmende en plakkerige ontlasting met een specifieke
stinkende geur. Des te donkerder de kleur van de ontlasting, des te verder ligt de oorzaak van de bloeding bij de anus vandaan. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. We noemen er een paar:
Bij malaena is het van belang onverwijld de huisarts in te schakelen, aangezien het kan wijzen op een ernstige aandoening. Vaak berust het op een bloeding uit de maag.
Zichtbaar bloed bij ontlasting / bloed in poep
Rood bloed
Wanneer duidelijk
rood bloed te zien is in de ontlasting of poep, dan duidt dit op een bloeding in de onderste delen van het spijsverteringskanaal. Mogelijke oorzaken zijn:
- bloeding uit het onderste gedeelte van de dunne darm of het eerste gedeelte van de dikke darm, veroorzaakt door acute ontstekingen als tyfus en ernstige bacteriële infecties;
- een ontsteking bij de ziekte van Crohn.
Helderrood bloed
Bij
helderrood bloed dat zichtbaar is op de ontlasting, kunnen we denken aan de volgende oorzaken:
- een afwijking in het onderste deel van de dikke darm, de endeldarm of aan afwijkingen rond de anus, zoals aambeien, abcessen, fistels en scheurtjes.
Dikwijls gaan deze klachten gepaard met pijn bij het ontlasten en is er ook bloed zichtbaar op het toiletpapier. Kenmerkend voor ontstekingen aan de dikke darm, zijn naast bloed ook pus en slijm bij de ontlasting. Dit komt voor bij onder andere
diverticulose (de aanwezigheid van kleine uitstulpingen in de darmwand) en bacteriële infecties.
Huisarts raadplegen
Blijf nooit doorlopen met bloed in de ontlasting, maar ga naar de huisarts. Bij bloedverlies in de ontlasting, zal de huisarts altijd op zoek gaan naar de oorzaak van de aandoening.
Klik hier voor een uitgebreid artikel over
bloed bij ontlasting.
Stopverfontlasting
Zoals hierboven reeds opgemerkt, ontstaat er door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, een
vettige, plakkerige ontlasting - grijs-wit van kleur - ook wel '
stopverfontlasting' genoemd. De galkleurstof
bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen. Dit zien we vaak optreden bij een
leverontsteking (hepatitis), of door afsluiting van de grote galwegen naar de darm door een steen of een gezwel. Bij al deze aandoeningen, ontstaat ook
geelzucht doordat er te veel bilirubine in het bloed aanwezig. Bilirubine is toxisch en door een hoge concentratie ervan in het bloed, wordt de persoon moe en lusteloos. Ook wordt hij misselijk, verliest hij zijn eetlust en ontstaat er een hardnekkige jeuk waardoor de persoon steeds aan zijn huid krabt.
Steatorroe of vetdiarree
Verteringsstoornissen in de darm kunnen er de oorzaak van zijn dat de ontlasting te veel vet bevat. Deze grote hoeveelheid vet zorgt voor een
dunne ontlasting, veelal licht van kleur (lichtgrijs) en
vettig (
vetdiarree). Deze ontlasting heeft een zeer doordringende geur en is moeilijk weg te spoelen vanwege de vettigheid - vet blijft immers op water drijven. De belangrijkste oorzaak van steatorroe is de aandoening
malabsorptie: verminderde opname van voedingsstoffen door de dunne darm.
Diarree
Er is sprake van
diarree wanneer iemand meerdere keren per dag grotere hoeveelheden
dunne, waterige en niet-gebonden ontlasting uitscheidt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en
chronische diarree. Er zijn zeer veel mogelijke oorzaken van diarree. Acute diarree wordt dikwijls veroorzaakt door bacteriële of virale infecties, voedselvergiftiging, medicijnvergiftiging,
buikgriep of het gebruik van laxeermiddelen. Chronische diarree kan het gevolg zijn van een dikke darm ontsteking, een spijsverteringsstoornis of een infectie door wormen of bacteriën.
