Bloed in poep of ontlasting: symptomen en mogelijke oorzaken

Bloed in poep of ontlasting: symptomen en mogelijke oorzaken Bloed in de ontlasting kan allerlei oorzaken hebben. Bloed in de ontlasting kan onschuldig, maar ook ernstig zijn. Als je bloed in je poep aantreft, bijvoorbeeld doordat je bloed op het toiletpapier ziet, of doordat er bloed op de ontlasting aanwezig is of door de ontlasting heen zit, dan kun je daar behoorlijk van schrikken. Toch is bloedverlies uit de anus meestal onschuldig van aard. Het gaat vaak om aambeien of scheurtjes/kloofjes in de anus. Een infectie of een poliep komt ook voor. Slechts zelden wordt bloed in de poep veroorzaakt door kanker. De belangrijkste oorzaken van bloed in de poep bij zowel man als vrouw zijn aambeien en kloofjes bij de anus. Dit geeft helderrood bloed bij de ontlasting. Een maagzweer is een andere veel voorkomende oorzaak. Dit geeft meer donkerder ontlasting. Sommige oorzaken van bloed bij de poep kunnen worden voorkomen of genezen met een gezond voedingspatroon en een actieve, gezonde leefstijl. Raadpleeg tijdig je huisarts bij bloed in je poep.
Stinkende scheten en bloed bij de ontlasting / Bron: Elbud/Shutterstock.comStinkende scheten en bloed bij de ontlasting / Bron: Elbud/Shutterstock.com

Symptomen bloed bij ontlasting

Bloed in je ontlasting is meestal het gevolg van iets dat gaande is in je maag-darmkanaal of het spijsverteringskanaal. Donkerrood bloed bij de ontlasting kan het gevolg zijn van bloedingen in de onderste delen van het darmstelsel en lichtrood, vers bloed bij de ontlasting kan het gevolg zijn van een bloeding in de endeldarm of rond de anus, bijvoorbeeld door aambeien, abcessen, scheurtjes, een anale kloof of een anale fistel. Hierdoor kan er vers bloed op toiletpapier verschijnen bij het afvegen van je billen. Zwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding in je slokdarm, maag of in je twaalfvingerige darm. Afhankelijk van de oorzaak kan bloed bij de ontlasting gepaard gaan met andere symptomen, zoals:

Flauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comFlauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com
Er zijn daarnaast nog andere klachten waar je last van kunt krijgen. Dit is geheel afhankelijk van de oorzaak. Het kan ook zijn dat je alleen bloed bij de ontlasting hebt, zonder bijkomende klachten.

Oorzaken van bloed in poep bij man en vrouw

Bloed bij de ontlasting kan zich voordoen als zwarte teerachtige ontlasting of als helderrood bloed, respectievelijk 'melaena' en 'haematochezia' genoemd. Bij het optreden van bloedingen in de slokdarm, maag of dunne darm, is waarschijnlijk sprake van melaena. De zwarte kleur van de poep komt doordat bloed gedurende een aantal uren is blootgesteld aan maagzuur en enzymen en aan bacteriën die zich in de dikke darm ophouden. Bij bloedingen in de dikke darm, is waarschijnlijk sprake van haematochezia, Maar ook hevig bloeden in de bovenste delen van het spijsverteringskanaal kan dit veroorzaken. Wanneer je helderrood bloed ziet aan het toiletpapier of aan de buitenkant van je poep, kan dit bloed ook afkomstig zijn van aambeien of een wondje c.q. kloofje in de anus.

Helderrood bloed bij stoelgang

Helderrood bloed bij de stoelgang kan meerdere oorzaken hebben, waaronder aambeien en anuskloofjes.

Bloed en slijm door aambeien

Aambeien of hemorroïden zijn plaatselijke verwijdingen van de aders of zwellichamen in de wand van het onderste deel van de endeldarm en anus. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen inwendige en uitwendige aambeien. Inwendige aambeien zijn van buitenaf niet zichtbaar en uitwendige aambeien puilen uit de anus als blauw-rode knobbels. Aambeien ontstaan door onder meer hard persen tijdens het poepen door chronische obstipatie, geboorte en zwangerschap, veroudering, diarree, anale geslachtsgemeenschap, veel zitten en weinig lichaamsbeweging, het langdurig op het toilet zitten en overgewicht. Kleine aambeien zijn meestal pijnloos. Het meest voorkomende symptoom is bloed na een bezoek aan het toilet. Grotere aambeien kunnen een slijmerige afscheiding geven, wat pijn, irritatie en jeuk kan veroorzaken.

Bloed bij afvegen door anusfissuur

Een anusfissuur: is een scheurtje of kloofje in de huid van de anus. Hoewel een anale kloof meestal klein is, vaak minder dan een centimer, kan het erg pijnlijk zijn, omdat de anus erg gevoelig is. Vaak zal een anale kloof een beetje bloeden. Je kunt bloed opmerken nadat je ontlasting is gepasseerd. Het bloed is meestal helderrood en je treft het aan op de ontlasting of het toiletpapier. Door verwonding van het anale kanaal kan een kloofje ontstaan. De belangrijkste oorzaak is aanhoudende obstipatie of een periode van diarree. Anale seksuele contacten kunnen ook een anusfissuur veroorzaken. Dit komt doordat de anus niet is ontworpen voor seks.

Bloed in poep door diverticulose

Bij diverticulose zijn er heel veel uitstulpingen in de dikke darm aanwezig. Deze uitstulpingen worden divertikels genoemd. Divertikels kunnen ook in de slokdarm of in de dunne darm voorkomen. Deze uitstulpingen worden vooral gezien bij mensen die weinig vezels eten en ze zijn 2,5 millimeter tot meer dan 2,5 centimeter groot. Diverticulose is een ongevaarlijke aandoening die je vooral kunt tegengaan door een vezelrijk dieet en veel drinken. Daarnaast is het zo dat er bij het ouder worden zwakke plekken in de darmwand ontstaan, waar gemakkelijker divertikels kunnen ontstaan.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Inflammatoire darmaandoeningen

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal, waarbij ontstekingen kunnen ontstaan van mond tot anus. Ontstekingen komen echter vooral voor in de dunne en dikke darm. De symptomen variëren, afhankelijk van het deel van de darm dat is aangetast en de ernst van de aandoening. Veelvoorkomende symptomen zijn bloederige diarree, buikpijn, gewichtsverlies en vermoeidheid. Crohn wordt meestal ontdekt als je tussen de 15 en 30 jaar bent.

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm en het is nauw verwant aan de ziekte van Crohn (zie boven). In het Engels worden beide aandoeningen aangeduid als IBD (Inflammatory bowel disease). De precieze oorzaak van is nog niet bekend, maar men vermoedt dat colitis ulcerosa een auto-immuunziekte is. De klachten zijn vaak intermitterend en een ziekteaanval wordt een actieve periode genoemd. Een opvlamming kan mild tot ernstig verlopen. Veelvoorkomende symptomen van colitis ulcerosa zijn diarree, vaak gepaard met bloed en slijm, verlies van eetlust en vermoeidheid. Colitis ulcerosa kan op elke leeftijd beginnen. Vaak manifesteert het zich bij mensen in de leeftijd van 15 tot 30 jaar of tussen de 50 en 70 jaar.