I
Diarree en buikpijn /
Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comn de volgende gevallen moet een huisarts worden geraadpleegd:
- bij aanhoudende, chronische diarree;
- als de diarree zeer dun (waterdun) is en langer dan drie dagen aanhoudt;
- als de diarree gepaard gaat met bloed- en slijmverlies, koorts (38° C of hoger), (ernstig) braken, sufheid en verwardheid, voortdurende buikpijn en niet meer plassen;
- zuigelingen en baby's met diarree moeten te allen tijde door een arts worden onderzocht;
- kinderen jonger dan 2 jaar ls de diarree niet binnen 12 uur aanzienlijk vermindert;
- ouderen boven de 70 jaar als de diarree binnen 24 uur niet aanzienlijk vermindert.
Papaja en rode bieten goed voor de spijsvertering en stoelgang
Papaja (Carica papaja) en
rode bieten (Beta vulgaris) zijn goed voor de spijsvertering. Rode bieten kunnen in de vorm van sap geconsumeerd worden en het helpt de darmflora weer op te bouwen. De papaja is een langwerpige vrucht van de tropische meloenboom (Carica papaya) en heeft een groene tot oranje of roze schil en bevat zoet oranjegeel vruchtvlees. De Carica papaya groeit in landen van Midden-Amerika, Oost-Afrika en in Mexico, Sri Lanka, Pakistan, India, Australië en Brazilië. Papaja heeft de reputatie het lichaam te ontzuren en de uitscheiding van afvalstoffen uit de darmen te bevorderen. Deze lichtverteerbare vrucht ondersteunt de spijsvertering en de stoelgang. Papaja helpt bij bovenbuikklachten (zuurbranden, vol gevoel, oprispingen) en spijsverteringsklachten (flatulentie of winderigheid, buikkramp, diarree, obstipatie, onregelmatige stoelgang) en een zwakke spijsvertering. Daarom is het aan te raden om papaja na de (warme) maaltijd te eten, vooral als dit een grote, eiwitrijke maaltijd betreft. Ook verzacht papaja geïrriteerde slijmvliezen in het maag-darmkanaal.
Obstipatie: verstopping
Wat is het?
Bij
obstipatie of verstopping blijft de darminhoud te lang in de dikke darm, waardoor de
ontlasting zeer hard en droog kan worden. De
symptomen van obstipatie zijn onder andere klagen over verstopping, een
opgeblazen gevoel, steeds strakker zittende kleren en afname eetlust.
Oorzaken
Obstipatie kan de volgende oorzaken hebben:
- onjuiste voeding, dat wil zeggen vezelarm, te weinig drinken en een tekort aan beweging waardoor de darmen te traag werken;
- darmziekten, zoals ontstekingen, poliepen en gezwellen;
- ziekten van het zenuwstelsel, zoals multiple sclerose;
- medicijngebruik: sommige medicijnen hebben obstipatie als bijwerking;
- hormonen, bij zwangerschap en bij een traag werkende schildklier;
- een verkeerde ontlastingsgewoonte door de ontlasting te lang op te houden.
Goede darmwerking
Voor een goede werking van de darmen is regelmatige lichaamsbeweging, een vezelrijk dieet met o.a. zemelen, volkoren brood (volkoren producten) en
peulvruchten, voldoende drinken en frequente maaltijden zeer belangrijk. Ook toegeven aan de drang tot defecatie is aan te raden. Neem ook ruim de tijd om te ontlasten. Ga nooit persen! Bij hardnekkige verstopping, kunnen laxeermiddelen uitkomst bieden. Als een aandoening of ziekte aan de obstipatie ten grondslag ligt, moet deze bestreden worden.
Natuurlijke laxerende voedingsmiddelen
Er bestaan natuurlijke laxerende (voedings)middelen, zoals:
- karnemelk
- yoghurt
- vruchtensap
- ontbijtkoek
- zemelen (deze zijn los te koop, verwerk het door de yoghurt);
- gebroken lijnzaad (deze zin ook los te koop en eveneens te verwerken door de yoghurt);
- geweekte of gewelde pruimen; en
- stroop.
Verder is een dagelijkse wandeling aan te raden. Dit geeft niet alleen ontspanning en rust, maar zorgt tevens voor een goede darmwerking.
Winden laten in aanwezigheid van partner geaccepteerd
Gemiddeld laat ieder mens vijftien winden per dag. Winden inhouden kunnen we beter niet doen. Dit kan leiden tot uitstulpingen van de
darmen en de giftige darmgassen kunnen door opname in de bloedbaan klachten als
vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Het blijkt dat 70% van de Nederlanders winden laat in de nabijheid van de partner. Ruim veertig procent windt in de nabijheid van de kinderen en veertien procent laat winden rustig gaan in de aanwezigheid van vrienden. In het openbaar vervoer gunt twaalf procent van de Nederlanders zijn winden de vrijheid.
Noot
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontlasting
Lees verder
Reacties
Eva, 15-07-2019
Waarom wordt bruin brood aanbevolen i.p.v. volkorenbrood? Volkorenbrood bevat meer voedingsvezels en is rijker aan nutriënten.
Reactie infoteur, 15-07-2019
Dank. Dat is correct! Het artikel is aangepast.
Diana, 29-05-2016
Mijn dochter van 19 is donderdag op school flauwgevallen, dit kwam in het verleden wel vaker voor maar onderzoek heeft geen oorzaak uitgewezen, ze is langere tijd bewusteloos geweest en heeft urine laten lopen.
Nu heeft ze vanaf dat ze thuis is gekomen diaree, donderdag stonk het gehele huis, nu zit ze zo ongeveer om het uur op de wc en de ontlasting is donker, zakt als een grote druppel naar de bodem van de wcpot en er liggen her en der wat groenige vettige spetters. Ze wil niet naar de dokter.
Weet iemand een oplossing
Reactie infoteur, 29-05-2016
Bij dergelijke klachten is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Overleg desnoods eerst even telefonisch met de assistent. Groene ontlasting kan veel redenen hebben zoals een maag-darminfectie, aandoeningen aan de lever of galwegen, een voedselintolerantie zoals coeliakie (een intolerantie voor gluten), een darmziekte zoals de ziekte van Crohn. Het is belangrijk dat de onderliggende oorzaak wordt achterhaald en behandeld.
Emma, 08-10-2013
Heb al een tijdje geen gewone poep meer (normaal was donkerbruin en vaak in een streep) nu is het al twee maanden lang licht bruin en smeuïg. Heb verder nergens last van. Heb weinig toiletpapier nodig en bij het doortrekken blijft er ook niets achter.
Reactie infoteur, 13-10-2013
Bij aanhoudende ontlastingsklachten (zoals bij u het geval is), is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Hij kan onderzoeken waar de klachten vandaan komen.
N., 07-03-2013
Ik heb bijna 3 jaar bloed in mijn ontlasting ben ik naar ziekenhuis geweest ik heb clisma gekregen maar heb ik nog steeds bloed. Vooral als ik melk producten gehad heb dan heb ik meer bloed. Ik ben bang van darm kanker wat kan ik doen. Antibiotica vragen of niet?
Reactie infoteur, 24-03-2013
Als u last hebt van bloed bij het poepen, raadpleeg dan altijd uw huisarts. In de meeste gevallen is de oorzaak (vrij) onschuldig, maar soms kan bloedverlies ook een signaal zijn van een meer ernstige aandoening. De huisarts kan een diagnose stellen en u zo nodig doorverwijzen voor verdere behandeling.