Een darmpoliep kan bloed inde ontlasting veroorzaken / Bron: Rsabbatini / Kd4tt, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Een darmpoliep kan bloed inde ontlasting veroorzaken / Bron: Rsabbatini / Kd4tt, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Kanker en poliepen

Darmpoliepen

Darmpoliepen zijn woekeringen van het slijmvlies van de dikke darm. De oorzaak is (nog) niet bekend, maar het ontstaan van darmpoliepen hangt vermoedelijk samen met een bepaalde leefstijl en eetgewoonten. De meeste poliepen in de dikke darm zijn en blijven goedaardig, maar een enkele keer kunnen ze veranderen in kanker. Dat duurt vaak vele jaren. Meestal veroorzaken darmpoliepen geen klachten, maar de wat grotere poliepen kunnen klachten geven als bloed in de ontlasting of een veranderend ontlastingspatroon.

Darmkanker

Slechts zelden wordt bloed in de poep veroorzaakt door kanker. Kanker van de dikke darm en het rectum zijn veelvoorkomende vormen van kanker bij oudere mensen, maar komen soms ook voor bij jongere mensen. Een veranderd ontlastingspatroon en bloed bij de ontlasting en slijmverlies, zijn bekende symptomen. Maagkanker komt nauwelijks voor bij mensen die jonger zijn van 50 jaar. Het komt twee keer zo veel voor bij mannen dan bij vrouwen. Het voedingspatroon en de leefstijl (roken en overmatig alcoholgebruik) zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van maagkanker.

Bloed in poep door maagzweer

Een maagzweer wordt veroorzaakt door een verstoring van het evenwicht tussen slijm dat de maagwand beschermd en zuurproductie van de maag. Een zweer in de maag of twaalfvingerige darm kan zwarte, kleverige, teerachtige ontlasting veroorzaken. Een andere courante klacht is pijn of een vervelend gevoel in de bovenbuik. Sommige mensen hebben aanvankelijk niet door dat ze last hebben van een maagzweer. Zuurremmende middelen kunnen bij een maagzweer uitkomst bieden. Ook is het verstandig om een aantal leefregels in acht te nemen, die de kans op een maagzweer verkleinen en de genezing bevorderen.

Diarree met slijm/bloed door buikgriep

Buikgriep is een populaire term die verwijst naar de aandoening gastro-enteritis, een ontsteking van het maag-darmkanaal, meestal ten gevolge van een infectie met een virus of bacterie. De boosdoener veroorzaakt een ontsteking aan het slijmvlies van maag en darmen. Bekende klachten in geval van buikgriep zijn buikpijn, misselijkheid en braken, borborygmi (borrelingen in de darmen), diarree (met of zonder bloed en slijm) en gewichtsverlies. Buikgriep gaat normaal gesproken vanzelf over. Het is belangrijk dat je voldoende drinkt teneinde uitdroging te voorkomen. Diarree leidt gewoonlijk ook tot een verlies van elektrolyten (vooral natrium en kalium). Uitdroging gaat daardoor vaak met een elektrolytentekort gepaard. Om dat te voorkomen, kun je ORS gebruiken, een oplossing van zouten en (druiven)suiker of zetmeel in water. Je kunt het verkrijgen bij drogist of apotheek.

Bloed in poep door medicatie / Bron: Stevepb, PixabayBloed in poep door medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Bloed in ontlasting door bepaalde geneesmiddelen

Bloed in poep kan ook worden veroorzaakt door irritatie van het maag-darmkanaal door gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals acetylsalicylzuur (aspirine) en andere niet-steroïde ontstekingsremmende preparaten (NSAID's).

Risicofactoren

De drie belangrijkste risicofactoren voor bloed bij de ontlasting, zijn leeftijd (ouder worden), roken en alcoholgebruik. Andere risico's zijn het gebruik van medicijnen zoals aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) en anticoagulantia (bloedverdunners).

Behandeling van bloed bij de ontlasting

Medische behandeling

Een arts kan verschillende technieken toepassen om een ​​acute bloeding te doen stoppen. Vaak wordt endoscopie gebruikt om chemicaliën op de plaats van bloeding te injecteren, de plek van de bloeding te behandelen met elektrische stroom of laser, of een band of klem aan te brengen om het bloedvat te sluiten. Als endoscopie onvoldoende soelaas biedt, kan de arts angiografie aanwenden om medicijnen in de bloedvaten te injecteren om de bloeding onder controle te krijgen. Angiografie is een röntgenonderzoek waarbij de bloedvaten (slagaders) zichtbaar worden gemaakt.