M., 03-07-2012
Ik heb sinds bijna 3 weken vrijwel onafgebroken vrij dunne en vlokkerige ontlasting, soms diarree. Na de eerste week is het even over geweest (normale gezonde ontlasting). Kleur is volgens mij vrij normaal, misschien wat lichter getint dan anders. Het laatste deel van de ontlasting is soms vrij slijmerig, vooral later op de dag. Dit zo'n 4 to 6 maal per dag. In het begin wel last gehad van koortsig gevoel (maar geen verhoging) en de laatste dagen af en toe wat hoofdpijn. Ik heb, kort voor de klachten begonnen, Ceftriaxone (shot), Azithromycin(tabletten) en acyclovir (tabletten, preventie) voorgeschreven gekregen. Ik ben er steeds maar vanuit gegaan dat die twee antibiotica wel een slachting zouden hebben aangericht onder mijn darmbacterien en dat het zich even moest herstellen maar ik begin het ondertussen een beetje beu te worden. Kan ik dit nog wat aankijken en met banaan, papaya en vezels (en een kleintje yakult) proberen mijn darmen hun draai weer te laten vinden, of wordt het nu toch tijd voor een arts?
Mijn dieet bestaat voornamelijk uit groenten, vrij veel fruit, (wit) brood, eieren, kip. Af en toe taco's met rund of varken. Vrij geregeld (twijfelachtige) kip en regelmatig jalapeno en habanero (ik verblijf langdurig in Mexico).
Ik zou wel op consult willen maar ik moet met vrij weinig geld toe en aangezien ik hier de arts uit eigen zak moet betalen vermijd ik liever die kosten als het eigenlijk niet hoeft.
Ten slotte: Ook drie weken geleden ben ik weer gaan roken en er lijkt een sterk verband tussen hoeveel ik rook en mijn stoelgang.
Reactie infoteur, 13-07-2012
Bij de klachten die u beschrijft -aanhoudende vrij dunne en vlokkerige ontlasting, soms diarree- is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Er is -algemeen gesteld- een verband tussen veel roken en diarree, niet gezegd dat dit bij u dus ook het geval is.
Marielle, 29-06-2012
Ik heb sinds een week of 10 last van bloed en een prop slijm bij mijn ontlasting, ben naar de huisarts 6 weken terug geweest en nu blijkt dat er een kloof in het begin van mijn anus zit. Heb zalf gekregen (isosorbide) en een laxeerdrankje, het was al een stukje minder geworden (maar wel veel migraine gehad) zei hij. Moet nu nog 6 weken smeren en laxeerdrankje innemen. Mijn vraag is dat bloed komt bij het kloofje vandaan maar waar komt zo een prop slijm vandaan is dat normaal bij deze aandoening want mijn dokter geeft daar niet echt antwoord op.
Reactie infoteur, 13-07-2012
Witte slijm bij de ontlasting is op zich volkomen normaal, aangezien de ontlasting langs het slijmvlies van de darm vervoerd wordt. Ontlasting is normaal gesproken bedekt met een glanzend laagje slijm. Bij onvoldoende slijm kan verstopping optreden en een overmaat aan slijm, al dan niet in combinatie met bloed, is een teken van ontsteking.
Bob, 29-05-2012
Ik heb sinds een paar dagen ontlasting dat bijna zwart. Ik heb er ook een branderig gevoel bij de ontlasting zelf. Ik heb voor de rest helemaal nergens last van. Waar kan dat de oorzaak van zijn?
Reactie infoteur, 29-05-2012
Zwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding in de maag of dunne darm. Bij zwarte ontlasting kunt u het beste zo snel mogelijk naar de huisarts gaan.
M., 12-03-2012
Ik heb vanaf eind januari darm/-maag problemen, en de klachten die ik had waren: opgeblazen gevoel, boeren, winderig, steken in mijn linker zij, dat doorstraalde naar mijn schaamstreek/lies/ en boven been, buikkrampen en pijn. Ontlasting was hard en soms weer zacht. Ik heb van de dokter oplosbare voedingsvezels gekregen, en mijn problemen zijn wat minder. Geen opgeblazen gevoel, buikkrampen. Ik moet wel af en toe nog best vaak boeren en ben nog wel eens winderig. Laatste tijd heb ik wel meer last van branderig gevoel in mijn maag. En steken bij me borstbeen en onder mijn rib? En steken in mijn lies dat nog steeds doorstraalt naar mijn schaamstreek, dat ik het soms in mijn linkerschaamlip voel en na de steek ffe moet krabben. Volgens mijn arts komt het door mijn darm, die dan de pijn door trekt naar benenden? Ontlasting is wel 'n beetje normaal geworden, (lichtbruin en slap) maar had ik vandaag opeens bloed en slijm er tussen zitten?! Ik heb geen last van koorts of overgegeven. Ik stress best wel vaak afgelopen weken, omdat ik denk dat ik iets ergers heb dan PDS! :( Heb enorme last van zenuwkriebels in mijn bovenbuik (maag)? En rugpijn (boven/midden gedeelte) Kan mij iemand alsjeblieft vertellen wat die steken zijn? Ik ben heel erg onrustig!
Reactie infoteur, 14-03-2012
Uit uw reactie maak ik op dat u het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebt. PDS heeft een sterk wisselend beloop en is op zich geen ernstige aandoening, maar kan wel heel lastig zijn. Sommige patiënten hebben langere klachtenvrije periodes, terwijl anderen voortdurend hinder ondervinden. Ook varieert de intensiteit van persoon tot persoon. Sommige patiënten zijn (tijdelijk) niet in staat hun dagelijks werkzaamheden uit te voeren, terwijl anderen daar vrijwel geen last van hebben. PDS kan de kwaliteit van leven behoorlijk verminderen.
De belangrijkste symptomen van PDS zijn:
- Buikpijn, vaak links onder in de buik en soms rond de navel, die zeurend, stekend of krampend van aard is en vaak verlicht wordt na de ontlasting of na het laten van winden.
- Lees hier verder: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/79983-pds-buikpijn-links-onder-in-de-buik-krampen-winderigheid.html
Bij PDS kan slijm zonder bloed bij de ontlasting aanwezig zijn. Bloed in de ontlasting is reden om de huisarts te bezoeken. Dit kan wijzen op een onderliggende organische oorzaak.
Er bestaat ook een patiëntenvereniging: http://www.pdsb.nl/index1.php?page=30
Rs, 29-02-2012
Heb sinds 6 dagen veel diarree, vlokkerig, (geel) slijmerig met soms wat donkergroen/zwarte kleur en krampen in de onderbuik. Heb ook sinds 5 dgn antibiotica voor een blaasontsteking. Kuur is nu klaar, maar beide klachten worden niet minder. Nu al richting huisarts of nog even afwachten?
Reactie infoteur, 01-03-2012
Ik adviseer u terug te gaan naar de huisarts en deze klachten met hem/haar te bespreken.
Els, 01-01-2012
Ik heb al langere tijd last van een soort stoelgang die ik niet ken. Ik heb soms buikkramp en dan moet ik ineens naar de toilet. Dan is de ontlasting soms waterdun en soms plakkerig. Van plakkerige ontlasting heb ik het meest last… moet dan ook veel toiletpapier gebruiken! Ik eet bijna dagelijks cornflakes met yogurt/vla, altijd verse groenten, weinig vlees en ik heb voldoende beweging (loop 2 keer per week hard). Het enige wat ik minder doe is voldoende drinken. Toch heb ik al heel lang niet meer een normale 'drol' gehad. Moet ik hiermee naar de huisarts? Heb ik een voedselintolerantie? Ik weet het niet meer zo goed, maar maak me wél zorgen! Heeft iemand een oplossingverklaring voor mij?