Naast het stoppen van de bloeding, zal de behandeling zich richten op de oorzaak van het bloeden om te voorkomen dat het terugkomt. De behandeling varieert, afhankelijk van de oorzaak en kan bestaan ​​uit medicijnen zoals antibiotica voor de behandeling van H. pylori, geneesmiddelen om maagzuur te onderdrukken of ontstekingsremmende geneesmiddelen voor de behandeling van colitis. Een operatie kan nodig zijn om poliepen of delen van de dikke darm te verwijderen die zijn beschadigd door kanker, diverticulitis of inflammatoire darmaandoeningen.

Plantaardig dieet / Bron: Bitt24/Shutterstock.comPlantaardig dieet / Bron: Bitt24/Shutterstock.com

Zelfzorg

Afhankelijk van de oorzaak van het bloeden kunnen een meer natuurlijke aanpak en zelfzorgmaatregelen helpen. Aambeien kunnen verdwijnen met een dieet zonder vlees, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen, oftewel een plantaardig dieet. Door vezelrijk te eten en daarbij voldoende te drinken, blijft de ontlasting zacht en kan het gemakkelijk passeren. Zure reflux, een aandoening waarbij maagzuur in de slokdarm terechtkomt en klachten veroorzaakt, is een andere aandoening die kan profiteren van een gezond dieet. Vermijden van cafeïne en alcohol zal ook bijdragen tot het verminderen van zure reflux en het bevorderen van een gezonder maag-darmkanaal. Het volgen van een plantaardig dieet is over het algemeen een prima manier om veel gezondheidsproblemen van maag en darmen te voorkomen. Een dieet met veel vezels (in groenten en fruit) en weinig natrium, suiker en geraffineerde koolhydraten, zorgt voor een gemakkelijke spijsvertering en levert belangrijke vitaminen en voedingsstoffen.

Appelazijn drinken heeft veel gezondheidsvoordelen / Bron: Wicherek, PixabayAppelazijn drinken heeft veel gezondheidsvoordelen / Bron: Wicherek, Pixabay

Voeding

Een aantal gezonde voedingskeuzes zijn onder meer:

Probiotica

Probiotica zijn zogenaamde goede bacteriën die zorgen voor een goede darmflora, spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. Het introduceren van natuurlijke voedingsmiddelen in je dieet die gezonde bacteriën door je hele maag-darmkanaal verspreiden, kan helpen bij het voorkomen en verminderen van de schadelijke effecten van aandoeningen die bloed in de ontlasting veroorzaken. Sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica zijn onder andere:
  • zuurkool
  • kimchi (gefermenteerde kool en groenten)
  • miso (een kruiderij gemaakt van gefermenteerde sojabonen)
  • tempeh (gemaakt van gefermenteerde sojabonen)
  • kombucha (een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door lactobacil- en gistculturen)
  • yoghurt

Bloed in de ontlasting voorkomen

Het voorkomen van bloed in de ontlasting, is afhankelijk van weten wat de oorzaak is. Bloed in ontlasting dat het gevolg is van een anale fissuur vraagt om andere preventieve maatregelen dan bloed in ontlasting als gevolg van een medicijn. Houd er in het algemeen rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen, ongezonde gewoonten en externe factoren het maag-darmkanaal kunnen irriteren of de gezonde bacteriën in de darm kunnen verstoren. Als je bloed in je stoelgang hebt, is het van belang om je leefstijl onder de loep te nemen en zo nodig aanpassingen te maken.