Reactie infoteur, 02-01-2012
Ik adviseer u om naar de huisarts te gaan, zodat hij/zij een diagnose kan stellen. Dit betekent dat hij/zij uitzoekt wat er precies aan de hand is. Uw arts stelt u vragen over uw klachten en doet zo nodig lichamelijk onderzoek. Wellicht zal de huisarts ook bloed- en/of fecesonderzoek laten verrichten.
C., 28-11-2011
Al een tijdje is mijn stoelgang ontregeld, wat ws door stress in begonnen. Nu heb ik geen stress meer maar de klachten blijven helaas. Dunne, raar ruikende ontlasting, soms een aantal keren per dag en soms een dag niets. De arts denkt aan een spastische darm, maar behalve eerder genoemde klachten heb ik verder nergens last van! Geen buikpijn geen kramp, kan alles eten; het blijft hetzelfde. Wat zou het kunnen zijn?¿ Of toch een spastische darm?
Reactie infoteur, 28-11-2011
Het meest voorkomende symptoom van PDS (Prikkelbare Darm Syndroom - voorheen ook wel 'spastische darm' genoemd) is pijn of ongemak in de buik. Dit kan gepaard gaan met buikkrampen. De pijn varieert van mild tot ernstig. Door het laten van winden kan de pijn verminderen. De pijn verergert vaak na het eten. De pijn treedt vaak ’s avonds op. In 2006 zijn de zogenaamde Rome III criteria opgesteld, aan de hand waarvan de diagnose PDS gesteld kan worden: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/69359-prikkelbare-darm-syndroom-symptomen-klachten-behandeling.html.
Bij personen met chronische darmklachten, kan de ontlasting onderzocht worden. Vraag uw huisarts naar deze mogelijkheid.
S., 24-11-2011
Al een tijdje (2weken) loop ik met een onwennig gevoel in mijn maag en darmen, op een gegeven moment voelde ik mij misselijk en moest ik overgeven.een dag later was het verdwenen? dag daarop voelde ik mij trg weer onwennig? kreeg buikkrampen, spierpijn, trg overgeven, toen ik elke keer een drang had om naar wc te gaan. dacht ik dat ik diaree had, (buikgriep) hetzelfde gevoel heb ik.?wat bleek dat ik roze witte slijmen heb elke keer? moet ik mij zorgen maken?
Reactie infoteur, 24-11-2011
Een bezoek aan de huisarts kan uw onrust wegnemen. Uw huisarts zal doorgaans eerst vragen stellen en daarna (eventueel) lichamelijk onderzoek verrichten.
Frits de Rooij, 03-10-2011
Tijdens marathon in 27gr. flinke krampen in de buik; toch uitgelopen, de krampen verdwenen na een aantal kilometer. Nu helder rood bloed in ontlasting; geen aambeien, scheurtjes, kloven etc. 30 jaar, verder gezond en geen medisch verleden. Direct huisarts inschakelen of even afwachten?
Reactie infoteur, 04-10-2011
Als het bloedverlies blijft bestaan, als het bloed is vermengd door de ontlasting of als er ook slijm bij zit, en u heeft daarbij klachten als afvallen, minder eetlust, ziek voelen, koorts, buikpijn of afwisselend diarree en verstopping, ga dan naar de huisartspraktijk. Zie verder de NHG-Patiëntenbrief op: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBD11a-1.htm.
Sanneke, 03-10-2011
Ik zit al 4 maanden in Kenya en heb al 10 dagen waterige diarree en pijn in mn buik op de hoogte van mijn navel. Ik ben hier na 6 dagen naar het ziekenhuis geweest en daar vonden ze bloed en pus in mijn ontlasting. De uitslag echter na 3 dagen was dat ik geen bacterie in mijn onlasting zat, maar ik moet wel antibiotica slikken (Ciprofloxacin).
Ik ben een jaar geleden wel gediagnoosd met een spatische darm, maar wat ik nu heb vind ik echter lijken op iets anders. iemand een idee?
Reactie infoteur, 03-10-2011
Pijn midden boven in de buik komt vaak van de maag af, maar kan door de alvleesklier worden veroorzaakt; pijn rond de navel kan wijzen op de dunne darm. Een prikkelbare darmsyndroom (PDS) gaat vaak gepaard met buikpijn, vaak links onder in de buiks maar soms ook rond de navel. Deze pijn is zeurend, stekend of krampend van aard. Vaak wordt de pijn minder na de ontlasting of na het laten van winden. Andere klachten zijn chronische diarree, obstipatie, of een combinatie van beide. Zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/79983-pds-buikpijn-links-onder-in-de-buik-krampen-winderigheid.html. Het is belangrijk dat een arts u onderzoekt en een diagnose stelt. U kunt ook telefonisch overleggen met uw huisarts in Nederland.
Jennine, 13-08-2011
Ik heb nu een week last van een naar gevoel onder in mijn ribbenkast, vlagen van misselijkheid. En mijn buik gaat te keer, nadat ik iets heb gegeten. Mijn ontlasting is grijzig van kleur. Begin van de week erg, dun, dit is nu al meer normaal. Maar de grijzige kleur blijft. Mijn urine heeft een normale kleur, na veel water drinken, geen kleur. Ik heb nu al een week last van en het wordt niet echt minder. Ook ben ik erg vermoeid. Dit kan ook met het vele werken te maken hebben. Afgelopen dagen heb ik erg op mijn voeding gelet, al hoewel ik sowieso geen ongezond leefpatroon heb. Heeft iemand enig idee of dit gewoon over gaat?
Reactie infoteur, 14-08-2011
In hoofdstuk 5 staat dat er door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, een vettige, plakkerige ontlasting, die grijs-wit van kleur is. Deze wordt ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. Dit heeft niets te maken met het eten wat iemand inneemt. De merkwaardige kleur ontstaat doordat de galkleurstof bilirubine niet vanuit de lever in de darm kan komen. Het kan een aanwijzing zijn voor onder andere leverontsteking, galstenen of aandoeningen van de lever en galwegen. Ik raad u daarom aan direct naar de huisarts te gaan en hier niet mee te wachten 'tot het vanzelf over gaat'.
Ellie Vroomen, 17-07-2011
Mijn man voel zich van daag niet lekker, koud lijkt wel of hij koorst heeft ( is niet) wel veel pijn in zijn zij, hij moest naar de wc en zijn poep is zwart en hard, wat kan dat zijn? weet iemand raad mvg ellie
Reactie infoteur, 18-07-2011
Zwarte ontlasting kan duiden op een bloeding in maag of dunne darm. Bij zwarte ontlasting kan men het beste zo snel mogelijk naar de huisarts gaan. Het is van belang hier niet mee te wachten vanuit de gedachte dat het vanzelf wel overgaat.
Sandra Dool, 26-05-2011
Ik heb sinds 3 dagen minimaal 1 maal per uur scherpe buikkramp en heb vrijwel direct gele slijmerige ontlasting. In het begin was het zeer vezelrijk en viel de poep uitelkaar en had het een normale kleur. Dat is veranderd in geel slijm. Kan het aan de bètablokker liggen die ik sinds vorige week slik?
Reactie infoteur, 26-05-2011
Neem contact op met uw apotheker of (huis)arts als u last heeft van vermeende bijwerkingen.
Riny, 11-01-2011
Mijn zoon van 27 jaar heeft ook bloed bij de ontlasting. Kloven, aambeien, adertjes, daar ligt het niet aan. ben bang voor darmkanker. had mijn vader ook
Reactie infoteur, 12-01-2011
Ik neem aan dat uw zoon zich heeft gemeld bij de huisarts voor nader onderzoek. Ik hoop dat de uitslag positief uitpakt.