Een donut kun je beter niet eten / Bron: Skeeze, PixabayEen donut kun je beter niet eten / Bron: Skeeze, Pixabay

Voedingsmiddelen die het maag-darmkanaal irriteren

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen leiden tot gastro-intestinale bloedingen, maagklachten, vasculaire aandoeningen en andere problemen. Koffie, alcohol en pittig voedsel kunnen schade aanrichten aan je maag-darmkanaal. Vlees en bewerkte voedingsmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan obstipatie. Hierdoor ga je persen bij het poepen, wat kan leiden tot aambeien en zorgt ervoor dat je aambeien en je kunt door harde ontlasting anale kloofjes krijgen wat resulteert in bloed op je toiletpapier.

Als je bloed in je ontlasting ervaart, vraag jezelf dan af wat je recentelijk hebt gegeten. Voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten bij klachten, zijn:
  • paprika (het vel van de paprika is moeilijker verteerbaar en kan soms wat darmklachten geven)
  • pittig eten / gekruid voedsel
  • vet of gefrituurd voedsel
  • zuivelproducten
  • verwerkt voedsel
  • suikerrijk eten
  • energiedranken
  • cafeïne
  • alcohol

Bewegen is goed voor de darmen / Bron: Halfpoint/Shutterstock.comBewegen is goed voor de darmen / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com

Ongezonde gewoonten en externe factoren

Roken heeft een groot effect op het maag-darmkanaal en daarom is het verstandig om in het geheel niet te roken. Stress kan zure reflux in de hand werken. Elke dag de tijd nemen om te mediteren of te bidden, zelfs al is het maar voor een paar minuten, werkt stressverminderend en komt je algehele spijsvertering ten goede. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan de bloedsomloop beïnvloeden, waardoor het moeilijk wordt om essentiële voedingsstoffen door het lichaam te vervoeren en je energieniveau op peil te houden. Bewegen is bovendien goed voor de darmbewegingen en de spijsvertering. Hoe dan ook, een gezonde leefstijl met een plantaardig dieet en regelmatige lichaamsbeweging is de beste manier om een ​​je maag-darmstelsel in goede conditie te houden en de kans op bloed in je ontlasting te verminderen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poep is altijd hip!Poep is altijd hip!Drollen en keutels, je hebt ze in alle soorten en maten. Van microscopisch kleine uitwerpselen, tot aan reusachtige berg…
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Wat weet u over poep en poepen? Enkele feiten op een rijWat weet u over poep en poepen? Enkele feiten op een rijPoepen doen we allemaal, sommigen mensen poepen elke dag en anderen enkele keren per week. Toch rust er nog een behoorli…
Zelfverdediging met poepPoep is vies, dat vindt eigenlijk iedereen. Daarom spoelen we het zo snel mogelijk weg en willen we er alleen maar vanaf…

Dementie – als het geheugen je voorgoed in de steek laatDementie – als het geheugen je voorgoed in de steek laatDementie gaat gepaard met chronische geheugenstoornissen die geleidelijk in omvang en ernst toenemen, in tegenstelling t…
Dwangstoornis: hulp vragen als eerste stapDwangstoornis: hulp vragen als eerste stapIemand die lijdt aan een dwangstoornis, heeft last van dwangmatig denken en soms van dwangmatig handelen. Dit is een psy…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
  • Global healing center. Blood In Stool: Causes and Remedies. https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/blood-in-stool/ (ingezien op 1-7-2018)
  • WebMD. Blood in Stool. https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-stool#1 (ingezien op 1-7-2018)
  • www.apotheek.nl
  • www.mchaaglanden.nl
  • www.mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • www.merckmanual.nl
  • www.symptomen-behandeling.nl
  • www.thuisarts.nl
  • www.webmd.com
  • Afbeelding bron 1: Elbud/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Andrey_Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/BartekSzewczyk
  • Afbeelding bron 5: Rsabbatini / Kd4tt, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 6: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Bitt24/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Wicherek, Pixabay
  • Afbeelding bron 9: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 10: Halfpoint/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.